Οι εργαζόμενοι χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις

“Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν οι πρόεδροι των 13 εργατικών κέντρων στη Β. Ελλάδα, η ανεργία σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας αγγίζει το 50%, ενώ σε όλες τις περιφερειακές ενότητες ξεπερνά το 30%. Στα Γιαννιτσά το εργατικό δυναμικό υπολογίζεται σε 12.500 άτομα και οι εγγεγραμμένοι άνεργοι είναι 6.240, εκ των οποίων οι 3.554 είναι γυναίκες. Η πρόεδρος του ΕΚΓ υποστήριξε ότι με το κλείσιμο των διαλογητηρίων και των συσκευαστηρίων φρούτων η ανεργία θα προσεγγίσει ή και θα ξεπεράσει το 60%.



Στη Ροδόπη η ανεργία προσεγγίζει το 48%, ενώ στις Σάππες εκτινάσσεται στο 60%. Ο πρόεδρος του Ε.Κ. Ροδόπης είπε χαρακτηριστικά ότι πριν από κάποια χρόνια στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής απασχολούνταν 17.000 εργαζόμενοι και σήμερα δουλεύουν μόλις 700.
Το κλείσιμο της ΣΕΛΜΑΝ κόστισε 150 θέσεις εργασίας στην περιοχή, ενώ οι εναπομείναντες εργαζόμενοι απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και σε πολλές περιπτώσεις είναι απλήρωτοι.
«Η μόνη ανάπτυξη που οραματίζεται η κυβέρνηση στη Ροδόπη είναι 70 εργαζόμενοι στον χρυσό και να πεθάνουν από καρκίνο οι υπόλοιποι κάτοικοι» τόνισε.
Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στο Κιλκίς, την Κοζάνη και την Καστοριά, όπου η ανεργία κυμαίνεται από 40% έως 50%.
Ειδικά για την Καστοριά ουδείς γνωρίζει τι θα σημάνει το ρωσικό εμπάργκο, σε μια περιοχή όπου οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ξεπερνούν τους 6.500 με τον ενεργό πληθυσμό να υπολογίζεται στα 14.500 άτομα.
Και στις τρεις περιοχές η μαύρη ανασφάλιστη, αλλά και η απλήρωτη εργασία οργιάζει...
«Οι εργαζόμενοι πλέον επιδοτούν τις επιχειρήσεις, η απλήρωτη εργασία φτάνει έως και τον ένα, ενάμιση χρόνο» είπε ο Θ. Τολιόπουλος, πρόεδρος του Ε.Κ. Κοζάνης.
Οι πρόεδροι των Ε.Κ. Βέροιας και Νάουσας εστίασαν στις επιπτώσεις που θα έχει το ρωσικό εμπάργκο στο ελληνικό ροδάκινο και σε άλλα αγροτικά προϊόντα στην περιοχή τους, όπου η ανεργία ξεπερνά το 40%.
«Στον Έβρο δεν έχει πια νεολαία» είπε σε ιδιαίτερα δραματικό τόνο ο πρόεδρο του εκεί Ε.Κ. προσθέτοντας ότι στην περιοχή του το μόνο που «ευδοκιμεί» είναι το στρατόπεδο μεταναστών.
Το κλείσιμο της ΕΒΖ στην Ορεστιάδα αναμένεται να εκτινάξει την ανεργία πολύ πάνω από το 40% που είναι σήμερα.
Το ίδιο ισχύει και για τις Σέρρες, όπου η ανεργία έφθασε το 43%.
Στη Δράμα αντίστοιχα η πάλαι ποτέ ακμάζουσα βιομηχανική περιοχή έχει γεμίσει με κτήρια - κουφάρια και ένας στους δύο πολίτες είναι άνεργος.
Στη Χαλκιδική η ανεργία βρίσκεται μεν στο 20% εξαιτίας της τουριστικής περιόδου, ωστόσο κυριαρχεί η ανασφάλιστη εργασία.
Τέλος στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΘ, ένας στους τρεις πολίτες είναι άνεργος, ενώ κυριαρχούν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης και η μαύρη εργασία ...”

Δημοφιλείς αναρτήσεις