Ομπάμα: Θα συνεχίσω εναντίον της απειλής που εγείρει το ΙΚ


“Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι δεν είναι δυνατόν να καθοριστεί επακριβώς πόσο θα διαρκέσουν οι επιχειρήσεις υπό αμερικανική ηγεσία εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στη Συρία και το Ιράκ, μετά τις πρώτες αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών του ΙΚ στη Συρία.




Σε μια επιστολή του προς το Κογκρέσο, μετά τις επιδρομές ο Ομπάμα ανέφερε ότι «δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε πόσο καιρό θα διαρκέσουν (...) οι επιχειρήσεις αυτές. Θα συνεχίσω να κατευθύνω τέτοια πρόσθετα μέτρα για όσο απαιτούνται για την προστασία και την ασφάλεια των Αμερικανών πολιτών και των συμφερόντων μας εναντίον της απειλής που εγείρει το ΙΚ».
Εξάλλου ο Ομπάμα διεμήνυσε αναχωρώντας από το Λευκό Οίκο για τη Νέα Υόρκη ότι θα ακολουθήσουν πολλά ακόμη πλήγματα εναντίον των εξτρεμιστών στη Συρία. «Δεν θα ανεχθούμε την ύπαρξη ασφαλών καταφυγίων για τρομοκράτες που απειλούν τον λαό μας», δήλωσε ο Ομπάμα, που επρόκειτο να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι και άλλους «φίλους και συμμάχους», περιλαμβανομένων ιδίως ηγετών αραβικών κρατών που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις εναντίον του ΙΚ.
«Η συνολική επιχείρηση θα χρειαστεί χρόνο. Θα αντιμετωπίσουμε προκλήσεις, αλλά θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται» ώστε οι ΗΠΑ να κατισχύσουν έναντι «αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης», συνέχισε ο Ομπάμα αναφερόμενος στο ΙΚ.

Τα αμερικανικά και αραβικά πλήγματα εναντίον στόχων του ΙΚ στη Συρία στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας είναι «μόνο η αρχή» μιας κοινής προσπάθειας να αποδυναμωθούν το Ισλαμικό Κράτος και άλλοι εξτρεμιστές, ανακοίνωσε σήμερα το Πεντάγωνο. «Μπορώ να σας πως ότι τα χθεσινοβραδινά πλήγματα είναι μόνο η αρχή», δήλωσε ο ναύαρχος Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Πενταγώνου. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι επιθέσεις ήταν «πολύ επιτυχημένες» και θα συνεχιστούν, ενώ διευκρίνισε ότι τα περισσότερα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν από αμερικανικά αεροσκάφη και όχι από αυτά των αραβικών κρατών.
Εξάλλου οι ΗΠΑ «εξόντωσαν» μέλη της ομάδας Χοράσαν, που αποτελείται από πρώην μέλη της αλ Κάιντα, η οποία βρισκόταν «στα τελευταία στάδια» της προετοιμασίας μιας επίθεσης εναντίον ενός στόχου στην Ευρώπη ή τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον αντιστράτηγο Ουίλιαμ Μέιβιλ, επίσης εκπρόσωπο του Πενταγώνου, το παρακλάδι της αλ Κάιντα «βρισκόταν κοντά στην φάση εκτέλεσης μιας επίθεσης είτε στην Ευρώπη είτε στην πατρίδα (μας)».
Το Πεντάγωνο παρακολουθούσε την οργάνωση για «αρκετό καιρό» προτού αποφασίσει να εξαπολύσει τα αεροπορικά πλήγματα παράλληλα με τα πλήγματα εναντίον θέσεων του ΙΚ, όμως είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί η επιτυχία τους, πρόσθεσε ο Μέιβιλ.
Νωρίτερα το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει ότι με τα χθεσινά αεροπορικά πλήγματα ελπίζει να εμπόδισε «την προετοιμασία επικείμενων επιθέσεων εναντίον αμερικανικών και δυτικών συμφερόντων από ένα δίκτυο που αποτελείται από βετεράνους που σκληραγωγήθηκαν από την αλ Κάιντα —ένα δίκτυο που συχνά αποκαλείται ομάδα Χοράσαν—, το οποίο βρήκε καταφύγιο στη Συρία όπου μπορεί ήρεμα να προετοιμάσει επιθέσεις, να κατασκευάσει και να δοκιμάσει εκρηκτικούς μηχανισμούς και να στρατολογήσει Δυτικούς για να διεξαγάγουν επιθέσεις».

Στα πλήγματα στη Συρία χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά τα αόρατα για τα ραντάρ βομβαρδιστικά αεροσκάφη F-22, είπε ο Μέιβιλ, ενώ ο Κίρμπι επεσήμανε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έριξαν περισσότερες από 160 βόμβες και πυραύλους, η πλειονότητα των οποίων ήταν όπλα ακριβείας.
Η Ουάσινγκτον δεν έχει προς το παρόν στοιχεία ότι από τα πλήγματα αυτά σκοτώθηκαν πολίτες, πρόσθεσε ο Κίρμπι.

Ο Ομπάμα αναμένεται να συναντηθεί στη Νέα Υόρκη με αξιωματούχους των πέντε χωρών της Μέσης Ανατολής που συμμετείχαν στον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ, που πραγματοποίησε χθες για πρώτη φορά αεροπορικά πλήγματα εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.
Ο αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί με αξιωματούχους της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ιορδανίας, του Μπαχρέιν και του Κατάρ μετά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη, διευκρίνισε ο Τζος Έρνεστ.
Γενική αντίσταση κατά των τζιχαντιστών
Ο ηγέτης της ένοπλης κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ένωσε σήμερα την φωνή του με αυτή των υπολοίπων ηγετικών στελεχών του PKK κι απηύθυνε έκκληση στους Κούρδους να πάρουν μέρος σε μια «γενικευμένη αντίσταση» εναντίον των τζιχαντιστών στη Συρία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Firat, που θεωρείται προσκείμενο στο κουρδικό κίνημα.
«Καλώ όλο τον κουρδικό λαό να ξεκινήσει μια γενικευμένη αντίσταση σε αυτόν τον ευρείας κλίμακας πόλεμο» δήλωσε ο Οτσαλάν στους δικηγόρους του που τον επισκέπτονται τακτικά στο νησί-φυλακή Ιμραλί στη βορειοδυτική Τουρκία, όπου εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης από το 1999 για «τρομοκρατία».
Ο ιστορικός ηγέτης του PKK κάλεσε επιπλέον τους κουρδικούς πληθυσμούς να «καθορίσουν την ζωή τους με βάση τον πόλεμο που μαίνεται αυτή τη στιγμή στο Κουρδιστάν».
Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν είχε καλέσει νωρίτερα σήμερα τους Κούρδους της Τουρκίας αλλά και τους πληθυσμούς των Κούρδων που ζουν στις γειτονικές χώρες να πάρουν τα όπλα και να πάνε να πολεμήσουν εναντίον των σουνιτών εξτρεμιστών.
Η κυβέρνηση της Τουρκίας διεξάγει από το 2012 διαπραγματεύσεις με το PKK με στόχο την επίτευξη μιας ειρηνικής διευθέτησης ενός πολέμου που έχει στοιχίσει την ζωή σε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους από το 1984.
Αλλά, αναφερόμενος σε αυτό το θέμα, ο στρατιωτικός διοικητής του PKK Μουράτ Καραγιλάν διεμήνυσε σήμερα από ένα στρατόπεδο στο βόρειο Ιράκ ότι η ειρηνευτική διαδικασία τελείωσε, κατηγορώντας την Άγκυρα ότι συνεργάζεται με το Ισλαμικό Κράτος—μια κατηγορία που η Τουρκία αρνείται.
«Η ειρηνευτική διαδικασία έλαβε τέλος με την επίθεση στο Κομπάνι, όμως ο Οτζαλάν είναι αυτός που θα πει την τελευταία λέξη», είπε ο Καραγιλάν, όπως μετέδωσε το Firat ...”

Δημοφιλείς αναρτήσεις