“Επιταχύνονται οι διαδικασίες για τη νομοθέτηση του bail in, δηλαδή η υποχρέωση για τη διάσωση μιας τράπεζας να πληρώνουν πρώτοι τις ζημίες οι μέτοχοι και οι πιστωτές-ομολογιούχοι. Το υποχρεωτικό κούρεμα υιοθετείται στο πλαίσιο της ένταξης στην ελληνική νομοθεσία της Bank Recovery Resolution Directive (BRRD), δηλαδή της οδηγίας για την ανάκαμψη και την εξυγίανση χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων.
"Πρόσω ολοταχώς για bail in σε τράπεζες και ΕΠΕΥ" | SofokleousIn
"Πρόσω ολοταχώς για bail in σε τράπεζες και ΕΠΕΥ" | SofokleousIn
Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή που έχει συγκροτήσει η Τράπεζα της Ελλάδος ετοιμάζει το σχετικό σχέδιο νόμου, το οποίο θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί πριν το τέλος του χρόνου, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ από 1.1.15. Να σημειωθεί ωστόσο ότι το μέτρο δεν θα αφορά μόνον τις τράπεζες, αλλά και τις εταιρίες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, τις ΕΠΕΥ.Η οδηγία προβλέπει τη λειτουργία ταμείων εξυγίανσης τόσο για τις τράπεζες όσο και για τις ΕΠΕΥ, ενώ ήδη στην Τράπεζα της Ελλάδος έχει συγκροτηθεί και λειτουργεί Διεύθυνση Εξυγίανσης. Όπως έχει επισημάνει το Sofokleousin.gr, στη διαδικασία διάσωσης των τραπεζών δεν θα συμμετάσχουν οι καταθέσεις ανεξαρτήτως ύψους, καθώς αυτή η διαδικασία αναμένεται να ενεργοποιηθεί πανευρωπαϊκά το 2015.
Όπως επισημαίνεται στο νομοσχέδιο οι προνομιούχες μετοχές και οι τίτλοι μειωμένης εξασφάλισης καθώς και οποιαδήποτε άλλα κεφάλαια διαθέτει η τράπεζα και προσμετρώνται στις κατηγορίες ιδίων κεφαλαίων θα απομειώνονται έως ότου η καθαρή θέση μηδενίσει, αν είναι αρνητική.Οι αυξήσεις κεφαλαίου θα πραγματοποιηθούν με όρους αγοράς, επιτρέποντας στο ΤΧΣ να επωμιστεί μεγάλες ζημιές. εν συγκρίσει με την αξία αγοράς των τίτλων κατά την πρώτη διάσωση. Ωστόσο ενσωματώνεται στο νομοσχέδιο και η πρόβλεψη για τη διενέργεια αποτίμησης από δυο ανεξάρτητους οίκους και εν συνεχεία ο καθορισμός της τιμής διάθεσης των νέων μετοχών από το ΤΧΣ καταά πλειοψηφία δυο τρίτων.
Το νομοσχέδιο επιτρέπει στο ΤΧΣ και στα αρμόδια όργανα να λαμβάνουν υπόψη του τις επικρατούσες συνθήκες στην αγορά και να προσαρμόζουν αναλόγως τις τιμές εκδόσεως των νέων μετοχών, καταργώντας ουσιαστικά ενδεχόμενη υψηλότερη αποτίμηση των τραπεζών και υποχρεώνοντας το Ελληνικό Δημόσιο σε μεγάλες ζημιές.Η απόφαση του ΤΧΣ θα κοινοποιείται στη διοίκηση της τράπεζας που προχωρά σε αύξηση κεφαλαίου ή έκδοση CoCos για τον καθορισμό της τιμής διάθεσης των μετοχών ή ομολογιών. Η αύξηση καλύπτεται πρωτίστως από ιδιώτες και αν υπάρξουν αδιάθετες μετοχές από το ΤΧΣ, εφόσον έχει προηγηθεί η υποχρεωτική μετατροπή σε μετοχές των τίτλων μειωμένης εξασφάλισης μια και το προσχέδιο νόμου ενσωματώνει και την κοινοτική οδηγία για το bail-in ...”