Μάδησε τους Ισπανούς, ετοιμαζόταν για NASDAQ ...

“Για περίπου 10 χρόνια, η ισπανική εταιρεία διαδικτύου, Let’s Gowex, δήλωνε ότι έβγαζε χρήματα παρέχοντας δημόσιο wi-fi σε πόλεις ανά τον κόσμο.

Τα περισσότερα από τα συμβόλαια, όπως αποδεικνύεται, δεν υπήρξαν ποτέ.



Αντιθέτως, ο επικεφαλής της Gowex, Jenario Garcia Martin, χρησιμοποιούσε μια σειρά από κόλπα για να ξεγελάσει τους υπαλλήλους της εταιρείας, τους επενδυτές και τις ρυθμιστικές αρχές. Η αποκάλυψη της απάτης τον περασμένο μήνα, σακάτεψε την εταιρεία και υπονόμευσε την αξιοπιστία του ισπανικού χρηματιστηρίου, αναφέρει το Reuters σε εκτενές ρεπορτάζ του.

Ο 46χρονος επιχειρηματίας έχει κατηγορηθεί για οικονομικά εγκλήματα, μεταξύ αυτών και η παραποίηση των λογιστικών στοιχείων. Καταθέτοντας ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ισπανίας, στις 14 Ιουλίου, ο Garcia Martin παραδέχθηκε ότι παραποίησε τα βιβλία της εταιρείας και εξήγησε το πώς χρησιμοποιούσε ένα δίκτυο που απαρτιζόταν από σχεδόν 20 εταιρείες «βιτρίνα» για να δημιουργήσει μια σειρά εγγράφων από ψεύτικες εταιρείες και ψευδείς συμβάσεις που χρησιμοποιούσε για να αντλήσει κεφάλαια.

Για να καλύψει τα ίχνη του, ο Garcia Martin εμφάνιζε ψεύτικα έσοδα από εταιρείες «βιτρίνες» που είχαν ως ιδιοκτήτες συγγενείς του ακόμη και την οικιακή βοηθό του, μεταξύ άλλων. Πρώην στέλεχος της Gowex, δήλωσε στο Reuters, ότι είχαν καταβληθεί φόροι επί κερδών που η εταιρεία δεν πραγματοποίησε ποτέ. Μια φορά, αναφέρει ένας πρώην υπάλληλος, Ισπανοί αξιωματούχοι θέλησαν να ελέγξουν ένα έργο για το οποίο η Gowex είχε επιδοτηθεί και ισχυριζόταν ότι παρέχει δημόσιο wi-fi με τη χρήση αυτοκινήτων. Ο Garcia Martin, χρησιμοποίησε τη σύνδεση internet στο δικό του αυτοκίνητο, για να κάνει το έργο να μοιάζει αληθοφανές.

«Ο στόχος μου ήταν ότι εντός δύο ή τριών ετών, όταν θα μπορούσαμε να κάνουμε το άλμα στον Nasdaq, ότι όλα θα έβγαζαν νόημα», δήλωσε ο Garcia Martin, στο δικαστήριο, σύμφωνα με ηχητικά και οπτικά αρχεία από τη δίκη, που έχει στη διάθεσή του το Reuters. Όπως υποστήριξε, οι πλαστογραφήσεις του, είχαν ως αρχικό στόχο να καλύψουν τις απώλειες που προέκυψαν από ληξιπρόθεσμες οφειλές προς μια άλλη εταιρεία η οποία μήνυσε την Gowex για απλήρωτους λογαριασμούς.

Τώρα η Gowex, μια εταιρεία που άλλοτε η αποτίμησή της είχε ξεπεράσει τα 2 δισ. δολ., έχει υποβάλλει αίτηση πτώχευσης και το δικαστήριο διερευνά αν έχει μεταφέρει κεφάλαια στο εξωτερικό.




Η άνοδος και η πτώση της εταιρείας που κάποτε θεωρούταν ως η πιο διάσημη start-up της Ισπανίας είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στις παραπαίουσες προσπάθειες της Ευρώπης να διεκδικήσει ένα μερίδιο της τεχνολογικής αγοράς που κατά κύριο λόγο βρίσκεται στα χέρια των ΗΠΑ και της Ασίας, σημειώνει το Reuters.

Εκτός από τον ίδιο τον Garcia Martin και συγγενείς του, το δικαστήριο ερευνά και τον πρώην οικονομικό διευθυντή της Gowex και έναν εξωτερικό ελεγκτή, που επέβλεπε τα λογιστικά στοιχεία της εταιρείας, επί χρόνια. Οι αρχές επίσης εξετάζουν το ενδεχόμενο μαζικών αγωγών για να ανακτήσουν μέρος από τα χαμένα χρήματα. Η ρυθμιστική αρχή του χρηματιστηρίου, CNMV, δήλωσε ότι είχε διεξάγει ορθά την εποπτεία της, η οποία δεν περιλαμβάνει την εξέταση των ελεγμένων λογιστικών στοιχείων μιας εταιρείας. 

Ο «ξεχωριστός» Garcia Martin

Ο Garcia Martin, είπε ότι η νεανική του ηλικία στιγματίστηκε από οικογενειακές τραγωδίες που τροφοδότησαν τα όνειρά του. Ακόμη και τώρα, παρότι ο δικαστής του είπε βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης έως 10 έτη, εξακολουθεί να πιστεύει ότι μπορεί να γίνει ένας επιτυχημένος διεθνής επιχειρηματίας.

«Μετανιώνω για τη ζημιά που έχω προκαλέσει κυνηγώντας το όνειρό μου» δήλωσε στο Reuters, τέλη Ιουλίου.

Όπως είπε, γνωρίζει ότι θα περάσει κάποια από τα επόμενα χρόνια πίσω από τα κάγκελα, αλλά η εμπειρία της φυλάκισής του θα τον βοηθήσει να επανέλθει. «Γνωρίζω ότι πρέπει να πληρώσω γι αυτό στη φυλακή και δεν επιδιώκω καμία επιείκεια. Συνεχίζω να είμαι ο κύριος του πεπρωμένου μου και για αυτό η προτεραιότητα μου είναι να επανορθώσω αυτή τη ζημιά και αυτό είναι το επόμενο μεγάλο μου project».

(Πηγή Reuters)

Η θεαματική άνοδος (και πτώση) της Gowex και του ιδρυτή της

Το βιογραφικό του Garcia Martin βρίθει ανακριβειών. Ένας λεπτός, δραστήριος πατέρας δύο, έγραφε στη σελίδα του στο LinkedIn, σε βιογραφικά που χρησιμοποιούνται σε συνέδρια και σε οικονομικά έγγραφα για τη δημόσια εγγραφή της Gowex και την άντληση κεφαλαίων. Επίσης αναφέρει ότι έλαβε το μεταπτυχιακό του στη Νομική από το πανεπιστήμιο Complutense University το 1992. Ωστόσο τα αρχεία του Autonoma University στη Μαδρίτη δείχνουν ότι ο Garcia Martin σπούδαζε εκεί νομική έως το 1993. Λέει ότι εργάστηκε στις «εισαγωγές- εξαγωγές» στην Smith Barney μεταξύ 1993-1995, και σχεδόν παράλληλα (1992-1996), ως οικονομικός αναλυτής στην Prudential Securities. Επίσης αναφέρει ότι ήταν στρατηγικός σύμβουλος στην ισπανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Telefonica, από το 1995 έως το 1998. Όλες οι προαναφερθείσες εταιρείες αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Συνάδελφοί του λένε, ότι ο Garcia Martin, μιλούσε ανοικτά για το τροχαίο δυστύχημα που κόστισε τη ζωή των γονιών και του αδελφού του το 1986. Τα ληξιαρχικά έγγραφα θανάτου είναι απόρρητα στην Ισπανία, αλλά ο ίδιος και άλλα μέλη της οικογένειά τους έκαναν καταχώρηση σε εφημερίδα όταν συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το δυστύχημα.

Ο Garcia Martin λέει ότι έσπασε 24 κόκκαλα στο τροχαίο και ότι επί βδομάδες ήταν σε αναπηρική καρέκλα. Όταν έφυγε από το νοσοκομείο, ξεκίνησε να υποστηρίζει τον εαυτό του εισάγοντας αυτοκίνητα από τη Γερμανία. Όπως λέει, ήταν περήφανος που απέκτησε την πρώτη του μετοχή στην Telefonica όταν ήταν 14 ετών και για το γεγονός ότι πουλούσε κασέτες με μουσική στην αγορά El Rastro στη Μαδρίτη.

Σε πολλές περιστάσεις έχει αναφέρει σε επαγγελματικές επαφές του και σε υπαλλήλους τους, το πώς το δυστύχημα τον ώθησε να στοχεύσει στην κορυφή.

Ο Garcia Martin ίδρυσε την εταιρεία του το 1999. Γνωστή ως Iber-X έως το 2008, ξεκίνησε ως μεσίτης τηλεπικοινωνιών, που παρείχε στις εταιρείες ένα σημείο για αγορά και πώληση λεπτών ομιλίας και ευρυζωνικότητας. Για πολλά χρόνια, η εταιρεία τα πήγαινε σχετικά καλά, λένε υπάλληλοι. Ως μη εισηγμένη εταιρεία, δεν έφερε την υποχρέωση να δημοσιεύσει τα οικονομικά της στοιχεία.

Όμως ο Garcia Martin χρειαζόταν κεφάλαια. Σύμφωνα με την κατάθεσή του κατά την ακρόαση στο δικαστήριο στις 14 Ιουλίου, άρχισε να μην παρουσιάζει την πραγματική κατάσταση των λογιστικών στοιχείων της εταιρείας του, όταν μια αγωγή έριξε την εταιρεία σε ένα «καθοδικό σπιράλ». Η Neo Sky, μια εταιρεία τηλεπικοινωνιών, μήνυσε την Iber-X για την πληρωμή 142.334,33 ευρώ από την ενοικίαση τηλεπικοινωνιακών κυκλωμάτων το 2004. Η εταιρεία του Garcia Martin, κλήθηκε να καταβάλει αποζημίωση, η οποία όπως λέει ο ίδιος, κόστισε σε χρήμα και πελάτες.

Ο Garcia Martin ίδρυσε πλήθος εταιρειών και σύμφωνα με την κατάθεσή του στο δικαστήριο, τις παρουσίαζε στα βιβλία της Gowex ως πελάτες. Μεταξύ αυτών και δύο εταιρείες που διοικούνταν από τον οικονομικό διευθυντή της Gowex, Fernando Martinez Marugan. Οι εταιρείες «βιτρίνες» λειτουργούσαν ως ψεύτικοι πελάτες στις συμβάσεις που η Gowex εμφάνιζε σε πιστωτές, επενδυτές και κρατικούς αξιωματούχους που υπέγραφαν τις επιδοτήσεις. Ο Garcia Martin, εξήγησε στο δικαστήριο ότι μέσω τριγωνικών συναλλαγών δινόταν η δυνατότητα για αυξήσεις κεφαλαίου.

(Πηγή Reuters)

Έως το 2010, τη χρονιά που η Gowex έκανε το πολυαναμενόμενο ντεμπούτο της στην εναλλακτική αγορά της Ισπανίας, η Mercado Alternativo Bursatil (MAB), το δίκτυο των εταιρειών «βιτρίνα», είχε επεκταθεί σημαντικά.

Την προηγούμενη χρονιά, η Gowex, είχε ανακοινώσει έσοδα 35 εκατ. ευρώ και καθαρό εισόδημα ύψους 2,9 εκατ. ευρώ. Καθώς η εταιρεία ετοιμαζόταν για τη δημόσια προσφορά της, στο ξέσπασμα της κρίσης χρέους της ευρωζώνης και της «φούσκας» των ακινήτων στην Ισπανία, οι διεθνείς ανταγωνιστές της Boingo, Towerstream και iPass, κατέγραψαν ζημιές.

H Gowex συνέχισε ακάθεκτη πουλώντας το 18% της εταιρείας έναντι 6 εκατ. ευρώ. Οι μετοχές της σημείωσαν άλμα 20% κατά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης.

Αργότερα ορισμένοι επενδυτές και αναλυτές εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για την επίδοση της εταιρείας. Σε ένα σημείωμα του τον Μάρτιο του 2013, ο αναλυτής της NFinance Securities, Pierre Schang, ανέφερε ότι ήταν «ενοχλημένος» από το γεγονός ότι η Gowex εμφάνιζε υψηλά κέρδη τη στιγμή που οι ανταγωνιστές της κατέγραφαν ζημιές ή πολύ μικρότερα κέρδη.

Άλλοι επέκριναν την ερασιτεχνική εταιρική δομή της Gowex, το διοικητικό συμβούλιο της οποίας απαρτιζόταν από τον Garcia Martin, τη σύζυγό του, Florencia Mate και τον οικονομικό διευθυντή Marugan. Όπως υποστήριξε αργότερα η σύζυγός του στο δικαστήριο, δεν γνώριζε για την απάτη, ενώ ο CFO παραδέχθηκε ότι συμμετείχε αλλά δεν είχε άλλη επιλογή από το να εκτελεί οδηγίες διότι φοβόταν τον Garcia Martin.

Παρά την ευρύτερη ζοφερή οικονομική κατάσταση στην Ισπανία, η Gowex εμφανιζόταν να αναπτύσσεται ταχέως. Ανακοίνωσε υπερπενταπλάσια έσοδα, δεκαπλάσια κέρδη στα 29 εκατ. ευρώ και η χρηματιστηριακή της αξίας εκτοξεύτηκε καθώς ο Garcia Martin ταξίδευε ανά τον κόσμο. Συμμετείχε σε συνέδρια, συνάντησε επενδυτές στη Γαλλία, τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Κίνα και κέρδισε επενδύσεις από funds όπως η JP Morgan Asset Management, Lazard Asset Management, Santander Asset Management και The Vanguard Group.




Κατά την ακρόαση του δικαστηρίου, ο πρώην οικονομικός διευθυντής της εταιρείας δήλωσε ότι μόλις το 10% των εσόδων της εταιρείας ήταν αληθινά.

Τα ψέματα και η αλήθεια

Στα έγγραφα για την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, η Gowex ανέφερε ότι οι εννέα μεγαλύτεροι πελάτες της απέφεραν έσοδα ύψους 26,3 εκατ. ευρώ – το 91% του συνόλου. Έξι από αυτές τις εταιρείες, συνδέονταν στην πραγματικότητα με τον Marugan ή έμπιστους του Garcia Martin.

Τα ψέματα συνεχίστηκαν και μετά την είσοδο στο χρηματιστήριο. Οι Garcia Martin και Marugan, συστηματικά απέκρυπταν την αλήθεια για τα μέγεθος των επιχειρηματικών συμφωνιών, όπως παραδέχθηκαν στο δικαστήριο.

Η εταιρεία ισχυριζόταν ότι είχε υπογράψει συμφωνίες για παροχή wi-fi σε δημόσια σημεία στο Buenos Aires, στο Παρίσι, στη Μαδρίτη και άλλες ισπανικές πόλεις αλλά και στη Νέα Υόρκη. Ωστόσο όπως αποδείχθηκε η αλήθεια διέφερε σημαντικά.

Τέτοιες συμβάσεις έδωσαν τη δυνατότητα στη Gowex να λαμβάνει δάνεια και να πληροί τις προϋποθέσεις για επίσημες επιδοτήσεις. Στη συνέχεια χρησιμοποιούσε τα χρήματα για να πληρώνει μισθούς, τρέχουσες δαπάνες αλλά και φόρους.

Η Gowex κατέβαλε 10,6 εκατ. ευρώ σε φόρους το 2013, ή το 27% των κερδών που ανέφερε ότι είχε.

Εν τέλει δεν ήταν οι ρυθμιστικές αρχές της Ισπανίας που αποκάλυψαν την απάτη, αλλά μια αμερικανική ακτιβιστική εταιρεία ερευνών, η Gotham City Research LLC. Την 1η Ιουλίου η Gotham City ανακοίνωσε ότι τα λογιστικά στοιχεία της Gowex ήταν πλαστά και έθεσε ως τιμή στόχο για τη μετοχή της το μηδενικό επίπεδο.

Εντός δύο ημερών η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας κατρακύλησε κατά 870 εκατ. ευρώ.  

(Πηγή Reuters)

Αμέσως μετά τη δημοσίευση της έκθεσης, ο Garcia Martin, συνέχισε να προκαλεί, δηλώνοντας ότι θα μηνύσει την εταιρεία και ότι θα προσλάβει ελεγκτή υψηλού κύρους για να δείξει ότι τα λογιστικά στοιχεία της εταιρείας ήταν ακριβή, ενώ παράλληλα συνέχισε να επιδιώκει τη λήψη επιπλέον δανείων.

Λίγες μέρες μετά, το πρωί της 4ης Ιουλίου, οι τραπεζικοί λογαριασμοί της Gowex δεσμεύθηκαν, όπως αναφέρει η ίδια η εταιρεία σε απόρρητο έγγραφο που συνοδεύει την αίτηση πτώχευσης που υπέβαλλε και έχει στη διάθεσή του το Reuters.

Το ίδιο πρωινό ο Garcia Martin, πήγε για το πρωινό του τρέξιμο. Λίγο πριν έγραψε στο λογαριασμό του στο twitter: «Καλημέεεεεερα Μαδρίτη!!! Όλοι εμείς έχουμε εκλεγεί ως οι πιο σημαντικοί άνθρωποι για να αλλάξουμε τον Kόσμο μας. Είμαστε όλοι υπεύθυνοι αυτής της αποστολής».

Λίγο μετά, στα γραφεία της εταιρείας, υποσχόταν στους υπαλλήλους του: «Μπορώ να σας εγγυηθώ ότι η εταιρεία δεν θα εξαφανιστεί».

Στο μέσον της ομιλίας του, έβγαλε από το σακίδιό του κάτι μεταλλικές ράβδους που όπως είπε, είχε μέσα στο σώμα του επί χρόνια, μετά το τροχαίο που σκότωσε την οικογένειά του.

Κούνησε τις ράβδους μπροστά στα μάτια της ομάδας του. Θα μπορούσε να ξεπεράσει κάθε πρόκληση, είπε.”

Πηγή: Capital

Δημοφιλείς αναρτήσεις