“Ο Αμπου Αλά Αλ Μα’αρί συγγραφέας και ποιητής που γεννήθηκε κι έζησε στη Συρία στα τέλη της πρώτης χιλιετίας, είχε σχολιάσει ως εξής τα τεκταινόμενα εκείνης της περιόδου:
Ο Αλ Μα’αρί ανακηρύχθηκε σε Αραβα φιλόσοφο αρκετά χρόνια μετά το θάνατό του.
"Οι άνθρωποι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, σε εκείνους με θρησκεία αλλά χωρίς μυαλό κι σε εκείνους με μυαλό, δίχως θρησκεία"Σελτζούκοι και Σταυροφόροι είχαν χαρακτηρίσει εχθρό τον εν λόγω ποιητή.
Ο Αλ Μα’αρί ανακηρύχθηκε σε Αραβα φιλόσοφο αρκετά χρόνια μετά το θάνατό του.
Στη γενέτειρά του, την πόλη Μαράτ στη Συρία είχε στηθεί εδώ κι αιώνες, η προτομή του στην κεντρική πλατεία.Τη χρονιά που μας πέρασε κι αφού η πόλη κατελήφθει από τους τζιχαντιστές, η πρώτη τους ενέργεια, ήταν να αποκεφαλίσουν την προτομή του.
Ό,τι δεν κατάφεραν οι σταυροφόροι, το αποτελείωσαν οι τζιχαντιστές.Σε κάποιες περιοχές του πλανήτη η ιστορία επαναλαμβάνεται, με πανομοιότυπο τρόπο.
Οι ακρότητες των θρησκευτικών αντιπαραθέσεων μπορούν να αγγίξουν ή ακόμα και να ξεπεράσουν τις πιο μελανές σελίδες της ιστορίας.Η φωτιά και το μαχαίρι είναι μέρος της καθημερινότητας και της ιστορίας της Μέσης Ανατολής.
Ωστόσο, όταν αυτό συμβαίνει για τις ίδιες αιτίες που συνέβη στο παρελθόν, στους ίδιους ακριβώς τόπους, με την ίδια διαδρομή κι εξέλιξη του πεδίου των μαχών, δεν μπορείς παρά, να εντυπωσιάζεσαι για την επίδραση της θρησκείας στο ανθρώπινο μυαλό, αναφορικά με την σημαντικότητα της ευρύτερης των Αγίων Τόπων περιοχής ...”