Σαν Σήμερα - Γεγονοτα της 8ης Αυγουστου

Πριν τον 19ο Αιώνα

870 Συνθήκη του Μέρσεν: Ο βασιλιάς Λουδοβίκος ο Γερμανικός και ο ετεροθαλής αδελφός του, Κάρολος ο Φαλακρός, χωρίζουν τη Μέση Φραγκία σε δύο τμήματα (ανατολική και δυτική)

1303 Σεισμός προκαλεί εκτεταμένες ζημιές στην Κρήτη και καταστρέφει τον Φάρο της Αλεξάνδρειας, ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου

1503 Ο βασιλιάς Ιάκωβος Δ΄ της Σκωτίας παντρεύεται τη Μαργαρίτα Τυδώρ, κόρη του βασιλιά Ερρίκου Ζ΄ της Αγγλίας, στο Εδιμβούργο της Σκωτίας

1576 Τίθεται ο ακρογωνιαίος λίθος για το αστεροσκοπείο του Τύχο Μπράχε στο νησί Βεν

1588 Αγγλο-Ισπανικός Πόλεμος: Η Ισπανική Αρμάδα εγκαταλείπει την προσπάθειά της να εισβάλει στην Αγγλία

1605 Ο Κάρολος Θ΄ της Σουηδίας ιδρύει το Όουλου στη Φινλανδία

1709 Ο Μπαρτολομέου ντε Γκουσμάο επιδεικνύει την ανυψωτική ισχύ του ζεστού αέρα σε ακροατήριο ενώπιον του βασιλιά της Πορτογαλίας στη Λισαβόνα

1786 Ο Μάικλ Γκά­μπριελ Πακάρντ και ο Τζακ Μπαλ­μάτ κατα­κτούν για πρώ­τη φορά την υψη­λό­τε­ρη κορυ­φή των Άλπε­ων, το Mont Blanc.


Στον 19ο Αιώνα

1815 Μετά την ήττα του στο Βατερ­λό, ο Ναπο­λέ­ον φεύ­γει εξό­ρι­στος στο νησί της Αγί­ας Ελέ­νης, όπου θα πεθά­νει έξι χρό­νια αργότερα

1827 Πέθα­νε ο Τζορτζ Κάνινγκ, πρω­θυ­πουρ­γός της Αγγλί­ας, υπέρ­μα­χος της ανε­ξαρ­τη­σί­ας των Ελλή­νων. Προς τιμήν του, η Πλα­τεία Κάνιγ­γος φέρει το όνο­μά του.(Γεν. 11/4/1770)

1832 Στο Ναύ­πλιο η Εθνο­συ­νέ­λευ­ση επι­κυ­ρώ­νει την τοπο­θέ­τη­ση του Βαυα­ρού πρί­γκι­πα Όθω­να στο βασι­λι­κό θρό­νο της Ελλάδας.

1844 Δημιουρ­γεί­ται η “Απαρ­τία των Δώδε­κα”, το ηγε­τι­κό μέρος της εκκλη­σί­ας των Μορμόνων.

1866 Γεν­νή­θη­κε ο Μάθιου Χένσον,εξερευνητής που ανα­κά­λυ­ψε τον Βόρειο Πόλο

1866 Πέθα­νε η >Ευαν­θία Καΐ­ρη, αδελ­φή του Θεό­φι­λου Καΐ­ρη, λόγια των επα­να­στα­τι­κών χρό­νων και πρό­δρο­μος του φεμι­νι­στι­κού κινή­μα­τος στη χώρα μας (Γεν. 2/8/1799)

1876 Ο Τόμας Έντι­σον παίρ­νει το δίπλω­μα ευρε­σι­τε­χνί­ας για τον πολύγραφο.

1879 Γεν­νή­θη­κε ο Μεξι­κα­νός επα­να­στά­της Εμι­λιά­νο Ζαπά­τα, ηγέ­της της ένο­πλης εξέ­γερ­σης των αγρο­τών που ξέσπα­σε το 1910

1900 Πέθα­νε ο Εμίλ Ρίτερ Φον Σκό­ντα, τσέ­χος μηχα­νι­κός και βιο­μή­χα­νος, ιδρυ­τής της Skoda. (Γεν. 19/11/1839)


Στο πρώτο τέταρτο του 20ου Αιώνα

1906 Γεν­νή­θη­κε ο ηθο­ποιός Αλέ­ξης Μινωτής

1909 ο Νικό­λα­ος Ζορ­μπάς εκλέ­γε­ται αρχη­γός του “Στρα­τιω­τι­κού Συν­δέ­σμου”, τα μέλη του οποί­ου οργά­νω­σαν την εξέ­γερ­ση στο Γουδί.

1921 Γεν­νή­θη­κε ο Κανα­δός φυσι­κός Τζον Χέρ­μπερτ Τσάπ­μαν, που ασχο­λή­θη­κε κυρί­ως με τη μελέ­τη του διαστήματος


Στο δεύτερο τέταρτο του 20ου Αιώνα

1929 Το γερ­μα­νι­κό αερό­πλοιο Ζέπε­λιν ξεκι­νά ένα ταξί­δι σε όλο τον κόσμο, που θα τερ­μα­τι­σθεί στις 29 του μήνα.

1930 Γεν­νή­θη­κε ο Γιάν­νης Νεγρε­πό­ντης (λογο­τε­χνι­κό ψευ­δώ­νυ­μο του ποι­η­τή, πεζο­γρά­φου και στι­χουρ­γού Γιάν­νη Ξυνοτρούλια)

1937 Γεν­νή­θη­κε ο Αμε­ρι­κα­νός ηθο­ποιός Ντά­στιν Χόφμαν

1938 Τίθε­ται σε λει­τουρ­γία το στρα­τό­πε­δο συγκέ­ντρω­σης του Μαουτ­χά­ου­ζεν στην Αυστρία. Στα χρό­νια του χιτλε­ρι­κού φασι­σμού το Μαουτ­χά­ου­ζεν υπήρ­ξε συνώ­νυ­μο του θανά­του και τόπος μαρ­τυ­ρί­ου για περισ­σό­τε­ρους από 200.000 κρα­τού­με­νους από σχε­δόν όλες τις χώρες της Ευρώ­πης. Για τους 122.797 από αυτούς, ανά­με­σά τους και 3.700 Ελλη­νες, η απε­λευ­θέ­ρω­ση του στρα­το­πέ­δου στις 5 Μάη 1945 από τα συμ­μα­χι­κά στρα­τεύ­μα­τα, ήρθε πολύ αργά, αφού είχαν ήδη αφή­σει την τελευ­ταία τους πνοή στα κρε­μα­τό­ρια του Μαουτχάουζεν.

1939 Στο Βερο­λί­νο, το Γ’ Ράιχ αρχί­ζει να στρα­το­λο­γεί τους πάντες, από 5 έως 70 ετών, για πολε­μι­κή εργασία.

1940 Αρχί­ζει η Μάχη της Αγγλί­ας με βομ­βαρ­δι­σμούς αγγλι­κών πόλε­ων από τη γερ­μα­νι­κή Λου­φτ­βά­φε. Τριά­ντα ένα γερ­μα­νι­κά αερο­σκά­φη καταρ­ρί­πτο­νται από τους Βρετανούς.

1940 Η Βρε­τα­νία και η ελεύ­θε­ρη Γαλ­λία υπο­γρά­φουν συν­θή­κη συμμαχίας.

1942 Το Ινδι­κό Εθνι­κό Κογκρέ­σο απο­φα­σί­ζει την έναρ­ξη εκστρα­τεί­ας πολι­τι­κής ανυ­πα­κο­ής σε περί­πτω­ση άρνη­σης των βρε­τα­νι­κών αποι­κιο­κρα­τι­κών Αρχών να επι­τρέ­ψουν τη συγκρό­τη­ση εθνι­κής κυβέρ­νη­σης της Ινδί­ας. Την αμέ­σως επό­με­νη μέρα οι Βρε­τα­νοί συλ­λαμ­βά­νουν τον Γκά­ντι, το Νεχρού κ.α. ηγε­τι­κά στε­λέ­χη του Κογκρέσου.

1945 Οι ΗΠΑ επι­κυ­ρώ­νουν τον Κατα­στα­τι­κό Χάρ­τη των Ηνω­μέ­νων Εθνών και γίνο­νται το πρώ­το κρά­τος- μέλος του Οργανισμού.

1949 Το Συμ­βού­λιο της Ευρώ­πης συνε­δριά­ζει για πρώ­τη φορά στο Στρασβούργο.


Στο τρίτο τέταρτο του 20ου Αιώνα

1953 Υπο­γρά­φε­ται στο Λον­δί­νο, με τη συμ­με­το­χή και της Ελλά­δας, η συμ­φω­νία για τη δια­γρα­φή του γερ­μα­νι­κού χρέ­ους, που έθε­σε τα θεμέ­λια για το μετέ­πει­τα «οικο­νο­μι­κό θαύ­μα» της Γερμανίας.

1961 Γεν­νή­θη­κε ο κιθα­ρί­στας των U2, Ντέι­βιντ Έβανς γνω­στός με το ψευ­δώ­νυ­μο The Edge.

1961 Ο Τσε Γκε­βά­ρα, καταγ­γέλ­λει τις ΗΠΑ ότι οργά­νω­σαν από­πει­ρα δολο­φο­νί­ας κατά του Ραούλ Κάστρο, αδελ­φού του Φιντέλ, στην Ανα­το­λι­κή Κού­βα, παγι­δεύ­ο­ντας με βόμ­βα εξέ­δρα πάνω στην οποία θα εκφω­νού­σε λόγο και ότι στη συνέ­χεια σχε­δί­α­ζαν ένο­πλη επί­θε­ση από τη βάση Γκουαντανάμο.

1963 Στη Βρε­τα­νία, πρω­το­φα­νής ληστεία πραγ­μα­το­ποιεί­ται από 15μελή σπεί­ρα στο ταχυ­δρο­μι­κό τρέ­νο Γλα­σκό­βης- Λον­δί­νου, με λεία 2.600 λίρες σε τρα­πε­ζο­γραμ­μά­τια. Έμει­νε στην ιστο­ρία ως η “Ληστεία του Αιώνα”.

1964 Στις 8–10 Αυγού­στου η τουρ­κι­κή αερο­πο­ρία βομ­βαρ­δί­ζει κωμο­πό­λεις και χωριά στην Τυλ­λη­ρί­α­της Κύπρου. Μόνο από τους βομ­βαρ­δι­σμούς στις 9 Αυγού­στου κοντά στην Παχύ­α­μο οι νεκροί ξεπέ­ρα­σαν τους 100.

1967 Ιδρύ­ε­ται η ASEAN, οργα­νι­σμός για την οικο­νο­μι­κή, πολι­τι­κή και πολι­τι­στι­κή συνερ­γα­σία των χωρών της νοτιο­α­να­το­λι­κής Ασίας.

1967 Ο υπουρ­γός Δημό­σιας Τάξης της χού­ντας Π. Τοτό­μης ανα­κοι­νώ­νει ότι στη Γυά­ρο κρα­τού­νται 2.300 κομ­μου­νι­στές, οι οποί­οι θα απε­λευ­θε­ρώ­νο­νταν μόνον εφό­σον υπέ­γρα­φαν δήλω­ση νομιμοφροσύνης.

1972 Η Ελλά­δα κατα­λαμ­βά­νει την πρώ­τη θέση στους 31ους Βαλ­κα­νι­κούς Αγώ­νες Στί­βου της Σμύρνης.

1974 Ενώ το σκάν­δα­λο Γουο­τερ­γκέιτ συγκλο­νί­ζει τις ΗΠΑ, ο Πρό­ε­δρος Ρίτσαρτν Νίξον υπο­βάλ­λει την παραί­τη­σή του.


Στο τελευταίο τέταρτο του 20ου Αιώνα

1976 Άγνω­στα έργα του Μιχα­ήλ Αγγέ­λου ανα­κα­λύ­πτο­νται κατά τη διάρ­κεια εργα­σιών ανα­πα­λαί­ω­σης της Βασι­λι­κής του Σαν Λορέν­τσο στη Φλω­ρε­ντία. Τα έργα χρο­νο­λο­γού­νταν από το 1531.

1981 Πέθα­νε ο σκη­νο­θέ­της Τάκης Μουζενίδης

1984 Ο Γκρεγκ Λου­γκά­νις κερ­δί­ζει το πρώ­το του χρυ­σό μετάλ­λιο στους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες του Λος Άντζε­λες στις κατα­δύ­σεις από βατήρα.

1984 Ο Καρλ Λιού­ις κερ­δί­ζει το τρί­το από τα τέσ­σε­ρα χρυ­σά μετάλ­λια στους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες του Λος Άντζε­λες με το 19.80 στα 200μ.

1985 Πέθα­νε η Αμε­ρι­κα­νί­δα Λουίζ Μπρουκς πρω­τα­γω­νί­στρια του βωβού κινηματογράφου

1989 Το δια­στη­μι­κό λεω­φο­ρείο Κολού­μπια ξεκι­νά πεν­θή­με­ρη μυστι­κή στρα­τιω­τι­κή αποστολή.

1990 Ελεύ­θε­ρος χωρίς περιο­ρι­στι­κούς όρους αφή­νε­ται με ομό­φω­νη γνώ­μη κατη­γό­ρων και ανα­κρι­τή ο υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών επί κυβερ­νή­σε­ων ΠΑΣΟΚ, Δημή­τρης Τσο­βό­λας, ο οποί­ος κατη­γο­ρεί­ται για απι­στία και παρά­βα­ση του νόμου περί ευθύ­νης υπουργών.

1990 Το Ιράκ προ­σαρ­τά το Κου­βέιτ και ο Πρό­ε­δρος Μπους στέλ­νει στρα­τεύ­μα­τα στη Σαου­δι­κή Αρα­βία για να ανα­κα­τα­λά­βουν το Εμιράτο.

1991 Ο Βρε­τα­νός Τζον Μακάρ­θι, όμη­ρος επί πέντε χρό­νια της ισλα­μι­κής οργά­νω­σης “Τζι­χάντ” στο Λίβα­νο, απε­λευ­θε­ρώ­νε­ται και παρα­δί­νε­ται στον Βρε­τα­νό πρε­σβευ­τή στη Δαμασκό.

1991 Πέθα­νε ο Αμε­ρι­κα­νός αστρο­ναύ­της Τζέιμς Ίργουιν.

1992 Η εθνι­κή ομά­δα μπά­σκετ των ΗΠΑ που για πρώ­τη φορά εμφα­νί­ζε­ται με την ονο­μα­σία “Dream Team” και με επαγ­γελ­μα­τί­ες παί­κτες κερ­δί­ζει το χρυ­σό μετάλ­λιο όταν στον τελι­κό νικά την Κρο­α­τία με 117–85 στους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες της Βαρκελώνης.

1992 Στην Τουρ­κία, 32 εργά­τες χάνουν τη ζωή τους από έκρη­ξη που σημειώ­νε­ται σε υφαντουργείο.

1993 Ο μεγέ­θους σει­σμός 8,1 Ρίχτερ, συγκλο­νί­ζει το νησί Γκουάμ του Ειρη­νι­κού Ωκεανού.

1995 Στη Νέα Ζηλαν­δί α, ο πρω­θυ­πουρ­γός Μπόλ­γκερ δηλώ­νει ότι θα προ­σφύ­γει στο δικα­στή­ριο της Χάγης, στην προ­σπά­θεια να απο­τρα­πούν οι γαλ­λι­κές πυρη­νι­κές δοκι­μές στο νότιο Ειρηνικό.

1997 Στην Ιτα­λία, η αστυ­νο­μία κατά­σχει ιδιο­κτη­σία της Μαφί­ας συνο­λι­κής αξί­ας περί­που 280 εκα­τομ­μυ­ρί­ων δολαρίων.

2000 Το υπο­βρύ­χιο CSS H.L. Hunley ανα­σύ­ρε­ται στην επι­φά­νεια, ύστε­ρα από 136 χρό­νια παρα­μο­νής στο βυθό.


Στον 21ο Αιώνα

2002 Η Μιρέ­λα Μανιά­νι κατα­κτά το χρυ­σό μετάλ­λιο στον ακο­ντι­σμό με 67.47μ (ρεκόρ αγώ­νων) στο Ευρω­παϊ­κό Πρω­τά­θλη­μα στί­βου στο Μόναχο

2003 Πέθα­νε ο συγ­γρα­φέ­ας Αντώ­νης Σαμαράκης

2004 Πέθα­νε ο σπου­δαί­ος ηθο­ποιός Δημή­τρης Παπαμιχαήλ

2011 Πέθα­νε ο πολιτικός Αναστάσιος Πεπονής. Από τα σημαντικότερα επιτεύγματά του ήταν η δημιουργία συστήματος πρόσληψης δημοσίων υπαλλήλων με αντικειμενικά κριτήρια. Αυτό θεσμοθετήθηκε με τον νόμο 2190/1994, που αναφέρεται πολλές φορές ως Νόμος Πεπονή, χάρις στον οποίο ιδρύθηκε το ΑΣΕΠ. Εξίσου σημαντικές ήταν και οι προσπάθειές του στον τομέα της ενέργειας και των εξωτερικών επενδύσεων, καθώς έκλεισε συμφωνίες ζωτικής σημασίας με την Αλγερία για την μεταφορά φυσικού αερίου στην Ελλάδα (που συνεχίζεται μέχρι σήμερα) και με την Σοβιετική Ένωση για την επεξεργασία και μετέπειτα εξαγωγή ελληνικού βωξίτη

2012 Πέθα­νε ο πολιτικός Γιώργος Κατσιφάρας. Περίφημη η ρήση του αν δεν ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, δεν θα μας ήξερε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας μας

2013 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαρακ Ομπάμα και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχουν διμερή συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο

2016 Πέθα­νε η ηθοποιός Ντόρα Σιμοπούλου

2017 Πέθα­νε η Αρλέτα. Τραγουδίστρια, τραγουδοποιός, συνθέτης, μουσικός


Δημοφιλείς αναρτήσεις