Σοκ και Δέος!!! Ηθελημένη συντριβή του αεροσκάφους από το πιλοτήριο

“Ο εισαγγελέας της Μασσαλίας Μπρις Ρομπέν (Brice Robin) επιβεβαίωσε το μεσημέρι, τις πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας Νew Υork Τimes, ότι κατά τη διάρκεια της πτώσης του Α320 της Germanwings, ο ένας από τους πιλότους που είχε βγει από το πιλοτήριο δεν κατάφερε να ανοίξει την πόρτα επιστρέφοντας, ακόμα και με τη χρήση του ειδικού κωδικού ασφάλειας. Αυτό σημαίνει ότι η πόρτα του πιλοτηρίου είχε ηθελημένα μπλοκαριστεί από μέσα.



Η είδηση από τον Γάλλο εισαγγελέα είναι, ότι μέσα στο πιλοτήριο είχε μείνει ο συγκυβερνήτης και όχι ο κυβερνήτης, όπως λανθασμένα είχε δημοσιεύσει το πρωί, η γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Ο εισαγγελέας εξήγησε, ότι σύμφωνα με την ηχογράφηση, ακούγεται ο κυβερνήτης να ζητά στον συγκυβερνήτη να αναλάβει το πηδάλιο, για να βγει ο ίδιος έξω, προφανώς για να πάει στην τουαλέτα. Ακούγονται οι θόρυβοι του καθίσματος που στρίβει, της πόρτας που ανοίγει, της πόρτας που κλείνει και ύστερα από λίγο τα χτυπήματα του κυβερνήτη στην πόρτα του πιλοτηρίου που δεν κατάφερε να ανοίξει.

Οι έρευνες στην περιοχή που κατέπεσε το αεροσκάφος στη νότια Γαλλία

Από το εσωτερικό του πιλοτήριου δεν ακούστηκε καμία απάντηση, κανένας ήχος από τον συγκυβερνήτη, μόνο η ανάσα του έχει καταγραφεί, σε κανονικούς ρυθμούς, πράγμα που κάνει τον εισαγγελέα να μιλά για «σαφή πρόθεση συντριβής του αεροσκάφους».

Παρότι αρχικά η Lufthansa δεν είχε ανακοινώσει τα ονόματα των πιλότων, διότι δεν είχε το πράσινο φως από τις γερμανικές και τις γαλλικές αρχές, ο Γάλλος εισαγγελέας έδωσε το όνομα και την ηλικία του συγκυβερνήτη : Αντρέας Λούμπιτς (Adreas Lubitz) 28 ετών. Οι έρευνες περιστρέφονται πλέον γύρω από το προφίλ και το περιβάλλον του συγκυβερνήτη ο οποίος ζούσε στο Ντίσελντορφ.

Να σημειωθεί ότι πριν από τη συνέντευξη τύπου ο εισαγγελέας συνάντησε τις οικογένειες των θυμάτων που έφθασαν στο αεροδρόμιο της Μασσαλίας. Ανάμεσά τους και οι οικογένειες των πιλότων, τις οποίες όμως οι γαλλικές αρχές υποδέχθηκαν ξεχωριστά.

Στις οικογένειες ο εισαγγελέας εξήγησε ότι η διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων θα πάρει χρόνο, ίσως 4-5 εβδομάδες και κάλεσε όσους θέλουν να δώσουν στοιχεία ώστε να γίνει ταυτοποίηση του DNA τους για να διευκολύνουν τις έρευνες.”


Σελίδα στο facebook αποκαλεί
τον συγκυβερνήτη του Airbus
«ήρωα του Ισλαμικού Κράτους!»

Σελίδα στο facebook αποκαλεί τον συγκυβερνήτη του Airbus «ήρωα του Ισλαμικού Κράτους!»

Την ώρα που ολόκληρος ο κόσμος παρακολουθεί σοκαρισμένος τις αποκαλύψεις σχετικά με το ρόλο που φαίνεται να διαδραμάτισε ο συγκυβερνήτης του Airbus A320 της Germanwings στην πτώση του αεροπλάνου στις γαλλικές Άλπεις, άγνωστοι πρόλαβαν να δημιουργήσουν στο facebook σελίδα υποστήριξής του.

Μάλιστα, στη συγκεκριμένη σελίδα, η οποία «ανέβηκε» στα Γαλλικά, ο συγκυβερνήτης του αεροπλάνου χαρακτηρίζεται «ήρωας του Ισλαμικού Κράτους»!

Ωστόσο, σύμφωνα με το γερμανικό Spiegel, δεν υπάρχουν στοιχεία που να εμπλέκουν τον 28χρονο Andreas Lubitz με κάποια τρομοκρατική οργάνωση.
Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι δεν προκύπτει να είχε επαφές με τρομοκράτες και δεν συγκαταλέγεται σε κάποια λίστα τρομοκρατών που καταζητούνται.


Αντρέας Λούπιτς:
«Φυσιολογικός, ευχάριστος και κοινωνικός»
ο συγκυβερνήτης του μοιραίου Airbus

Ο Αντρέας Λούπιτς, ο συγκυβερνήτης του Airbus A320 της γερμανικής εταιρείας Germanwings που, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, φαίνεται ότι εσκεμμένα έριξε το αεροπλάνο στις Άλπεις με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι 150 επιβαίνοντες, περιγράφεται από τους γνωστούς του ως ένας «φυσιολογικός τύπος», ένας «συμπαθητικός νεαρός».

«Ήταν ένας εντελώς φυσιολογικός τύπος», δήλωσε ο Κλάους Ράντκε, ιδιοκτήτης της τοπικής αερολέσχης απ' όπου ο Λούπιτς πήρε το πρώτο του δίπλωμα πριν πολλά χρόνια και επέστρεψε το φθινόπωρο για να κάνει μια ανανεωτική εκπαίδευση.

«Μπόρεσα να τον γνωρίσω, ή μάλλον θα έπρεπε να πω να τον ξαναγνωρίσω, ήταν ένας πολύ συμπαθητικός, ευχάριστος και ευγενικός νεαρός», πρόσθεσε ο Ράντκε.

Στη μικρή πόλη Μονταμπάουρ στο κρατίδιο Ρηνανίας-Παλατινάτου στη δυτική Γερμανία, πολλοί από τους 12.000 κατοίκους της σοκαρίστηκαν σήμερα όταν έμαθαν ότι οι Γάλλοι εισαγγελείς υποπτεύονται πως ο Λούπιτς έριξε εσκεμμένα το αεροπλάνο στις Άλπεις.

Οι γερμανικές αρχές δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί ο πρώτος αξιωματικός της Germanwings είχε μείνει μόνος του στο πιλοτήριο του Airbus χωρίς τον πιλότο και για ποιο λόγο αποφάσισε να ρίξει το αεροπλάνο.

Ο 28χρονος Λούπιτς δεν είχε καμιά γνωστή σχέση με τρομοκρατικές οργανώσεις, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ.

Ο νεαρός ήταν κοινωνικός, έτρεχε σε ημιμαραθώνιους, ενδιαφερόταν για τη μουσική και πήγαινε σε κλαμπ, σύμφωνα με τη σελίδα του στο Facebook.

«Έχω μείνει άφωνος. Δεν έχω καμία εξήγηση γι' αυτό. Γνωρίζοντας τον Αντρέας, αυτό είναι απλώς αδιανόητο για εμένα», είπε ο Πέτερ Ρίκερ, παλιό μέλος της αερολέσχης, που γνώριζε τον Λούπιτς καλά.

«Ο Αντρέας ήταν ένας πολύ συμπαθητικός νεαρός που έλαβε εδώ την εκπαίδευσή του κι ήταν μέλος της λέσχης», πρόσθεσε ο Ρίκερ. «Είχε πολλή πλάκα, αν και ίσως μερικές φορές ήταν κάπως ήσυχος. Ήταν ένα αγόρι όπως πολλά άλλα», συνέχισε.

«Είχε πολλούς φίλους. Δεν ήταν μοναχικός», υπογράμμισε ο Ρίκερ.

Κοντά στο μικρό, άσπρο σπίτι στο Μονταμπάουρ όπου ζούσε ο Λούπιτς και το οποίο η αστυνομία πλέον φρουρεί, ο γείτονάς του Χανς Γιούργκεν Κράουζε δήλωσε ότι «σοκαρίστηκε πολύ» από τα νέα.

Ο Άρμιν Πλάις, διευθυντής του λυκείου Μονς-Τάμπορ Γκιμνάζιουμ απ' όπου αποφοίτησε ο Λούπιτς το 2007 είπε: «Είμαι τόσο σοκαρισμένος και έκπληκτος όσο εσείς».

Η Germanwings μέχρι στιγμής έχει δώσει πολύ λίγα βιογραφικά στοιχεία για τον συγκυβερνήτη του Airbus, ο οποίος είχε μόνο 630 ώρες πτήσης στο ενεργητικό του, σε αντίθεση με τον πιλότο ο οποίος είχε καταγράψει περισσότερες από 6.000 ώρες πτήσης, κυρίως σε Airbus, και εργαζόταν για τον όμιλο Lufthansa επί 10 χρόνια.

Ο Λούπιτς εκπαιδεύτηκε στην ακαδημία πιλότων της Lufthansa στη Βρέμη, η οποία αρνήθηκε να μιλήσει για αυτόν.

Προς το παρόν δεν έχουν δοθεί επισήμως στη δημοσιότητα τα στοιχεία του άλλου πιλότου του Airbus A320. Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, ονομάζεται Πάτρικ Σ. και ήταν πατέρας δύο παιδιών.


Η ιστορία επαναλαμβάνεται:
Ποιες αεροπορικές τραγωδίες λέγεται ότι προκλήθηκαν σκοπίμως
από τους κυβερνήτες ή συγκυβερνήτες των αεροσκαφών

Ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους Α320 της Germanwings που εκτελούσε την πτήση από τη Βαρκελώνη για το Ντίσελντορφ της Γερμανίας φέρεται ότι το έριξε σκοπίμως στις γαλλικές Άλπεις, σκοτώνοντας τους 150 επιβάτες και το πλήρωμα. Δεν είναι η πρώτη φορά που μια αεροπορική τραγωδία αποδίδεται όχι σε λάθος, αλλά σε σκόπιμη ενέργεια του κυβερνήτη ή του συγκυβερνήτη.

* 29 Νοεμβρίου 2013: Ο κυβερνήτης ενός αεροσκάφους Embraer 190 της εταρείας LAM της Μοζαμβίκης ρίχνει το αεροπλάνο στη βορειοανατολική Ναμίμπια. Το Embraer 190, στο οποίο επέβαιναν 33 άνθρωποι, είχε απογειωθεί από το Μαπούτο με προορισμό τη Λουάντα, την πρωτεύουσα της Αγκόλας. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, ο κυβερνήτης είχε κλειστεί μόνος στο πιλοτήριο, εμποδίζοντας τον συγκυβερνήτη να μπει μέσα, ενώ αγνόησε και όλα τα συστήματα συναγερμού.

* 31 Οκτωβρίου 1999: Ένα Boeing 767 της εταιρείας EgyptAir συντρίβεται στον Ατλαντικό, στα ανοιχτά της Μασαχουσέτης, λίγο μετά την απογείωσή του από τη Νέα Υόρκη με προορισμό το Κάιρο. Σκοτώθηκαν και οι 217 άνθρωποι που επέβαιναν σ' αυτό. Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (NTSB) των ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο συγκυβερνήτης αυτοκτόνησε. Από την ανάλυση των μαύρων κουτιών επιβεβαιώθηκε ότι ο συγκυβερνήτης ήταν μόνος στο πιλοτήριο και, αφού προηγουμένως προσευχήθηκε, αποσυνέδεσε τον αυτόματο πιλότο και βούτηξε στη θάλασσα. Οι αιγυπτιακές αρχές δεν πείστηκαν ποτέ από την εξήγηση αυτή, όμως τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο συγκυβερνήτης αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα και είχε κλειστεί στον εαυτό του.

* 19 Δεκεμβρίου 1997: Μισή ώρα μετά την απογείωσή του από την Τζακάρτα της Ινδονησίας με προορισμό τη Σιγκαπούρη, ένα Boeing 737 της σιγκαπουριανής εταιρείας SilkAir βούτηξε σε ένα ποτάμι και συνετρίβη κοντά στο Παλεμπάνγκ, στη Σουμάτρα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 104 άνθρωποι. Αμερικανοί ερευνητές συμπέραναν ότι ο κυβερνήτης του αεροσκάφους το έριξε για να αυτοκτονήσει, αν και δεν είχαν δεδομένα από τα μαύρα κουτιά, τα οποία είχαν αποσυνδεθεί λίγο πριν από τη συντριβή. Τα μέσα ενημέρωσης έγραφαν τότε ότι ο κυβερνήτης ήταν πνιγμένος στα χρέη, ότι τον είχαν υποβιβάσει και ότι σε βάρος του εκκρεμούσε πειθαρχική δίωξη.

* 21 Αυγούστου 1994: Ο κυβερνήτης ενός ATR-42 της Royal Air Maroc, που εκτελούσε την πτήση από το Αγκαντίρ στην Καζαμπλάνκα, το ρίχνει σκόπιμα στο έδαφος, στην οροσειρά του Άτλαντα, σκοτώνοντας τους 44 επιβάτες του. Η έρευνα στηρίχθηκε κυρίως στα τελευταία λόγια του συγκυβερνήτη ο οποίος ακουγόταν να εκφράζει την κατάπληξή του επειδή ο κυβερνήτης έκανε μη εγκεκριμένους χειρισμούς. Ο κυβερνήτης του είχε απαντήσει: "Να πεθάνω, να πεθάνω...". Οι ερευνητές συμπέραναν ότι επρόκειτο για αυτοκτονία.

* 9 Φεβρουαρίου 1982: Ο κυβερνήτης ενός DC-8 της Japan Airlines το συντρίβει κατά τη διάρκεια της προσγείωσης, κοντά στο Τόκιο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 24 άνθρωποι. Η έρευνα έδειξε ότι ο κυβερνήτης είχε υποστεί μια κρίση αυτοκαταστροφικής μανίας.

Εξάλλου, η αυτοκτονία του κυβερνήτη είναι μια από τις θεωρίες που έχουν διατυπωθεί για την εξαφάνιση, τον Μάρτιο του 2014, της πτήσης ΜΗ370 της Malaysia Airlines. Τα συστήματα επικοινωνιών του αεροσκάφους, στο οποίο επέβαιναν 239 άνθρωποι, απενεργοποιήθηκαν σκοπίμως λίγα λεπτά προτού αλλάξει πορεία και κατευθυνθεί προς τον Ινδικό Ωκεανό.


Μέρκελ: Πραγματικότητα που
«ξεπερνά τα όρια της φαντασίας»
η αποκάλυψη ότι ο συγκυβερνήτης του Α320
το έριξε σκοπίμως στις Άλπεις

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ εκτίμησε σήμερα ότι η τραγωδία της συντριβής του αεροσκάφους Airbus Α320 της εταιρείας Germanwings στις γαλλικές Άλπεις παίρνει "μια αδιανόητη διάσταση" μετά τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους το έριξε σκοπίμως.

"Κάτι τέτοιο ξεπερνά τα όρια της φαντασίας", είπε χαρακτηριστικά η Μέρκελ μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

"Δεν γνωρίζουμε ακόμη όλα τα γεγονότα, για αυτό είναι σημαντικό να συνεχιστεί η έρευνα και κάθε λεπτομέρεια να εξεταστεί σε βάθος. Τα σημερινά νέα ρίχνουν για άλλη μια φορά ένα φριχτό βάρος στους συγγενείς των θυμάτων. Οι σκέψεις μας, αυτές τις ώρες και τις ημέρες της οδύνης, είναι μαζί τους", υπογράμμισε η καγκελάριος.

Από την Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ επανέλαβε ότι δεν διαφαίνεται να υπάρχει κάποια "σύνδεση με την τρομοκρατία" στην υπόθεση της συντριβής του Α320 που εκτελούσε την πτήση από τη Βαρκελώνη για το Ντίσελντορφ.

Από την πλευρά του, το FBI ανακοίνωσε ότι έχει προσφερθεί να βοηθήσει τις γαλλικές αρχές που έχουν αναλάβει την έρευνα της υπόθεσης. "Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε οποιοδήποτε αίτημα για πληροφορίες ή για βοήθεια, καθώς συνεργαζόμαστε με χώρες-εταίρους μας, πολίτες των οποίων έπεσαν θύματα αυτής της τραγωδίας", σημειώνει στην ανακοίνωσή τους οι ομοσπονδιακές αστυνομικές αρχές των ΗΠΑ.


Τη μόνιμη παρουσία δύο ανθρώπων
στο πιλοτήριο
θα επιβάλει η Norwegian Air Shuttle

Η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Norwegian Air Shuttle θα επιβάλει την υποχρεωτική παρουσία δύο προσώπων μέσα στο πιλοτήριο, ανακοίνωσε σήμερα υψηλόβαθμο στέλεχός της, μετά την αποκάλυψη ότι κατά πάσα πιθανότητα ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους A320 της γερμανικής Germanwings προκάλεσε σκόπιμα τη συντριβή του στις γαλλικές Άλπεις.

"Όταν ένας από τους παρόντες στο πιλοτήριο βγαίνει έξω, θα πρέπει στο εξής να υπάρχουν δύο πρόσωπα μέσα σ' αυτό" είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπεύθυνος πτήσεων της νορβηγικής εταιρείας Τόμας Χεστάμερ. Το μέτρο αυτό θα αρχίσει να εφαρμόζεται πιθανότατα από αύριο Παρασκευή.

"Το συζητούσαμε από καιρό αλλά το γεγονός αυτό επιτάχυνε τις αποφάσεις μας", εξήγησε ο Χεστάμερ.

Τα νέα μέτρα θα υποβληθούν προς εξέταση στην υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Νορβηγίας. "Αναμένω ότι θα αρχίσει να εφαρμόζεται από αύριο", είπε το στέλεχος της Norwegian, της τρίτης σε μέγεθος ευρωπαϊκής εταιρείας χαμηλού κόστους.

Η Norwegian Air Shuttle ιδρύθηκε το 1993 και μέχρι σήμερα κανένα αεροσκάφος της δεν έχει εμπλακεί σε θανατηφόρο δυστύχημα.

Οι λόγοι για τους οποίους ο Γερμανός συγκυβερνήτης τη Α320 οδήγησε το αεροσκάφος στον όλεθρο παραμένουν αδιευκρίνιστοι. Οι Γάλλοι ερευνητές της υπόθεσης και το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας πάντως δηλώνουν ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη που να υποδεικνύει ότι επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια.



Δημοφιλείς αναρτήσεις