ΥΠΟΙΚ: Σε μόνιμη "διάσταση" με την πραγματικότητα

“Δεν απέδωσαν τα προσδοκώμενα οι 48 δόσεις για τις οφειλές σε ταμεία και δημόσιο και θα επιδιωχθεί – και κατά πάσα πιθανότητα θα επιτευχθεί – να εκτοξευτούν οι δόσεις στις 72 ή και στις 100. Αλλά ας μην τρέφουμε ψευδαισθήσεις. Σίγουρα θ’ αυξηθούν οι περιπτώσεις των οφειλετών που θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία αλλά δεν θα είναι τόσοι ώστε να διαμορφωθούν προϋποθέσεις θεαματικής μείωσης των εκκρεμοτήτων. Γιατί το πρόβλημα είναι και παραμένει το πανάρχαιο «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος».


Επί τέσσερα χρόνια τα εισοδήματα στην Ελλάδα μειώνονται από δραματικά μέχρι και θεαματικά ενώ οι υποχρεώσεις ακολουθούν την αντίθετη ακριβώς πορεία.
Που για όσους δεν έχουν επιλέξει να ζουν στον κόσμο τους σημαίνει πως όσο θα διατηρείται αυτή πραγματικότητα δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να δούμε τις οφειλές σε ταμεία και δημόσιο να μειώνονται όποια μέτρα κι αν ληφθούν, όσες δόσεις κι αν καθιερωθούν και όσες διευκολύνσεις κι αν νομοθετηθούν.
Και για να το θέσω ακόμη πιο απλά: το πρόβλημα του μέσου σημερινού οφειλέτη δεν είναι τι ποσό μπορεί να διαθέσει για να καλύψει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του, αλλά αν είναι σε θέση ν’ ανταποκριθεί στις τρέχουσες υποχρεώσεις του.
Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν θέλει ή δεν την αφήνουν να δει το πρόβλημα απ’ αυτή τη γωνία.
Κι όμως τα στοιχεία αυτό λένε, όσο κι αν οι αρμόδιοι επιμένουν να μην τα «διαβάζουν» σωστά.
Όταν μήνα με το μήνα τα ληξιπρόθεσμα χρέη μεγαλώνουν, η αυτονόητη διαπίστωση δεν είναι πως δεν μπαίνουν σε ρύθμιση ή δεν εξοφλούνται οι παλαιές οφειλές αλλά ότι προστίθενται και νέες.
Κι αυτή η πραγματικότητα δεν αντιστρέφεται όχι με100 αλλά ούτε και με 1000 δόσεις.
Η μόνη αποτελεσματική συνταγή που μπορεί να υπάρξει είναι ν’ αρχίσει αφ’ ενός μεν η σταδιακή αύξηση των εισοδημάτων, αφ’ ετέρου δε η σταδιακή μείωση των υποχρεώσεων.
Άλλη αποτελεσματική λύση ούτε υπάρχει, ούτε είναι δυνατό να υπάρξει.
Μόνο όταν το οικογενειακό εισόδημα βελτιωθεί και το κράτος φτάσει να διεκδικεί ένα λογικό τμήμα του θα υπάρξει και η δυνατότητα εξόφλησης παλαιών οφειλών.
Μόνο τότε ...”

του Ερρικου Μπαρτζινοπουλου ... εκτός του τίτλου



Δημοφιλείς αναρτήσεις