Στα μάτια μου, ο Charles Handy είναι χωρίς αμφιβολία ο μεγαλύτερος σύγχρονος Βρετανός φιλόσοφος των επιχειρήσεων. Ο Handy έγινε κυρίως γνωστός για τις απόψεις του σχετικά με τη μεταβαλλόμενη φύση της εργασίας και των οργανώσεων, ενώ το εύρος της σκέψης του έχει συμπεριλάβει, προσφάτως, και το θέμα των επιπτώσεων που έχουν αυτές οι δραματικές αλλαγές πάνω στην κοινωνία γενικότερα, καθώς και το θέμα της συνολικής επανεξέτασης της εξελισσόμενης έννοιας του καπιταλισμού.
Ο ίδιος με σπουδές στην Οξφόρδη και τη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων Sloan του MIT, διετέλεσε για πολλά χρόνια στέλεχος της πετρελαιοβιομηχανίας καθώς και οικονομολόγος της εταιρίας Shell International καθώς και κατείχε τη θέση του καθηγητή Ανάπτυξης Διοικητικών Στελεχών στο London Business School. Μελέτησε και έμαθε τον σύγχρονο καπιταλισμό από πολλές πλευρές και θέσεις και, εξ’ αυτού, σφαιρικά.
Μια από τις πιο σημαντικές και χρήσιμες συνεισφορές του εκτιμώ πως είναι η προσέγγιση του για την «ζωή ως χαρτοφυλάκιο». Σε αυτήν την οπτική ισχυρίζεται πως, αντί να συνεχίζουμε να ακολουθούμε μια σταδιοδρομία με την παραδοσιακή έννοια, καλύτερα θα ήταν, πλέον, να προετοιμαζόμαστε ως εργαζόμενοι να ακολουθούμε, μια «σταδιοδρομία –χαρτοφυλάκιο». Μια νέας λογικής σταδιοδρομία όπου ένα μέρος του χρόνου μας θα δαπανάται σήμερα για την απόκτηση του αναγκαίου μισθού, ενώ το υπόλοιπο θα αφιερώνεται σε εθελοντική εργασία, στη μελέτη ή σε οτιδήποτε άλλο θεωρούμε χρήσιμο και με προοπτικές παραγωγής εισοδημάτων στο μέλλον.
Σε αυτό το δεύτερο «εθελοντικό» και πιο κρίσιμο μέρος της απασχόλησης μας, πιθανότητα ένα μεγάλο μέρος του θα είναι εργασία χωρίς άμεση αμοιβή και ανταπόδοση αλλά θα δομεί ένα «χαρτοφυλάκιο» δραστηριοτήτων και ικανοτήτων, οι οποίες σταδιακά, θα καταλήξουν να προσδιορίσουν τον καθένα από μας. Και αυτό διότι οι εποχές της «σιγουριάς» και του «καθησυχασμού» πέρασαν πλέον ανεπίστρεπτα για όλους του επαγγελματίες και η επένδυση σε ένα εμπλουτισμένο σε ικανότητες εργασιακό προφίλ καθίσταται αναγκαίο για όλους…
Σε αυτή την κατεύθυνση, λοιπόν, όλο και περισσότεροι επαγγελματίες θα πρέπει να μάθουν να πουλούν τις υπηρεσίες τους -ή ακόμα και να βρουν κάποιον πράκτορα να το κάνει γι’ αυτούς-, θα πρέπει να σχεδιάζουν και να επενδύουν στο μέλλον τους αντί να αφήνονται σε αυτό άβουλοι και απροετοίμαστοι, θα πρέπει να ενημερώνουν και να βελτιώνουν τις δεξιότητες τους συνεχώς, και, το σημαντικότερο απ’ όλα, θα πρέπει να δημιουργούν οι ίδιοι τον σκοπό της ζωής τους, αφού τελικώς μόνο αυτοί και κανείς άλλος δεν κυβερνά, ούτε και εγγυάται για τη ζωή τους.
Ο Handy μας καλεί να μάθουμε να ζούμε, λοιπόν, πέρα από τη ψευδή «βεβαιότητα»…
Μας λέει πως πρέπει να μάθουμε να ζούμε με το χάος και την αβεβαιότητα, να προσπαθούμε να αποκτήσουμε μια οικειότητα με το νέο κόσμο και να μη ψάχνουμε για βεβαιότητες εκεί που δεν υπάρχουν. Και, φυσικά, υπογραμμίζει πως, όντως, μπορούμε να καταλάβουμε τη ζωή εκ των υστέρων, αλλά δεν μπορούμε να τη ζήσουμε εκ των υστέρων… Για αυτό και πρέπει να βουτήξουμε με κουράγιο ως επαγγελματίες στην αβεβαιότητα, και εκεί, μέσα σ’ αυτήν την αβεβαιότητα, να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε νησίδες σιγουριάς. Μόνοι μας…
Και διευκρινίζει πως μιλώντας για σιγουριά δεν αναφέρεται στη σιγουριά που παρέχει ένα συμβόλαιο πρόσληψης σε κάποια επιχείρηση, και τα παρόμοια, αλλά σε μια «νέα σιγουριά» που θα είναι κυρίως ψυχολογική και προσωπική. Και αυτή, φυσικά, θα απορρέει από την πεποίθηση ότι αν κάτι δεν πετύχει, μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Κατά αυτό τον τρόπο, πηγή της σιγουριάς μας πρέπει να γίνουμε εμείς οι ίδιοι για τον εαυτό μας…
Σε αυτή την συλλογιστική σημειώνει, δε, πως αλλάζει εκ βάθρων και η αντίληψη που έχουμε για το κεφάλαιο των επιχειρήσεων. Διευκρινίζει πως για πολλά χρόνια, οι πρόεδροι των εταιριών αναφέρονται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι είναι το βασικό τους κεφάλαιο. Αλλά υπογραμμίζει πως είναι πλέον καιρός να συνειδητοποιήσουν και έμπρακτα ότι αυτή είναι όντως η πραγματικότητα, διότι η μόνη ελπίδα που έχουν οι εταιρίες για να επιβιώσουν στο μέλλον είναι όντως το μυαλό των ανθρώπων τους. Σημειώνει, δε, απολύτως εύγλωττα πως επί του παρόντος, στις περισσότερες εταιρίες, δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο το διοικητικό συμβούλιο και οι μέτοχοι, πράγμα που το θεωρεί λάθος. Αντίθετα, σημειώνει πως είναι ανάγκη να επιτευχθεί μια δικαιότερη ισορροπία ισχύος. Στην πράξη καλεί τις επιχειρήσεις όλων των ειδών να δώσουν περισσότερα δικαιώματα στους ανθρώπους- εργαζόμενους, συνεργάτες και πελάτες τους- διότι αυτοί είναι το πραγματικό κεφάλαιο και η δύναμη της εταιρίας…
Και καλεί και τις σύγχρονες επιχειρήσεις να βρουν έναν «νέο σκοπό». Θεωρεί πως είναι υποχρέωση των επιχειρήσεων να παρέχουν νόημα για τη ζωή των ανθρώπων τους αν θέλουν να κρατήσουν τους αξιόλογους ανθρώπους. Αν θέλουν να κρατήσουν τους ταλαντούχους ανθρώπους θα πρέπει να δημιουργήσουν σκοπό γι’ αυτούς και να τους βοηθήσουν να εμπλουτίσουν και τους προσωπικούς τους στόχους. Αλλιώς θα καταλήξουν να έχουν εργαλειακές σχέσεις στις οποίες οι άνθρωποι εργάζονται απλώς και μόνο για τα χρήματα, ή διότι μέσω της εργασίας αποκτούν δεξιότητες τις οποίες θα χρησιμοποιήσουν σε άλλες εταιρίες. Αλλά αυτό θα ήταν αδιέξοδο…
Διότι μονάχα ό,τι αγαπάμε και στο οποίο επενδύουμε σε αυτό με σύστημα μπορεί να μας δώσει ένα καλύτερο μέλλον. Τίποτα άλλο…
Πρωτοδημοσιεύτηκε στο αξιόλογο και πάντα ενημερωμένο news4money.gr με τον τίτλο: “Η «ζωή σαν χαρτοφυλάκιο» και ο νέος καπιταλισμός…”
Χάρης Βλάδος: Τα ” Μετρα του Τσιπρα “
Μαζικό κοκτέιλ “παυσίπονων”… Και πλήρης ανικανότητα για τις απολύτως αναγκαίες πετυχημένες “χειρουργικές επεμβάσεις”… Σε όλα τα…
Χάρης Βλάδος: Οι 2 “τύποι” των σημερινών Ελλήνων…
“ Δυστυχώς, στην Ελλάδα κυριαρχουν 2 “τύποι ανθρώπων”… – Ο πρώτος, ο μακράν πλειοψηφικός, είναι ο…
Χάρης Βλάδος: Τα χαρακτηριστικά του σημερινού ηγέτη
Διευθύνω σημαίνει, με απλά λόγια, «κρατάω το τιμόνι» της επιχείρησης… Και σπάνια φτάνει οποιαδήποτε επιχείρηση με…
Χάρης Βλάδος: Επιχειρηματική δραστηριότητα και Πολιτική
Στα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τους τρόπους επίλυσης, στους καιρούς της κρίσης, αναφέρθηκε ο λέκτορας…
Χάρης Βλάδος: Δεν ήρθαν “όλα στα ξαφνικά”…
Παρακινδυνευμένη Πρόβλεψη και Ετερόδοξη Προφητεία φαινόταν η Επιστημονική Προσέγγιση – μέσω αναλυτικής διερεύνησης και αξιολόγησης δεδομένων…
Χάρης Βλάδος: Εκνευριστική αδιαφορία…Χονδροειδής άγνοια
“ Στις μέρες μας η ελληνική οικονομία και κοινωνία διέρχεται μια βαθιά κρίση. Κρίση όχι μονάχα…
Χάρης Βλάδος: Δεν λείπουν οι ηγέτες στον σύγχρονο κόσμο
Λείπουν οι ηγέτες ή λείπει η κατανόηση του τι πραγματικά σημαίνει ηγέτης; Μία από τις εκφράσεις…
Χάρης Βλάδος: Ο “εχθρός” της ακραίας φτώχειας
Σκαιόν το πλουτείν κ’ άλλο μηδέν ειδέναι. Ευριπίδης, 480-406 π.Χ., Αρχαίος τραγικός μτφρ: Είναι φοβερό να…
Χάρης Βλάδος: Πίσω από τις μεγάλες Κρίσεις
Η αγορά κεφαλαίου στις μέρες μας ορθώς χαρακτηρίζεται ως το κομμάτι εκείνο της καπιταλιστικής αρχιτεκτονικής όπου…
Χάρης Βλάδος: Επιμένουμε στα ίδια παραμύθια…
“ Παρότι το εύρος των θέσεων και των προοπτικών για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα δεν παύει…
Χάρης Βλάδος: Η “περίεργη ομάδα ανθρώπων”…
“ Δεν χωρά αμφιβολία, στα μάτια μου, πως οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα είναι, από εδώ…
Χάρης Βλάδος: σοβαρή κυβέρνηση…λογική φορολογία
“ Η φορολογία είναι κλοπή ”… “ Μπούρδες… (Κατ’ αναλογία με το επίσης ανόητο “η ιδιοκτησία…
Χάρης Βλάδος: Κρίσεις και Καινοτομία
“ Η κεντρική προβληματική εστιάζεται στην μελέτη της στενής εξελικτικής διασύνδεσης των τριών θεμελιωδών διαστάσεων/πυλώνων δόμησης…
Στο εσωτερικό των πιο έξυπνων επιχειρήσεων…
“ Ένα από τα πιο ευχάριστα πράγματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας συγγραφέας είναι το να…
Χάρης Βλάδος: 12 Επώδυνοι Κανόνες Επιβίωσης
“Ο αγώνας της οικονομίας λαμβάνει χώρα πάντοτε στο πλαίσιο ενός ενιαίου και ιστορικά προσδιορισμένου κοινωνικοοικονομικού πλαισίου.…
Χάρης Βλάδος: Ο Κυτταρικός Κινητήρας της Οικονομίας
“Πολλοί μαθητές και συνεργάτες μου, μέσα στην ήδη πολυετή περίοδο που διδάσκω στρατηγική και βοηθώ επιχειρήσεις…
Χάρης Βλάδος: Η λέξη-κλειδί για την οικονομία
“Κρίσιμης σημασίας θα πρέπει να είναι η εμπέδωση ενός σταθερού αλλά και ευοίωνου επιχειρηματικού κλίματος, το…
Χάρης Βλάδος: Η κρίση πονά αλλά γεννά το νέο…
“Ζούμε σε μια πολύ παράξενη εποχή. Όλα δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία, η ελληνική κοινωνία, ολόκληρος…
Χάρης Βλάδος: Αυτονόητα και βεβαιότητες…τέλος
Στις αρχές του 21ου αιώνα όλα δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία, η ελληνική κοινωνία, ολόκληρος ο…
Χάρης Βλάδος: τα οικονομικά της καινοτομίας
“ Στα θεμέλια ολόκληρου του οικοδομήματος της οικονομικής επιστήμης βρίσκεται η Κλασσική Πολιτική Οικονομία (ΚΠΟ). Αυτή…
Χάρης Βλάδος: Και με την Κρίση Ανταγωνιστικότητας, τι;
“Η αναβάθμιση της Ποιότητας και η συγκράτηση των Τιμών της εθνικής μας παραγωγής δεν μπορεί να…
Χάρης Βλάδος: Δεν μας φταίνε οι άλλοι…
“ Παρότι η κρίση του ελληνικού κοινωνικοοικονομικού συστήματος συμπίπτει χρονικά με ένα βαθύτερο ρεύμα αναδιάρθρωσης του…
Χάρης Βλάδος: Μυστήριο πράγμα ο “Έλληνας”…
“Θέλει – και καλά…- οι εκπρόσωποι του στο κοινοβούλιο να χαρακτηρίζονται από υψηλό ήθος και κολλαριστό…
Χάρης Βλάδος: Δεν παραμυθιάζω, δεν κολακεύω αδυναμίες…
“Εδώ και χρόνια… Δεν παραμυθιάζω, δεν πουλάω φρούδες ελπίδες, δεν κολακεύω αδυναμίες… Πόσοι όμως είναι διατεθειμένοι…
Χάρης Βλάδος: Το τρίπτυχο της επιτυχίας
Είναι τεράστιο λάθος αυτό που πολλοί κάνουν, λέγοντας ότι προτάσσουν τα κοινωνικά ζητήματα και ας έρθουν…
Νισαφι …
“ Ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας, τόσα χρόνια, κατανάλωσε αφειδώς “πσεκασμένες αναλύσεις” και “συνωμοσιολογικές αρλούμπες”,…
Χάρης Βλάδος: Δεν αντέχει ο τόπος και άλλη καθυστέρηση…
Πολλοί νομίζουν, λανθασμένα, πως η βιομηχανική πολιτική είναι κάτι που αφορά, στενά, μονάχα τον τομέα της…
Χάρης Βλάδος: Οι ρίζες του σύγχρονου φιλελευθερισμού…
Οι ρίζες της θεωρίας της ανάπτυξης βρίσκονται στο έργο των κλασσικών οικονομολόγων του 18ου και 19ου…
Χάρης Βλάδος: Τι σημαίνει «νέο» και τι καινοτομία…
Ένα από τα ποιο ενδιαφέροντα και κρίσιμα ερωτήματα, στην οπτική μου, στην συνολική θεματική της ανάλυσης…
Χάρης Βλάδος: Η υγιής λύση στο δημοσιονομικό μας
“ Εσύ θα πληρώσεις τους “κλεμμένους φόρους”! ” “Αγαπητοί μου, η υγιής λύση στο δημοσιονομικό μας…
Χάρης Βλάδος: Δεν αγαπούμε τον στρατηγικό σχεδιασμό…
Επιχειρηματικότητα “στο Πόδι και στα Γρήγορα” … “ Στην Ελλάδα, δεν τον αγαπούμε τον συστηματικό και…
Χάρης Βλάδος: Ο σύγχρονος αποτελεσματικός μάνατζερ
Διευθύνω σημαίνει, με απλά λόγια, «κρατάω το τιμόνι» της επιχείρησης… Και σπάνια φτάνει οποιαδήποτε επιχείρηση…
Χάρης Βλάδος: Να επιχειρείτε πάντα σαν αληθινές γυναίκες
“ Για μένα η επιχειρηματίας του μέλλοντος είναι περισσότερο μια «τεχνοκράτης με καρδιά, με πείσμα και…
Χάρης Βλάδος: τα λέγαμε, τα γράφαμε, φίλοι αγρότες…
“ Το πρόβλημα της αγροτικής παραγωγής είναι πολύ βαθύτερο… ” Γιατί ΚΑΙ η ελληνική γεωργία, όπως…
Χάρης Βλάδος: «Δωρεάν ελευθερία», ποτέ και πουθενά …
“Ξέρετε, το νόημα της Στρατηγικής είναι ενιαίο και καθολικό… Η έννοια της Στρατηγικής δεν περιορίζεται, απλώς,…
Χάρης Βλάδος: Μαθήματα ανταγωνιστικότητας
Ένα από τα πιο συζητημένα, κρίσιμα αλλά και «σκιώδη» ζητήματα στον σύγχρονο δημόσιο διάλογο είναι και…
Χάρης Βλάδος: Ευχάριστο πράγμα η δικαίωση …
Ένα από τα πιο ευχάριστα πράγματα για έναν αναλυτή-συγγραφέα είναι να διαπιστώνει πως το πέρασμα του…
Χάρης Βλάδος: “Βαθύτερα” τα προβλήματα της χώρας…
“ Η εκρηκτικότητα των μακρο-οικονομικών ανισορροπιών -και της καταφανώς αναποτελεσματικής διαχείρισης του δημοσίου ελλείμματος και χρέους…
Χάρης Βλάδος: Οικονομικά και αριθμοί…
Πολλοί νομίζουν πως «Οικονομικά» σημαίνουν μονάχα «αριθμοί»… Αλλά, δεν… Μόνοι τους δεν λένε τίποτα…
Χάρης Βλάδος: Η κρίση αυτή δεν είναι το τέλος…
Σκέψεις για την οικονομική πολιτική στην Ελλάδα… Επειδή με “γαργαλάνε” μερικοί φίλοι για να παρουσιάσω συγκεκριμένα…
Χάρης Βλάδος: Διαβάστε και κάτι ουσιώδες …
“Αφήστε τις ανοησίες περί “γονιδίων”, “ξένων δάκτυλων”, “συνωμοσιών”, “προδοσιών” και “του κακού του ριζικού μας”… Στο…
Χάρης Βλάδος: Αποτυχημένες Πολιτικές ή Φιλελευθερισμός;
Ο «φιλελευθερισμός» ως ιδεολογικός σάκος του box:
Χάρης Βλάδος: Η κρισιμότερη τομή εξόδου απο την κρίση
Η οπτική μας, μας οδηγεί, τελικά στην πρόταση δόμησης μηχανισμών συστηματικής ανάπτυξης της γνώσης και της…
Χάρης Βλάδος: Τα 6 “κλειδιά“ του μέλλοντος που μας αξίζει…
“ Η ανάλυση της παρούσας κρίσης της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας φαίνεται πως στις περισσότερες προσεγγίσεις…
Χάρης Βλάδος: Η κρισιμότερη ικανότητα κάθε «παίκτη»
Το «νέο» μπαίνει πάντοτε στην ζωή μας ως μια απόπειρα προσαρμογής, στις αλλαγές που αντιμετωπίζουμε. Και…