Το θέμα “η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της μαύρης αγοράς με στόχο την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας”, κλήθηκε από τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Οικονομικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης να αναπτύξει μεταξύ άλλων ομιλητών και ο λέκτορας Χάρης Βλάδος.
Να σταματήσει ο φαύλος κύκλος που θέλει τις κυβερνήσεις να αυξάνουν τους φόρους έχοντας την – λανθασμένη κατά τον ίδιο – προσδοκία ότι η αυξημένη φορολογία θα φέρει αυξημένα κέρδη, τόνισε ο δρ. Βλάδος, σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ του εξαιρετικού portal και εφημερίδας της Κομοτηνής xronos.gr.
“ Για Μια Νέα Βιομηχανική Πολιτική ”
Και συνέχισε: “Το παραεμπόριο μπορεί να αντιμετωπιστεί και οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε. Το ζήτημα δεν είναι τόσο το παραεμπόριο, όσο η ανάδυση μίας σκιώδους μαύρης οικονομίας, η οποία κατά τη διάρκεια της κρίσης διογκώθηκε κι αποτελεί κι ένα σύμπτωμα της κρίσης. Αποτέλεσμα αυτής της διόγκωσης είναι η μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση των Ελλήνων πολιτών.
Πίσω από αυτό τον λανθασμένο φαύλο κύκλο, βρίσκεται η λογική της υπερφορολόγησης, που σπρώχνει ένα κομμάτι της οικονομίας μας στα όρια της γκρίζας-μαύρης οικονομίας. Στη συνέχεια, αυτό το κομμάτι – παύοντας να φορολογείται και να καλύπτει νόμιμα της υποχρεώσεις του – αναγκάζει τις κυβερνήσεις να αυξάνουν παραπάνω τους φορολογικούς συντελεστές, για να καλύψουν τα ελλείμματα. Όμως, αυτή η λογική του φαύλου κύκλου πρέπει να ανατραπεί, γι’ αυτό και η κάθε κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι η υπερφορολόγηση δεν οδηγεί πουθενά. Ο μόνος τρόπος για να καταπολεμήσεις αποτελεσματικά την φοροδιαφυγή, είναι να την κάνεις λιγότερο ελκυστική”.
Γι’ αυτό συμπέρανε πως είναι αναγκαία η μείωση των φόρων: “Αν μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές, άμεσα μειώνεται και το κίνητρο φοροδιαφυγής. Άρα οι μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένα φορολογικά έσοδα, γιατί διευρύνουν την φορολογική βάση και δίνουν τη δυνατότητα άσκησης μίας οικονομικής πολιτικής που δεν πνίγει τον πολίτη και δεν τον σπρώχνει προς την φοροδιαφυγή”.
“ Για Μια Νέα Βιομηχανική Πολιτική ”
Καταληκτικά, στάθηκε στα μέτρα καταστολής. “Πολύ μεγάλη σημασία έχει και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών. Δεν μπορείς να περιμένεις να μειωθεί από μόνη της η φοροδιαφυγή, αλλά πρέπει να εκσυγχρονιστεί το πλαίσιο των φορολογικών ελέγχων ενώ – βασική για μένα διάσταση – έχει και η απονομή της Δικαιοσύνης να γίνει όσο το δυνατό πιο σύντομη, γιατί όσο χρονίζει μία υπόθεση φορολογικής παρανομίας, τόσο αυξάνονται τα κίνητρα σε κάποιον που θέλει να φοροδιαφύγει, να το πράξει”, είπε.