Ενιαία σύνταξη για κατακόρυφη αύξηση της απασχόλησης

“Δεν πρόκειται να υπάρξει μείωση κυρίων συντάξεων δήλωσε ο πρωθυπουργός. Προτείνει μικρή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών για να καλυφθεί το έλλειμμα που δημιουργείται.Κατηγορεί Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ, επειδή δε στηρίζουν την εθνική γραμμή για "καμία μείωση στις συντάξεις".

Ώστε η μη μείωση των συντάξεων αναγορεύτηκε από τον κ. Τσίπρα σε εθνική γραμμή.

Αν το καλοσκεφτείτε, το Ασφαλιστικό - αφού αφαιρεθούν χιλιάδες ειδικές χαριστικές ρυθμίσεις - είναι ένα σύστημα που αντλεί πόρους από τους ασφαλισμένους εργαζόμενους και τους κατανέμει στους συνταξιούχους. Οι εργαζόμενοι πληρώνουν και οι συνταξιούχοι εισπράττουν.

Είναι φαντάζομαι προφανές ότι όσο αυξάνεται o αριθμός των συνταξιούχων σε σχέση με τον αριθμό των ασφαλισμένων, τόσο μικραίνει το ύψος των παροχών που μπορεί να προφέρει το σύστημα στους συνταξιούχους.

Ο αριθμός των συνταξιούχων υπερβαίνει κατά τι - σήμερα - τον αριθμό των εργαζομένων. Με αυτό το δεδομένο, ακόμη και τα παιδιά του κ. Τσίπρα, πρέπει να κατανοούν ότι για να δοθεί μια σύνταξη 700 Ευρώ σε κάθε συνταξιούχο, πρέπει κάθε εργαζόμενος να πληρώσει 700 Ευρώ. Πόσα πρέπει να κερδίζει ο εργαζόμενος για να του περισσεύουν να πληρώσει 700 Ευρώ;

Δηλώνει επιπολαίως ο κ. Τσίπρας ότι θα αναγκάσει τους εργαζόμενους να πληρώσουν περισσότερα για να μη μειωθούν οι συντάξεις. Τι θα κάνουν οι εργαζόμενοι για να αμυνθούν; Θα πάψουν να συνεισφέρουν εργαζόμενοι μαύρα και θα μεταναστεύσουν. Του χρόνου, ακόμη και αν ο αριθμός των συνταξιούχων δεν αυξηθεί, είναι βέβαιο ότι θα μειωθεί ο αριθμός εκείνων που συνεισφέρουν. Εξ αιτίας του κ. Τσίπρα.

Η λύση βρίσκεται στην κατακόρυφη αύξηση της απασχόλησης που θα μπορούσε να επιτευχθεί με την κατάργηση των εισφορών και την καθιέρωση μιας ενιαίας σύνταξης για όλους όπως είχα προτείνει πριν από 5 χρόνια.”

Πρόταση πριν από 5 χρόνια:
Καθιέρωση εγγυημένης Βασικής Εθνικής Σύνταξης (ΒΕΣ) γιά όλους τους πολίτες με κατάργηση όλων των υποχρεωτικών ασφαλιστικών εισφορών και των ταμείων τους (ΙΚΑ , ΟΑΕΕ κλπ) και αποχώρηση του δημοσίου από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. ΒΕΣ στα 700 ευρώ το μήνα, στο 67ο έτος, κατευθείαν από τον προϋπολογισμό. Με την κατάργηση των εισφορών θα μειωθεί δραστικά το συνολικό μισθολογικό κόστος ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα, αλλά και θα ανακουφισθούν με μεγαλύτερες συντάξεις εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι συμπολίτες μας. Μεταβατική περίοδος προσαρμογής, που δεν θα θίγει τους ήδη συνταξιούχους και αυτούς που έχουν ήδη κατοχυρώσει με τις εισφορές τους σύνταξη μεγαλύτερη της ΒΕΣ. Κίνητρα για ιδιωτική ασφάλιση σαν συμπλήρωμα στην ΒΕΣ.