“To διπλωματικό ζήτημα που προέκυψε μεταξύ Τουρκίας- Ρωσίας μετά την κατάρριψη του πολεμικού ρωσικού αεροσκάφους από τουρκικό, με το Γραμματέα του ΝΑΤΟ να παρέχει χτες τη στήριξη του προς την Τουρκία υπό το επιχείρημα της προστασίας της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, με το επεισόδιο να παίρνει διπλωματικές διαστάσεις και στην Ελλάδα, λόγω των συχνών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά, αποτελούν την πρώτη είδηση στο Βρετανικό Τύπο.
Χαρακτηριστικά είναι τα δημοσιεύματα της εφημερίδας Guardian, με τίτλο "Nato and UN seek calm over Turkish downing of Russian jet" και "UK newspapers call on Vladimir Putin to keep calm over downed jet", με επίκεντρο τις δηλώσεις Putin ότι το συμβάν αυτό αποτελεί «πισώπλατο μαχαίρωμα», με το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ να καλούν και τις δύο πλευρές προς αποκλιμάκωση των εντάσεων. Xαρακτηριστικό της στάσης που τηρεί το ΝΑΤΟ και το δημοσίευμα της WSJ με τίτλο "NATO Expresses Solidarity With Turkey After Russian Jet Shooting", με τον Πρόεδρο B. Obama να δηλώνει χτες ότι «η Τουρκία είχε το δικαίωμα να προστατέψει το εναέριο χώρο της» και ότι η δράση της Ρωσίας στη Συρία αποτελεί ένα «συνεχές πρόβλημα».
Δηλώσεις έκανε χτες και ο Γάλλος Πρόεδρος F. Hollande επισημαίνοντας ότι η Ρωσία θα πρέπει να επικεντρωθεί στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, ωστόσο κάλεσε τις πλευρές σε αποκλίμακωση των περαιτέρω εντάσεων. Αντίστοιχο και το δημοσίευμα των FT με τίτλο "Turkey-Russia tensions muddy anti-Isis alliance in Syria". Διπλωματικές διαστάσεις λαμβάνει το ζήτημα και στην Ελλάδα, έπειτα από ανησυχίες που εκφράζουν Έλληνες διπλωμάτες, λόγω των συχνών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα «υψίστης σοβαρότητας συμβάν» και «ύψιστης ανησυχίας για την Ελλάδα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Helena Smith στo χθεσινό live blog της Guardian.
Αναφορικά με τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος και τη χθεσινή βομβιστική επίθεση στα γραφεία του ΣΕΒ, επισημαίνεται το ρεπορτάζ της Ηelena Smith στη Guardian με τίτλο "Athens on edge after explosion severely damages buildings", με την αρθρογράφο να σχολιάζει ότι κρίσιμο ζήτημα ασφάλειας εντοπίζεται πλέον στην Ελλάδα, με τις δυνάμεις ασφαλείας να φοβούνται ενδεχόμενο μπαράζ ανάλογων τέτοιων επιθέσεων, εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας που βιώνει η χώρα.
Αναφορά γίνεται και στην πιθανότητα την ευθύνη της επίθεσης να την αναλάβουν ήδη φυλακισμένοι αναρχικοί, μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Ρωμανός που πρόσφατα συνυπέγραψε μανιφέστο, που δημοσιεύτηκε στο Internet, όπου καλεί τον ελληνικό λαό σε ένα "μαύρο Δεκεμβρη" και να προβούν σε "ένα μήνα συντονισμένων ενεργειών" κατά τραπεζών, εμπορικών κέντρων, σχολείων και πανεπιστημίων, διαδίδοντας το μήνυμα της επανάστασης.
Συνδέοντας την επίθεση με το θυμό που επικρατεί λόγω της λιτότητας, ο καθηγητής διεθνούς ασφάλειας Mario Bossi υποστηρίζει ότι «πολλοί άνθρωποι περίμεναν από την αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να είναι διαφορετικά. Περίμεναν ότι η αριστερά θα ήταν πιο επιεικής, αλλά τελικά αυτό δεν έγινε».
Στο οικονομικό ευρωπαϊκό πεδίο, αξίζει να σημειωθεί δημοσίευμα των FT με τίτλο "Eurozone rescue fund sells 40-year bond", επισημαίνοντας την είδηση ότι 40ετές ομόλογο ύψους 1 δισ. ευρώ εξέδωσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) μετά την έγκριση της νέας δόσης χρηματοδοτικής βοήθειας στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος της χώρας. Τη στιγμή που από την άλλη πλευρά, το Βερολίνο απορρίπτει πρόταση της Ευρ. Επιτροπής περί δημιουργίας ενιαίου τραπεζικού ταμείου της ευρωζώνης ύψους 45 δις ευρώ για τη διασφάλιση των καταθέσεων μέχρι και 100.000 ευρώ στα κράτη μέλη της ευρωζώνης, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι Γερμανοί φορολογούμενοι, στρέφοντας την προσοχή στη χώρα μας όπου για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερα χρόνια, η ευρωζώνη προχωρά σε ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, εξαιτίας της αποτυχίας της ορθής εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων (FT, Brussels defies Germany to unveil plan for bank guarantee fund).”