Θα γίνει ... της Βαλέτας

“Σύμφωνα με όσα ανεφεραν κυβερνητικές πηγές στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ελληνική κυβέρνηση θα έχει εκεί ως αιχμή το επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Τουρκία την ερχόμενη εβδομάδα.



Επ' αυτού ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά θέλει να πάει εκεί, να θέσει την ατζέντα της ΕΕ, να ακούσει τι έχει να πει η τουρκική πλευρά και τι ζητάει και κατόπιν η Ελλάδα να παίξει ρόλο στην προετοιμασία της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η Ελλάδα διεκδικεί ενεργό ρόλο στη διαπραγμάτευση της ΕΕ με την Τουρκία για το ζήτημα της διαχείρισης των προφυγικών ροών. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συζητήσει τις τουρκικές θέσεις, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να έχει το πρωί της Πέμπτης, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, διμερή συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θέμα της συνάντησης τους θα είναι το Προσφυγικό, ο συντονισμός για την άτυπη σύνοδο και το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία.

Επιπλέον, αύριο το πρωί, στο περιθώριο της Συνόδου, ο πρωθυπουργός θα έχει διμερή συνάντηση με την Πρόεδρο της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, Σιμονέτα Σομαρούγκα, με αντικείμενο την προώθηση της αμοιβαίας συνεργασίας σε οικονομικά και φορολογικά θέματα.

Κεντρικές θέσεις της ελληνικής πλευράς είναι να γίνεται στην Τουρκία η ταυτοποίηση και η επανεγκατάσταση των προσφύγων προς τις χώρες της ΕΕ, ώστε να σταματήσει το καθημερινό ρίσκο και το καθημερινό δράμα της απώλειας ζωών στη θάλασσα του Αιγαίου, και αφετέρου να υπάρχει καλύτερη φύλαξη των συνόρων της.

Tις θέσεις αυτές έχει ήδη διατυπώσει η ελληνική κυβέρνηση, δια του πρωθυπουργού, και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το θέμα αυτό θα είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει στην Τουρκία την επόμενη εβδομάδα.

Aπό τη δική της πλευρά η Τουρκία έχει διατυπώσει τις ακόλουθες θέσεις: χαλάρωση της βίζα, επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, χρηματοδότηση για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και εκκίνηση μιας διαδικασίας συνόδων ΕΕ-Τουρκίας. Επισημαίνεται ότι η χρηματοδότηση που ζητείται είναι της τάξης των 3 δισ., ενώ το Ταμείο που αναμένεται να ανακοινωθεί στη Σύνοδο της Βαλέτας για την αντιμετώπιση οικονομικών και άλλων προβλημάτων που οδηγούν τους ανθρώπους να φεύγουν από τις αφρικανικές χώρες, έχουν ως αρχικό ποσό μόλις 1,81 δισ. ευρώ.”




Δημοφιλείς αναρτήσεις