Λεπτομέρειες για το χρέος

“Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης (αμήν και πότε) θα αρχίσει η μητέρα, συμπεθέρα ή μπατζανάκισσα όλων των μαχών για το χρέος.



Όποιος έχει στοιχειώδη αντίληψη της πραγματικότητας, ξέρει πως είναι μια τελειωμένη πρακτικώς υπόθεση - με συγκεκριμένο στόχο (τη βελτίωση της εξυπηρετησιμότητας του χρέους μετά από 15 χρόνια) και συγκεκριμένα μέτρα που μπορεί να ληφθούν.

Ας είναι!

Θέλω να επιστήσω την προσοχή σε δύο σημεία - έχω αναφερθει επί τροχάδην, επειδή όμως θα ανακύψουν, ας τα δούμε.

Με την απόφαση Eurogroup της 27/11/2012, τα "κέρδη" από τα ελληνικά ομόλογα διακράτησης των κεντρικών τραπεζών, επέστρεφαν στην Ελλάδα. Ουσιαστικά, ένα εκ των υστέρων κούρεμα των ομολόγων που αγοράστηκαν τον Αύγουστο 2010.

Τα χρήματα από τις επιστροφές έμπαιναν στον ελληνικό προϋπολογισμό ως "έσοδο".

Η Ελλάδα είχε λαμβάνειν €1.8 δις στο τέλος του 2014, χρήματα τα οποία είχαν εκκαθαρισθεί από την ΕΚΤ και διανεμηθεί στους "μετόχους" της, τις κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, ανέμεναν δε την τελευταία αξιολόγηση του Μνημονίου 2 για να επιστραφούν. Την 30/6/2015, ημέρα που θα τελείωνε μετά την παράταση το Μνημόνιο, τα προς επιστροφήν ήταν συνολικά €3.5 δις.

Δεν επεστράφησαν, γιατί το Μνημόνιο δεν τελείωσε και δεν ίσχυε πλέον η απόφαση του 2012.

Τα απομένοντα ομόλογα εκτιμάται πως θα απέφεραν μέχρι το 2018 επιστροφή άλλα €7.2 δις περίπου. Σύνολο από επιστροφές κερδών ομολόγων, €10.5 δις μέχρι το τέλος του Μνημονίου Τσίπρα.

Πλην όμως, δεν υπάρχει πρόβλεψη επιστροφής.

Δηλαδή, κατά μέσο όρο 2% του ΑΕΠ κάθε χρόνο του Μνημονίου Τσίπρα έχει χαθεί - χρήματα που είχαν αναγνωρισθεί ως "δικά μας" το 2012!

Αντ' αυτών έχουμε μείωση της απαίτησης πλεονασμάτων!

Φοβερή επιτυχία του Τσίπρα προσωπικώς στο 17ωρο της σκληρής διαπραγμάτευσης!

Μην ανησυχείτε όμως.

Στη συμφωνία προβλέπεται πως οι επιστροφές κερδών θα είναι μέρος της διαπραγμάτευσης για το χρέος.

Αν καταλαβαίνετε καλά, €10.5 δις "δικά μας" λεφτά βγαίνουν κατ' ευθείαν από τον προϋπολογισμό και πάνε για το χρέος.

Θα πετύχουμε λοιπόν στη διαπραγμάτευση μια μείωση του χρέους €10.5 δις και θα πανηγυρίζουμε - σε απόλυτα νούμερα, όχι παρούσες αξίες και αηδίες.

Η λεπτομέρεια ότι θα έχουν βγει από τους προϋπολογισμούς (ξέρετε τώρα, νοσοκομεία, παιδεία, δρόμοι, παιδικές χαρές και τέτοια) κρίνεται ασήμαντη.

Αυτό βέβαια εξηγεί και την άνεση των εταίρων να μιλούν για δυσκολίες από το 2032 και μετά, ενώ το προφίλ χρέους δείχνει εξ ίσου προβληματικό το 2023-24.

Όσο το κοιτάει κανείς, τόσο τον πιάνει η καρδιά του: δεν υπάρχει αστοχία που θα μπορούσε να γίνει κατά το επτάμηνο της διαπραγμάτευσης και δεν έγινε!

Το δεύτερο σημείο έχει να κάνει με το περιώνυμο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων/Χρέους.

Απ' αυτό πρέπει να βγουν συνολικά €50 δις - από εκμετάλλευση ή εκποίηση δημόσιας περιουσίας - €37.5 δις θα πάνε για το χρέος, πέρα από τις ρητώς προβλεπόμενες αποκρατικοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ.

Καλά μαντεύσατε:

οι εκροές από το Ταμείο θα γίνονται για να ικανοποιείται η εξυπηρετησιμότητα του χρέους!

Από πού ξεκινάει, λοιπόν, η μητέρα, συμπεθέρα ή ό,τι είναι όλων των μαχών για το χρέος;

Από €48 δις που θα βγουν (δε θα μπουν) από τον προϋπολογισμό ή από δημόσια περιουσία που θα πωληθεί.

Προ μηνών είχα υπολογίσει το "ισοδύναμο κούρεμα" που χρειαζόταν το χρέος για να πετύχουμε τους στόχους του Μνημονίου 2 σε €70 δις.

Με τα €50 δις νέου χρέους που φόρτωσε το Μνημόνιο Τσίπρα (ίσως λιγότερα, ανάλογα με το τι θα γίνει με τις τράπεζες), χοντρικά χρειαζόμαστε το ίδιο "ισοδύναμο κούρεμα", μιάς και τα πενήντα του τσιπροβαρουφάκη τα πληρώνουμε παγκουί - με υπογραφές και ψήφο στη Βουλή.

Δεν είναι ωραίο να δίνεις τη μανούλα όλων των μαχών;”



Σημείωση:

“Μιλάω για "ισοδύναμο κούρεμα" γιατί η διαπραγμάτευση για το χρέος θα γίνει επί τη βάσει παρούσας αξίας.”



Δημοφιλείς αναρτήσεις