Τουρκία: Ερντογάν στο κυνήγι της αυτοδυναμίας του ... σουλτανάτου

“Οι εκλογές διεξάγονται με φόντο την αναζωπύρωση των συγκρούσεων για το Κουρδικό, τη βία των τζιχαντιστών που εξαπλώνεται από τη Συρία, τις σοβαρές ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή, την επιβράδυνση της τουρκικής οικονομίας, αλλά και το... κρεσέντο αντιδημοκρατισμού από την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.



Απόλυτος κυρίαρχος της τουρκικής πολιτικής, καθώς βρίσκεται στην εξουσία επί 13 χρόνια, παραμένει ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ελπίζει σε αυτές τις εκλογές το κόμμα του να ανακτήσει την πλειοψηφία των εδρών στην Εθνοσυνέλευση που απώλεσε πριν από πέντε μήνες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ημερησιας, οι δημοσκοπήσεις εν όψει της σημερινής αναμέτρησης έφεραν το AKP να συγκεντρώνει από το 40% ως το 43% των προθέσεων ψήφου, ποσοστό που δεν του αρκεί για να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία. Χθες ο απερχόμενος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, αντιμέτωπος με τον κίνδυνο νέας αποτυχίας, προσπάθησε να κινητοποιήσει την ύστατη ώρα τους οπαδούς του AKP, με την ελπίδα ότι τα προγνωστικά θα διαψευστούν. «Η Τουρκία έχει ανάγκη μια κυβέρνηση ισχυρή και ικανή σε αυτή την κρίσιμη περίοδο», είπε σε ομιλία του στην Άγκυρα. «Θα σώσουμε την Τουρκία από τον τρόμο, τις συγκρούσεις, τη βία και τις αντιξοότητες», υποσχέθηκε.

Αν και απέφυγε να συμμετάσχει τόσο ενεργά σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία όσο σε εκείνη πριν από τις εκλογές του Ιουνίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έριξε εμφανώς το βάρος του σε αυτή, αυτοπροβαλλόμενος ως ο μοναδικός εγγυητής της ασφάλειας και της ενότητας της χώρας. «Η Κυριακή είναι ένα σημείο καμπής για τη χώρα μας», δήλωσε. «Εάν ο λαός μας ταχθεί υπέρ μιας μονοκομματικής κυβέρνησης, η σταθερότητα θα συνεχιστεί», πρόσθεσε.

Οι αντίπαλοι του Ερντογάν καταγγέλλουν την αυταρχική εκτροπή του προέδρου, μετά τις θεαματικές εφόδους της αστυνομίας σε δύο τηλεοπτικά δίκτυα που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση αυτή την εβδομάδα, την τελευταία της προεκλογικής εκστρατείας. Ο Ερντογάν μάλλον θεωρεί τον εαυτό του «τον πνευματικό ηγέτη ενός χαλιφάτου», είπε σαρκαστικά ο Σελαχατίν Ντεμίρτας, ο ηγέτης του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), και βασικός στόχος των πυρών του κυβερνώντος κόμματος. «Ορισμένοι θέλουν να επανιδρύσουν το σουλτανάτο σε αυτή τη χώρα, μην τους το επιτρέψετε» προέτρεψε ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Σε αυτό το κλίμα ακραίας πόλωσης, πολλοί πολιτικοί αναλυτές αμφιβάλλουν για το ενδεχόμενο νέων διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμο -εάν οι δημοσκοπήσεις επαληθευτούν- και ήδη προβλέπουν, σε περίπτωση νέας αποτυχίας του AKP, κι άλλες πρόωρες εκλογές, την άνοιξη. «Το πιθανότερο σενάριο παραμένει το ίδιο: περισσότερη αναταραχή», παρατήρησε ο Ασλί Αϊντιντασμπάς, αναλυτής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων.

Περίπου 400.000 αστυνομικοί και στρατοχωροφύλακες έχουν κινητοποιηθεί για να εγγυηθούν την ασφάλεια της εκλογικής διαδικασίας, κυρίως στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας. Σε αυτό το τμήμα της χώρας, η ελεύθερη διεξαγωγή της προεκλογικής εκστρατείας «περιεστάλη σημαντικά λόγω των άσχημων συνθηκών, κυρίως στις περιοχές όπου έχει κηρυχθεί απαγόρευση κυκλοφορίας», επισήμανε η αποστολή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην Τουρκία.

Τα κόμματα ανακοίνωσαν την κινητοποίηση δεκάδων χιλιάδων υποστηρικτών και στελεχών τους για να αποφευχθούν κρούσματα νοθείας. Παρατηρητές υπάρχουν σε όλη την επικράτεια και από πολές άλλες χώρες του κόσμου, κυρίως της Ευρώπης.

Τα πρώτα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 07:00 (06:00 ώρα Ελλάδας) στο ανατολικό τμήμα της χώρας και τα τελευταία θα κλείσουν στις 17:00 (16:00) στο δυτικό. Τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν νωρίς το βράδυ.”




Δημοφιλείς αναρτήσεις