Καληνύχτα κ. Σκουρλέτη

Ανοίγει τα Μεταλλεία Χρυσού στη Χαλκιδική το Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο με σημερινή απόφασή του  ανέστειλε την απόφαση του υπουργού Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος στις 19 Αυγούστου είχε αποφασίσει να μπει προσωρινό λουκέτο.



Με άλλα λόγια έγινε δεκτή η προσφυγή τεσσάρων σωματείων των εργαζομένων της Ελληνικός Χρυσός τα οποία ζητούσαν την ανάκληση της απόφασης Σκουρλέτη με την οποία διεκόπησαν αιφνίδια οι μεταλλευτικές δραστηριότητες της εταιρείας. 

Η απόφαση του προέδρου της Ολομέλειας του ΣτΕ που εκδόθηκε το απόγευμα ανατρέπει τα αρχικά δεδομένα σύμφωνα με τα οποία η ετυμηγορία του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου αναμενόταν τέλη Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, το Τμήμα Αναστολών του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (σε σχηματισμό Ολομέλειας) δημοσίευσε αργά σήμερα το απόγευμα  την υπ΄ αριθμ. 299/2015 απόφασή του (προεδρεύων ο αντιπρόεδρος Νικόλαος Σακελλαρίου και εισηγητής ο σύμβουλος Ηλίας Μάζος) με την οποία διατάσσει, την αναστολή της εκτέλεσης της απόφασης του κ. Σκουρλέτη (19 Αυγούστου 2015), μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της κυρίας προσφυγής,  που συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια.

Το δικαστήριο προέταξε το συμφέρον, όπως αναφέρει των 867  εργαζόμενων και αναφέρει πως η απόφαση Σκουρλέτη που έβαλε λουκέτο θα προκαλέσει "στους  εργαζομένους ανεπανόρθωτη ή, πάντως, δυσχερώς επανορθώσιμη βλάβη", η οποία συνίσταται  "την ουσιώδη μείωση των μέσων βιοπορισμού τους λόγω της θέσης τους σε διαθεσιμότητα ή της απώλειας των θέσεων εργασίας τους".    

Οι εργαζόμενοι –όπως αναφέρεται στην απόφασή του ΣτΕ-  υποστηρίζουν   ότι "η επενδύτρια εταιρεία έχει ήδη θέσει σε διαθεσιμότητα, στην συνέχεια των προσβαλλομένων, 867 εργαζομένους, ενώ έχουν προσκομίσει προς επίρρωση των ισχυρισμών τους δηλώσεις της εν λόγω εταιρείας Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. και άλλων συνεργαζομένων επιχειρήσεων, με τις οποίες γνωστοποιείται στις αρμόδιες αρχές η θέση εργαζομένων σε διαθεσιμότητα καθώς και δηλώσεις εργοδοτών περί καταγγελίας συμβάσεων εργασίας". 

Σημειώνεται ότι προσφυγή με αίτημα την ανάκληση της απόφασης Σκουρλέτη είχε καταθέσει και η Ελληνικός Χρυσός την οποία όμως το ΣτΕ έκρινε ως παρελκόμενη δεδομένου ότι είχαν ήδη προσφύγει τα τέσσερα σωματεία εργαζομένων. 

Σύμφωνα με τα όσα είχε αναφέρει ο υπουργός Περιβάλλοντος, Π. Σκουρλέτης, προσερχόμενος στο προεδρικό μέγαρο για την τελετή ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης στις 23 Σεπτεμβρίου, εάν το ΣτΕ έκανε δεκτό το αίτημα για αναστολή της απόφασης που είχε λάβει, τότε τα μεταλλεία θα επαναλειτουργήσουν ("Αν και εφόσον κερδίσει η εταιρεία θα πρέπει το ελληνικό δημόσιο να επιτρέψει το άνοιγμα των ορυχείων" είχε δηλώσει ο υπουργός). 



Δημοφιλείς αναρτήσεις