Επισκόπηση Βρετανικού Τύπου / Εικόνα ημέρας

“ Η προσφυγική κρίση, το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, οι αμοιβές που λαμβάνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης για τις δημόσιες διαλέξεις του, εκμεταλλευόμενος την ελληνική κρίση, και το σπουδαίο αρχαιολογικό εύρημα που ανακαλύφθηκε στην Πύλο από αμερικανούς αρχαιολόγους, είναι τα κυριότερα ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος που προβάλλονται στο σημερινό βρετανικό Τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό.



Στη βρετανική επικαιρότητα κυριαρχεί η εμπλοκή στο νομοσχέδιο του George Osborne, για τις περικοπές στις φοροελαφρύνσεις, καθώς χθες το βράδυ η Βουλή των Λόρδων μπλόκαρε τη διαδικασία, με τους Financial Times να χαρακτηρίζουν το γεγονός πολιτική ήττα για τον Osborne.

Πιο συγκεκριμένα, και σε σχέση με το μεταναστευτικό, στον απόηχο της χθεσινής απόφασης για δημιουργία κέντρων φιλοξενίας στην Ελλάδα, η WSJ (EU Plan to Control Migrant Flow Faces Challenges), αναφερόμενη στο θέμα κάνει λόγος για προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η Ευρώπη, τονίζοντας ότι εάν η Ελλάδα και οι γειτονικές χώρες εξακολουθήσουν να διευκολύνουν την πρόσβαση, θα υπάρξει ένταση στα Βαλκάνια και το Αιγαίο, καθώς οι πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στην Ελλάδα δε θέλουν να παραμείνουν αλλά να ταξιδέψουν προς τις σκανδιναβικές χώρες και τη Β. Ευρώπη. Σχολιάζει το ζήτημα των δυσκολιών στην καταγραφή των προσφύγων στην Ελλάδα όπως και στη διαμονή τους σε σχέση και με την οικονομική κρίση, επισημαίνοντας ότι είναι προφανής ο λόγος που η ΕΕ θέλει η Ελλάδα να αποτρέψει την άτακτη μετακίνηση των προσφύγων και μεταναστών, σημειώνοντας ωστόσο ότι η συμφωνία για δημιουργία κέντρων στη χώρα δε λύνει το ζήτημα εάν ληφθεί υπόψη ο αριθμός των ανθρώπων που φτάνει μόνον στη Λέσβο καθημερινά. Η εκπομπή επίσης, Inside Out του BBC, η οποία κάνει ντοκυμαντέρ αναδεικνύοντας τοπικά ζητήματα και μεταδόθηκε χθες στις 19.30 ώρα Βρετανίας, παρουσίασε την εθελοντική βοήθεια Βρετανών στη Λέσβο.

Ως προς το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών η ίδια εφημερίδα (WSJ) WSJ, με τίτλο Greek banks: Time to do the maths, αναφέρει ότι η πορεία είναι χαρτογραφημένη, ωστόσο το ταξίδι θα είναι σκληρό και αβέβαιο για τις ελληνικές τράπεζες, στις οποίες αυτό το σαββατοκύριακο αναμένεται να ανακοινωθεί το ποσό των κεφαλαίων που χρειάζονται. Η κλίμακα των υπολογισμών είναι ευρεία, τα σημάδια όμως δείχνουν ότι οι αριθμοί θα είναι μεγάλοι, κάτι που θα πλήξει σκληρά τους επενδυτές. Το δημοσίευμα τονίζει ότι ενδεχομένως να υπάρχουν τρόποι να αποφευχθεί αυτό, ωστόσο ρυθμιστές και δανειστές είναι αποφασισμένοι να σταθεροποιήσουν τις τράπεζες, εξακολουθώντας την ίδια στιγμή να υποστηρίζουν τους πολίτες της χώρας οι οποία έχουν υποφέρει επί μακρόν.

Times και Telegraph, αναφέρονται στην κριτική που δέχεται ο Γιάνης Βαρουφάκης για τις υψηλές αμοιβές που λαμβάνει για τις διαλέξεις που δίνει. Η Telegraph (Yanis Varoufakis accused of profiting from Greek crisis by charging £40,000 speaker fees) σχολιάζει ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, αποκομίζει κέρδη από την οικονομική κρίση της Ελλάδας χρεώνοντας 40.000 λίρες για διαλέξεις, ενώ οι Times σε ρεπορτάζ Anthee Carassava, με τίτλο Greek outrage at $60.000 Varoufakis speeches, σημειώνουν ότι ο Γιάννης Βαρουφάκης για άλλη μια φορά αφήνει εμβρόντητη την ελληνική κοινωνία μετά από δημοσίευμα της ε/φ «Πρώτο Θέμα», που θέλει να χρεώνει μέχρι και 60.000 δολάρια για κάθε δημόσια ομιλία του και να λαμβάνει τα ποσά αυτά σε τραπεζικό του λογαριασμό της HSBC στο Oman, βάσει των όσων ισχυρίζεται στέλεχος του London Speaker Bureau, το οποίο επικαλείται η ελληνική ε/φ ως πηγή.

Τέλος Guardian (Skeleton of ancient warrior and hoard of treasure found in 3,500-year-old tomb), Daily Mail (Ancient warrior's tomb that has laid untouched for 3,500 years discovered in Greece alongside huge hoard of treasure including gold jewellery and signet rings) και Daily Mirror (Archaeologists discover ancient Greek weapons and jewellery in warrior's tomb) αναφέρονται στη σπουδαία αρχaιολογική ανακάλυψη από αμερικανούς αρχαιολόγους στην Πύλο, η οποία αφορά τάφο ηλικίας 3.500 χιλιάδων ετών, μέσα στον οποίο βρέθηκαν αρχαιολογικοί θησαυροί. Όλα τα δημοσιεύματα επισημαίνουν την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού ότι «ο αρχαιολογικός θησαυρός είναι το πιο σημαντικό εύρημα εδώ και 65 χρόνια το οποίο έχει ανακαλυφθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα».”



Δημοφιλείς αναρτήσεις