Επισκόπηση Βρετανικού Τύπου / Εικόνα ημέρας

“ Η νέα τραγωδία που σημειώθηκε στην Καλόλιμνο με τρία ανήλικα προσφυγόπουλα να χάνουν και πάλι τη ζωή τους από ανατροπή λέμβου που τους μετέφερε, απασχολεί το σημερινό βρετανικό Τύπο, με τις εφημερίδες Independent, Daily Mail, Daily Express, Mirror και Sun να αναφέρονται με εκτενή ρεπορτάζ τους.



To τηλεοπτικό δίκτυο BBC, από την άλλη, επιστρέφει και πάλι στο θέμα των ανήλικων παιδιών που κρατούνται «φυλακισμένα» στα αστυνομικά τμήματα της Κω (ακολούθως του σχετικού ρεπορτάζ που ανέδειξε πρώτη, την περασμένη βδομάδα, η εφημερίδα Daily Telegraph), με τίτλο Refugee Children in Kos held in ‘medieval’ conditions (και οπτικοακουστικό ρεπορτάζ με τίτλο Refugees in Kos are desperate, says Nottingham aid worker).

Το εν λόγω ρεπορτάζ περιγράφει την εμπειρία που έζησε η 39χρονη Βρετανίδα Rachel Miller που έφτασε στο νησί της Κω για να προσφέρει τη βοήθεια της στους πρόσφυγες, καθώς και την οικονομική βοήθεια από δωρεές Βρετανών πολιτών, η οποία περιγράφει ότι τα ανήλικα προσφυγόπουλα κρατούνται σε «κελιά» όπου επικρατούν «μεσαιωνικές συνθήκες».

«Τα παιδιά δεν πρέπει να κρατούνται φυλακισμένα», απαντά η κα. Miller στην επιχειρηματολογία των ελληνικών αρχών ότι αυτό συμβαίνει για να κρατούνται προστατευμένα, ενώ η ίδια συμπληρώνει «είμαστε στο 2015, στην Ευρώπη. Αυτό είναι απάνθρωπο». Εκπρόσωπος του οργανισμού ΟΗΕ, UNHCR, που έχουν παρέμβει προκειμένου να βοηθήσουν τα παιδιά, δηλώνει:

«το γεγονός αυτό μας ανησυχεί ιδιαιτέρως καθώς οι συνθήκες κράτησης είναι κατώτερες των βασικών».

Αναφορικά με την ελληνική οικονομική επικαιρότητα, δύο δημοσιεύματα ξεχωρίζουν σήμερα, αυτό των FT, συνέχεια του χθεσινού για την αξιολόγηση των τραπεζών, με σημερινό τίτλο Banking on Greece is a risky investment, σχετικά με το κατά πόσο οι επενδυτές θα συνεισφέρουν στο πακέτο των 25 δις που έχει οριστεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, πόσα χρήματα τελικά θα χρειαστούν από αυτά τα 25 δις και τι ρίσκα είναι έτοιμοι να αναλάβουν οι επενδυτές.

Σύμφωνα με τον Bρετανό fund manager της Schroders, Rollo Roscow, με τις αποφάσεις του καλοκαιριού, με την τραπεζική αργία και την επιβολή των capital controls, η κυβέρνηση έχει οδηγήσει την ελληνική οικονομία πίσω, σε μια 18μηνη ύφεση, με ανησυχίες να εκφράζονται από τους επενδυτές για τα μη- εξυπηρετούμενα δάνεια, με κάποιους επενδυτές να θεωρούν ότι σημαντική η ανακεφαλαιοποίηση στο μέγιστο, ήτοι στα 25 δις, προκειμένου το ποσοστό αυτών των δανείων να μην αυξηθεί.

Ενώ, άλλοι fund managers νιώθουν ότι τα συμφέροντα τους διασφαλίζονται από το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα και τη δέσμευση της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης ότι θα προχωρήσει με τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, επομένως στοιχηματίζουν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα ανακάμψουν και ότι τα κόκκινα δάνεια θα μειωθούν.

Στο ίδιο θέμα αναφέρονται και οι Sunday Times με τίτλο Greece to sell bad loans to investors, όπου επισημαίνεται η είδηση ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να δώσει το πράσινο φως για την πώληση μεγάλου μέρους των κόκκινων δανείων προς μεγάλα ιδιωτικά επενδυτικά funds, όπως η Bain Capital, KKR και η ισπανική Aktua. Όπως επισημαίνεται, η επικείμενη πώληση ακολουθεί της ολοκλήρωσης των stress tests της ΕΚΤ των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών συστημικών τραπεζών Εθνικής, Πειραιώς, Eurobank και Alpha, όπου θα καθοριστεί πόσο κεφάλαιο θα χρειαστεί τελικά ο τραπεζικός τομέας από τα € 25 δις που έχουν προβλεφθεί στο νέο πακέτο διάσωσης.

Από πλευράς ελληνικού πολιτιστικού ενδιαφέροντος, αξίζει να σημειωθεί ως «καλή είδηση» της ημέρας, δημοσίευμα της Guardian με τίτλο Greek comedy wins top prize at BFI's London Film Festival Awards, που αφορά στη βράβευση της ελληνικής ταινίας Chevalier στο Διεθνές Φεστιβάλ κινηματογράφου του Λονδίνου (πρώτο βραβείο), σε σκηνοθεσία της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη, μια κωμωδία πάνω στη μελέτη της αρσενικής υπεροχής και του άγχους που χαρακτηρίζει το Δυτικό κόσμο. ”



Δημοφιλείς αναρτήσεις