Τα πολιτικά αδύναμα πραγματικά ισοδύναμα

“ Η κυβέρνηση ελπίζει να εισπράττει €168 εκ. κάθε χρόνο από τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Για να καταργήσει τον φόρο ψάχνει ισοδύναμα, δηλαδή κάποιον άλλον φόρο.

Είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε τα εξής:



1. Δεν υπάρχουν ισοδύναμα στην Οικονομία. Δεν υπάρχει ούτε ένα μέτρο που να φέρνει στην Οικονομία το ίδιο αποτέλεσμα με ένα άλλο μέτρο. Υπάρχουν ΙΣΟΠΟΣΑ. Εισπρακτικά ισόποσα - εάν θεωρήσουμε ότι αυτά που προβλέπονται από την φοροεπιδρομή θα εισπραχθούν, διότι το βέβαιο είναι ότι δεν θα εισπραχθούν και θα... τονώσουν την μαύρη οικονομία.

2. Ισόποσο των €168 εκ. δεν είναι μόνο ένας άλλος φόρος, αλλά και αντίστοιχη περικοπή δημοσίων δαπανών. Επειδή η κυβέρνηση δυσκολεύεται να κόψει έστω και ένα ευρώ, προσφερόμαστε να τη βοηθήσουμε:

Ο φορολογούμενος πληρώνει κάθε χρόνο €579 εκ. ως “ενίσχυση” στους συνταξιούχους της ΔΕΗ, δηλαδή €16.000 τον χρόνο ανά συνταξιούχο όταν η αντίστοιχη ενίσχυση στους συνταξιούχους του ΙΚΑ είναι μόνον €2.200 τον χρόνο.

Μάλιστα, το σκεπτικό αυτής της πολύ χουβαρδάδικης παροχής είναι πιο εξοργιστικό από την παροχή:

Ό ασφαλιστικός φορέας των εργαζομένων στη ΔΕΗ ήταν η ίδια η ΔΕΗ. Όταν πουλήθηκε το 49% της ΔΕΗ, η συντεχνία του Φωτόπουλου ισχυρίστηκε ότι καθώς η ΔΕΗ δεν πλήρωνε στον εαυτό της ασφαλιστικές εισφορές ως εργοδότης, μέρος της περιουσίας της ανήκει στους εργαζόμενους. Λογικό, κατ΄ αρχήν. Πόσες όμως είναι οι ασφαλιστικές εισφορές που κεφαλαιοποίησε η ΔΕΗ; Θα μπορούσε να γίνει μια απλή μελέτη βάσει των αποδοχών των εργαζομένων και να προσδιορισθεί το ποσόν. Δεν έγινε αυτό. Η συντεχνία του Φωτόπουλου πίεσε, και οι κυβερνήσεις Σημίτη και Καραμανλή αποδέχθηκαν, να χρηματοδοτεί ο φορολογούμενος με €600 εκ. περίπου τον χρόνο τις συντάξεις των ασφαλισμένων. (Ο Ν.2773/99 που ήταν η κύρωση της σύμβασης μεταξύ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και Ελληνικού κράτους, ψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τον (τότε) Συνασπισμό της Αριστεράς.) Στους προϋπολογισμούς της ύφεσης το ποσό αυτό έγινε €579 εκ. τον χρόνο μέχρι και το 2016!

Προσέξτε το τερατωδώς παράλογο:

Το 49% της ΔΕΗ πουλήθηκε €1,76 δισ. περίπου. Δηλαδή, την στιγμή της πώλησης η αξία της εταιρείας ΣΥΝΟΛΙΚΑ προσδιορίστηκε στα €3,6 δισ. (Σήμερα αξίζει λιγότερο από €1,5 δισ.). Από το 2000 μέχρι σήμερα, ο συνταξιούχοι της ΔΕΗ πήραν από τον φορολογούμενο (με τις διακομματικές ευλογίες του πελατειακού κράτους) περίπου €10 δισ.!!! Δηλαδή 3 φορές τη συνολική αξία της ΔΕΗ τη στιγμή της πώλησης και πάνω από 7 φορές τη συνολική σημερινή της αξία!

Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν η ΔΕΗ κάλυπτε η ίδια τις ανάγκες του συνταξιοδοτικού της ταμείου πλήρωνε πολύ λιγότερα, μολονότι και τότε οι συντάξεις της προνομιούχου συντεχνίας ήταν δυσανάλογα υψηλές: το 1998 πλήρωσε σε δραχμές το αντίστοιχο των €126 εκ. και το 1999 πλήρωσε το αντίστοιχο των €134 εκ. Δηλαδή, οι αποδοχές των πελατών του Φωτόπουλου (στέλεχος του ΠΑΣΟΚ τότε) τετραπλασιάστηκαν μόλις η πηγή της χρηματοδότησης έγινε η τσέπη του φορολογούμενου!!!

Χωρίς, λοιπόν, κανένα πρόβλημα ηθικής τάξης θα μπορούσε η επιδότηση των συνταξιούχων της ΔΕΗ να μειωθεί κατά €168 εκ. Και πάλι προκλητική θα ήταν. Αν μάλιστα η κυβέρνηση της αριστεράς την εξίσωνε με την αντίστοιχη του ΙΚΑ, με δεδομένο τις 35.000 περίπου συνταξιούχων της ΔΕΗ σήμερα τα €579 εκ. θα μειώνονταν στα €77 εκ. Θα εξοικονομούσαμε έτσι πάνω από €500 εκ. τον χρόνο ικανά να υπερκαλύψουν τον ΦΠΑ των ιδιωτικών σχολείων, την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά και να αφήσουν και περίσσευμα.

Διαφωνεί κανένας;”



Δημοφιλείς αναρτήσεις