Η υποκρισία των κρατών σκοτώνει

“34 πρόσφυγες νεκροί κοντά στο Φαρμακονήσι. Και στο μεταξύ, όλοι αυτοί χρυσοπλήρωσαν στα μαύρα κυκλώματα των διακινητών το πέρασμά τους στην Ελλάδα.



Η υποκρισία των κρατών σκοτώνει

Επαναλαμβάνω:

Μήπως θα πρέπει να δούμε πιο σοβαρά, πιο οργανωμένα, πιο έξυπνα και πιο ανθρωπιστικά τη μεταφορά αυτών των ανθρώπων; Μήπως εμείς, οι Ευρωπαίοι (όλοι οι Ευρωπαίοι) με την υποκρισία μας, τους σκοτώνουμε περισσότερο απ' ότι τους σκοτώνουν οι τζιχαντιστές και οι βόμβες του εμφυλίου πολέμου τους;
Και αν δε θέλουμε να δούμε το θέμα διαφορετικά και αν θέλουμε να διακόψουμε αυτό το κύμα της προσφυγιάς, τουλάχιστον ας αναλάβουμε (όλοι οι Ευρωπαίοι) πρωτοβουλία, ώστε να σταματήσουν τα καραβάνια, μέσω της Τουρκίας, προς την Ευρώπη. Τουλάχιστον, όσο μπορούμε.

Σε χθεσινή μου ανάρτηση σημείωνα:



ΣΥΡΙΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ: ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ "ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ" ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΣΗ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ;

Έχω αναφερθεί πολλές φορές στην επίσημη υποκρισία των κρατών από τα οποία περνούν οι πρόσφυγες καθ' οδόν προς τα κράτη της κεντρικής και της βόρειας Ευρώπης. Η υποκρισία αυτή καταλήγει σε καταστάσεις ντροπής, όπως αυτές στα ελληνικά νησιά, αυτές στα Σκόπια, αυτές στα σύνορα της Ουγγαρίας, ή τα 71 άτομα που πέθαναν από ασφυξία μέσα στο φορτηγό στα σύνορα της Αυστρίας. Παράλληλα, ενισχυεί τα κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων σε όλα τα κράτη αυτής της διαδρομής.

Σκέφτομαι μήπως τελικά θα ήταν προτιμότερο, φθηνότερο (για τα κράτη υποδοχής), πιο ανθρώπινο και πιο αποτελεσματικό (σε διαδικασίες), αν η διαδρομή αυτή "νομιμοποιούνταν". Δηλαδή, αφού ξέρουμε ότι τελικά οι πρόσφυγες θα περάσουν τα σύνορα (άλλωστε, σήμερα γίνονται ευμενώς αποδεκτοί από αρκετά κράτη όπως η Γερμανία, η Σουηδία κλπ) και ότι τελικά θα φθάσουν στον προορισμό τους.

Γιατί να μην το κάνουμε πιο εύκολο γι' αυτούς και για μας;

Αν υπήρχε μία συνεννόηση και με τα άλλα κράτη της διαδρομής και πήγαιναν ελληνικά καράβια και έπαιρναν τους Σύριους πρόσφυγες (προσοχή, η σκέψη αφορά μόνον σ' αυτούς) από την Τουρκία, θα γινόταν πιο καλά, πιο οργανωμένα και πιο γρήγορα ο έλεγχος για το ποιός μπαίνει, θα αποφεύγονταν οι σκηνές ντροπής που είδαμε φέτος στα νησιά και τις οποίες θα πληρώσει ο τουρισμός και οι πρόσφυγες θα έφευγαν πιο γρήγορα για την Κεντρική Ευρώπη.

Θα έμπαιναν σε τρένα, θα περνούσαν πιο εύκολα τα σύνορα και θα έφταναν πιο εύκολα και γρήγορα στη Γερμανία ή στα άλλα κράτη που επιθυμούν να πάνε και που τους υποδέχονται.

Ακραίο, θα μου πείτε.

Όχι δεν είναι καθόλου ακραίο σας απαντώ. Είναι πιο ρεαλιστικό, πιο έξυπνο, πιο οργανωμένο και τελικά πιο φθηνό.

Σάμπως, με την υποκρισία που σήμερα όλα τα κράτη επιδεικνύουν, κερδίζει κάποιος κάτι;

Μόνον οι σωματέμποροι και τα κυκλώματα της ντροπής.

Και βεβαίως τα απανταχού ακροδεξιά κόμματα.”






Δημοφιλείς αναρτήσεις