Πριν τον 19ο Αιώνα
626 Ο Βυζαντινός Στόλος καταναυμαχεί και διασκορπίζει τον στόλο των Αβάρων και Σλάβων που πολιορκούν την Κωνσταντινούπολη. Η νίκη αποδίδεται στην «Υπέρμαχο Θεοτόκο», στην οποία αφιερώνεται ο «Ακάθιστος Ύμνος».
1779 Γεννήθηκε ο Γερμανός Καρλ Ρίτερ, θεμελιωτής της σύγχρονης Γεωγραφίας
1794 Ξεκινά η Επανάσταση του Ουίσκι: αγρότες της Πενσυλβάνια αντιδρούν στην επιβολή φόρου στα οινοπνευματώδη ποτά και μπλοκάρουν τις διαδικασίες απόσταξης.
Στον 19ο Αιώνα
1819 Ο Σιμόν Μπολιβάρ νικά τους Ισπανούς στη μάχη του Μπογιακά, πετυχαίνοντας την ανεξαρτησία της Κολομβίας
1834 Πέθανε ο Γάλλος εφευρέτης Γιόζεφ Ζακάρντ, γνωστός από την ανακάλυψη του αργαλειού Ζακάρντ που επιτρέπει τη δημιουργία κυματιστών σχεδίων στα υφάσματα
1867 Γεννήθηκε ο Εμίλ Νόλντε, Γερμανός ζωγράφος
1876 Γεννήθηκε η χορεύτρια Μαργαρέτα Τσέλε, που έγινε γνωστή ως κατάσκοπος με το ψευδώνυμο Μάτι Χάρι, κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου
1900 Ηγεμόνας της Σάμου διορίζεται ο Μιχαλάκης Γρηγοριάδης, αντί του παυθέντος Βαγιάννη.
Στο πρώτο τέταρτο του 20ου Αιώνα
1903 Γεννήθηκε ο Βρετανός αρχαιολόγος και ανθρωπολόγος Λουίς Λίκεϊ, πρωτοπόρος στην έρευνα της εξέλιξης του ανθρώπου.
1919 Το κίνημα του Μουσταφά Κεμάλ επεκτείνεται σε όλη τη Μικρά Ασία χωρίς η τουρκική κυβέρνηση να μπορεί να επιβληθεί.
Στο δεύτερο τέταρτο του 20ου Αιώνα
1927 Στις ΗΠΑ, ανοίγει η “Γέφυρα της Ειρήνης”, που συνδέει το Οντάριο του Καναδά με το Μπάφαλο.
1932 Γεννήθηκε ο θρυλικός Αιθίοπας μαραθωνοδρόμος Αμπέμπε Μπικίλα, χρυσός ολυμπιονίκης το 1960 και το 1964
1933 Οι ανθρακωρύχοι του Αλιβερίου κατεβαίνουν σε απεργία με αίτημα την αύξηση των μισθών τους και την καταβολή των χρωστούμενων δεδουλευμένων τους. Την τέταρτη μέρα της απεργίας δέχονται βίαια επίθεση από την αστυνομία, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 20 απεργών. Ένας από αυτούς θα υποκύψει στα τραύματά του στο νοσοκομείο. Ο θάνατος του εργάτη — απεργού προκαλεί γενικότερη αγανάκτηση στην περιοχή, που ξεσηκώνεται και αναγκάζει τον εργοδότη να δεχθεί όλα τα αιτήματα των ανθρακωρύχων.
1941 Οι Γερμανοί προελαύνουν στη Μαύρη Θάλασσα και κυκλώνουν την Οδησσό.
1942 Ξεκινά η εκστρατεία των Αμερικανών στα Νησιά του Σολομώντα, στο Γκουανταλκανάλ στον Ειρηνικό. Πρόκειται για την πρώτη τέτοιας έκτασης επιθετική ενέργεια των ΗΠΑ κατά της Ιαπωνικής αυτοκρατορίας, που θα λήξει 6 μήνες και 2 μέρες αργότερα με νίκη των Αμερικανών.
1944 Οι Γερμανοί κατακτητές κύκλωσαν την Επανομή, συνέλαβαν ως ομήρους περίπου 300 κατοίκους και τους μετέφεραν πεζούς, κάτω από καυτό ήλιο και με καύσωνα, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης «Παύλου Μελά» της Θεσσαλονίκης.
1944 Η IBM δημιουργεί το Automatic Sequence Controlled Calculator, το πρώτο αυτόματο κομπιουτεράκι
1948 Γεννήθηκε ο τραγουδιστής Αντώνης Βαρδής
Στο τρίτο τέταρτο του 20ου Αιώνα
1953 Υπογράφεται στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας, η συμφωνία για τη διαγραφή του γερμανικού χρέους, που έθεσε τα θεμέλια για το μετέπειτα «οικονομικό θαύμα» της Γερμανίας
1957 Πέθανε ο ηθοποιός Όλιβερ Χάρντι, ο “Χοντρός” της μεγάλης οθόνης
1959 Η μη επανδρωμένη διαστημική αποστολή των ΗΠΑ με κωδική ονομασία Explorer 6, στέλνει την πρώτη τηλεοπτική της εικόνα από το Διάστημα.
1960 Η επαναστατική κυβέρνηση της Κούβας εθνικοποιεί όλα τα περιουσιακά στοιχεία Αμερικανικών συμφερόντων σε αντίποινα για την «αμερικανική οικονομική επιθετικότητα».
1961 Ο Ρώσος κοσμοναύτης, Γκέρμαν Τίτοβ γίνεται ο πρώτος που περνά περισσότερο από μια μέρα στο Διάστημα, αφού το διαστημόπλοίο του, “Vostok 2”, διαγράφει 17 τροχιές γύρω από τη Γη σε 25,5 ώρες.
1964 Η Τουρκία βομβαρδίζει θέσεις των Ελληνοκυπρίων στην Κύπρο. Στην περιοχή της Τηλλυρίας ξεσπούν αιματηρές συγκρούσεις, που θα κρατήσουν τέσσερις μέρες, σε απάντηση της προσπάθειας του στρατηγού Γρίβα να καταλάβει τους τουρκοκυπριακούς θύλακες της Μανσούρας και των Κοκκίνων. Οι βομβαρδισμοί θα σταματήσουν δύο ημέρες μετά, έπειτα από απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
1964 Μετά από δύο καταγεγραμμένες επιθέσεις των ΗΠΑ στο Βόρειο Βιετνάμ, το αμερικανικό Κογκρέσο δίνει έγκριση στον Πρόεδρο Λίντον Τζόνσον, για να κηρύξει τον πόλεμο.
1967 Ο Χρήστος Παπανικολάου καταρρίπτει το πανελλήνιο ρεκόρ στο δέκαθλο με 6.703 βαθμούς
1969 Επίθεση των εθνικοαπελευθερωτικών δυνάμεων του Νοτίου Βιετνάμ στο μεγαλύτερο στρατιωτικό αεροδρόμιο των Αμερικανών στο Νότο προκαλεί μεγάλες καταστροφές στις δυνάμεις των ΗΠΑ και ψυχολογική κατάπτωση. Την ίδια ώρα 100 κιλά εκρηκτικής ύλης τινάζουν στον αέρα τη στρατιωτική σχολή της Σαϊγκόν.
1973 Μακελειό στο ανατολικό αεροδρόμιο του Ελληνικού. Αραβες τρομοκράτες ανοίγουν πυρ στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 άνθρωποι και να τραυματισθούν 56.
Στο τελευταίο τέταρτο του 20ου Αιώνα
1976 Για ακόμη μία φορά, Ελλάδα και Τουρκία φθάνουν στο χείλος της πολεμικής σύγκρουσης
1995 Στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, υπεράνθρωπες προσπάθειες καταβάλουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης, προκειμένου να καταστείλουν πυρκαγιά τεραστίων διαστάσεων, η οποία έχει κάψει ήδη 17.000 στρέμματα γης.
1995 Πέθανε ο θρυλικός ναυτεργάτης κομμουνιστής Αντώνης Αμπατιέλος
1996 η Κίνα αποδέχεται το σχέδιο συμφωνίας των ΗΠΑ για την καθολική απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών.
1997 Στη νότια Κίνα 65 είναι οι νεκροί από τον τυφώνα Βίκτορ.
1998 Μπαράζ εκρήξεων εναντίον των πρεσβειών των ΗΠΑ στο Νταρ ελ Σαλάμ και το Ναιρόμπι. Χάνουν τη ζωή τους 224 άνθρωποι και τουλάχιστον 4.500 τραυματίζονται.
1999 Πέθανε στη Μάλαγα σε ηλικία 90 ετών ο Σταύρος Φρυγανάς, πρώτος ανεπίσημος πρωταθλητής της Ελλάδας στο σκάκι το 1930
2000 Ο ποδηλάτης Γιώργος Χειμωνέτος και η αθλήτρια του στίβου Αλεξάνδρα Τζιούτη βρέθηκαν θετικοί σε έλεγχο ντόπινγκ της ελληνικής αποστολής στο Σίδνεϊ. Οι δυο αθλητές τιμωρούνται με δυο χρόνια αποκλεισμό.
Στον 21ο Αιώνα
2002 η Κατερίνα Θάνου και η Κατερίνα Βόγγολη κατακτούν χρυσά μετάλλια στα 100μ και στη δισκοβολία αντίστοιχα, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου στο Μόναχο. Χάλκινα μετάλλια κερδίζουν η Αναστασία Κελεσίδου στη δισκοβολία και ο Αλέξανδρος Παπαδημητρίου στη σφυροβολία.
2004 Εγκαινιάζεται η γέφυρα Ρίου — Αντίρριου, η μεγαλύτερη καλωδιωτή γέφυρα του κόσμου.
2016 Η μικρότερη Ελληνίδα, κάτοχος ολυμπιακού μεταλλίου, ακούει στο όνομα Αννα Κορακάκη. Η 19χρονη αθλήτρια κατάκτησε το χάλκινο μετάλλιο, στο αεροβόλο πιστόλι 10 μ., το οποίο είναι το πρώτο της χώρας μας από τη διοργάνωση του Ρίο και το πρώτο της Ελλάδος στη σκοποβολή από το 1920
2018 Πεθαίνει η Ρίκα Βαγιάνη. Ήταν ηθοποιός, τηλεπαρουσιάστρια, δημοσιογράφος, συντάκτρια και διευθύντρια σύνταξης περιοδικών, ιδρυτικό στέλεχος του Protagon και συγγραφέας παιδικών βιβλίων.
2022 Πεθαίνει ο Διονύσης Σιμόπουλος, επιφανής αστροφυσικος και Επίτιμος Διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου.
7 Αυγούστου 2022-Διονύσης ΣιμόπουλοςΣτις 7 Αυγούστου συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον θάνατο του Διονύση Σιμόπουλου, του επιφανούς αστροφυσικού και Επίτιμου Διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου. Βραβευμένος στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς για τη συνεισφορά του στην αστρονομική εκπαίδευση και την εκλαΐκευση της επιστήμης, στο τιμόνι του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου από το 1973 έως το 2014, συγγραφέας και δάσκαλος, ο Διονύσης Σιμόπουλος ήταν ο άνθρωπος μας έφερε πιο κοντά στα αστέρια και τον ουρανό μέσα από τα δεκάδες βιβλία του, τα σενάρια των προβολών στο Πλανητάριο, τις τηλεοπτικές εκπομπές και ομιλίες του. Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ την αυτοβιογραφική αφήγηση του Διονύση Σιμόπουλου, μέσα από την εκπομπή «Χωρίς ερώτηση», παραγωγής 2016. Ο σπουδαίος επιστήμονας ξετυλίγει την προσωπική του διαδρομή, και μας ξεναγεί στον χώρο του Πλανηταρίου, χώρο με τον οποίο ταυτίστηκε, στη μακρόχρονη σταδιοδρομία του. Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το αφιέρωμα εδώ: https://www.ert.gr/archeio/ #ΕΡΤΑρχείο_Επιστήμη #ΔιονύσηςΣιμόπουλος #Πλανητάριο #Arxeio #afierwmata #αφιερώματα #ERTarchive_video
Δημοσιεύτηκε από ΕΡΤ Αρχείο στις Τρίτη, 1 Αυγούστου 2023
Κωστής Γκιμοσούλης (1960-2023)Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο σημαντικός ποιητής, πεζογράφος και ζωγράφος Κωστής Γκιμοσούλης (1960-2023). Απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών, εργάστηκε για πολλά χρόνια ως συμβολαιογράφος. Είχε στο ενεργητικό του ποιητικές συλλογές («Επικίνδυνα παιδιά», «O ξυλοκόπος πυρετός», «H αγία μελάνη», «Το στόμα κλέφτης», «Αγάπη από ζήλια»), διηγήματα, μυθιστορήματα («Μια νύχτα με την Κόκκινη», «Ανατολή», «Χέρι στη φωτιά», «Βρέχει φως», «Το θηρίο είναι παντού», «Στάχτη στα μάτια», «Ο άγγελος της μηχανής», «Το φάντασμά της» κ.α.). Το βιβλίο του «Μαύρος χρυσός» περιείχε ποιήματα, διηγήματα και ζωγραφιές με νερομπογιές. Είχε λάβει το βραβείο Μαρία Ράλλη για τη ποιητική συλλογή του «Ο ξυλοκόπος πυρετός». Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ θέμα από το Δεκαπενθήμερο τηλεοπτικό περιοδικό για το βιβλίο «Βιβλιόραμα», παραγωγής 1988, όπου ο Γκιμοσούλης διαβάζει απόσπασμα από τη νουβέλα του «Στάχτη στα μάτια» που είχε εκδοθεί εκείνη τη χρονιά. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Βερνίκος. Επιμέλεια εκπομπής: Κατερίνα Ζαρόκωστα – Μιχάλης Μήτρας. #ΕΡΤΑρχείο_Πολιτισμός #ΚωστήςΓκιμοσούλης #ποίηση #λογοτεχνία #Στάχτησταμάτια #Arxeio #afierwmata #αφιερώματα #ERTarchive_video
Δημοσιεύτηκε από ΕΡΤ Αρχείο στις Δευτέρα, 7 Αυγούστου 2023