Σαν Σήμερα - Γεγονοτα της 4ης Αυγουστου

Πριν τον 19ο Αιώνα

1693 Ο καλό­γε­ρος Ντομ Περι­νιόν παρα­σκευά­ζει την πρώ­τη σαμπά­νια σε μονα­στή­ρι Βενε­δι­κτί­νων στο Οτβι­γιέ της Καμπανίας.

1789 Λίγες μέρες μετά την έκρη­ξη της Γαλ­λι­κής αστι­κής Επα­νά­στα­σης, η Εθνο­συ­νέ­λευ­ση εκδί­δει διά­ταγ­μα σύμ­φω­να με το οποίο «καταρ­γεί­ται το φεου­δαρ­χι­κό σύστη­μα».


Στον 19ο Αιώνα

1865 Ο “Ύμνος εις την Ελευ­θε­ρί­αν” του Διο­νυ­σί­ου Σολω­μού καθιε­ρώ­νε­ται ως Εθνι­κός Ύμνος της Ελλάδας.

1875 Πέθα­νε ο Δανός παρα­μυ­θάς Χανς Κρί­στιαν Άντερσεν

1900 Γεν­νή­θη­κε ο κορυ­φαί­ος τρο­μπε­τί­στας και τρα­γου­δι­στής της τζαζ Λού­ις Άρμστρονγκ


Στο πρώτο τέταρτο του 20ου Αιώνα

1902 Παρα­δί­δε­ται στο κοι­νό του Λον­δί­νου το τού­νελ του Γκρί­νουιτς, που δια­σχί­ζει υπο­γεί­ως τον Τάμεση.

1910 Γεν­νή­θη­κε ο Αμε­ρι­κα­νός συν­θέ­της Γουί­λιαμ Σούμαν

1914 Η Γερ­μα­νία εισβάλ­λει στο Βέλ­γιο. Η Βρε­τα­νία κηρύσ­σει τον πόλε­μο ενα­ντί­ον της Γερμανίας.

1920 Πολι­τευό­με­νοι, δημο­σιο­γρά­φοι και από­τα­κτοι συλ­λαμ­βά­νο­νται μετά την από­πει­ρα κατά του Ελευ­θε­ρί­ου Βενι­ζέ­λου. Οι δύο επί­δο­ξοι δολο­φό­νοι αρνού­νται να ανα­κα­λύ­ψουν συνενόχους.


Στο δεύτερο τέταρτο του 20ου Αιώνα

1929 Γεν­νή­θη­κε ο Παλαι­στί­νιος Πρό­ε­δρος Γιά­σερ Αραφάτ

1932 Γεν­νή­θη­κε στο Μπου­έ­νος Άιρες ο Γκι­γέρ­μο Μορ­ντί­γιο, κομί­στας και γελοιο­γρά­φος που έγι­νε γνω­στός σε όλο τον κόσμο χάρη στα χαρα­κτη­ρι­στι­κό­τα­τα χιου­μο­ρι­στι­κά σκί­τσα του με τα ανθρω­πά­κια και τα ζώα με τις μεγά­λες μύτες, όπου τα πάντα τεί­νουν να είναι στρογγυλά

1936 Γεν­νή­θη­κε ο τρα­γου­δι­στής του “Νέου Κύμα­τος” και ηθο­ποιός Γιώρ­γος Ζωγρά­φος.

1936 κηρύσ­σε­ται ο στρα­τιω­τι­κός νόμος εγκαι­νιά­ζο­ντας την περί­ο­δο της μετα­ξι­κής δικτα­το­ρί­ας. Όπως τόνι­σε ο ίδιος ο Ι. Μετα­ξάς, σκο­πός της δικτα­το­ρί­ας δεν ήταν άλλος παρά η «αδιά­κο­πος φρο­ντίς δια την στε­ρέ­ω­σιν του αστι­κού καθε­στώ­τος με όλας τας ανα­γκαί­ας θυσί­ας δια το σύνο­λον της κοι­νω­νί­ας και ιδί­ως δια τας ενδε­είς τάξεις.»

1941 Οι ΗΠΑ ανα­λαμ­βά­νουν επί­ση­μα την υπο­χρέ­ω­ση να προ­μη­θεύ­σουν όπλα στους Σοβιετικούς.

1944 Η Γκε­στά­πο εντο­πί­ζει στο Άμστερ­νταμ, όπου κρύ­βο­νταν τα τελευ­ταία δυο χρό­νια, την Άννα Φρανκ, την οικο­γέ­νειά της και τέσ­σε­ρις ακό­μα Εβραί­ους. Το ημε­ρο­λό­γιό της, που θα βρε­θεί μετά τον πόλε­μο, θα δημο­σιευ­τεί σε περισ­σό­τε­ρες από 30 γλώσ­σες, ενώ θα ακο­λου­θή­σουν θεα­τρι­κό έργο και κινη­μα­το­γρα­φι­κή ταινία.


Στο τρίτο τέταρτο του 20ου Αιώνα

1960 Έπει­τα από παρέμ­βα­ση της ελλη­νι­κής πρε­σβεί­ας στο Παρί­σι, απα­λεί­φο­νται από γνω­στό γαλ­λι­κό λεξι­κό οι ερμη­νεί­ες του λήμ­μα­τος grec (Έλλη­νας) ως απα­τε­ώ­νας, λωπο­δύ­της, παλιάνθρωπος.

1961 Το βρε­τα­νι­κό Κοι­νο­βού­λιο εγκρί­νει την αίτη­ση της κυβέρ­νη­σης για έντα­ξη στην ΕΟΚ.

1972 Στην Κίνα, βρέ­θη­κε τάφος της Δυνα­στεί­ας των Χαν.


Στο τελευταίο τέταρτο του 20ου Αιώνα

1983 Ο Μπε­τί­νο Κρά­ξι ορκί­ζε­ται πρώ­τος σοσια­λι­στής πρω­θυ­πουρ­γός στην Ιταλία.

1984 Ο παλαι­στής Δημή­τρης Θανό­που­λος κατα­κτά το αργυ­ρό μετάλ­λιο στην κατη­γο­ρία των 82 κιλών στην ελλη­νο­ρω­μαϊ­κή πάλη στους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες του Λος Άντζε­λες. Ο Μπά­μπης Χολί­δης κατα­κτά το χάλ­κι­νο μετάλ­λιο στην κατη­γο­ρία των 57 κιλών.

Δημήτρης Θανόπουλος 1984 Λος Αντζελες 2η Ολυμπιακή θέση Ελληνορωμαϊκή Πάλη

1990 Πέθα­νε ο Ettore Maserati γνω­στός Ιτα­λός σχε­δια­στής αυτο­κι­νή­των που μαζί με τους αδερ­φούς του ίδρυ­σαν την εται­ρεία αυτο­κι­νή­των που έφε­ρε το όνο­μά τους

1991 Πέθα­νε ο ρεμπέ­της Γιώρ­γος Μουφλουζέλης

1991 Πέθα­νε ο ποι­η­τής και ακα­δη­μαϊ­κός Νικη­φό­ρος Βρεττάκος

1991 Το ελλη­νι­κό κρουα­ζιε­ρό­πλοιο “Ωκε­α­νός” βυθί­ζε­ται ανοι­χτά των ακτών της Νοτί­ου Αφρικής.

1992 Η Μόρ­φω Δρο­σί­δου κερ­δί­ζει το χάλ­κι­νο μετάλ­λιο στο Tae Kwon Do στην Ολυ­μπιά­δα της Βαρκελώνης.

1993 Μισό αιώ­να μετά τον Β’ Παγκό­σμιο Πόλε­μο, η Ιαπω­νία παρα­δέ­χε­ται επι­σή­μως ότι η στρα­τιω­τι­κή κυβέρ­νη­ση του Τόκιο ευθύ­νε­ται για τον εξα­να­γκα­σμό γυναι­κών από την Κορέα κι άλλες χώρες να καλύ­πτουν τις σεξουα­λι­κές ανά­γκες των Ιαπώ­νων στρατιωτών.

1994 Καταρ­γεί­ται ο μετα­ξι­κός νόμος περί Τύπου με νόμο, που κατέ­θε­σαν στη Βου­λή οι υπουρ­γοί Δικαιο­σύ­νης και Τύπου.

1997 Πέθα­νε στη Γαλ­λία πέθα­νε σε ηλι­κία 122 ετών η Ζαν Καλ­μάν, η γηραιό­τε­ρη, σύμ­φω­να με τα επί­ση­μα στα­τι­στι­κά στοι­χεία γυναί­κα στον κόσμο.


Στον 21ο Αιώνα

2002 Η Σοφία Μπε­κα­τώ­ρου και η Αιμι­λία Τσουλ­φά κατα­κτούν την πρώ­τη θέση στα σκά­φη 470 στο Ευρω­παϊ­κό Πρω­τά­θλη­μα στο Ταλίν της Εσθονίας.


Δημοφιλείς αναρτήσεις