Σαν Σήμερα - Γεγονοτα της 13ης Αυγουστου

Πριν τον 19ο Αιώνα

1422 Γεν­νή­θη­κε ο Γουί­λιαμ Κάξ­τον, ο πρώ­τος Βρε­τα­νός τυπογράφος

1521 Η πρω­τεύ­ου­σα της αυτο­κρα­το­ρί­ας των Αζτέ­κων Τενο­τσι­τλάν, στο σημε­ρι­νό Νότιο Μεξι­κό, πέφτει στα χέρια των Ισπα­νών Κον­κι­στα­δό­ρες του Φερ­νά­ντο Κορτέζ.

1624 Ο Γάλ­λος βασι­λιάς Λου­δο­βί­κος ΙΓ’ διο­ρί­ζει πρω­θυ­πουρ­γό τον Καρ­δι­νά­λιο Ρισε­λιέ. Ο Ρισε­λιέ κυβέρ­νη­σε τη χώρα επί 18 χρό­νια, καθι­στώ­ντας τη κυρί­αρ­χο ευρω­παϊ­κό κράτος.


Στον 19ο Αιώνα

1818 Γεν­νή­θη­κε η Αμε­ρι­κα­νί­δα φεμι­νί­στρια και υπέρ­μα­χος της κατάρ­γη­σης της θανα­τι­κής ποι­νής, Λού­σι Στόουν

1846 Η αστε­ρό­εσ­σα υψώ­νε­ται για πρώ­τη φορά στο Λος Αντζελες.

1863 Πέθα­νε ο Γάλ­λος ζωγρά­φος Ευγέ­νιος Ντε­λα­κρουά, ίσως ο κυριό­τε­ρος εκφρα­στής του ρομαντισμού

1888 Γεν­νή­θη­κε ο Βρε­τα­νός (Σκο­τσέ­ζος) μηχα­νο­λό­γος-εφευ­ρέ­της Τζον Λότζι Μπερντ, δημιουρ­γός της τηλεόρασης.

1899 Γεν­νή­θη­κε ο Βρε­τα­νός σκη­νο­θέ­της Άλφρεντ Χίτσκοκ, ο “μετρ του σασπένς”


Στο πρώτο τέταρτο του 20ου Αιώνα

1905 Με δημο­ψή­φι­σμα που διε­ξά­γε­ται στη Νορ­βη­γία απο­φα­σί­ζε­ται η διά­λυ­ση της ένω­σης με τη Σου­η­δία, που ίσχυε από το 1814.

1907 Το πρώ­το ταξί κάνει την εμφά­νι­σή του στους δρό­μους της Νέας Υόρκης.

1912 Γεν­νή­θη­κε ο Αμε­ρι­κα­νός Μπεν Χόγκαν, ένας από τους καλύ­τε­ρους επαγ­γελ­μα­τί­ες παί­κτες του γκολφ όλων των επο­χών, ο οποί­ος κέρ­δι­σε περισ­σό­τε­ρα από 60 τουρνουά

1912 Πεθαί­νει ο Γάλ­λος συν­θέ­της της όπε­ρας Ζιλ Μασνέ

1913 Γεν­νή­θη­κε ο Μακά­ριος, πρώ­τος Πρό­ε­δρος της Κύπρου

1922 Ξεκι­νά η τουρ­κι­κή αντε­πί­θε­ση στο Μικρα­σια­τι­κό Μέτω­πο, το οποίο δια­σπά­ται την επό­με­νη μέρα. Ο ελλη­νι­κός στρα­τός υπο­χω­ρεί άτα­κτα προς τις ακτές. Δύο εβδο­μά­δες μετά οι Τούρ­κοι θα έμπαι­ναν στη Σμύρ­νη και η εγκλη­μα­τι­κή Μικρα­σια­τι­κή Εκστρα­τεία θα έλη­γε με κατα­στρο­φι­κές συνέ­πειες, τόσο για τον ελλη­νι­κό στρα­τό, όσο και για τους άμα­χους ελλη­νι­κούς πλη­θυ­σμούς της περιοχής.

1923 Ο Μου­στα­φά Κεμάλ, ο επο­νο­μα­ζό­με­νος και Ατα­τούρκ, εκλέ­γε­ται Πρό­ε­δρος της Τουρκίας.


Στο δεύτερο τέταρτο του 20ου Αιώνα

1926 Γεν­νή­θη­κε ο Φιντέλ Κάστρο, ηγέ­της της Κού­βας από το 1959, την οποία και μετέ­τρε­ψε σε σοσια­λι­στι­κό κράτος

1932 Γτην Ιτα­λία, ο Μαρ­κό­νι ολο­κλη­ρώ­νει με επι­τυ­χία τα πρώ­τα πει­ρά­μα­τά του με ραδιό­φω­νο βρα­χέ­ων κυμάτων.

1936 Γεν­νή­θη­κε ο δημοφιλής τραγουδοποιός Κώστας Χατζής, ένας από τους πρωτοπόρους του κοινωνικού τραγουδιού που με την ξεχωριστή του φωνή καταφέρνει να επικοινωνεί μ’ έναν μοναδικό τρόπο με το κοινό του, για περισσότερο από έξι δεκαετίες.

1940 Αρχί­ζει η Μάχη της Αγγλί­ας. Η ναζι­στι­κή Λου­φτ­βά­φε εξα­πο­λύ­ει σει­ρά επι­θέ­σε­ων κατά των βρε­τα­νι­κών βάσεων.

1944 Το ολο­καύ­τω­μα των Ανωγείων

1946 Πέθα­νε ο Βρε­τα­νός συγ­γρα­φέ­ας επι­στη­μο­νι­κής φαντα­σί­ας, Χ. Τζ. Ουέλς, δημιουρ­γός των βιβλί­ων “Ο Πόλε­μος των Κόσμων” και “Η Μηχα­νή του Χρόνου”

1946 Ακρο­δε­ξιοί της συμ­μο­ρί­ας Σούρ­λα δολο­φο­νούν στη Θεσ­σα­λία τον δημο­σιο­γρά­φο του «Ριζο­σπά­στη» Κώστα Βιδά­λη.

1948 Ο Γιου­γκο­σλά­βος Μπό­ρις Στάν­κο­βιτς μπαί­νει στα βιβλία των ρεκόρ ως ο πρώ­τος ποδο­σφαι­ρι­στής, που απο­βάλ­λε­ται στο Γου­έ­μπλεϊ στον τελι­κό Γιου­γκο­σλα­βία-Σου­η­δία (3–2) στους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες του Λονδίνου.

1949 Στη Γερ­μα­νία δίνε­ται το δικαί­ω­μα ψήφου σε 3 εκα­τομ­μύ­ρια πρώ­ην Ναζί.


Στο τρίτο τέταρτο του 20ου Αιώνα

1961 Ξεκι­νά η ανέ­γερ­ση του τεί­χους του Βερολίνου

1964 Κύπρος: Η τουρκική αεροπορική επιδρομή είναι η πιο σοβαρή εξέλιξη όλα αυτά τα χρόνια της διαμάχης και των συγκρούσεων. Θα μπορούσε να είχε επιπτώσεις σε παγκόσμια κλίμακα. Οι φωτογραφίες δείχνουν ζημιές που προκλήθηκαν από τουρκικές αεροπορικές επιθέσεις σε χωριά στη βορειοδυτική ακτή. Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι η κατάπαυση του πυρός, που ζητήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, θα διατηρηθεί και από τις δύο πλευρές

1964 Ο Γκουίν Οου­εν Εβανς και ο Πίτερ Αντο­νι Αλεν είναι οι τελευ­ταί­οι κατά­δι­κοι που εκτε­λού­νται στη Βρετανία.

1968 Ο Αλέ­κος Πανα­γού­λης προ­σπα­θεί να ανα­τι­νά­ξει το αυτο­κί­νη­το του δικτά­το­ρα Γεώρ­γιου Παπα­δό­που­λου, αλλά αστο­χεί και συλλαμβάνεται.

1973 Μετα­γρά­φε­ται ο Γιό­χαν Κρόιφ από τον Αγιαξ στην Μπαρ­τσε­λό­να. Ο “Ιπτά­με­νος Ολλαν­δός”, όπως τον απο­κα­λούν, θεω­ρεί­ται ένας από τους μεγα­λύ­τε­ρους ποδο­σφαι­ρι­στές όλων των επο­χών. Ως παί­κτης και προ­πο­νη­τής θα κερ­δί­σει όλα τα τρό­παια εκτός από το Παγκό­σμιο Κύπελ­λο. Το 1989 θα υπο­βλη­θεί σε εγχεί­ρη­ση ανοι­κτής καρ­διάς με τέσ­σε­ρα μπάι-πας. (25 Απριλίου 1947 – 24 Μαρτίου 2016)


Στο τελευταίο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1979 Κύμα απο­λύ­σε­ων στο Εθνι­κό Θέα­τρο με απο­τέ­λε­σμα να μεί­νουν εκτός σκη­νής 20 ηθοποιοί.

1992 Η Γιου­γκο­σλα­βία ανα­γνω­ρί­ζει επί­ση­μα τη Σλοβενία.

1993 στην Ταϊ­λάν­δη, περισ­σό­τε­ροι από 120 άνθρω­ποι χάνουν τη ζωή τους όταν καταρ­ρέ­ει ξενοδοχείο.

1996 Κηδεία του Τάσου Ισαάκ στην Κύπρο. Οι κυπριακές αρχές καθυστέρησαν την κηδεία του Ελληνοκύπριου που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου σε διαδηλώσεις στη νεκρή ζώνη. Η ενέργεια έγινε υπό τον φόβο περαιτέρω προβλημάτων. Ο 24χρονος Τάσος Ισαάκ σκοτώθηκε όταν Ελληνοκύπριοι εισέβαλαν στην ουδέτερη ζώνη για να διαμαρτυρηθούν για την 22χρονη τουρκική κατοχή στο βόρειο τμήμα του νησιού. Την Τρίτη, οι πενθούντες συγκεντρώθηκαν με τις μηχανές τους έξω από το νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε η σορός του Ισαάκ. Κύπριοι συγκεντρώθηκαν και έξω από το σπίτι της μητέρας του κοντά στην Αμμόχωστο, καθώς η οικογένεια θρηνούσε μέσα. Καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, μοτοσυκλετιστές και πλήθος κόσμου απέτισαν φόρο τιμής στον Ισαάκ. Η αστυνομία του ΟΗΕ που περιπολεί τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής κοινότητας επέτρεψε στους πενθούντες να πλησιάσουν σε απόσταση δέκα μέτρων από το σημείο στην ουδέτερη ζώνη όπου σκοτώθηκε ο Ισαάκ.

1997 Στην Ινδία, 46 άνθρω­ποι χάνουν τη ζωή τους από τις πλημ­μύ­ρες και τις κατο­λι­σθή­σεις στα βόρεια της χώρας.

1999 Η 30χρονη Γερ­μα­νί­δα τενί­στρια Στέ­φι Γκραφ ανα­κοι­νώ­νει την από­φα­σή της να εγκα­τα­λεί­ψει την ενερ­γό δρά­ση σε συνέ­ντευ­ξη Τύπου στη Νέα Υόρ­κη. Η Γκραφ έχει κατα­κτή­σει 107 τίτλους με 22 Grand Slams, ενώ βρέ­θη­κε για 377 εβδο­μά­δες στο Νο 1 της παγκό­σμιας κατά­τα­ξης με συνο­λι­κά κέρ­δη 21.512.490 δολάρια.


Στον 21ο Αιώνα

2001 Ο 16χρονος Βύρων Κοκ­κα­λά­νης κατα­κτά την πρώ­τη θέση στην κατη­γο­ρία νέων του Ευρω­παϊ­κού Πρω­τα­θλή­μα­τος Mistral που διε­ξά­γε­ται στη Μασσαλία.

2004 Τελε­τή έναρ­ξης των 28ων Ολυ­μπια­κών Αγώ­νων της Αθή­νας. 202 εθνι­κές απο­στο­λές και 11.099 αθλη­τές παρε­λαύ­νουν στο Ολυ­μπια­κό Στά­διο, υπό τους ήχους του DJ Tiesto. Σημαιο­φό­ρος της ελλη­νι­κής ομά­δας, ο Πύρ­ρος Δήμας. «Μαγι­κή η γιορ­τή», παγκό­σμια τα εύση­μα για τον καλ­λι­τε­χνι­κό της διευ­θυ­ντή Δημή­τρη Παπαϊωάννου



BIRTHPLACE (2004) / ceremony from Dimitris Papaioannou on Vimeo.

BIRTHPLACE (2004) / human scale from Dimitris Papaioannou on Vimeo.

BIRTHPLACE (2004) / memory from Dimitris Papaioannou on Vimeo.


Δημοφιλείς αναρτήσεις