Σαν Σήμερα - Γεγονοτα της 10ης Αυγουστου

Πριν τον 19ο Αιώνα

654 Εκλέγεται ο Πάπας Ευγένιος Α΄ για να διαδεχθεί τον Πάπα Μαρτίνο Α΄.

955 Μάχη του Λέχφελντ: Ο Όθων Α΄ της Γερμανίας νικά τους Μαγυάρους τερματίζοντας 50 χρόνια εισβολής των Μαγυάρων στη Δύση.

1519 Πέντε πλοία του Φερδινάνδου Μαγγελάνου αποπλέουν από τη Σεβίλλη για τον περίπλου της Γης. Ο Βάσκος υπαρχηγός Χουάν Σεμπαστιάν Ελκάνο θα ολοκληρώσει την αποστολή μετά τον θάνατο του Μαγγελάνου στις Φιλιππίνες.

1628 Το σουηδικό πολεμικό πλοίο Βάσα βυθίζεται στο λιμάνι της Στοκχόλμης μετά από 20 μόλις λεπτά του παρθενικού του ταξιδιού.

1675 Ο βασι­λιάς της Βρε­τα­νί­ας Κάρο­λος Β’ θέτει το θεμέ­λιο λίθο του αστε­ρο­σκο­πεί­ου του Γκρήνουιτς.

1755 Ο βρετανικός στρατός αρχίζει τη βίαιη απέλαση των Ακαδιανών από τη Νέα Σκωτία προς τις Δεκατρείς Αποικίες.

1792 Γαλλική Επανάσταση: Έφοδος στο Παλάτι του Κεραμεικού. Ο Λουδοβίκος ΙΣΤ΄ της Γαλλίας συλλαμβάνεται και προφυλακίζεται, ενώ η Ελβετική Φρουρά του σφαγιάζεται από τον παρισινό όχλο.

1793 Ανοίγει επίσημα το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι.


Στον 19ο Αιώνα

1809 Το Κίτο, η σημερινή πρωτεύουσα του Ισημερινού, κηρύσσει την ανεξαρτησία του από την Ισπανία. Η εξέγερση αυτή θα συντριβεί στις 2 Αυγούστου του 1810.

1821 Το Μιζούρι γίνεται η 24η πολιτεία των Η.Π.Α.

1846 Το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών ιδρύει το Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν μετά τη δωρεά ύψους 500.000 δολαρίων από τον Τζέιμς Σμίθσον.

1881 Πέθα­νε ο Σπυ­ρί­δων Ζαμπέ­λιος, έλλη­νας ιστο­ρι­κός και λογο­τέ­χνης. Χαρα­κτη­ρί­στη­κε ως ο θεω­ρη­τι­κός της ιστο­ρι­κής ενό­τη­τας αρχαί­ου, μεσαιω­νι­κού και νεό­τε­ρου Ελλη­νι­σμού και μαζί με τον Κων­στα­ντί­νο Παπαρ­ρη­γό­που­λο απο­τε­λούν τους «Διό­σκου­ρους» της ελλη­νι­κής ιστο­ριο­γρα­φί­ας του 19ου αιώ­να. (Γεν. 1/9/1815)

1884 Γεν­νιέ­ται ο Πανα­ΐτ Ιστρά­τι, (Πανα­γής Βαλ­σά­μης το πραγ­μα­τι­κό του όνο­μα), ο επο­νο­μα­ζό­με­νος και Γκόρ­γκι των Βαλ­κα­νί­ων, Ελλη­νι­κής κατα­γω­γής Ρου­μά­νος συγ­γρα­φέ­ας. Την περί­ο­δο του Μεσο­πο­λέ­μου είχε επι­σκε­φτεί την Σοβιε­τι­κή Ένω­ση μαζί με τον Νίκο Καζαν­τζά­κη. Το 1928 σε συγκέ­ντρω­ση στο θέα­τρο Αλά­μπρα της Αθή­νας Νίκος Καζαν­τζά­κης και Πανα­ΐτ Ιστρά­τι είχαν μιλή­σει για τις κατα­κτή­σεις της Σοβιε­τι­κής Ενω­σης και τις σκευω­ρί­ες των ιμπε­ρια­λι­στών ενα­ντί­ον της. Ως συνέ­πεια, η κυβέρ­νη­ση θα απε­λά­σει τον Ιστρά­τι από την Ελλάδα.

1898 Γεν­νή­θη­κε ο Αμε­ρι­κα­νός ηθο­ποιός Τζακ Χέι­λι, ο οποί­ος έπαι­ξε τον “Τενε­κε­δέ­νιο” στο “Μάγο του Οζ”

1899 Ιδρύεται η νορβηγική ποδοσφαιρική ομάδα Βίκινγκ ΦΚ.


Στο πρώτο τέταρτο του 20ου Αιώνα

1911 Στη Βρε­τα­νία, η Βου­λή των Λόρ­δων χάνει το δικαί­ω­μα να ασκεί βέτο στις νομο­θε­τι­κές πράξεις.

1913 Υπο­γρά­φε­ται η Συν­θή­κη του Βου­κου­ρε­στί­ου, με την οποία λήγει ο Β’ Βαλ­κα­νι­κός Πόλε­μος. Μεγά­λη χαμέ­νη η Βουλ­γα­ρία, καθώς μέρος της Μακε­δο­νί­ας προ­σαρ­τά­ται στην Ελλάδα.

1916 Γεν­νή­θη­κε ο Γιώρ­γος Τζα­βέλ­λας, Έλλη­νας σκηνοθέτης (Πέθανε στις 18 Οκτωβρίου 1976)

1920 Υπο­γρά­φε­ται η Συν­θή­κη των Σεβρών μετα­ξύ της Τουρ­κί­ας και Συμ­μά­χων της Αντάτ, σύμ­φω­να με την οποία η Οθω­μα­νι­κή Αυτο­κρα­το­ρία χάνει τα 9/10 των εδα­φών της. Από τη μεριά της Τουρ­κί­ας υπο­γρά­φει ο σουλ­τά­νος Μεχ­μέτ ΣΤ’, που βάζει την ορι­στι­κή “ταφό­πλα­κα” στην Οθω­μα­νι­κή Αυτο­κρα­το­ρία. Η Ελλά­δα κερ­δί­ζει εδά­φη και γίνε­ται “η χώρα των δύο ηπεί­ρων και των πέντε θαλασ­σών”, σύμ­φω­να με τον Ελευ­θέ­ριο Βενιζέλο.


Στο δεύτερο τέταρτο του 20ου Αιώνα

1932 Στην Ισπα­νία, ο στρα­τη­γός Χοσέ Σαν­τζούρ­τζο κατα­λαμ­βά­νει τη Σεβίλ­λη πριν προ­λά­βει η κυβέρ­νη­ση Ζαμό­ρα να κατα­στεί­λει την εξέγερση.

1932 Ένας μετεωρίτης βάρους 5,1 κιλών σπάει σε τουλάχιστον επτά κομμάτια και προσγειώνεται στο Μιζούρι.

1933 έξι τραυ­μα­τί­ες είναι ο απο­λο­γι­σμός των επει­σο­δί­ων στα λιγνι­τω­ρυ­χεία Αλι­βε­ρί­ου, όπου εργά­τες συγκρού­στη­καν με τη χωροφυλακή.

1939 Κατα­πο­ντί­ζε­ται νησί­δα κοντά στο ηφαί­στειο της Θήρας.

1944 Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι αμερικανικές δυνάμεις νικούν τα τελευταία ιαπωνικά στρατεύματα στο Γκουάμ.

1945 Κατά τον Β’ Παγκό­σμιο Πόλε­μο, η Ιαπω­νία υπο­γρά­φει τη Συν­θή­κη του Πότσ­νταμ και συμ­φω­νεί στην παρά­δο­ση άνευ όρων, τερ­μα­τί­ζο­ντας τον πόλεμο.

1945 Πεθαί­νει ο Αμε­ρι­κα­νός φυσι­κός Ρόμπερτ Γκό­νταρτ, δημιουρ­γός του πρώ­του πυραύ­λου με υγρά καύσιμα.

1947 Γεν­νή­θη­κε ο Αγγλος μου­σι­κός Ίαν Αντερ­σον, η ψυχή του συγκρο­τή­μα­τος των “Jethro Tull”

1948 Κάνει για πρώ­τη φορά την εμφά­νι­σή της στην αμε­ρι­κα­νι­κή τηλε­ό­ρα­ση η Candit Camera, μετά από αρκε­τών χρό­νων παρου­σία στο ραδιό­φω­νο ως Candit Microphone.


Στο τρίτο τέταρτο του 20ου Αιώνα

1951 Πέθα­νε ο ιδρυ­τής και διευ­θυ­ντής της “Καθη­με­ρι­νής” Γεώρ­γιος Βλάχος

1953 Ο Μακά­ριος απο­τυγ­χά­νει να εγγρά­ψει το Κυπρια­κό στην ημε­ρή­σια διά­τα­ξη της Γενι­κής Συνέ­λευ­σης του ΟΗΕ.

1960 Γεν­νή­θη­κε ο Ισπα­νός ηθο­ποιός Αντό­νιο Μπαντέρας.

1961 Κάνει πρε­μιέ­ρα μετ’ εμπο­δί­ων η ται­νία του Αλέ­κου Αλε­ξαν­δρά­κη «Συνοι­κία το όνειρο»

1966 Το Αμε­ρι­κα­νι­κό «Λού­ναρ Ορμπι­τερ 1» εκτο­ξεύ­ε­ται από το ακρω­τή­ριο Κένε­ντι και γίνε­ται το πρώ­το δια­στη­μό­πλοιο που μετέ­δω­σε φωτο­γρα­φί­ες για τα πιθα­νά μέρη προ­σε­δά­φι­σης στη Σελή­νη. Το «Λού­ναρ Ορμπι­τερ 1» κατα­στρά­φη­κε στις 29 του Οκτώ­βρη όταν προ­σέ­κρου­σε στην απο­μα­κρυ­σμέ­νη πλευ­ρά του πλανήτη.

1967 Κυκλο­φο­ρεί ο πρώ­τος τόμος του βιβλί­ου του σκα­κι­στή Τρια­ντά­φυλ­λου Σια­πέ­ρα “Το σκάκι”.

1967 Ο πρα­ξι­κο­πη­μα­τί­ας Γ. Παπα­δό­που­λος ενι­σχύ­ει τις εξου­σί­ες του με τη δημιουρ­γία της «Γενι­κής Διεύ­θυν­σης Πολι­τι­κής Δια­κυ­βέρ­νη­σης», απ’ όπου θα κατεύ­θυ­νε τη δρά­ση προς όλους τους τομείς

1971 Αρχί­ζει στο Ελσίν­κι το 10ο Ευρω­παϊ­κό Πρω­τά­θλη­μα Αθλη­τι­σμού (ΕΠΑ) και διαρ­κεί 6 ημέρες.


Στο τελευταίο τέταρτο του 20ου Αιώνα

1983 Η Γαλ­λία στέλ­νει αλε­ξι­πτω­τι­στές και μαχη­τι­κά αερο­σκά­φη στο Τσαντ, πρώ­ην αποι­κία της, όπου από το 1965 μαί­νε­ται ο εμφύ­λιος πόλε­μος, στον οποίο έχει ανα­μει­χθεί η Λιβύη. Στην επέμ­βα­ση, μαζί με τους Γάλ­λους μετέ­χουν και οι ΗΠΑ.

1985 Το πρώ­το άλμπουμ της Μαντό­να “Like a Virgin” είναι ο πρώ­τος δίσκος από γυναί­κα καλ­λι­τέ­χνι­δα που ξεπερ­νά σε πωλή­σεις τα 5 εκατομμύρια.

1988 Εγκλεισμός των Ιαπώνων Αμερικανών: Ο Αμερικανός πρόεδρος Ρόναλντ Ρήγκαν υπογράφει το Νόμο περί Πολιτικών Ελευθεριών του 1988, παρέχοντας 20.000 δολάρια σε Ιάπωνες Αμερικανούς που είτε κρατήθηκαν είτε μεταφέρθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

1988 Ο Αμε­ρι­κα­νός Ματ Μπιό­ντι κάνει παγκό­σμιο ρεκόρ όταν κολυ­μπά­ει τα 100μ ελεύ­θε­ρο σε 42.42.

1988 ΣανΣήμερα στις 10/8/1988 παρουσιάστηκε στο Λεωνίδιο Κυνουρίας η συναυλία του Iρλανδού μουσικού Ross Daly με το συγκρότημα από το μουσικό εργαστήρι «Λαβύρινθος» και τον δεξιοτέχνη στο κλαρίνο Βασίλη Σούκα.

1990 Το μη επαν­δρω­μέ­νο δια­στη­μό­πλοιο “Μαγ­γε­λά­νος” φτά­νει στον πλα­νή­τη Αφροδίτη.

1992 Στο Αφγα­νι­στάν, 1.000 άτο­μα σκο­τώ­νο­νται κατά τη διάρ­κεια του χει­ρό­τε­ρου βομ­βαρ­δι­σμού της πρω­τεύ­ου­σας Καμπούλ στα 14 χρό­νια του εμφύ­λιου πολέμου.

1995 Στη βόρεια Κίνα, περισ­σό­τε­ροι από 1,5 εκα­τομ­μύ­ριο άνθρω­ποι εγκα­τα­λεί­πουν τα σπί­τια τους που έχουν πλη­γεί από τις πλημμύρες.

1995 Στις ΗΠΑ, η Υπη­ρε­σία Τρο­φί­μων και Φαρ­μά­κων χαρα­κτη­ρί­ζει τη νικο­τί­νη ναρ­κω­τι­κό και δια­τυ­πώ­νει προ­τά­σεις για την πρό­λη­ψη του εθι­σμού των νέων.

1996 Στην Ισπα­νία, 82 είναι οι νεκροί και 20 οι αγνο­ού­με­νοι από τις πλημ­μύ­ρες στο κάμπινγκ Λας Νιέβες.

1997 Ολο­κλη­ρώ­νε­ται το “Αθή­να ‘97”, το 6ο Παγκό­σμιο Πρω­τά­θλη­μα Στί­βου της IAAF που ξεκί­νη­σε την 1η του ιδί­ου μήνα και το οποίο στέ­φε­ται από μεγά­λη οργα­νω­τι­κή επι­τυ­χία. Το γρα­φείο Τύπου που παίρ­νει το πρώ­το βρα­βείο ανά­με­σα στις διορ­γα­νώ­σεις της χρο­νιάς έχει επι­κε­φα­λής τον Γιάν­νη Θεο­δω­ρα­κό­που­λο, ο οποί­ος παίρ­νει για πέμ­πτη φορά την διά­κρι­ση αυτή (ΕΠΑ ’82, ΕΠΑ ’85, Eurobasket ’87, Eurobasket ’95).


Στον 21ο Αιώνα

2001 Έφυ­γε από τη ζωή ο χορο­γρά­φος και χορευ­τής Γιάν­νης Φλερύ

2007 Έφυ­γε από τη ζωή ο Ντίκος (Κωνσταντίνος) Βυζάντιος. Ήταν κορυφαίος Έλληνας ζωγράφος και εκπρόσωπος της Σχολής του Παρισιού.

2006 Ο Περικλής Ιακωβάκης στη μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας του στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Γκέτεμποργκ. Το Αμερικάνικο περιοδικό American Track & Field τον έχει αναδείξει κορυφαίο αθλητή στα 400μ Εμπ του κόσμου για την χρονιά του 2006.

2018 Η Νικολέτα (Νικόλ) Κυριακοπούλου με επίδοση 4,80μ κατέκτησε το Ασημένιο μετάλλιο στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες στο Βερολίνο.


Δημοφιλείς αναρτήσεις