“Η καλύβα ψηλά στο βουνό” στα τέσσερα ...

... ερωτήματα του Τσίπρα δίνει τις δικές της απαντήσεις.

"Μιλώντας χθες στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε ότι τα ερωτήματα στα οποία θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες είναι τέσσερα":



1.

Σωστό ή λάθος ότι έγινε τόσο σκληρή και τόσο πολύμηνη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές;

Απάντηση: ήταν τραγικό λάθος. Η συμφωνία έπρεπε να κλείσει πολύ σύντομα μετά τις εκλογές. Η καθυστέρηση είναι ευθύνη, σε μεγάλο βαθμό, των ιδεοληψιών του ΣΥΡΙΖΑ (εκφράστηκαν με τις κατά καιρούς «κόκκινες γραμμές») και της ανύπαρκτης διάθεσης (και προετοιμασίας) για ουσιαστικές, φιλολαϊκές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Σημαντικός παράγοντας για την καθυστέρηση ήταν οι δυνάμεις του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ που σαμποτάρησαν όσο μπόρεσαν τη συμφωνία και τελικά έριξαν την κυβέρνησή τους.

2.

Έπρεπε ή όχι να γίνει τελικά συμφωνία στο νέο τριετές πρόγραμμα για να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση της χώρας;

Απάντηση: έπρεπε, αλλά με την προσθήκη «εκεί που φτάσαμε», καθώς όλες οι εναλλακτικές λύσεις θα ήταν από χειρότερες έως καταστροφικές για τη χώρα, την οικονομία και τα νοικοκυριά.

3.

Μπορούσε άλλος να πετύχει καλύτερο αποτέλεσμα με δεδομένους τους συσχετισμούς στην ευρωζώνη;

Απάντηση: ίσως, αλλά αυτή είναι μια υποθετική ερώτηση χωρίς ιδιαίτερο νόημα, καθώς δεν υπήρχε άλλος. Οι προηγούμενοι είχαν ήδη αποτύχει – και γι’ αυτό ναυάγησαν πολιτικά – και οι επόμενοι δεν έχουν ακόμα εμφανιστεί στην πολιτική σκηνή.

4.

Ποιος μπορεί να καταφέρει το καλύτερο δυνατό για τη χώρα αποτέλεσμα στη διαπραγμάτευση για το χρέος στο τέλος του έτους;

Απάντηση: κανένας μόνος του. Ούτε ο Τσίπρας με όσον ΣΥΡΙΖΑ απομείνει μαζί του. Η εθνική συνεννόηση παραμένει μονόδρομος (και πολιτικά αναπόφευκτη), ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών του Σεπτεμβρίου.



Δημοφιλείς αναρτήσεις