Βγαίνουμε στις αγορές!

“ Αυτό ισχυρίζεται ο ουάου Γιάνης καραουάου Βαρουφάκης, καταματαουάου ΥΠΟΙΚ, στην Αυγή Κυριακή 31/5.

Το σχέδιο απλό:



1. Ο ESM αγοράζει τα ομόλογα που διακρατεί η ΕΚΤ και τα ομόλογα ΔΝΤ (υποθέτω συζητάμε για το χρέος ΔΝΤ). Προφανώς με όρους ανάλογους των άλλων δανείων ESM, χαμηλό επιτόκιο, μακρά ωρίμανση και περίοδο χάριτος.

2. Η ΕΚΤ, απελευθερωμένη πλέον από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων, θα μπορεί να αγοράσει από τη δευτερογενή στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης, και οι αποδόσεις θα πέσουν. Άρα η Ελλάδα θα μπορεί να βγει στις αγορές!

Elementary, my dear Watson!

Ας το δούμε, λοιπόν.

1. Το σύνολο των "δανείων" που συζητάει είναι €27 δις της ΕΚΤ και €20.6 δις του ΔΝΤ. Σύνολο €48 δις. Εξαρτάται βέβαια από το πότε θα γίνει η εξαγορά, γιατί προϊόντος του χρόνου το ποσό μειούται. Υπάρχουν βέβαια δύο σημεία:

(α) τα ομόλογα στο Ευρωσύστημα είναι σήμερα €33 δις και

(β) το ΔΝΤ βάζει άλλα €16 δις. Δηλαδή, συζητάμε για τράμπα €48 δις μέχρι €64 δις.

2. Αυτή η τράμπα πρέπει να περάσει από τα κοινοβούλια των 18 χωρών. Θα κληθούν, λοιπόν, οι εκπρόσωποι των λαών της Ευρωζώνης, να εγκρίνουν δάνειο €50-€60 δις, για να μπορέσει ο ουάου Γιάνης να βγει στις αγορές, εκεί που είχε βγει ο Γιάννης Στουρνάρας, χωρίς αυτά τα λεφτά - εκεί που δεν μπορεί να βγει ο Γιάνης επειδή η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου έκανε κάθε τι που μπορεί να φαντασθεί το πιο διεστραμμένο μυαλό, για να μη μπορεί να βγει! Τα χρήματα αυτά δεν επαρκούν για να συνεχίσει την πορεία ανάταξης η χώρα. Θέλει κι άλλα λεφτά - καμιά σαρανταριά δις ακόμη [στα γρήγορα: €18 δις για να μειωθεί ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός από 26 σε 8 δις, €5 δις για διαθέσιμα, €7-€10 δις για τα κόκκινα δάνεια, €5 δις οι αστοχίες].

3. Οι παρόλες του καραουάου Βαρουφάκη σημαίνουν ένα πράγμα: Έχει υπάρξει συμφωνία εφ' όλης της ύλης με τους εταίρους, η συμφωνία είναι αξιόπιστη και διατηρήσιμη. Ας φαντασθεί όποιος θέλει τους όρους μιας συμφωνίας με την οποία θα περνάνε άλλα €80-€100 δις στους Ευρωπαίους.

Υπάρχουν και τεχνικά ζητήματα:

1. Είναι αμφίβολο κατά πόσον τα ομόλογα ΕΚΤ μπορεί να "πωληθούν". Ό,τι αγοράστηκε το καλοκαίρι του 2010 ήταν για την εφαρμογή νομισματικής πολιτικής και διακρατείται μέχρι τη λήξη.

2. Ακόμη και εάν μπορεί να πωληθούν, η πράξη θα είναι περίπλοκη, πιθανότατα νομικώς προβληματική εάν επιχειρηθεί να κληρονομηθεί στον αγοραστή η επιστροφή του κέρδους που γίνεται τώρα.

3. Εάν πρόκειται να γίνει αυτό, η πιο πιθανή λύση είναι η επαναγορά του χρέους από την Ελλάδα με χρήματα που θα έχει δανεισθεί από τον ESM. Δηλαδή, πάλι είναι το ζήτημα συνολικής συμφωνίας.

Υπάρχει και ένα twist. Εάν οι πράξεις γίνουν στην ονομαστική αξία (η ΕΚΤ υποχρεούται) υπάρχει ένα μικροποσό της τάξεως των €10 δις - αυτό που θα επεστρέφετο στην Ελλάδα - που κάτι πρέπει να γίνει. Τα χρήματα των επιστροφών, ενώ πρόκειται για το όφελος από κούρεμα ομολόγων, η Ελλάδα τα αντιμετωπίζει ως έσοδο του προϋπολογισμού και δεν τα χρησιμοποιεί για απομείωση του χρέους.

Εν ολίγοις: εάν δεν έχει ήδη συμφωνηθεί κάτι τέτοιο, θα πάρει διαπραγματεύσεις πολλών μηνών για να γίνει. Για την ώρα, είναι παρόλες σκέτες.

Για την πληρότητα: σχετικές προτάσεις έχουν καταθέσει πολλοί, εδώ και δύο χρόνια. ”





Δημοφιλείς αναρτήσεις