Για την ΕΡΤ τη Digea και την ψηφιακή μετάβαση

“ Στη Βουλή κατά την ακρόαση της επιλεγείσας διοίκησης της ΕΡΤ έγινε θέμα η επένδυση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα σε δίκτυο ψηφιακών πομπών.



Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο κ. Ταγματάρχης είπε περίπου "πρέπει να γίνει και τρέχει διαγωνισμός, για να μη πληρώνεται η Digea". Ας μην πούμε τι έλεγε η ΠτΒ και Σία, γιατί θα προκληθεί αύξηση των αυτοκτονιών.

Η συγκεκριμένη επένδυση είναι κομβικής σημασίας για την ανάπτυξη του φορέα. Το παλεύουν εδώ και χρόνια. Η εκτίμηση του κόστους ήταν €25 εκατ το 2011 - απαγορευτικό! Το καλοκαίρι του 2012, βελτίωση στα €18 εκατ - πάλι απαγορευτικό. Τον Ιούνιο 2013 όταν έκλεισε η ΕΡΤ ήταν έτοιμα τα τεύχη διαγωνισμού στα €9 εκατ - γκραν σουξέ. Όμως με το κλείσιμο όλα στις καλένδες.

Η ΝΕΡΙΤ δεν μπορούσε να εκκινήσει καν τη διαδικασία προμήθειας πριν αποκτήσει νομίμως κυριότητα ή δικαίωμα χρήσης του δικτύου των σημείων εκπομπής, πράγμα που έγινε με νομοθετική ρύθμιση τη νύχτα της 30/4/2014.

Η διοίκηση της ΝΕΡΙΤ εν τω μεταξύ διαπραγματεύθηκε με τους διεθνείς προμηθευτές με ένα ασυνήθιστο τρόπο. Το αποτέλεσμα ήταν η υποβολή προσφοράς με αντικείμενο ΙΔΙΟ με του Ιουνίου 2013 και κόστος €4.5 εκατ από τον ποιοτικό leader της παγκόσμιας αγοράς. Το πως τα καταφέραμε είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. Απλώς για την ιστορία να αναφέρω τον καταλυτικό ρόλο που έπαιξαν ο Άρης Κοντιζάς, Γενικός Τεχνικός Διευθυντής και ο Μιχάλης Τζουβελέκης - άντε και το κονέ μου με το γραφείο του Μπαρνιέ! Για τον διαγωνισμό που τρέχει προσελήφθη εξαιρετικά ειδικευμένος νομικός - ο προϋπολογισμός του είναι €5.3 εκατ, "με το κλειδί στο χέρι", αντί της ανάπτυξης του εξοπλισμού από ίδιο προσωπικό της ΝΕΡΙΤ/ΕΡΤ.

Βρήκαμε όλοι την επάρατη ιδιωτική Digea και θέλουμε να απεμπλακούμε! Οι σχέσεις με την Digea ήταν άριστες - στο συγκεκριμένο έργο της ψηφιακής μετάβασης ξύναμε ο ένας την πλάτη του άλλου για να τα καταφέρουμε με τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Εν προκειμένω, η Digea "φιλοξενεί" τον δημόσιο φορέα μέχρις ότου αποκτήσει το δικό του δίκτυο. Επ' αμοιβή προφανώς, όμως το τίμημα καθορίσθηκε ως εύλογο από την ΕΕΤΤ και προβλέπονταν συμψηφισμοί με σημεία εκπομπής που η ΝΕΡΙΤ φιλοξενούσε τη Digea. Ωραίος ο αντικαναλαρχισμός, αλλά η ζωή επιβάλλει άλλες προσεγγίσεις.

Διασκεδάζω αφάνταστα με τα επικολυρικά που γράφονται και ακούγονται, ειδικά από ανθρώπους που διεκδικούν ρόλους (δεν αφορά τον Ταγματάρχη), είναι κριτές όλων των άλλων, απαξιώνουν το προσωπικό της ΝΕΡΙΤ, ενώ οι ίδιοι έσπρωχναν λύσεις τετραπλάσιου κόστους. Ο Κοντιζάς που έπαιξε σημαντικό ρόλο στη μείωση του κόστους, να υπάρχουν λεφτά για ενός χρόνου μισθοδοσία 225 ανθρώπων, απολύεται ΑΖΗΜΙΩΣ εκ του νόμου που ψηφίστηκε 29/4/2015. Η ΕΡΤ δεν θα πάθει τίποτε, θα τρέχει τα τεχνικά θέματα κάποιος που καλόβλεπε την καταβολή €18 εκατ ή €25 εκατ για προμήθεια πραγματικού κόστους €4.5 εκατ.

Είναι κρίμα και απαξιωτικό για τους ίδιους να γίνονται τοποθετήσεις στη Βουλή σαν αυτές των βουλευτών και της ΠτΒ.

Είναι αντίθετη προς το δημόσιο συμφέρον η άκρατη δαιμονοποίηση του ιδιωτικού τομέα, ειδικά σε ένα οικοσύστημα που η συμβίωση είναι υποχρεωτική.

Η δαιμονοποίηση λειτουργεί πολλές φορές ως φερετζές και άλλοθι για πονηριές.”




Δημοφιλείς αναρτήσεις