Σιγά μην είναι καταστροφή η έξοδος από το ευρώ!

“ Ο Ραν Ταν Πλαν τάσπασε σήμερα στη ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Όχι μόνο δεν θα είναι καταστροφή η έξοδος από το ευρώ, αλλά θα απογειωθεί η χώρα. Ανταλλακτικά να φροντίσει να βρεθούν μπας και απογειωθεί κάνα κρατικό αεροπλάνο κι ας αφήσει ήσυχη τη χώρα - παθαίνει ιλίγγους στα ψηλά!



Ο Λαφαζάνης τάπε αυτά. Ας το πούμε καθαρά: όλοι αυτοί που σπρώχνουν "πολιτικά" τη δραχμή είναι ή τα ορφανά του Εμβέρ Χότζα ή οι πιο απροκάλυπτοι γερμανοτσολιάδες.

Οι επιπτώσεις της εξόδου στους πολίτες μπορεί να εκτιμηθούν μόνον εάν είναι γνωστοί οι όροι εξόδου. Πρέπει να έχεις πολλά λεφτά για να μπορείς να φαλίρεις! Δηλαδή, εάν θα δωθούν λεφτά από τους Ευρωπαίους ή όχι.

Εάν δεν δωθούν λεφτά, η Αλβανία του Χότζα θα είναι όνειρο θερινής νυκτός. Τότε να δεις ανθρωπιστική κρίση φίλε μου! Αν δωθούν, άντε να δούμε πόσα, με ποιούς όρους και τι θα τα κάνουμε.

Ας αφήσουμε τα τρομολαγνικά για τα φάρμακα, τις εισαγωγές, το πετρέλαιο και τέτοια. Να ξαναδούμε αυτά που θα συζητάει ο ουάου Βαρουφ με τον Ντάισελμπλουμ και τον Ντράγκι.

Με την έξοδο βγαίνουν αμέσως τα παρακάτω φασούλια που σήμερα δεν είναι χρέος, αλλά γίνονται αμέσως:

1. ELA €81 δις

2. TARGET2 €91 δις

3. Εγγυήσεις €15 δις

Σύνολο στα γρήγορα €187 δις, 100% του ΑΕΠ - αν παραμείνει το ίδιο σε ευρώ.

Από το σημερινό χρέος κάπου €43 δις ομολόγων διεθνούς δικαίου δεν τα γλυτώνεις με τίποτε. Την επομένη της εξόδου, χωρίς να έχουμε καταλήξει με το κούρεμα ή συνολική άρνηση του χρέους, ξεκινάμε με €230 δις. Απ' αυτά μόνο μέρος των εγγυήσεων του δημοσίου (€15 δις) μπορεί να αλλάξει στο νέο νόμισμα.

Ας υποθέσουμε πως με κάποιο μαγικό τρόπο το νέο νόμισμα υποτιμάται μόνο 20%. Το νέο χρέος θα είναι μόλις 155% του ΑΕΠ - χωρίς να συνεκτιμάται ούτε ένα ευρώ από το σημερινό χρέος, πλην των ομολόγων διεθνούς δικαίου. Δηλαδή, δεν θα υπάρχει κανείς να δανείσει η δε χώρα θα είναι χωρίς παραγωγικό ιστό και χωρίς εξαγωγές - πλην τουρισμού, κι αυτός αβέβαιος με το απίθανο μπάχαλο. Αν η υποτίμηση είναι 50% το χρέος θα είναι μόλις το 250% του ΑΕΠ.

Για να φύγεις, λοιπόν, από το ευρώ πρέπει να διαπραγματευθείς τρία πράγματα με την Ευρωζώνη και την ΕΚΤ.

1. Το σημερινό χρέος, κάπου €245 δις στα χέρια των θεσμών.

2. Το νέο χρέος που θα προκύψει, κάπου €187 δις.

3. Το πακέτο γλύκανσης εξόδου, €50 δις το θέλει ο Λαπαβίτσας.

Ένα συνολάκι €480 δις. Άντε ρε συ Ραν Ταν Πλαν, βουρ καθάρισέ το.

Αν καταλαβαίνετε καλά, αν δεν υπάρξει η γλύκανση δεν θα μείνει κολυμπηθρόξυλο. Για να υπάρξει η γλύκανση πρέπει να έχεις διευθετήσει ένα βουνό σχεδόν μισό τρις. Πού φαντάζεται ο Λαφαζάνης πως θα καθήσει η μπίλια; Μπορεί να γίνει κάτι, με φαλιριμένες τις τράπεζες, χωρίς να πειραχτούν οι καταθέσεις;

Σας διαβεβαιώ κύριε Λαφαζάνη πως η έξοδος από το ευρώ θα είναι η απόλυτη καταστροφή. Η Ελλάδα είτε θα γίνει Αλβανία του Χότζα ή Β. Κορέα του Κιμ, είτε θα βρεθεί με τρισχειρότερο βάρος χρέους, από το οποίο δεν θα ξεφύγει ποτέ.

Δεν συζητάμε καθόλου τις λεπτομέρειες. Άντε τώρα να ψάχνεις το 2040 ανταλλακτικά για ένα Nissan του 2008!”




Δημοφιλείς αναρτήσεις