Αρκούν τέσσερις μήνες για να πραγματοποιηθούν οι εφιάλτες όλων μας!

“Τι μας λέει ο Γιούνκερ...

Η πρόταση της κομισιόν έχει, πίσω από τις γραμμές, μερικά εντυπωσιακά στοιχεία:1. Το Νοέμβριο οι σαμαροβενιζέλοι δεν έκλεισαν το πρόγραμμα στήριξης γιατί οι εταίροι ζητούσαν μέτρα €2.6 δις (υποτίθεται ότι έπεσαν κάτω από €2 δις) και ο Χαρδούβελης προσέφερε €980 εκατ.
Αυτά για να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 3%.
Η Κομισιόν ζητάει, ως μέση συμβιβαστική λύση, €5 δις μέτρα για πλεόνασμα 0.75%.
Η διαφορά 3%-0.75%=2.25% είναι €4.1 δις.
Στο χειρότερο μνημονιακό σενάριο θα είχαμε €2.6 δις μέτρα για να έχουμε €5.4 δις πλεόνασμα.
Η αντιμνημονιακή, υπερήφανη, κλπ πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου κατάφερε σε τέσσερις μήνες να διαλύσει το σύμπαν.
Πέραν του ό,τι θα κλείσουμε δύο τρίμηνα χωρίς οικονομική δραστηριότητα, τα βάρη στους πολίτες θα είναι πολλαπλάσια και χωρίς προοπτική ελάφρυνσης του χρέους!

2. Στην τετραετία 2015-2018 το σωρευτικό πρωτογενές πλεόνασμα προτείνεται να είναι 7.75% του ΑΕΠ μικρότερο από τις προβλέψεις του προγράμματος στήριξης (και της απόφασης 27 Νοεμβρίου 2012) ή κάπου €15 δις.
Πώς διάολο θα επιτευχθεί το 2022 λόγος χρέους προς ΑΕΠ "σημαντικά χαμηλότερος από 110%";

3. Το 2 εξηγεί και την αναμενόμενη στάση (απεμπλοκή) του ΔΝΤ.
Τρύπα €16 δις στη χρηματοδότηση.
Δηλαδή, για να υπάρχει απλώς η Ελλάδα ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, πρέπει τα κοινοβούλια 18 χωρών να αποφασίσουν την άμεση χρηματοδότηση της χώρας με καμιά πενηνταριά δις - για να φύγουν από τη μέση η ΕΚΤ ως ομολογιούχος και το ΔΝΤ.
Πριν μπει ένα δεκαράκι στην ελληνική οικονομία.

4. Με γρήγορους υπολογισμούς προκύπτει πως ο στόχος χρέους 110% του ΑΕΠ μπορεί να επιτευχθεί με απομείωση του χρέους κατά €100 δις τουλάχιστον - σύμφωνα με το σενάριο Γιούνκερ.

Δεν το λέει, αλλά τα κουκιά είναι μετρημένα.

Οπότε, οι εναλλακτικές είναι:

Α. Ο στόχος του 110% πάει μερικά χρόνια αργότερα - δηλαδή ασφυκτική εποπτεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού για καμιά δεκαπενταετία ακόμη. Δεν είναι Μνημόνιο, Θεσμόνιο το λέμε!

Β. Κούρεμα του επίσημου τομέα. Ακόμη και εάν υποθέσουμε πως μπορεί να περάσει από τα κοινοβούλια, δεν μπορεί παρά να συνοδεύεται από ακόμη πιο αυστηρή εποπτεία και οπωσδήποτε χωρίς να αναμένεται πια η παραμικρή μελλοντική βοήθεια. Όχι Μνημόνιο είπαμε, Θεσμόνιο!

Δεν το χωράει ανθρώπου νους! Αρκούν τέσσερις μήνες τσιπροκαμμενιάς για να πραγματοποιηθούν οι εφιάλτες όλων μας! Αυτό που υποτίθεται αγωνίζονταν να αναστραφεί, έρχεται στο πολλαπλάσιο.

Σκληρό Μνημόνιο

Ύφεση

Αποικία χρέους

Αυτά αντιπάλευαν, αυτά φέρνουν σε τρισχειρότερη μορφή - και μάλιστα ως μέση συμβιβαστική λύση!”


Αποκλειστικά στο «Βήμα»: Η πρόταση της Κομισιόν για συμφωνία

Ο Γιούνκερ κόβει τον «γόρδιο δεσμό»
Με ένα πολυσέλιδο κείμενο που τιτλοφορείται «σημείωμα βοήθειας για την Ελλάδα» το οποίο έφτασε πριν από δύο ώρες, το μεσημέρι της Δευτέρας, σε όλους τους εμπλεκόμενους - στις διαπραγματεύσεις και τις αποφάσεις - φορείς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπαίνει μπροστά προκειμένου να κοπεί ο «γόρδιος δεσμός» και οι ευρωπαίοι εταίροι να φτάσουν σε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση.

Στο κείμενο τίθενται οι προϋποθέσεις για να ξεκλειδώσει η βοήθεια από το EFSF προς την Ελλάδα εντός του Ιουνίου και να υπάρξει μια συνολική συμφωνία μέχρι το φθινόπωρο.

Η πρώτη προϋπόθεση είναι να ληφθούν (σ.σ. να νομοθετηθούν) τα συμφωνηθέντα μέτρα, τα οποία περιγράφονται στην πρώτη λίστα του κειμένου ύψους 5 δισ. ευρώ περίπου, μέχρι τον Ιούνιο, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015 - 2016.

Η δεύτερη προϋπόθεση για συνολική συμφωνία, είναι να εφαρμοστούν το φθινόπωρο (Σεπτέμβριο - Οκτώβριο) οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές για την οικονομία που θα περιλαμβάνονται στη λίστα του ΟΟΣΑ και ήδη συμφωνημένες με τους ευρωπαίους μεταρρυθμίσεις όπως η αλλαγή του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων.

Οι στόχοι του προγράμματος

Στο κείμενο προσδιορίζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι για την τετραετία 2015 - 2018 που είναι οι εξής:

-2015 πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% του ΑΕΠ
-2016 πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ
-2017 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ
-2018 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Μέτρα 5 δισ. ευρώ

Στην πρώτη λίστα περιγράφονται τα μέτρα για τη κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το τέλος του 2016. Τα μέτρα είναι:

-η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ που θα εφαρμοστεί μετά το καλοκαίρι (το πιθανότερο από 1η Οκτωβρίου) και προβλέπει την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 18% για συναλλαγές μετρητά και 15% για συναλλαγές με κάρτα και τη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή 6,5%.

-Αύξηση της έκτακτης εισφοράς στα ετήσια εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ, στα προ της μείωσης επίπεδα

-Διατηρείται ο ΕΝΦΙΑ ως ο πλέον αποδοτικός (από άποψη εισπραξιμότητας) φόρος

-Δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά, αλλά θα επανεξεταστεί, στα πλαίσια του διαλόγου που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος 

-Θα επανεξεταστεί το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας υπό το πρίσμα της έκθεσης του ILO για τις «καλύτερες πρακτικές» στις εργασιακές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της ανάγκης αύξησης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και της αντιμετώπισης του τεράστιου προβλήματος της ανεργίας.

-Ανεξαρτητοποιείται η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων και κατοχυρώνεται θεσμικά ο ανεξάρτητος ρόλος της

-Δημιουργείται το δημοσιονομικό συμβούλιο, επίσης ως ανεξάρτητη αρχή.

-Λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης - και στο πλαίσιο του πακέτου Γιούνκερ - δημιουργείται δίχτυ ασφαλείας για τους «μη προνομιούχους».

Επίσης στο κείμενο - κατ΄ουσίαν έκθεση αξιολόγησης και πρόπλασμα της νέας συμφωνίας - η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων για τις τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια

Οι επιφυλάξεις του ΔΝΤ

Στο κείμενο αποτυπώνονται σε ειδικό κεφάλαιο οι ενστάσεις του ΔΝΤ που περιληπτικά περιγράφονται ως εξής:

-η πρόταση που γίνεται από την ΕΕ είναι πολύ διαφορετική από το τρέχον πρόγραμμα (μνημόνιο). Πρόκειται για ένα καινούριο οδικό χάρτη, με πολύ λίγες λεπτομέρειες για μέτρα και πολιτικές που χρειάζονται καινούριες μελέτες. Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι «οπισθοβαρής» δηλαδή μεταφέρεται στο μέλλον.

Κατόπιν τούτων οι ευρωπαίοι θεωρούν ότι το ΔΝΤ δεν θα χρηματοδοτήσει την Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα δεν θα διατυπώνει δημόσια τις ενστάσεις της και εισηγούνται την ανάληψη της στήριξης της χώρας μας από το EFSF.

Οι πόροι

Συγκεκριμένα η Κομισιόν προτείνει να καταβληθούν εντός του Ιουνίου:

- η εκκρεμούσα δόση του 1,8 δισ. ευρώ.

- το ποσό 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων (πρόγραμμα SMP) των κεντρικών τραπεζών για το 2014, και

- μετά τον Ιούλιο το ποσό που αναλογεί από τα κέρδη των ομολόγων (πρόγραμμα SMP) για το 2015.

Η πρόταση της Κομισιόν έχει παραληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση, βρίσκεται ήδη στα χέρια των θεμών ΕΚΤ και ΔΝΤ, και τις επόμενες ημέρες αν όχι ώρες αναμένεται να ανακοινωθεί το πρόγραμμα συναντήσεων που απαιτούνται (σύγκλιση EwG, Eurogroup) που θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις.

Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκης Επιτροπής

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση μετά την δημοσιοποίηση από το vima.gr του σχεδίου συμφωνίας με τους εταίρους. Στην ουσία επιβεβαιώνει τους όρους με τους οποίους θα κλείσει η συμφωνία αναφέροντας ότι δεν γνωρίζει κάποια πρόταση του προέδρου της ΕΕ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΕ Ανίκα Μπράιντχαρτ αναφέρει σε tweet της ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο και προχωρούν για την επίτευξη της τελικής συμφωνίας.

Η ανακοίνωση στα αγγλικά (Reuters)

The European Commission denied on Monday a Greek newspaper report that its President Jean-Claude Juncker has made a new, compromise proposal to Greece in negotiations on more funding in exchange for reforms for the cash-strapped country.

Greek To Vima newspaper reported that the Commission, which together with the European Central Bank and the IMF is negotiating a deal with Athens on behalf of its creditors, offered to disburse new funds in exchange for fewer reforms and smaller primary surplus targets than demanded before.

«I can't confirm media reports on @EU_Commission /Juncker proposal on GR. Not aware of such proposal. Working towards comprehensive deal», Commission spokeswoman Annika Breidthardt said on Twitter.