«Χάρη στην πρόοδο την οποία έχει επιτύχει η ελληνική οικονομία τα τελευταία 3 χρόνια, η χώρα μου μπορεί ακόμη να εξέλθει από την κρίση και να εδραιώσει τη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη, παρά τα προβλήματα και τις δοκιμασίες των τελευταίων 4 μηνών» ...
... ανέφερε χαρακτηριστικά σε μήνυμα το οποίο απέστειλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς στο πλαίσιο της 19ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση του Economist.
“«Η κυβέρνηση επιβάλλεται να επιδείξει σύνεση και ρεαλισμό», διαμήνυσε από το βήμα του Economist ο τέως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας, λέγοντας ότι η χώρα αντιμετωπίζει εσωτερική στάση πληρωμών και αναγκαστικό εσωτερικό δανεισμό.
Ο κ. Σταϊκούρας επικαλέστηκε την αρχική πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανάπτυξη της τάξης του 2,9% στην Ελλάδα το 2015, τονίζοντας ότι το τελευταίο τρίμηνο η αναθεωρημένη εκτίμηση αναφέρεται σε μόλις 0,5%, την ώρα που «άλλοι οργανισμοί μιλούν μάλιστα για ύφεση».
«Χάσαμε χρόνο, αξιοπιστία, συμμάχους», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι στο τέλος του 2014 το πρόγραμμα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας «είχε αρχίσει να καταγράφει μετρήσιμα θετικά αποτελέσματα».”
“«Δεν είναι η καταραμένη αριστερή Ελλάδα το πρόβλημα για την Ευρώπη αλλά οι ακραία μονομερείς επιλογές της Ευρώπης το πρόβλημα για την Ελλάδα», δήλωσε από το βήμα του Economist ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας για «πολλούς και ισχυρούς κύκλους στην ΕΕ και το ΔΝΤ που επιδιώκουν αυτήν την ώρα να πνίξουν και να στραγγαλίσουν το ελληνικό αριστερό πείραμα».
«Αν κάποιοι σχεδιάζουν μια ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική από την οποία θέλουν να αποκλείσουν την Ελλάδα, γιατί δεν θέλει να υποταχθεί, τότε θα πρέπει να ξέρουν ότι μια τέτοια Ευρώπη θα είναι ανάπηρη. Θα πρέπει να ξέρουν ότι αρχίζουν να ξηλώνουν την ευρωπαϊκή κάλτσα», πρόσθεσε ο κ. Λαφαζάνης.
Αναφερόμενος στην ενεργειακή στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης, μίλησε για μια πολιτική που, όπως είπε, θα κοιτάζει και στους τέσσερις ορίζοντες. «Δεν δεχόμαστε εντολές. Καθοδηγούμαστε μόνο από το εθνικό μας συμφέρον», σημείωσε, μεταξύ άλλων, προσθέτοντας:
«Γι’ αυτό εργαζόμαστε υπεύθυνα για τον κάθετο διάδρομο που θα συνδέει τον ΤΑΡ με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, του οποίου η τελική συμφωνία θα υπογραφεί τις επόμενες εβδομάδες (...)
Γι’ αυτό είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε στο έδαφός μας έναν αγωγό με ρώσικο φυσικό αέριο, ο οποίος θα θέλαμε να κατευθυνθεί όχι μόνο προς τη FYROM και την κεντρική Ευρώπη αλλά και προς την Ιταλία και βορειότερα».
Ο ίδιος δήλωσε ότι «η κυβέρνηση είναι υπέρ της απελευθέρωσης των αγορών και ενός υγιούς ανταγωνισμού», συμπληρώνοντας ότι αυτό «δεν σημαίνει την υποβάθμιση και κατάργηση του δημόσιου τομέα της ενέργειας, δεν σημαίνει την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ, της ΔΕΠΑ, δεν σημαίνει ‘να τελειώνουμε με τον ισχυρό δημόσιο ενεργειακό τομέα’».
Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη, «η Ελλάδα, ήδη, αναπτύσσει πολυδιάστατες και πολυεπίπεδες ενεργειακές σχέσεις, ενώ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για ένταξη και σε νέους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς και αναπτυξιακές τράπεζες».”
“Αν αποφασίσουν οι δανειστές ότι θέλουν να πνίξουν την Ελλάδα, για να απομακρύνουν αυτήν την κυβέρνηση που μπορεί να μην τους είναι αρεστή, η Ελλάδα δεν έχει άλλον τρόπο από το να επιδιώξει άλλες πηγές χρηματοδότησης, δήλωσε χαρακτηριστικά από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου με την κυβέρνηση του Economist ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων (ΑΝΕΛ) Πάνος Καμμένος, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να προχωρήσει η υπογραφή για το έργο του αγωγού φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Αν έχουν αποφασίσει να βγάλουν την Ελλάδα από το σύστημα της Δύσης, η Ελλάδα θα επιλέξει τον δικό της δρόμο, πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας, προσάπτοντας στη Γερμανία ότι θέλει να επιβάλει «γερμανική επικυριαρχία στην Ευρώπη».
Για εμάς δεν είναι μια ευχάριστη πολιτική οι κυρώσεις προς τη Ρωσία, σημείωσε ο κ. Καμμένος, δηλώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα δραστηριοποιηθεί προς την κατεύθυνση της λήξης των κυρώσεων.
Παράλληλα, αναφερόμενος στη μεταναστευτική πολιτική και την πολιτική ασύλου της ΕΕ, έκανε λόγο για διαστρεβλώσεις και κενά, συμπληρώνοντας ότι η κατάσταση επιδεινώνεται διαρκώς και τείνει να καταστεί τεράστια απειλή για την εθνική, ευρωπαϊκή και περιφερειακή ασφάλεια. Χαρακτήρισε δε την Ελλάδα «προπύργιο ασφαλείας» για την ευρύτερη περιοχή.”