Η ελαφρότητα του κυβερνάν

“ Ντόρος από το υποτιθέμενο e-mail της ΤτΕ για την κατάσταση της οικονομίας! Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν θα έπρεπε να δίδονται χωρίς δεύτερη κουβέντα σε όποιον δημοσιογράφο τις ζητά;



Το έλλειμμα βέβαια είναι της δημοσιογραφίας γιατί δεν χρειαζόταν καν να ερωτηθούν οι αρχές. Όλα αυτά είναι γνωστά και επιβεβαιώσιμα εντός λεπτών.

Ας το δούμε:

1. Το Χρηματιστήριο από τις σχεδόν 1400 μονάδες έπεσε στις 700 (σήμερα περί τις 800). Η μισή κεφαλαιοποίηση χάθηκε (μέχρι να γυρίσει). Δηλαδή, €25 δις εύκολα. Από τις τράπεζες και μόνον, το δημόσιο (δια του ΤΧΣ) καταγράφει απώλειες πάνω από €10 δις.

2. Το Δελτίο Δημοσίου Χρέους του ΥΠΟΙΚ της 31/12/2014 (εκδίδεται 50 μέρες μετά) κατέγραφε €8.5 δις σε repos. Η κυβέρνηση σκούπισε τα αποθεματικά των οργανισμών του Δημοσίου, περίπου €2 δις καταγεγραμμένα στις εφημερίδες, για να τα κάνει repos. Ποιός χρειαζόταν το e-mail για να ξέρει ότι τα repos είναι πάνω από €10 δις;

3. Έχει ήδη ανακοινωθεί πως για τον Ιανουάριο τα κόκκινα δάνεια αυξήθηκαν κατά €1.2 δις. Όλοι ξέρουν, λόγω της δραματικής κατάστασης στην οικονομία, πως ο ρυθμός αυτός το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πέφτει. Ας ρίξει όποιος θέλει μια ματιά στους τραπεζικούς ισολογισμούς, να δει τις επισφάλειες και μετά ας μιλήσει για το πόσο μακριά είναι οι θωρακισμένες τράπεζές μας από νέα κεφαλαιοποίηση. 4. Έχει ήδη γραφεί πως τα φέσια του δημοσίου προς προμηθευτές είναι κάτι λιγότερο από €4 δις. Για €3 δις μιλάει το υποτιθέμενο e-mail. Αρχές Μαρτίου τα εποπτεύοντα υπουργεία έδωσαν εντολή στους οργανισμούς (νοσοκομεία, πανεπιστήμια, κλπ) να μην εκτελείται ο προϋπολογισμός. Δηλαδή, να μην πληρώνονται οι υποχρεώσεις! Μια ορθάνοιχτη πόρτα ανοίγει το e-mail!

5. Για την απαξίωση των ακινήτων, τι να πει κανείς; Είναι κανείς που δεν το βλέπει;

6. Το φθινόπωρο 2014 "ξένοι" είχαν στα χέρια τους τα μισά ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, το μισό Χρηματιστήριο και πάνω από το μισό των μεγάλων εταιρικών ομολογιακών δανείων. Σύνολο κάπου €45 δις διαπραγματεύσιμων τίτλων. Η σημερινή τους αποτίμηση είναι περί τα €25 δις.

Από δημοσίως διαθέσιμα στοιχεία!

Τι διάολο αποκάλυψε το υποτιθέμενο μήνυμα;

Ότι οι ξένοι χάνουν και από τους μη διαπραγματεύσιμους τίτλους;

Επανερχόμενοι στην ουσία του ζητήματος:

δεν υπάρχει κανείς από τους εμπλεκομένους στη διαπραγμάτευση, από νυν και ενδιαφερόμενους επενδυτές, που να μη γνωρίζει τις πληροφορίες στο υποτιθέμενο μήνυμα.

Σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια και με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Σε δέκα μέρες, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη (και άλλοι φορείς) να έχει δημοσιοποιήσει όλα τα στοιχεία από τα οποία θα εξάγεται η ακριβής θέση στο τέλος του πρώτου τριμήνου.

Αυτοί που δεν έχουν πλήρη εικόνα είναι οι Έλληνες πολίτες.

Κάτι η συσκότιση, κάτι η χαμηλή ποιότητα της πληροφόρησης (ελεγχόμενη ή δημοσιογραφική ανεπάρκεια) κρατούν ζωντανή την αρλουμπολογία της αξιοπρέπειας στη διαπραγμάτευση.

Η μαζεμένη και επί της ουσίας πληροφόρηση, με στοιχεία δημοσίως διαθέσιμα - αποσπασματικά όμως, ενοχλεί την κυβέρνηση.

Την ενοχλεί στη διανομή σανού.

Η ελαφρότητα των τσιπροκαμμένων είναι επικίνδυνη.

Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η χώρα είναι η ανούσια αντιπαράθεση με την ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα.

Σε θέμα μάλιστα που δεν υφίσταται!”




Δημοφιλείς αναρτήσεις