Δεν μπορείς να σώσεις έναν λαό αν δεν τον αγαπήσεις

“Δεν μπορεις να σωσεις εναν λαο αν δεν τον αγαπησεις. Δεν μπορεις να βοηθησεις καποιον που δεν εκτιμας και που σιχαινεσαι. Ουτε μπορεις ακομη να δημιουργησεις τις καταλληλες συνθηκες για να συμβιωσεις αρμονικα μαζι του. Ουτε καν αυτο.



Οσοι λοιπον θεωρουν τον ελληνικο λαο κακο, οσοι μιλουν με περιφρονηση γιαυτον, οσοι τον αποκαλουν βοθρολαο, ας παραμερισουν.

Κανουν κακο και στον λαο αλλα και στον εαυτο τους.
Το πρωτο, πιθανον, ή μαλλον σιγουρα, δεν τους νοιαζει.

Το δευτερο τους καιει.

Αλλα δεν το καταλαβαινουν.

Δεν ξερουν ποιο ειναι ουτε αυτο το ιδιο το συμφερον τους.”



Τι είναι λαϊκισμός;

“Είναι η ομιλία στην γλώσσα που αντιλαμβάνεται και κατανοεί ο βαθύς (πολύς) λαός.

Γιατί υπάρχει λαϊκισμός στις μέρες μας; Επειδή κάποιοι κακοί και ιδιοτελείς αποφάσισαν εκμεταλλευόμενοι τις ευνοϊκές συνθήκες να λαϊκίσουν;

Όχι, λάθος.
Αυτοί οι "κακοί" υπήρχαν πάντα και πάντα θα υπάρχουν. Απλά περνούσαν απαρατήρητοι. Και συνήθως όταν μιλούν δεν είναι επειδή αποφασίζουν να μιλήσουν αυτήν την γλώσσα επιλεκτικά. Την χρησιμοποιούν επειδή αυτήν μόνον ξέρουν και δεν μπορούν να μιλήσουν σε καμία άλλη.

Τότε γιατί οργιάζει σήμερα ο λαϊκισμός; Αφού αυτοί ήταν πάντα εκεί και ο λαός ήταν κι αυτός πάντα εκεί;

Επειδή πλέον ο λαός τώρα στρέφει το αυτί και ακούει τις φωνές στην γλώσσα που καταλαβαίνει και που πάντα υπήρχαν, αλλά τότε δεν τις άκουγε επειδή ήταν πολύ απασχολημένος.

Ποιος φταίει λοιπόν;

Μα αυτοί που πήραν τον λαό από τις συνηθισμένες ασχολίες του. Και του δημιούργησαν ερωτηματικά, που μόνον στην γλώσσα που καταλαβαίνει μπορούν να απαντηθούν κατανοητά. Και τον έκαναν να αναζητήσει τις φωνές που πάντα υπήρχαν, αλλά δεν χρειάζονταν να τις ακούσει, επειδή είχε τις ασχολίες του και δεν είχε ερωτηματικά.

Είναι μάταιο λοιπόν να κατηγορούμε και να καταριόμαστε τους λαϊκιστές. Και περισσότερο μάταιο να καταριόμαστε και να λέμε κακό τον λαό. Και άδικο πιθανόν.

Ας καταραστούμε αυτούς που απέτυχαν να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη και που δημιούργησαν στον λαό τα ερωτηματικά, που τώρα απαντούν οι λαϊκιστές. Και τα απαντούν αυτοί επειδή μόνον αυτοί μιλούν την γλώσσα που καταλαβαίνει ο λαός. Αυτοί που απέτυχαν δεν την μιλούν ούτως ή άλλως. Επικοινωνούν με τον λαό δια μέσου της εμπιστοσύνης.

Αν αλλάξουν αυτοί θα ξαναγυρίσει και ο λαός στις ασχολίες του, αμέριμνος. Και οι λαϊκιστές θα συνεχίσουν να υπάρχουν και να μιλούν, αλλά ο λαός δεν θα τους ακούει πια. Θα έχει τις ασχολίες του και δεν θα έχει ερωτηματικά. Θα έχει τις ασχολίες του και θα εμπιστεύεται αυτούς που θεωρεί σπουδαγμένους. Τώρα τους βλέπει με καχυποψία.”




Δημοφιλείς αναρτήσεις