ΣΥΡΙΖΑ και Podemos το ... μέλλον της Ευρώπης

Ο Νόαμ Τσόμσκι είναι ο σούπερ σταρ του πνευματικού κόσμου. Είναι ένας πολυγραφότατος συγγραφέας και αυτοχαρακτηρίζεται ως αναρχικός. Στα 86 του χρόνια δεν φαίνεται να εγκαταλείπει την μάχη. Πολεμάει με πάθος μια σειρά από αδικίες, ενώ στο στόχαστρο του βρίσκονται οι κυβερνήσεις των δυτικών χωρών.



Η δημοσιογράφος του euronews Ιζαμπέλ Κουμάρ, ταξίδεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες για να συναντήσει τον Νόαμ Τσόμσκι στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης. Ο Νόαμ Τσόμσκι είναι ο καλεσμένος της εκπομπής Global Conversation.

euronews:
Σας ευχαριστούμε που είστε μαζί μας. Ο κόσμος το 2015 φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα ασταθής. Αν δούμε την μεγάλη εικόνα, αισθάνεστε αισιόδοξος ή απαισιόδοξος για την κατάσταση του κόσμου στον οποίο ζούμε;

Νόαμ Τσόμσκι:
Σε παγκόσμιο επίπεδο τρέχουμε προς το γκρεμό και μάλλον είμαστε αποφασισμένοι να πέσουμε. Έτσι μειώνουμε σημαντικά τις προοπτικές για μια πιο αξιοπρεπή επιβίωση στον πλανήτη γη.

euronews:
Ποιος είναι αυτός ο γκρεμός;

Νόαμ Τσόμσκι:
Στην πραγματικότητα υπάρχουν δύο προβλήματα. Το ένα είναι η περιβαλλοντική καταστροφή που επίκειται και δεν έχουμε πολύ χρόνο για να την αντιμετωπίσουμε. Το δεύτερο είναι η απειλή του πυρηνικού πολέμου που μας κυνηγάει εδώ και 70 χρόνια και στην πραγματικότητα αυξάνεται. Αν κοιτάξετε την ιστορία μας, είναι θαύμα που έχουμε επιβιώσει.

euronews:
Σε ό, τι αφορά τον πυρηνικό πόλεμο βλέπουμε πως Ιράν και διεθνής κοινότητα βρίσκονται κοντά σε συμφωνία. Μήπως αυτό σας δίνει μια αχτίδα ελπίδας πως ο κόσμος μας μπορεί να γίνει ένα ασφαλέστερο μέρος;

Νόαμ Τσόμσκι:
Είμαι υπέρ των διαπραγματεύσεων με το Ιράν, αλλά θεωρώ πως είναι σε τελείως λάθος δρόμο. Υπάρχουν δύο κράτη, το ένα στη Μέση Ανατολή, που εξαπολύουν επιθέσεις βίας και προχωρούν σε τρομοκρατικές πράξεις και παρανομίες. Αυτές οι δύο χώρες διαθέτουν τεράστια πυρηνικά οπλοστάσια, όμως για κάποιο λόγο τα δικά τους πυρηνικά δεν αποτελούν πρόβλημα.

euronews:
Αν δούμε την κατάσταση στην Ευρώπη, υπάρχει και ένα άλλο ενδιαφέρον φαινόμενο. Βλέπουμε την Ελλάδα να κινείται προς την Ανατολή, μετά τις επιλογές της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Βλέπουμε ακόμη τους Podemos στην Ισπανία να κερδίζουν έδαφος, ενώ έχουμε και σοβαρές εξελίξεις στην Ουγγαρία. Βλέπετε πως η Ευρώπη ευθυγραμμίζεται με τα ρωσικά συμφέροντα;

Νόαμ Τσόμσκι:
Ρίξτε μια ματιά σε όσα συμβαίνουν. Η Ουγγαρία είναι μια εντελώς διαφορετική περίπτωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία, μετά από εντολή του λαού που είπε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει πλέον να εφαρμόζει τις πολιτικές των Βρυξελλών και πως οι γερμανικές τράπεζες καταστρέφουν τη χώρα. Η επίδραση των πολιτικών αυτών, πράγματι αύξησε το ελληνικό χρέος. Το 50% των νέων είναι άνεργοι και περίπου το 40% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Η Ελλάδα καταστρέφεται.

euronews:
Οπότε το ελληνικό χρέος πρέπει να διαγραφεί;

Νόαμ Τσόμσκι:
Ναι, ακριβώς όπως έγινε με τους Γερμανούς το 1953. Τότε η Ευρώπη διέγραψε το μεγαλύτερο μέρος του Γερμανικού χρέους. Το ίδιο να γίνει και τώρα. Έτσι η Γερμανία κατάφερε να ανακτήσει το χαμένο έδαφος μετά τις μεγάλες καταστροφές του πολέμου.

euronews:
Θα ήθελα να κλείσουμε αυτή την συνέντευξη γιατί δεν έχουμε άλλο χρόνο, με μια ερώτηση από τον Ρόμπερτ Λάιτ. Ρωτάει λοιπόν, «Τι σας δίνει ελπίδα;»

Νόαμ Τσόμσκι:
Τι μου δίνει ελπίδα..Μερικά πράγματα για τα οποία έχουμε μιλήσει. Η ανεξαρτησία της Λατινικής Αμερικής για παράδειγμα. Αυτό είναι ιστορικής σημασίας. Δείτε τι συνέβη, στη σύνοδο κορυφής της αμερικανικής ηπείρου στον Παναμά. Στις πρόσφατες συναντήσεις οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πλήρως απομονωθεί. Είναι μια ριζική αλλαγή σε σχέση με 10 ή 20 χρόνια πριν, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες ουσιαστικά διοικούσαν την Λατινική Αμερική. Στην πραγματικότητα, ο λόγος για τον οποίο ο Ομπάμα έκανε χειρονομίες καλής θέλησης προς την Κούβα, ήταν για να ξεπεράσει την απομόνωση της χώρας του. Αυτή την στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν απομονωθεί και όχι η Κούβα.

Τα σημάδια αισιοδοξίας στην Ευρώπη είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Podemos. Ας ελπίσουμε ότι υπάρχει επιτέλους μια λαϊκή εξέγερση εναντίον των καταστροφικών οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών που προέρχονται από τη γραφειοκρατία και τις τράπεζες, και αυτό είναι ελπιδοφόρο. Πρέπει να είναι.


"Κρούγκμαν: Να τερματιστεί
η πολιτική λιτότητας στην Ελλάδα
Έχει πετύχει μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή"

Δεν υπάρχει εναλλακτική για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη από την εγκατάλειψη του δρόμου της αυστηρής λιτότητας που ακολουθούν τα τελευταία χρόνια, τόνισε ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε μια ημέρα μετά από την ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να πει ‘όχι’ σε επιπλέον περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αρκεί αυτές να μην είναι νέα μέτρα λιτότητας με άλλο όνομα» πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας τη πορεία των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους της και ενόψει της σημερινής του συνάντησης με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Κρούγκμαν τόνισε ότι η χώρα μας θα πρέπει να ζητήσει επιπλέον χρόνο προκειμένου να μπει τέλος στο κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί και να ξαναμπεί η ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης.

Εκτίμησε, ωστόσο, ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν για πολύ καιρό ακόμη. «Η Ελλάδα πρέπει να πείσει την Ευρωζώνη ότι η στρατηγική που είχε επιλέξει τα προηγούμενα χρόνια έχει φτάσει στα όρια της. Όποιος πίστευε ότι μια τέτοια διαπραγμάτευση θα διαρκούσε μερικές ημέρες έκανε μεγάλο λάθος», σημείωσε προσθέτοντας ότι η Γερμανία δύσκολα θα παραδεχτεί ότι η πολιτική που ακολούθησε όλα αυτά τα χρόνια δεν είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

O κ. Κρούγκμαν σημείωσε επίσης ότι η Γερμανία θα πρέπει να σταματήσει να ηθικολογεί και να δει ότι τα νούμερα δεν «βγαίνουν όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης που έχουν χτυπηθεί από τη κρίση. «To πιο στενάχωρο είναι ότι ο κ. Σόιμπλε βλέπει τα οικονομικά στοιχεία που είναι χειρότερα από τη δεκαετία του 30’ και θεωρεί για παράδειγμα τη Πορτογαλία ιστορία επιτυχίας», τόνισε.

Εκτίμησε, πάντως, πως θα υπάρξει συμφωνία καθώς το ενδεχόμενο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δεν συμφέρει καμία από τις δύο πλευρές. «Αν ήμουν αξιωματούχος στις Βρυξέλλες ή στο Βερολίνο η μεγαλύτερη μου ανησυχία θα ήταν ένα σενάριο Αργεντινής για την Ελλάδα. Δηλαδή η χώρα να χρεοκοπούσε και μετά από ένα δύο χρόνια να σημείωνε δυνατή οικονομική ανάπτυξη. Ένα τέτοιο σενάριο θα οδηγούσε και άλλες χώρες εκτός της Ευρωζώνης».

Ερωτώμενος σχετικά με τη πιθανότητα διαγραφής μέρους του ελληνικού χρέους ο κ. Κρούγκμαν δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει το σύνολο του χρέους της αλλά αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά «κούρεμα». «Σίγουρα θα βρεθούν τα κατάλληλα εργαλεία για μια τέτοια διαδικασία όταν αυτό χρειαστεί να γίνει», σημείωσε.

Σχετικά με την θέση που τηρούν οι ΗΠΑ στο θέμα της Ελλάδας, ο κ. Κρούγκμαν σημείωσε ότι αν και σε θεσμικό επίπεδο πολλοί θεωρούν ότι η οικονομική πολιτική της Γερμανίας είναι επικίνδυνη, οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να υποδείξουν σε μια υπερδύναμη όπως η Ευρώπη το δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσει και εκτίμησε ότι στην απίθανη περίπτωση σύγκρουσης της Ελλάδας με την Ευρωζώνη, η Ουάσιγκτον δεν θα πάρει μέρος.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις που θα πρέπει να προσελκύσει η Ελλάδα, τόνισε ότι αν και η χώρα μας χαρακτηρίζεται από υψηλό ρίσκο οι τιμές έχουν πέσει τόσο πολύ τη τελευταία πενταετία με αποτέλεσμα οι πιθανές αποδόσεις να είναι ιδιαίτερα ελκυστικές, ειδικά άμα κλείσει η συμφωνία με τους πιστωτές.



Δημοφιλείς αναρτήσεις