Οι πειρασμοί της χρηματιστηριακής αγοράς μπορούν να την κάνουν τζόγο

“Πριν από ένα χρόνο περίπου, είχαμε αναλύσει την περίπτωση της Βραζιλίας. Συγκεκριμένα αναφέραμε πως αξίζει να εξεταστεί ως επενδυτική επιλογή, γιατί υπήρχαν αρκετές ομοιότητες με την αποδοτικότερη πρόσφατη περίοδο που έχει ζήσει το ελληνικό χρηματιστήριο. Τις χρονιές από το 2003 μέχρι το 2007.



Βασίλης Παζόπουλος || Επενδυτές Χωρίς Σύνορα

Οικονομολόγος, Πανεπιστήμιο Πειραιά

Χρηματιστηριακός αναλυτής της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ

e-mail επικοινωνίας


Ήταν τα χρόνια που στην Ελλάδα είχαμε έναν οργασμό κατασκευαστικών έργων λόγω της Ολυμπιάδας, αισιοδοξία και θετική ψυχολογία, πιστωτική επέκταση με εύκολο δανεισμό, μεγάλη προβολή της χώρα μας, κάτι που προδιέθετε άνοδο του τουρισμού.

Αντίστοιχα στην Βραζιλία, είχαμε την διεξαγωγή και την προετοιμασία για το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου του 2014, όπως επίσης και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.

Επιπλέον, η μεγάλη χώρα της Λατινικής Αμερικής εκμεταλλευόμενη την άνοδο των τιμών στις πρώτες ύλες, έχει παρουσιάσει σταθερή κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Διαθέτει ισχυρή εγχώρια αγορά, αναπτυσσόμενη μεσαία τάξη και μορφωμένο ανθρώπινο δυναμικό. Υπάρχει μεγάλος πλούτος σε φυσικούς πόρους, αλλά και άφθονες πηγές ενέργειας.

Τι έγινε από τότε

Για να δούμε όμως, οι εκτιμήσεις μας επιβεβαιώθηκαν ;

Στο διάγραμμα έχουμε το δημοφιλέστερο ETF που αφορά την Βραζιλία, το iShares MSCI Brazil (EWZ), που ακολουθεί τον δείκτη MSCI Brazil 25/50 με επιλεγμένες μετοχές της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

(Τα ETFs είναι κάτι σαν αμοιβαία κεφάλαια, που όμως διαπραγματεύονται σαν συνηθισμένες μετοχές στο αμερικάνικο χρηματιστήριο).

Παρατηρούμε πως όχι μόνο δεν επιβεβαιώθηκαν, αλλά διαψεύστηκαν πανηγυρικά!

Μέσα σε ένα μόλις εξάμηνο το EWZ έχασε σχεδόν 50% από την χρηματιστηριακή του αξία!

Αυτό σημαίνει πως όσοι αγοράσανε το καλοκαίρι χάσανε τα μισά τους χρήματα; Όχι βέβαια!

Ας δούμε 3 από τις απλούστερες τεχνικές που θα μας είχαν βοηθήσει να διαφύγουμε από μία αποτυχημένη επιλογή με μικρές απώλειες.

Stop Loss

Το πιο απλό από όλα. Από την στιγμή που αγοράζουμε μια χρηματιστηριακή αξία, να ξέρουμε πόσο είμαστε διατεθειμένοι να χάσουμε. Ούτε σεντς παραπάνω. Το πόσο θα είναι αυτό, εξαρτάται από δύο βασικούς παράγοντες:

Πρώτα το πόσο αισθανόμαστε άνετα να χάσουμε. Αν βάλουμε μεγαλύτερο ποσοστό από όσο αντέχουμε ψυχολογικά, δεν θα πειθαρχήσουμε στον κανόνα που οι ίδιοι έχουμε θέσει στον εαυτό μας. Αν βάλουμε πολύ μικρό, θα χτυπάει συνέχεια και θα εγκαταλείψουμε την στρατηγική του stop loss ηττημένοι.

Δεύτερον είναι η διακύμανση που κάνει συνήθως η μετοχή. Αν μια συνηθισμένη ημερήσια μεταβολή είναι μεγάλη, τότε ένα μικρό όριο ίσως αποδειχτεί ανεπαρκές. Μπορεί να το χτυπήσει εύκολα. Αν κλείσουμε γρήγορα την θέση μας και αμέσως μετά η μετοχή να αρχίσει να ανεβαίνει, η πρόβλεψη μας θα έχει δικαιωθεί αλλά εμείς θα έχουμε χάσει !

Κινητός μέσος όρος 200 ημερών

Ο πιο διαδεδομένος τρόπος για κάποιον που δεν έχει  εξοικείωση με την τεχνική ανάλυση, αλλά χρειάζεται ένα εργαλείο για να προστατευτεί. 

Όταν η μπάρα που αντιπροσωπεύει την ημερήσια διακύμανση της μετοχής διασπάσει προς τα κάτω την μαύρη καμπύλη, σημαίνει πως πρέπει να πουλήσουμε.

(Με μπλε φαίνονται οι ημέρες που είναι πάνω από τον κινητό μέσο 200 ημερών και με κόκκινο οι από κάτω)

Πράγματι, όπως βλέπουμε στο διάγραμμα θα είχε πουλήσει στα 45 δολάρια και θα είχε αποφύγει την μεγάλη υποχώρηση που ακολούθησε.

Τεχνική ανάλυση βασισμένη σε σχήματα

Πολλές φορές οι απλοί σχηματισμοί είναι οι πιο χρήσιμοι. Ενώνουμε τα κατώτερα και τα ανώτερα σημεία μια συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, έτσι ώστε να φανερωθεί ένα γεωμετρικό σχήμα. Στην περίπτωση μας έχουμε ένα παραλληλόγραμμο, αλλά μπορεί κάλλιστα να είναι ένα τρίγωνο ή κάτι ανάλογο.

Το σκεπτικό είναι πως η κάτω ή η πάνω γραμμή αποτελεί μία γραμμή τάσης. Είναι δηλαδή το όριο που κυμαίνεται η τιμή. Αν ξεφύγει από αυτό το όριο, αλλάζει η τάση.

Πράγματι, θα είχαμε πουλήσει στο σημείο Α, κοντά στα 49 δολάρια. Η διάσπαση της κάτω κόκκινης γραμμής θα σηματοδοτούσε το τέλος της ανοδικής τάσης. 

Στην περίπτωση μας μάλιστα είχαμε την επιβεβαίωση πως υπάρχει αδυναμία για ανοδική πορεία, από την στιγμή που δεν κατόρθωσε να ξεπεράσει το σημείο Β, ένα μήνα αργότερα.

Το μυστικό είναι η πειθαρχία

Φυσικά τα παραπάνω δεν αποτελούν τα μόνα διαθέσιμα εργαλεία για έναν επενδυτή. Είναι από τα απλούστερα. Η πλέον ενδεδειγμένη είναι αυτή που σας κάνει να αισθάνεστε ψυχολογικά άνετα, γιατί αλλιώς δεν πρόκειται να την ακολουθήσετε.

Το χειρότερο από όλα είναι να μην πειθαρχήσετε στο σύστημα σας γιατί θα θεωρήσετε πως «αυτήν την φορά είναι αλλιώς» και να δικαιωθείτε. 

Ναι, είναι κακό να δικαιωθείτε!

Αυτό σημαίνει πως θα χαλαρώσετε και θα το ξανακάνετε και δεύτερη, ίσως και τρίτη φορά. Την τέταρτη φορά όμως που δεν θα πειθαρχήσετε θα είναι η καθοριστική. Δεν θα εφαρμόσετε το stop, η μετοχή θα υποχωρήσει πολύ και θα πάθετε σημαντική ζημιά.

Οι πειρασμοί της χρηματιστηριακής αγοράς  είναι δυνατοί. Μόνο με κανόνες και με στρατηγική θα καταφέρετε να μην υποκύψετε.

Το χρηματιστήριο δεν είναι ή τουλάχιστον δεν πρέπει να είναι τζόγος.

Το μυστικό είναι να μελετήσετε τα δεδομένα, να προετοιμαστείτε για τα πιθανά σενάρια και να έχετε την νηφάλια σκέψη.

Η πιο ακριβή φράση που κατάστρεψε τους επενδυτές, είναι η «εδώ που έφτασε η ΕΤΕ (για παράδειγμα), είναι φτηνή.

Πόσο πιο κάτω να πάει; ”


Βασίλης Παζόπουλος || Επενδυτές Χωρίς Σύνορα

Οικονομολόγος, Πανεπιστήμιο Πειραιά

Χρηματιστηριακός αναλυτής της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ

e-mail επικοινωνίας


Αγαπητοί φίλοι, με ιδιαίτερη χαρά σας ανακοινώνω πως ήδη από τον Δεκέμβριο του 2014, διατίθεται το πρώτο βιβλίο μου, με τίτλο Επενδυτές Χωρίς Σύνορα. Η φιλοσοφία του είναι παρόμοια με τα άρθρα μου που διαβάζετε στο Capital και εδώ. Θεωρώ πως θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο, ειδικά σε εκείνους που επιθυμούν να υπερπηδήσουν τα στενά όρια της εγχώριας οικονομίας και να ανοίξουν τα πανιά τους σε αγορές που προσφέρουν πραγματικές ευκαιρίες. Περισσότερες λεπτομέρειες για το βιβλίο, την επίσημη παρουσίαση του που πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαρτίου στο Ηράκλειο, καθώς και για τις προηγούμενες αλλά και τις επόμενες παρουσιάσεις, θα βρείτε στο www.ependytes.com



** Την Δευτέρα 16 Μαρτίου Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος / Τμήμα Ανατολικής Κρήτης, διοργάνωσαν την παρουσίαση του βιβλίου «Επενδυτές χωρίς Σύνορα» στο Επιμελητήριο Ηρακλείου (οδός Κορωναίου 9).



Μικροί κρυμμένοι θησαυροί στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

Μην χάσετε για κανένα λόγο ... αξίζουν τον κόπο


Δημοφιλείς αναρτήσεις