Σόιμπλε: Ο Γιάνης είναι έμπειρος οικονομολόγος ... θα τον ακούσετε

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα ότι η οικονομική ισχύς και όχι η στρατιωτική τελικά θα καθορίσει την έκβαση της αντιπαράθεσης της Δύσης με τη Ρωσία για την Ουκρανία.



Μιλώντας στο ίδρυμα Brookings, ο Σόιμπλε χαρακτήρισε την αντιπαράθεση της Δύσης με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «μια νέα συστημική σύγκρουση» την οποία θα κερδίσει η πλευρά με την μεγαλύτερη «ήπια δύναμη» και την ισχυρότερη οικονομία.

«Μακροπρόθεσμα, η σύγκρουση με τη Ρωσία του Πούτιν θα κριθεί μόνο βάσει οικονομικής ισχύος», υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός.

«Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις έχουν σίγουρα επιπτώσεις στη Ρωσία του Πούτιν», πρόσθεσε. «Όμως αντέχουμε οικονομικά τις κυρώσεις αυτές μόνο επειδή – και για όσο διάστημα— διαθέτουμε ισχυρή οικονομία», κατέληξε ο Σόιμπλε.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι μακράν το πιο δύσκολο  σημειώνοντας ότι οι Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία  τα έχουν πάει πολύ καλύτερα.

«Το μεγαλύτερο στοίχημα για την Ελλάδα δεν είναι να ξεπεράσει την κρίση, αλλά να γίνει ξανά ανταγωνιστική» σημείωσε ο κ. Σόιμπλε για να προσθέσει ότι «Στη δική μου μακρά εμπειρία οι δημοκρατικές κυβερνήσεις πάντα θα λάβουν την πιο εύκολη απόφαση εάν μια τέτοια είναι διαθέσιμη».

Από την άλλη πλευρά, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι «η Ευρωζώνη δεν μπορεί να χάσει ένα κράτος-μέλος το οποίο δεν “δουλεύει”» συμπληρώνοντας ότι «Ο αποκλεισμός της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ θα θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα».

Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι «οι Θεσμοί δεν ζητούν την ολοκλήρωση του 100% των μεταρρυθμίσεων, αλλά την υλοποίηση ενός μεγάλου μέρους για να υπάρξει εκταμίευση της δόσης».

Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε η αποστροφή του κ. Σόιμπλε αναφορικά με την πιθανότητα να ζητήσει δάνειο η Ελλάδα από την Κίνα ή τη Ρωσία.

«Εάν η Ελλάδα βρει κάποιον άλλο στο Πεκίνο ή τη Μόσχα που θέλει να δώσει δάνειο δεν έχουμε πρόβλημα. Ας το πάρει».

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιφύλασσε και μια ξεχωριστή ατάκα για τον Γιάνη Βαρουφάκη. Οταν ρωτήθηκε ποια είναι η γνώμη του για τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών απάντησε: «Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι ένας έμπειρος οικονομολόγος και θα τον ακούσετε σε λίγο να μιλάει».

Αρχίζει από το 15ο λεπτό

Η σημερινή ομιλία του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στο ινστιτούτο Brookings επικεντρώθηκε στις διαπραγματεύσεις που διεξάγει η ελληνική κυβέρνηση με τους θεσμούς, καθώς, όπως εξήγησε ο ίδιος, η ελληνική κυβέρνηση επωμίζεται ένα μνημειώδες έργο: αυτό της επιτυχούς ολοκλήρωσης των τρεχουσών διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους της.

Ο κ. Βαρουφάκης επεσήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές έχουν σημασία για την παγκόσμια οικονομία επειδή η έκβασή τους θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη στάση της Ευρώπης προς το ευρύτερο πρόβλημα που εντοπίζεται στον ιστό των δημοκρατιών και στα θεμέλια των πραγματικών οικονομιών μας. Ενώ πρόσθεσε ότι το ελληνικό δράμα χρέους του 2010 ήταν ο προάγγελος πολλών από αυτά που ακολούθησαν σε μεγάλα τμήματα της ευρωζώνης.

Ερωτηθείς για τις προθέσεις της κυβέρνησης, τόνισε ότι «δεν είναι στο σχέδιο μας εκλογές ή δημοψήφισμα. Δεν νομίζω ότι η διαφορά μεταξύ ημών και των εταίρων είναι τόσο μεγάλη».

Δεν κερδίσαμε το δικαίωμα να κάνουμε ότι θέλουμε, αλλά η εντολή που πήραμε ήταν να ακουστούμε, απάντησε όταν ρωτήθηκε για την πολιτική της κυβέρνησης. Εχουμε το δικαίωμα αυτό όπως και να «προκαλέσουμε» τη λογική του προηγούμενου προγράμματος. Πρέπει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των εταίρων.

Θα δεχτώ οποιουσδήποτε όρους έχουν νόημα. Δεν θα είχα πρόβλημα με ένα Μνημόνιο αν προσέφερε λύση και κοινωνική δικαιοσύνη είτε προέρχονταν από το Βερολίνο, είτε τη Λισσαβόνα.

Η ρευστότητα τελειώνει. Υπάρχει λόγος γι' αυτό. Η προηγούμενη κυβέρνηση ξεκίνησε ένα bank run λέγοντας ότι αν εκλεγούμε εμείς θα καταρρεύσουν οι τράπεζες. Παράλληλα, υπήρξαν φωνές στην Ευρώπη που έλεγαν ότι αν εκλεγούμε θα υπάρξει στενότητα ρευστότητας, κάτι που έγινε. Λίγο αφ' ότου πήγα στο Λονδίνο η ΕΚΤ ήρε το waiver.

Η απάντησή μου είναι απλή: θα συμβιβαστούμε, θα συμβιβαστούμε, θα συμβιβαστούμε (!) σε μια λύση που δεν θα δημιουργεί ύφεση.

Ο ίδιος σημείωσε ότι είναι λογικό να πιστέψει κανείς την τρέχουσα ρητορική ότι η Ευρώπη έχει ξεπεράσει την οικονομική κρίση και ότι οι διασώσεις των οικονομιών των περιφερειακών της χωρών σε συνδυασμό με την αυστηρή λιτότητα είχε αποτέλεσμα και ότι μόνο η Ελλάδα δεν κατάφερε να ανακάμψει εξαιτίας δικών της λαθών.

Ο Έλληνας υπουργός εξήγησε ότι ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα βρίθουν από παθογένειες που απαιτούν επείγουσα και εκτεταμένη θεραπεία. Παρόλα αυτά, είπε, οι χρόνιες παθογένειες της Ελλάδας δεν μπορούν να εξηγήσουν το βάθος και την επιμονή της σημερινής κρίσης.

Για να εξηγηθεί αυτό χρειάζεται κάποιος να εξετάσει τα μειονεκτήματα στον σχεδιασμό της νομισματικής ένωσης και πώς αυτά σε συνδυασμό με τα ελαττώματα του έθνους μας παρήγαγαν μία κρίση-τέρας, τέτοια που έχει καταλήξει σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ανθρωπιστικό επίπεδο.

Ο κ. Βαρουφάκης επεσήμανε ότι ακόμη και σε χώρες που παρουσιάζονται ως «οι καλοί μαθητές» της Ευρώπης οι επενδύσεις, η αύξηση παραγωγικότητας και η βελτίωση των επιπέδων διαβίωσης υπήρξαν απογοητευτικές ακόμη και με τα πρότυπα της ασθενούς αμερικάνικης ανάκαμψης.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι το αποτέλεσμα της παρούσας ελληνικής διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς θα παίξει σημαντικό ρόλο στον αν η Ευρώπη θα βοηθήσει ή θα εμποδίσει τις προσπάθειες του υπόλοιπου κόσμου να αφήσει πίσω το «κραχ» του 2008 και τις επίμονες επιπτώσεις του.

Ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε στη δυσκολία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς και το γεγονός ότι διαρκούν πολύ, υπογραμμίζοντας αρχικά ότι η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί περισσότερο από κάθε άλλο να καταλήξουν επιτυχώς.

Παρόλα αυτά εξήγησε ότι η λέξη-κλειδί είναι το «επιτυχώς», υπογραμμίζοντας ότι θα ήταν πολύ εύκολο για εκείνον και τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να προσυπογράψουν το υπάρχον Μνημόνιο. Μόνο που αυτό θα ήταν λάθος, όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης. Λάθος προς τους δανειστές μας, προς τους εταίρους μας και τον λαό της χώρας. Εξηγώντας ότι το πρόγραμμα αυτό αποτελεί μια συνταγή, μια θεραπεία, που κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να θεωρήσει επιτυχημένη.

Παρόλα αυτά ο κ. Βαρουφάκης παραδέχθηκε ότι οι έως τώρα επιδόσεις της Ελλάδας στον τομέα των μεταρρυθμίσεων δεν ήταν ικανοποιητικές και πρόσθεσε ότι εξαρτάται από τους Έλληνες και την ελληνική κυβέρνηση να καταλήξουν σε μια μεταρρυθμιστική ατζέντα η οποία θα έχει αποτέλεσμα.

Όμως σημείωσε ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δεν θα προσυπογράψει στόχους που γνωρίζει ότι η οικονομία της Ελλάδας δεν μπορεί να πετύχει μέσω πολιτικών που οι εταίροι μας δεν θα έπρεπε να θέλουν να επιβάλουν.

Ο Έλληνας υπουργός είπε ότι συχνά δέχεται την ερώτηση γιατί οι άλλες χώρες που ακολούθησαν πολιτικές λιτότητας δεν αντιμετώπισαν την καταστροφική κατάρρευση που σημειώθηκε στην Ελλάδα. Ο λόγος είναι απλός, εξήγησε: ότι αυτές οι χώρες υποβλήθηκαν σε λιγότερη λιτότητα και για σημαντικά μικρότερη χρονική περίοδο.

Η Ελλάδα ήταν η πρώτη που διασώθηκε και κατέληξε ένα πειραματόζωο, όπου έγιναν πολλά πειράματα προς όφελος άλλων, όμως τελικά η Ιστορία θα δείξει ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που συνόδευε τα δάνεια, ήταν λάθος, σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η αρχή της επιβολής αυστηρής λιτότητας στην πιο ελλειμματική οικονομία προκάλεσε τη μεγαλύτερη κρίση σε καιρό ειρήνη, πρόσθεσε.



Δημοφιλείς αναρτήσεις