“Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Armstrong Investment Managers, Ana Cukic-Armstrong, συζητά για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, την οικονομία της Κίνας και τα γερμανικά ομόλογα. Μίλησε στους δημοσιογράφους του Bloomberg, Mark Barton, Caroline Hyde και Manus Cranny στην εκπομπή με τίτλο «Countdown»”
FINANCIAL TIMES: Σενάρια ελληνικής χρεοκοπίας
Όσο πλησιάζουμε στο κρίσιμο Eurogroup τόσο πιο έντονος είναι ο… πόλεμος για να κλειδώσει η συμφωνία. Τώρα τα σενάρια χρεοκοπίας τα καλλιεργούν οι Financial Times οι οποίοι μάλιστα επικαλούνται Έλληνα κυβερνητικό αξιωματούχο που φυσικά δεν κατονομάζεται!
Η βρετανική εφημερίδα γράφει ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να διακρατήσει 2,5 δισ. ευρώ για αποπληρωμές δόσεων προς το ΔΝΤ τον Μάιο και τον Ιούνιο και προσθέτει ότι η Ελλάδα προετοιμάζεται για χρεοκοπία αν οι συζητήσεις με τους πιστωτές αποτύχουν. Ο αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης φέρεται να δήλωσε ότι «φτάσαμε πλέον στο τέλος του δρόμου» και πως «αν οι Ευρωπαίοι δεν αποδεσμεύσουν άμεσα τα χρήματα της επόμενης δόσης δεν υπάρχει εναλλακτική –εκτός από την χρεοκοπία».
Σύμφωνα με τους Financial Times μια ελληνική χρεοκοπία θα αποτελούσε ένα σοκ «δίχως προηγούμενο» για την οικονομική και νομισματική ένωση της Ευρώπης «πέντε μόλις χρόνια αφότου η Ελλάδα έλαβε τα δύο πρώτα πακέτα-διάσωσης από την ΕΕ και το ΔΝΤ».
Διαψεύδει η ελληνική κυβέρνηση
Σε διάψευση δημοσιεύματος της εφημερίδας Financial Times που μιλούσε για χρεοκοπία της Ελλάδα επικαλούμενο μάλιστα Έλληνα αξιωματούχο προχώρησε η κυβέρνηση.
“Η Ελλάδα, θα τους απογοητεύσουμε για μια ακόμα φορά, δεν προετοιμάζεται για καμιά χρεοκοπία –το ίδιο ισχύει και για τους δανειστές. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς με στόχο μια αμοιβαία επωφελή λύση» σημειώνει το Μαξίμου υπογραμμίζοντας ότι «η 24η Απριλίου θα αποδειχθεί μια ακόμα ημερομηνία που δεν θα συμβεί το τέλος του κόσμου».
Εξάλλου όπως προσθέτει η κυβερνητική ανακοίνωση «έχουν προηγηθεί η 25η Ιανουαρίου [εκλογές], η 28η Φεβρουαρίου [ημερομηνία λήξης της συμφωνίας Σαμαρά], η 9η Απριλίου [δόση προς ΔΝΤ].»
Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι «αυτό που φαίνεται να ενοχλεί είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος στις πολιτικές λιτότητας βάζοντας ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα το ζήτημα της ανάπτυξης. Περιμένουμε με ενδιαφέρον το άρθρο των FT της 25ης Απριλίου!».
Σφίγγει κι άλλο η θηλιά
Ούτε στις 24 Απριλίου
θα πάρει λεφτά η Ελλάδα
«Απίθανη» χαρακτηρίζει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόσφκις μια συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές της στο Eurogroup της 24ης Απριλίου για εκταμίευση της δόσης.
Οπως υποστηρίζει ο Ντομπρόφσκις, σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, η συνεδρίαση που θα γίνει στη Ρίγα της Λετονίας θα εξετάσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.
Ουσιαστικά χάνεται μια ακόμη ημερομηνία για την Ελλάδα και η πιστωτική ασφυξία γίνεται ακόμη πιο αφόρητη για την ελληνική οικονομία. Μάλιστα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αφήνει ξεκάθαρες αιχμές προς την ελληνική πλευρά καθώς τονίζει ότι η Αθήνα ευθύνεται για τη μη λήψη αποφάσεων για εκταμίευση έστω και μέρους της δόσης.
Η αιτία της νέας καθυστέρησης, σημειώνει στο ρεπορτάζ η Handelsblatt, είναι η απροθυμία της ελληνικής πλευράς να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά, ενώ από την Αθήνα δεν υπάρχει καμία ένδειξη περαιτέρω προόδου στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων.
Ο κύριος Ντομπρόφσκις δήλωσε χαρακτηριστικά: «Περιμένουμε από την Ελλάδα μια αξιόπιστη δέσμευση για τις μεταρρυθμίσεις. Είναι επείγον».
Πηγές από την ΕΕ που επικαλείται η εφημερίδα, ανέφεραν μάλιστα πως πιθανότερη ημερομηνία για εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα, είναι η 11η Μαΐου, οπότε έχει προγραμματιστεί το επόμενο Eurogroup.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 12 Μαίου η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει δόση της τάξης των 763 εκατ. ευρώ και τρεις ημέρες μετά να μετακυλίσει έντοκα ομόλογα ύψους 1,4 δισ. ευρώ
Συνάντηση του Γ. Βαρουφάκη με
τον Μπ. Ομπάμα στο Λευκό Οίκο
Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναμένεται να είναι ο πρώτος υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα που θα συναντήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπαμα.
Αυτό μεταδίδουν ανταποκριτές στην Ουάσιγκτον επισημαίνοντας ότι ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, ο οποίος θα βρίσκεται αυτή την εβδομάδα στην Ουάσιγκτον για να συμμετάσχει στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, αναμένεται να μεταβεί στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη για να παραστεί στην καθιερωμένη τελετή για τον εορτασμό της Ελληνικής Ανεξαρτησίας που θα φιλοξενήσει ο Αμερικανός πρόεδρος.
Λόγω του βεβαρημένου προγράμματος του κ. Ομπάμα η φετινή εκδήλωση διοργανώνεται στις 16 Απριλίου.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της Καθημερινής, Αθ. Ελλις, ο κ. Βαρουφακης θα μιλήσει την Πέμπτη στο ιδρυμα Brookings. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ομιλία του ήταν αρχικά προγραμματισμένη για την ίδια ώρα που θα λαμβάνει χώρα η τελετή στον Λευκό Οίκο, αλλά το Brookings ανακοίνωσε ότι τελικά θα πραγματοποιηθεί μιάμιση ώρα νωρίτερα - ακριβώς μετά την ομιλία του Γερμανού ομολόγου του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τον οποίο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συναντηθούν - και έτσι δεν υπάρχει κώλυμα για τη μετάβασή του και στον Λευκό Οίκο το απόγευμα της ίδιας ημέρας.
Ο κ. Βαρουφάκης αναμένεται να εκπροσωπήσει την ελληνικη κυβέρνηση και να έχει την ευκαιρία μιας ολιγόλεπτης συνομιλίας με τον πρόεδρο Ομπάμα και τον αντιπρόεδρο Μπαιντεν, σε μια κρίσιμη συγκυρία για την πορεία των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους θεσμούς. Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος την ομογένεια θα εκπροσωπήσει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Δημήτριος.
Στο Brookings, ο κ. Σόιμπλε θα μιλήσει για το «σταυροδρόμι στο οποίο βρίσκεται η ευρωπαϊκή οικονομία», και ο κ. Βαρουφάκης αμέσως μετά, για την «ελληνική οικονομία και τους παγκόσμιους εταίρους της».
Η ΕΚΤ αύξησε κατά 800 εκατ. ευρώ
τη ρευστότητα μέσω ELA
H Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε το όριο χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό (ELA) κατά 800 εκατ. ευρώ, δήλωσε καλά πληροφορημένη πηγή στο Reuters.
Για άλλη μια φορά η ΕΚΤ αποφάσισε να κρατήσει ανοικτή τη γραμμή ρευστότητας, δίνοντας στις ελληνικές τράπεζες χρήματα με το σταγονόμετρο.
Πλέον την επόμενη εβδομάδα θα ληφθεί εκ νέου απόφαση ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το όριο έχει φτάσει στα 74 δισ. ευρω
Ρέγκλινγκ: Περιμένουμε από την Ελλάδα
μια πιο αξιόπιστη λίστα μεταρρυθμίσεων
Συμφιλιωτικός έναντι των ελληνικών αρχών, που θα πρέπει να υποβάλουν σύντομα τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να λάβουν τα χρήματα που έχει ανάγκη η Αθήνα για να τηρήσει τις οικονομικές δεσμεύσεις της, εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), ο Γερμανός Κλάους Ρέγκλινγκ.
"Αυτό που θέλουν οι Ευρωπαίοι είναι ένας πλήρης κατάλογος των μεταρρυθμίσεων, που θα είναι επαρκώς αξιόπιστος ώστε να εγγυάται ότι η Ελλάδα θα μπορέσει στη συνέχεια να επιστρέψει σε μια βιώσιμη κατάσταση (...) Προς το παρόν, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο", είπε ο Ρέγκλινγκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην πορτογαλική εφημερίδα Diario de Noticias.
Ο επικεφαλής του ΕΜΣ υπογράμμισε ωστόσο ότι η κυβέρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είναι "σχετικά πρόσφατη" αφού ανέλαβε τα καθήκοντά της πριν από περίπου "70-80 ημέρες", κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν είχε τον απαραίτητο χρόνο. "Θα πρέπει να κάνουμε υπομονή και να ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει", συνέχισε.
"Πολύ συχνά, δίνουμε στις νέες κυβερνήσεις ένα περιθώριο 100 ημερών για να μάθουν και να καταλήξουν σε συνολικές πολιτικές", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ελπίζει να υπάρξουν "γρήγορα αποτελέσματα".
Οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν δώσει στην Αθήνα περιθώριο μέχρι τις 20 Απριλίου προκειμένου να παρουσιάσει έναν κατάλογο αποδεκτών μεταρρυθμίσεων ώστε να λάβει την τελευταία δόση του προγράμματος βοήθειας, ύψους 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Θα πρέπει στη συνέχεια να μελετήσουν αυτόν τον κατάλογο πριν από τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στη Ρίγα της Λετονίας, στις 24 Απριλίου. Δεν υπάρχει ωστόσο καμία βεβαιότητα ότι θα ληφθεί απόφαση για την εκταμίευση της δόσης σε αυτή τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ.
Η 24η Απριλίου θα είναι "η επόμενη ευκαιρία σε πολιτικό επίπεδο για μια ανταλλαγή απόψεων με τον υπουργό Οικονομικών" Γιάνη Βαρουφάκη, είπε ο Ρέγκλινγκ.
Πριν από την ημερομηνία αυτή πάντως θα βρεθούν στην Ουάσινγκτον, με την ευκαιρία της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι Ευρωπαίοι Επίτροποι Πιερ Μοσκοβισί και Βάλντις Ντομπρόφσκις, η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς και ο Έλληνας υπουργός Γιάνης Βαρουφάκης.
Αναμορφώνεται η Task Force
Φεύγει ο Ράιχενμπαχ
Σε φάση μετεξέλιξης εισέρχεται η λεγόμενη task force, που ασχολείται τα τελευταία χρόνια με την Ελλάδα, ούτως ώστε σταδιακώς από αυτόνομη κοινοτική υπηρεσία να γίνει μια οργανωτική δομή που θα υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μια δομή που στο μέλλον θα ενεργοποιείται για την παροχή τεχνικής βοήθειας σε χώρες υπαγόμενες σε Μνημόνια.
Αυτό αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπενθυμίζοντας πως η εν λόγω μετεξέλιξη είχε ανακοινωθεί προ μηνών και συγκεκριμένα όταν ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί είχε επισκεφθεί την Αθήνα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η διαδικασία της μετεξέλιξης θα αρχίσει στο τέλος Απριλίου - όποτε λήγει το συμβόλαιο του επικεφαλής της Χορστ Ράιχενμπαχ - και θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του Ιουνίου.
Σήμερα στην task force απασχολούνται περίπου 50 ευρωυπάλληλοι οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν έδρα την Αθήνα, ενώ οι υπόλοιποι εργάζονται από τις Βρυξέλλες. Στόχος της λειτουργίας της ήταν η παροχή τεχνικής βοήθειας στις ελληνικές κρατικές υπηρεσίες με στόχο τον εκσυγχρονισμό τους. Ως προς το μέλλον κοινοτικές πηγές σημείωναν πως η δομή της και ο αριθμός των στελεχών που θα εξακολουθήσουν να εργάζονται με αντικείμενο την Ελλάδα θα εξαρτηθεί πρωτίστως από τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης και τους τομείς στους οποίους αυτή θα κρίνει ότι η παροχή τεχνικής βοήθειας από τις Βρυξέλλες κρίνεται χρήσιμη. Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν άλλωστε πως εξαρχής η task force δημιουργήθηκε κατόπιν αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης και συγκεκριμένα επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου.
ΔΝΤ: Επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης
της ελληνικής οικονομίας στο 2,5% και
μείωση της ανεργίας το 2015
Επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας φέτος και μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και της ανεργίας προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με την εξαμηνιαία έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook).
Ειδικότερα το ΔΝΤ προβλέπει ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης θα επιταχυνθεί από 0,8% το 2014 στο 2,5% το 2015 και θα ενισχυθεί περαιτέρω στο 3,7% το 2016. Για το τελευταίο τρίμηνο του 2015, ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα φθάσει στο 4% έναντι 1,3% που ήταν στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2014. Η ανεργία εκτιμάται ότι θα αποκλιμακωθεί από 26,5% πέρυσι στο 24,8% φέτος και το 22,1% το επόμενο έτος. Ο πληθωρισμός προβλέπεται να μείνει και φέτος σε αρνητικό έδαφος (-0,3% από -1,4% πέρυσι) και να περάσει σε θετικό έδαφος το 2016 (+0,3%).
Όσον αφορά στο έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα μειωθεί φέτος στο 0,8% του ΑΕΠ από 2,7% το 2014, ενώ για το 2016 προβλέπεται ότι ο προϋπολογισμός της Γενικής Κυβέρνησης θα παρουσιάσει πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ. Σε διαρθρωτικούς όρους (διαρθρωτικό ισοζύγιο Γενικής Κυβέρνησης), η Ελλάδα εκτιμάται ότι θα έχει πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ φέτος, όπως και το 2016, έναντι πλεονάσματος 1,5% του ΑΕΠ πέρυσι.
Για την Ευρωζώνη συνολικά, το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό 1,5% από 0,9% πέρυσι, ενώ για το 2016 προβλέπει μικρή επιτάχυνση στο 1,6%. Η ανεργία στην Ευρωζώνη αναμένεται να μειωθεί από 11,6% πέρυσι στο 11,1% φέτος και να μειωθεί περαιτέρω στο 10,6% το 2016. Για την παγκόσμια οικονομία, το ΔΝΤ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 3,5% το 2015 και 3,8% το 2016.
Μογκερίνι για Ελλάδα:
«Εάν ένας πέσει, θα πέσει όλο το σύστημα»
Η Ευρώπη πρέπει να δείξει ευελιξία στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, όχι μόνο για λόγους αλληλεγγύης αλλά και κοινού συμφέροντας, δήλωσε η επικεφαλής εξωτερικών θεμάτων της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι.
«Εάν ένας πέσει, θα πέσει όλο το σύστημα. Είμαι πεπεισμένη γι' αυτό» είπε.
Η Μογκερίνι, μιλώντας στη γερμανική πόλη Λούμπεκ, είπε ότι η υπόλοιπη ΕΕ πρέπει να κατανοήσει ότι δεν είναι ένα θέμα που αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και την ίδια και ότι πρέπει να «δείξει ευελιξία όχι μόνο για λόγους αλληλεγγύης αλλα και κοινού συμφέροντος».
Ο Γερμανός υπ. Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, τάχθηκε κατά των «επιπόλαιων» αναφορών για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, καλώντας για εξεύρεση λύσης.
ΔΝΤ: Δαπανηρή και οδυνηρή
για την Ελλάδα
μία έξοδος από την ευρωζώνη
Ενδεχόμενη ελληνική κρίση θα αποσταθεροποιούσε τις χρηματοπιστωτικές αγορές, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επισημαίνοντας παράλληλα σε συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσινγκτον ότι μια τέτοια κρίση δεν μπορεί να αποκλειστεί.
"Μια ελληνική κρίση δεν μπορεί να αποκλειστεί και αυτό θα ήταν ένα γεγονός που θα αποσταθεροποιούσε τις χρηματοπιστωτικές αγορές", δήλωσε ο Ολιβιέ Μπλανσάρ παρουσιάζοντας τις αναθεωρημένες οικονομικές προβλέψεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία για το 2015 και το 2016.
"Βρισκόμαστε εν μέσω διαπραγματεύσεων με τους Έλληνες και θέλουμε πραγματικά να καταλήξουν" (σε μια συμφωνία), πρόσθεσε. Όμως μια έξοδος της χώρας από το ευρώ "θα ήταν ιδιαίτερα δαπανηρή και πολύ οδυνηρή για την Ελλάδα", προειδοποίησε ο Μπλανσάρ.
"Η υπόλοιπη ευρωζώνη είναι σε καλύτερη θέση ώστε να αντιμετωπίσει μια έξοδο της Ελλάδας. Ορισμένα τείχη προστασίας που δεν υπήρχαν παλαιότερα, σήμερα τα έχουμε και, μολονότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν εύκολο, θα μπορούσε να γίνει", συνέχισε.
"Εάν γινόταν κάτι τέτοιο, ο καλύτερος τρόπος για να καθησυχάσουμε τις αγορές θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία για να πραγματοποιήσουμε πρόοδο προς μια δημοσιονομική και πολιτική ένωση και θα ήταν σαφώς η κατάλληλη στιγμή για να το κάνουμε", κατέληξε.
Για την παγκόσμια οικονομία στο σύνολό της ο Ολιβιέ Μπλανσάρ είπε ότι το ΔΝΤ "θεωρεί πως οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι έχουν περιοριστεί". Τόνισε παράλληλα ότι ο κίνδυνος ύφεσης στην ευρωζώνη, που πέρσι είχε παρουσιαστεί ως η σημαντικότερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία, έχει μειωθεί, "όπως επίσης και ο κίνδυνος αποπληθωρισμού".
Για χρεοκοπία και Grexit μιλούν
Economist, CNBC και Guardian
Χρεοκοπία, Grexit και επιστροφή σε νέα δραχμή «βλέπουν», μεταξύ άλλων, για το άμεσο μέλλον της Ελλάδας, πολλά διεθνή ΜΜΕ τα οποία προσπαθούν τις τελευταίες ώρες να αναλύσουν την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα σε μια προσπάθεια να «προβλέψουν» τι θα συμβεί στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, αν δεν επιτευχθεί μια συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές ως τα τέλη του μήνα.
Έτσι, την ώρα που «φουντώνουν» οι ανησυχίες και πληθαίνουν τα δημοσιεύματα για ένα ενδεχόμενο Grexit, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, σε νέο δημοσίευμά του για την χώρα μας, διερωτάται «πώς θα ήταν μια ελληνική χρεοκοπία».
Σε δημοσίευμα που φιλοξενεί στην ιστοσελίδα του, το CNBC τονίζει πως παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση διαψεύδει τις πληροφορίες που πριν από μερικές ώρες είδαν το «φως» της δημοσιότητας, ότι η χώρα προετοιμάζεται για μια χρεοκοπία στο τέλος του μήνα, οι ανησυχίες ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της μεγαλώνουν, γεγονός που οδηγεί πολλούς οικονομολόγους να κάνουν σενάρια για το μέλλον της χώρας, αν τελικά χρεοκοπήσει.
Σύμφωνα με το CNBC, οι οικονομικοί αυτοί αναλυτές αμφιβάλουν αν η Ελλάδα καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της μέχρι τα τέλη Απριλίου και σε μια τέτοια περίπτωση, η Ελλάδα δεν θα λάβει την επόμενη δόση που χρειάζεται και μπορεί να οδηγηθεί σε χρεοκοπία.
Ο Ρόμπερτ Κουενζέλ, διευθυντής του ερευνητικού κέντρου Daiwa Capital Markets, προειδοποίησε την Τρίτη πως μια ελληνική χρεοκοπία θα μπορούσε να αποδειχθεί «πολύ άσχημη», ειδικά αν η χώρα δεν θα έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση από την ΕΚΤ και τους μηχανισμούς της.
Όπως αναφέρει, μια χρεοκοπία θα οδηγούσε σε μαζική απόσυρση των καταθέσεωναπό τις ελληνικές τράπεζες και θα προκαλούσε τεράστια οικονομική αστάθεια στην χώρα. Υπό αυτές τις συνθήκες, υποστηρίζει ότι στην Ελλάδα θα υπήρχε έκδοση παράλληλου νομίσματος.
«Υποτίμηση της τάξης του 50% αν πάει σε νέα δραχμή η Ελλάδα»
Την ίδια ώρα ο Μπομπ Πάρκερ της Credit Suisse είπε στο CNBC ότι αν η Ελλάδα δεν προχωρήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που ζητούν οι πιστωτές της, τότε θα έρθει αντιμέτωπη με ένα «εφιαλτικό σενάριο» που θα την οδηγήσει στην χρεοκοπία.
«Αυτό συμβαίνει όταν καταρρέει το τραπεζικό σύστημα και χάνεις την στήριξη της ΕΚΤ», είπε, σημειώνοντας ότι οι εξελίξεις αυτές θα οδηγούσαν την χώρα εκτός ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Πάρκερ η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί την κατάσταση και συνεπώς θα οδηγούνταν σε μια «ακατάστατη» έξοδο από το ευρώ.
Όπως σημειώνει, αν τελικά η Ελλάδα βγει από το ευρώ και επιστρέψει σε μια νέα δραχμή, θα υπάρξει πιθανότατα μια υποτίμηση του νομίσματος της τάξης του 50%, για αυτό και, όπως υπογραμμίζει, το σενάριο της χρεοκοπίας «πρέπει να αποφευχθεί».
Αυτό, προσθέτει, «θα είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο την χρεοκοπία του ελληνικού κράτους αλλά θα σήμαινε, επίσης, την αθέτηση των υποχρεώσεων των ελληνικών εταιρειών, των Ελλήνων πολιτών που έχουν δανειστεί μεγάλα ποσά σε ευρώ και του τραπεζικού συστήματος».
«Αναπόφευκτη» η χρεοκοπία
Από την πλευρά του ο Μίκαελ Χιούσον, αναλυτής της CMC Markets, είπε στο αμερικανικό δίκτυο πως θεωρεί αναπόφευκτη» την χρεοκοπία της Ελλάδας, τονίζοντας ότι το ζήτημα δεν είναι το «αν» θα συμβεί, αλλά το «πότε» και σημειώνοντας ότι ένα τέτοιο γεγονός θα προκαλούσε αμφιβολίες για ολόκληρη την Ευρωζώνη.
«Ότι και αν συμβεί, ακόμη και αν συμφωνήσουν να δώσουν ένα μέρος της χρηματοδοτικής βοήθειας στην Αθήνα, η ελληνική οικονομία δεν θα καταφέρει να επιτύχει τους ρυθμούς της ανάπτυξης που χρειάζεται ώστε να αρχίσει να ξεπληρώνει τα χρέη της», αναφέρει.
Όπως υποστηρίζει, η Ελλάδα δεν μπορεί να σωθεί ούτε με παραπάνω βοήθεια από την «αποκαλούμενη τρόικα», ανεξάρτητα από το αν η χώρα κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις μέχρι τον Ιούνιο, όταν και όταν λήγει το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης.
Economist: H Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει μέχρι το καλοκαίρι
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Economist, η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει μέχρι το καλοκαίρι.Το οικονομικό περιοδικό αναφέρει πως οι αγορές συνεχίζουν να παραμένουν ανήσυχες και τονίζει πως από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία, τα πράγματα στην Ελλάδα δεν πάνε πολύ καλά.
«Η προεκλογική υπόσχεση του Έλληνα πρωθυπουργού να ασκήσει πίεση στους πιστωτές της χώρας ζητώντας μεταρρυθμίσεις με πιο ευνοϊκούς όρους είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει εκροή στις τραπεζικές καταθέσεις και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να έχουν εκτοξευθεί στα ύψη», αναφέρει το δημοσίευμα.
Ο Economist σημειώνει, παράλληλα, πως η κυβέρνηση προειδοποιεί ότι εάν δεν μπορέσει η χώρα να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της μέχρι τα τέλη του Απρίλη, τότε η χώρα δεν θα μπορέσει να πληρώσει το ΔΝΤ το Μάιο και τον Ιούνιο, επισημαίνει το δημοσίευμα.
«Η ελληνική οικονομία ταλαντεύεται ανάμεσα στην πολιτική αβεβαιότητα σχολιάζει ο αρθρογράφος και οι ελληνικές τράπεζες έχουν αναγκαστεί να στηριχθούν στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», αναφέρει, υπογραμμίζοντας ότι την ίδια ώρα τα φορολογικά έσοδα υποχώρησαν ήδη πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου και η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας έχει επιδεινωθεί σημαντικά.
Guardian: Η καταπακτή ανοίγει - Πιο κοντά στο Grexit η Ελλάδα
< «Μια καταπακτή ανοίγει σιγά-σιγά κάτω από την Αθήνα. Οι Φινλανδοί έδωσαν τον τόνο και την ώθηση την περασμένη εβδομάδα όταν αποκάλυψαν μια μυστική έκθεση, σύμφωνα με την οποία εκπονούνται, ήδη, σχέδια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Το Βερολίνο, με τη σειρά του, διά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εμμένει στην άποψη ότι η Ελλάδα οφείλει να πληρώσει τα χρέη της και επιπλέον δεν προσφέρει καμία ένδειξη ότι προτίθεται να υπαναχωρήσει από αυτή τη θέση».Με αυτό το σχόλιο στην κυριακάτικη έκδοση του ο Guardian εκτιμά ότι η Ελλάδα «διαβάζει» το τελευταίο κεφάλαιο του ογκώδους βιβλίου της, μαζί και όλη η Ευρώπη, και στο οποίο οι πρωταγωνιστές οδηγούνται στο Grexit.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα έχουν μείνει λίγες ημέρες μέχρι η Αθήνα να παρουσιάσει ένα σχέδιο και όχι περισσότερες από το να υπάρξει συμφωνία επί αυτού του σχεδίου. Σε αντίθετη περίπτωση, η Αθήνα θα ξεμείνει από χρήματα και να βρεθεί στο ύστατο σημείο κρίσης.
Εξηγεί το άρθρο: «Έπειτα από μια σειρά αντιφατικών δηλώσεων, τελικά, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρουφάκης ανακοίνωσε την πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων, κάτι που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε αρχικά αρνηθεί, αλλά με διαφορετικούς όρους. Δεν είπε τι θα πουλήσει, αλλά κατέστησε ως αυτονόητο πως υπάρχουν πολλά πράγματα που κατέχει το κράτος και τα οποία θα πάσχουν από χρόνια έλλειψη επενδύσεων, αν παραμείνουν στα χέρια της κυβέρνησης».
Πολλοί αναλυτές εξακολουθούν να αμφιβάλλουν για τις προθέσεις της πλειοψηφίας των χωρών της Ευρωζώνης, να αφήσουν την Ελλάδα να βγει εκτός Ευρωζώνης. Κάτι που φαίνεται και από τις εβδομαδιαίες αποφάσεις της ΕΚΤ να αυξάνει -έστω και ελάχιστα- τον ELA προς τις ελληνικές τράπεζες.
FT: Μην ποντάρετε σε «kolotoumba»
Τον γρίφο αναφορικά με τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις επιχειρούν να αποκρυπτογραφήσουν οι Financial Times, με νέο δημοσίευμα στη διαδικτιακή τους έκδοση.
Χρησιμοποιώντας, γραμμένη στα λατινικά, τη χαρακτηριστική ελληνική λέξη «κωλοτούμπα» («kolotoumba»), οι FT καλούν όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στις συνομιλίες της Αθήνας με τους δανειστές της, να μην… ποντάρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα υποχωρήσει από τις αριστερές θέσεις, με τις οποίες κέρδισε τις εκλογές.
«Όπως φαίνεται από τους ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας υπάρχει ένας προφανής τρόπος για τον Αλέξη Τσίπρα, τον αριστερό έλληνα πρωθυπουργό, να αποτρέψει την καταστροφή μίας χρεοκοπίας και της εξόδου από την ευρωζώνη: με την Ελλάδα να ξεμένει από ρευστό για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, θα πρέπει τελικά να υποκύψει στην πραγματικότητα και να κυβερνήσει σαν δεξιός ή τουλάχιστον σαν λιγότερο αριστερός», επισημαίνεται στο άρθρο.
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να «διαπραγματευθεί καλόπιστα με τους πιστωτές της Ελλάδας, να μην χάσει άλλο χρόνο με πομπώδεις, αντικαπιταλιστικές κινήσεις και να διατυπώσει αξιόπιστες υποσχέσεις οικονομικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής πειθαρχίας και υλοποίησης αυτών των μεταρρυθμίσεων».
Το δημοσίευμα συνεχίζει, τονίζοντας ότι, για να το πετύχει αυτό, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας «θα πρέπει να σπάσει τους δεσμούς με τους ακροαριστερούς στο κόμμα του που αντιτίθενται σε αυτούς τους συμβιβασμούς και οι οποίοι αντιστοιχούν στο 20% περίπου της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης του ΣΥΡΙΖΑ».
Αν συμβεί αυτό, οι Financial Times βλέπουν τον Τσίπρα να ηγείται ενός φιλοευρωπαϊκού εθνικού μετώπου με τα μετριοπαθή κόμματα που ηττήθηκαν στις εκλογές του Ιανουαρίου.
Όπως γράφουν, ωστόσο, στο εσωτερικό της χώρας δεν θεωρείται και τόσο σίγουρο ότι ο κ. Τσίπρας θα κάνει «kolotoumba», υποχωρώντας από τις αριστερές του θέσεις, χάρη στις οποίες, μάλιστα, κέρδισε τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.
Ως προς αυτό, επικαλούνται τα όσα έχει κάνει η κυβέρνηση τους 2,5 μήνες που είναι στην εξουσία. Έχει ψηφίσει το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, όπως επισημαίνουν, ενώ, με το «νομοσχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας», επέτρεψε στους Έλληνες που έχουν εκκρεμείς φορολογικές υποχρεώσεις να διευθετήσουν τα χρέη τους με 100 δόσεις.
«Εάν πληρώσουν ταχύτερα, θα ευνοηθούν με μερική διαγραφή. Αυτό δεν είναι μικρό ζήτημα. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Ελλάδα αντιστοιχούσαν το Φεβρουάριο στα 75,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 56,4 δισ. ήταν οφειλές φυσικών προσώπων προς το Δημόσιο».
Η εφημερίδα θυμίζει επίσης ότι η ελληνική Βουλή έχει φτιάξει τρεις ερευνητικές επιτροπές, που είναι δεδομένο ότι θα «εκνευρίσουν» τους συμμάχους και τους πιστωτές της Ελλάδας.
Παράλληλα, στο δημοσίευμα τονίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και δεν έχει εμπειρία εξουσίας, παλεύει σκληρά για να εφαρμόσει όσο το δυνατόν περισσότερο την αριστερή πλατφόρμα, βάσει της οποίας εξελέγη.
Χαρακτηρίζοντας ικανό στους ελιγμούς τον Αλέξη Τσίπρα, η εφημερίδα χρησιμοποιεί ορισμένα σχετικά με αυτό παραδείγματα: «Οργάνωσε την εκλογή του προερχόμενου από τη Νέα Δημοκρατία Προκόπη Παυλόπουλου στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Έκανε ανοίγματα σε μια πτέρυγα της ΝΔ, της οποίας ηγείται ο Κώστας Καραμανλής, ο πρωθυπουργός του οποίου η κυβέρνηση το 2004-2009 ήταν εν μέρει υπεύθυνη για την πανωλεθρία της αύξησης του χρέους, την οποία ο ίδιος κληρονόμησε».
Θυμίζει επίσης ότι ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, αν και άθεος, έκανε δημόσιες εμφανίσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και είναι επίσης προσεκτικός, ώστε να μη δημιουργήσει ανησυχίες στη στρατιωτική ηγεσία.
Και καταλήγει, τονίζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας «αν το επιλέξει, μπορεί να κάνει την «kolotoumba» και να ξεφορτωθεί τους ακραίους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλιώς μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι ετοιμάζει το έδαφος ώστε, σε περίπτωση πτώχευσης, να απευθυνθεί σε όλες τις πατριωτικές δυνάμεις που τον στηρίζουν»
JP Morgan: Η Ελλάδα δεν θα κηρύξει στάση πληρωμών
Η Ελλάδα δεν πρόκειται να κηρύξει στάση πληρωμών λόγω του φόβου επιβολής περιορισμών κεφαλαίου αναφέρει σε έκθεση της η JPMorgan, τονίζοντας ότι η 24η Απριλίου είναι απλά μία από τις πολλές προκλήσεις – προθεσμίες που καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα πιθανότατα θα συνεχίσει να μεταπηδά από τη μία οικονομική κρίση στην άλλη, καθώς η εκάστοτε αποπληρωμή δόσης θα συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο με τους αναλυτές να αναρωτιούνται εάν θα καταφέρει να την πραγματοποιήσει.
Αλλά στο τέλος, η Ελλάδα δεν θα κηρύξει στάση πληρωμών στο χρέος του επίσημου τομέα, από φόβο για μια ενδεχόμενη επιβολή περιορισμού κεφαλαίων, υποστηρίζει η JP Morgan, διαψεύδοντας σενάρια χρεοκοπίας, όπως αυτό που αποκάλυψαν οι Financial Times.
Ήδη όπως λέει, η πρόοδος μπορεί να είναι αργή, αλλά ο σκληρός τόνος των διαπραγματεύσεων έχει πέσει.
Στο τέλος, η πρόοδος θα κριθεί επαρκής ώστε να επιτευχθεί η εκταμίευση της δόσης, καθώς και οι δύο πλευρές θα συμβιβαστούν.
Τόμσεν στο ΔΝΤ: Στα χέρια των Ευρωπαίων η τύχη της Ελλάδας
Αρνητική εικόνα για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας και για τις προοπτικές της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές της παρουσίασε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ ο Πολ Τόμσεν, τονίζοντας ότι "τα νούμερα δεν είναι καλά", η ελληνική κυβέρνηση δεν επιτρέπει πρόσβαση στα στοιχεία και η διπαραγμάτευση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί. Ο επικεφαλής του Εωρωπαίκού Τμήματος του Ταμείου και πρώην "τοποτηρητής" του στην Ελλάδα, εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα θα κρατηθεί ζωντανή μόνο αν οι Ευρωπαίοι αποφασίσουν μέχρι τις 24 Απριλίου να τη στηρίξουν, χορηγώντας ρευστότητα.
Οπως είπε, από την πλευρά του ΔΝΤ δεν μπορεί να γίνει εκταμίευση χωρίς να υπάρχει αξιολόγηση - η οποία είναι δύσκολο να ολοκληρωθεί με τη διαδικασία που έχει υιοθετηθεί μέσω των "θεσμών", χωρίς φυσική παρουσία κλιμακίων στην Αθήνα και με περιορισμένη πρόσβαση σε στοιχεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τόμσεν είπε ότι δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει το μέγεθος δημοσιονομικού κενού, ούτε τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, καθώς η ελληνική κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν δίνουν ακριβή στοιχεία
Αναφερόμενος στις διπαραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης, εξέφρασε την άποψη ότι πρπει να συνοδεύεται από Μνημόνιο, διότι από τη στιγμή που η Ευρώπη ζητά να ελέγχεται η υλοποίηση των μέτρων και του Προγράμματος, πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο και "να είναι όλα γραπτά και υπογεγραμμένα".
Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ επισήμανε ότι οι "Θεσμοί" εξακολουθούν να πιέζουν για μέτρα στο ασφαλιστικό, τα εργασιακά, τα φορολογικά και τις ιδιωτικοποιήσεις. Οσον αφορά τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Τόμσεν φέρεται να δήλωσε ότι ο κατάλογος καλύπτει σε γενικές γραμμές θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν το επόμενο διάστημα και "είναι αρκετός ως μια αφετηρία". Πρόσθεσε, όμως, πως πρέπει να συζητηθούν τα σοβαρά θέματα όπως περιλαμβάνονται στην επιστολή της κ. Λαγκάρντ προς τον πρόεδρο του Eurogroup.
Η Ελλάδα δεν προετοιμάζει στάση πληρωμών
Ο Τσίπρας διαψεύδει τις φήμες
Η Ελλάδα δεν σχεδιάζει αθέτηση του χρέους, σε αντίθεση με το ρεπορτάζ των Financial Times, λέει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Η Ελλάδα ... δεν προετοιμάζεται για οποιαδήποτε αθέτηση του χρέους και το ίδιο ισχύει και για τους δανειστές της. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται γρήγορα προς μια αμοιβαία επωφελή λύση», ανέφερε το γραφείο του Πρωθυπουργού Τσίπρα σε δήλωσή του, σύμφωνα με το Reuters. Η Ελλάδα έχει προγραμματιστεί να κάνει πολλές πληρωμές στο ΔΝΤ κατά τους προσεχείς μήνες. Την 1η Μαΐου λήγει δόση € 203.000.000, άλλα € 770 εκατ στις 12 Μαΐου, και ακόμη € 1,6 δις τον Ιούνιο σε Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα (SDRs), ένα τεχνητό νόμισμα που δημιουργήθηκε από το ΔΝΤ, ώστε το ίδρυμα να μπορεί να εκταμιεύσει έξτρα κεφάλαια.
Τη Δευτέρα, οι Financial Times ανέφεραν Ελλάδα ήταν έτοιμη να χρεοκοπήσει εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία χρέους με τους πιστωτές μέχρι το τέλος Απριλίου, επικαλούμενο ανώνυμο κυβερνητικό αξιωματούχο. Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν θα καταβάλει τα Μάιο και τον Ιούνιο πληρωμές προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι Αρχές της Ελλάδας έκαναν μια πληρωμή € 448 εκατομμύρια στο ΔΝΤ, στις 9 Απριλίου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές τον Ιανουάριο με την υπόσχεση να παραμείνει στην ευρωζώνη, αλλά να επαναδιαπραγματευθεί το € 316 δισεκατομμυρίων χρέος της χώρας. "Αυτό που φαίνεται να εκνευρίζει είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να θέσει ένα τέλος στις πολιτικές λιτότητας", ανέφερε ο Τσίπρας στην ανακοίνωση στο Reuters.
Τον Φεβρουάριο, η τρόικα συμφώνησε να επεκτείνει το πρόγραμμα διάσωσης μέχρι τον Ιούνιο. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης έχει υποβάλει ένα σχέδιο οικονομικών μεταρρυθμίσεων που η ΕΕ πρέπει να εγκρίνει μέχρι το τέλος Απριλίου, προκειμένου η Ελλάδα να συνεχίσει τις συνομιλίες για το χρέους. Μια προκαταρκτική απόφαση για το θέμα αυτό αναμένεται στις 24 Απριλίου. Μια στάση πληρωμών θα έχει πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις για την ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς το χρέος της Ελλάδας είναι συνδεδεμένο με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και μοιράζεται ένα νόμισμα με 18 άλλα μέλη της ευρωζώνης. Ωστόσο, πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη μπορεί να έχει ήδη προεξοφληθεί, και οι συνέπειές της να είναι περιορισμένες.
Κομισιόν: Έως τις 24 Απριλίου
το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων
Ουσιαστικό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών Αρχών ως τις 24 Απριλίου προσδοκά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Μαργαρίτη Σχοινά.
Σε δηλώσεις του, επανέλαβε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών βρίσκονται σε εξέλιξη, σημειώνοντας ότι οι συζητήσεις αφορούν το σύνολο των θεμάτων που σχετίζονται με το ελληνικό πρόγραμμα και κινούνται στο πνεύμα της δήλωσης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
Ο ίδιος εκπρόσωπος της Επιτροπής αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο τόσο για τις χθεσινές δηλώσεις του διευθυντή επί ευρωπαϊκών θεμάτων του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν για την Ελλάδα, όσο και για τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, λέγοντας πως η Επιτροπή έχει κατ' επανάληψη τονίσει ότι δεν σχολιάζει κατά τη διάρκεια μιας συνολικής διαπραγμάτευσης.
«Δεν μας αφορά ο θόρυβος που γίνεται, μας ενδιαφέρει η ουσία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.
Ολιβιέ Μπλανσάρ-ΔΝΤ: Μια ελληνική
κρίση δεν μπορεί να αποκλειστεί
Στην εκτίμηση ότι μια ελληνική κρίση δεν μπορεί να αποκλειστεί προέβη ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ, επισημαίνοντας μάλιστα ότι θα αποσταθεροποιούσε τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
«Μια ελληνική κρίση δεν μπορεί να αποκλειστεί και αυτό θα ήταν ένα γεγονός που θα αποσταθεροποιούσε τις χρηματοπιστωτικές αγορές» ανέφερε, παρουσιάζοντας τις αναθεωρημένες οικονομικές προβλέψεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία για το 2015 και το 2016.
Ο κ. Μπλανσάρ τόνισε παράλληλα ότι ο κίνδυνος ύφεσης στην Ευρωζώνη, που πέρσι είχε παρουσιαστεί ως η σημαντικότερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία, έχει περιοριστεί, «όπως επίσης και ο κίνδυνος αποπληθωρισμού».
Βίζερ: «Η Αθήνα θα μείνει στο ευρώ»
«Το γενικό σενάριο είναι ότι η Αθήνα θα παραμείνει μέρος της Νομισματικής Ένωσης», τόνισε, εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Τιρόλερ Τάγκες Τσάιτουνγκ», απαντώντας με ένα κατηγορηματικό «όχι» στην ερώτηση αν αληθεύουν σενάρια και εικασίες περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Με την απάντησή του αυτή, ο Τόμας Βίζερ αντικρούει εμμέσως πλην σαφώς τη θέση που διατύπωσε χθες ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος, επαναφέροντας το θέμα ενός Grexit, τόνισε πως πρέπει να τεθεί το θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, κάτι που, όπως ισχυρίστηκε, «δεν αποτελεί ένα σενάριο που πρέπει να αποκλείεται, αλλά το τελείως αντίθετο».
Στη συνέντευξή του ο επικεφαλής του EuroWorking Group, δηλώνει «απολύτως αισιόδοξος» για μια επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, παρατηρώντας συγχρόνως πως οι τελευταίες δύο εβδομάδες πέρασαν μάλλον με παρασκηνιακές αντιπαραθέσεις παρά με σκληρή εργασία.
Διευκρινίζει δε ότι οι ευρωπαίοι εταίροι έδειξαν ευελιξία, αλλά ανακοίνωσαν πως τα βασικά σημεία του προγράμματος είναι αμετάκλητα, δηλαδή τα σημεία τα οποία αφορούν τη δημοσιονομική σταθερότητα, τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα και τη διατήρηση των μέτρων που θα φέρουν την Ελλάδα στον δρόμο μιας εθνικής οικονομίας προσανατολισμένης στις εξαγωγές και στην ισχυρή ανάπτυξη.
Απαντώντας σε ερώτηση «οι όροι που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα δεν είναι πραγματικά σκληροί, ενόψει της εξασθενημένης οικονομίας της», σημειώνει ότι κανείς πρέπει να βλέπει το έλλειμμα σε αναλογία με το συνολικό πρόβλημα, και η Ελλάδα είχε μια τεράστια ανισορροπία στα δημοσιονομικά ώστε να πρέπει να πετύχει μεγαλύτερο πλεόνασμα από ό,τι η Γερμανία.
Επισημαίνει στη συνέχεια ότι η Αθήνα δεν μπόρεσε να παρουσιάσει τα προηγούμενα τρία με τέσσερα χρόνια καμία επιτυχία σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, και πως εάν είχαν εφαρμοστεί θα μειώνονταν οι τιμές και θα αποτρέπονταν ένα κατρακύλημα του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού, «αλλά αυτό δεν συνέβη στη διάρκεια διακυβέρνησης, ούτε του Παπανδρέου ούτε του Σαμαρά».
Εάν υπάρξει πάλι επιστροφή στον δρόμο του προγράμματος, τότε δίχως άλλο μπορεί κανείς να διαπραγματευτεί και το ύψος του απαιτούμενου πλεονάσματος, του 4,5%, στον προϋπολογισμό, διευκρινίζει.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του, αναφέρει πως όλοι συμφωνούν με τις προθέσεις του έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για εξάλειψη της διαφθοράς στην Ελλάδα, για μια δημόσια διοίκηση όπου ο καθένας θα πληρώνει τους φόρους που του αναλογούν, ωστόσο οι διαφορές αρχίζουν από το πώς αυτά θα εφαρμοστούν, και η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει μια σειρά από προτάσεις, οι οποίες, κατά την άποψη του Τόμας Βίζερ, σαφώς δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση.
Ως παράδειγμα αναφέρει τις δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα δάνεια, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να φανταστεί γιατί ένας ο οποίος χρωστά ένα εκατομμύριο ευρώ θα πρέπει να ευνοηθεί με την αποπληρωμή σε εκατό δόσεις και τί έχει να κάνει αυτό με τους απλούς πολίτες, μερικοί από τους οποίους, όπως λέει, θα ήταν ευτυχείς εάν είχαν φορολογικές υποχρεώσεις ενός εκατομμυρίου ευρώ.