Η αξιοπρέπεια και η πρώτη φορά αριστερά ... κοστίζουν

“Ακόμη και αν γλυτώσει στους τρεις προσεχείς μήνες ισορροπώντας στα όρια της χρεοκοπίας, η Ελλάδα μπορεί να έχει χάσει την καλύτερη και μεγαλύτερη ευκαιρία της για μια μακροπρόθεσμη συμφωνία χρέους, με την αποξένωση της απο τους εταίρους της στην ζώνη του ευρώ, τη στιγμή ακριβώς που χρειάζονταν περισσότερο την υποστήριξή τους.

Τις ελπίδες της Ελλάδας για συμφωνία, σημειώνοντας ότι η καλύτερη ευκαιρία έχει χαθεί εξαιτίας των χειρισμών Τσίπρα- Βαρουφάκη, εξετάζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters προτείνοντας ως καλύτερες επιλογές στον Έλληνα πρωθυπουργό ένα δημοψήφισμα ή την αλλαγή κυβερνητικού εταίρου.

«Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει συντρίψει σε τέτοιο βαθμό την εμπιστοσύνη των εταίρων, που οι λύσεις που θα μπορούσαν να προσφερθούν πριν από μερικές εβδομάδες, τώρα είναι απρόσιτες», γράφει το Reuters.

Από τη στιγμή που μία πλήρης άφεση του χρέους είναι πολιτικά αδύνατη, η δεύτερη καλύτερη λύση για την Ελλάδα θα ήταν να αποπληρώσει τα ακριβά της δάνεια από το ΔΝΤ νωρίς, να εξαγοράσει τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ και να επεκτείνει τη διάρκεια των ομολόγων των κυβερνήσεων της ευρωζώνης για να εξασφαλίσει χαμηλότερα επιτόκια για τα επόμενα χρόνια.

Αυτό, γράφει το Reuters, θα έριχνε το πραγματικό επιτόκιο του ελληνικού χρέους σε κάτω από 2%, πολύ λιγότερο από αυτό που πλήρωνε η Αθήνα πριν από την κρίση το 2009 και θα μείωνε δραστικά το αρχικό ποσό που θα πρέπει να αποπληρωθεί την επόμενη δεκαετία, δίνοντας στην Ελλάδα την δημοσιονομική «ανάσα» για να αναζωογονήσει την οικονομία της.”


Δημοφιλείς αναρτήσεις