Κόψτε τους θεατρινισμούς, ο λογαριασμός ανεβαίνει

Καθώς Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αγωνίζεται για να εξασφαλίσει τις εκταμιεύσεις των δανείων για να μπορέσει η χώρα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, ο κύριος ανταγωνιστής του είπε σε συνέντευξη του στο Bloomberg Business, ότι είναι ανοικτός στην προσφορά μιας πολιτικής διάσωσης.



Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς, αναφέρει το Bloomberg, ο οποίος ανατράπηκε από τον Τσίπρα στην πρωθυπουργία με τις εκλογές του Ιανουαρίου, εξέφρασε την προθυμία του να ενταχθεί σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, εφόσον οι απαιτούμενες παραχωρήσεις για να κερδηθούν τα δάνεια έκτακτης ανάγκης, δημιουργήσουν ρήγμα εντός του κυβερνώντος αντιμνημονιακού συνασπισμού.

"Αν το σχέδιο είναι να κρατηθεί η Ελλάδα στην ευρωζώνη, θα παράσχουμε στήριξη", δήλωσε ο Σαμαράς σε συνέντευξή του στην Αθήνα, την Τετάρτη. "Η έξοδος θα σηματοδοτήσει μια ολοκληρωτική καταστροφή".

Μολονότι ο Σαμαράς αμφισβήτησε τη δέσμευση Τσίπρα για τη διατήρηση του ενιαίου νομίσματος, είπε ότι είναι η μόνη αποδεκτή οικονομική πορεία για την Ελλάδα.

"Για τη ζώνη του ευρώ, η μετάδοση των συνεπειών του να εγκαταλείψει η Ελλάδα το ευρώ, δεν πρόκειται να είναι σήμερα τόσο μεγάλη όσο θα ήταν πριν από τέσσερα χρόνια", δήλωσε ο Σαμαράς από το γραφείο του στα κεντρικά της Νέας Δημοκρατίας, όπου οι τρύπες από τις σφαίρες είναι ακόμα ορατές στους τοίχους και τα παράθυρα, μετά από την επίθεση από οπλισμένους με καλάσνικοφ το 2013 αντιπάλους των δικών του πολιτικών λιτότητας. "Αλλά ακόμα κι έτσι, οι συνέπειες πρόκειται να είναι τεράστιες, και θα πρόκειται για μια πολιτική καταστροφή".

Με τα μετρητά να εξαντλούνται και μια ανανεωμένη διαφαινόμενη ύφεση, η κυβέρνηση αντι-λιτότητας στην Ελλάδα παρατείνει τις συνομιλίες με τους αξιωματούχους της ευρωζώνης στην προσπάθειά της να πετύχει τη διάσωση με καλύτερες συνθήκες. Οι διαπραγματεύσεις σηματοδοτούν το τελευταίο κεφάλαιο σε έναν εξαετή αγώνα κατά τον οποίο το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν συρρικνώθηκε περίπου κατά το ένα τέταρτο.

«Ψέματα, δεν υπάρχει δράση»

"Η αγορά ασφυκτιά μέσα στην αβεβαιότητα", δήλωσε ο Σαμαράς. Η συμβουλή του προς τον Τσίπρα: "Κόψτε τα θεατρινισμούς, ο λογαριασμός ανεβαίνει".

Ο Τσίπρας έχει πει πολλές φορές ότι θέλει να πετύχει έναν "έντιμο συμβιβασμό" με τους πιστωτές της ζώνης του ευρώ που θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση των δανείων έκτακτης ανάγκης και να αποτρέψει μια πτώχευση που θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα έξω από το ευρώ.

«Βλέπω πολλά λόγια, πολλή θεωρία, πολλά ψέματα, και καμία ενέργεια», είπε ο Σαμαράς. "Όλα αυτά συνθέτουν ένα μεγάλο ερωτηματικό". Η κυβέρνηση πρέπει να τιμήσει τον κατάλογο των δεσμεύσεων που συμφωνήθηκαν τον Φεβρουάριο για την επέκταση της διάσωσης, τόνισε.

Οικονομικη Ενίσχυση

"Αν ιδεολογικά καταλήξουν ότι δεν θα τηρήσουν αυτή τη συμφωνία, τότε μπορεί να έχουμε μια πτώχευση", δήλωσε ο Σαμαράς.

Ο Τσίπρας αγωνίστηκε για την ανατροπή των δεσμεύσεων, που οι προκάτοχοί του συμπεριλαμβανομένου του Σαμαρά, ανέλαβαν ώστε να εξασφαλίσουν την οικονομική ενίσχυση των € 240 δισεκατομμυρίων. Υποσχόμενος να σταματήσει τις περικοπές των δαπανών, το πάγωμα των συντάξεων, και τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου, έφτασε τώρα στη δύσκολη θέση να πρέπει να πείσει την υπόλοιπη Ευρώπη για να διατηρήσει την ροή της οικονομικής βοήθειας.

"Χώρες της Ευρωζώνης που έχουν χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ από την Ελλάδα, χώρες που έχουν εκλογές και οι χώρες που έχουν περάσει από ένα πρόγραμμα που δεν πρόκειται μας δώσουν περισσότερα χρήματα, αν δουν ότι η κυβέρνηση δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της και συμπεριφέρεται με ένα αντι-ευρωπαϊκό τρόπο", επισήμανε ο Σαμαράς.

Ο απόφοιτος του Χάρβαρντ οικονομολόγος απέρριψε τις επικρίσεις ότι δεν έχει υποστηρίξει την κυβέρνηση στην προσπάθειά της να αποτρέψει μια οικονομική και κοινωνική κατάρρευση, επισημαίνοντας ότι το κόμμα του υποστήριξε τα δύο νομοσχέδια που έφερε μέχρι τώρα ο Τσίπρας στο κοινοβούλιο.

Ο Σαμαράς τόνισε ότι είναι ο Τσίπρας που υπονομεύει την αξιοπιστία της χώρας, κάνοντας ανοίγματα προς τη Ρωσία. Ο Τσίπρας που θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα την επόμενη εβδομάδα.

«Όταν είσαι στην Ευρώπη και ζητάς από τους Κινέζους, τους Ιρανούς, τους Ρώσους, να χρηματοδοτήσουν το έλλειμμά σου, δεν στέλνεις ένα μήνυμα προς την υπόλοιπη Ευρώπη, ότι στην πραγματικότητα δεν είσαι και τόσο σοβαρός φιλοευρωπαίος;»



Δημοφιλείς αναρτήσεις