Διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες ... Αγωνία στην Ελλάδα

“Κρίσιμη μέρα για τη ρευστότητα του ελληνικού Δημοσίου η 8η Απριλίου, καθώς πρέπει να εκδώσει γραμμάτια, τα οποία είναι εξαιρετικά αμφίβολο αυτή τη στιγμή το αν θα καλυφθούν ή όχι.



Μετά τη σαφή εντολή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς τις ελληνικές, να μην αυξήσουν την έκθεσή τους στα ελληνικά έντοκα γραμμάτια, το οικονομικό επιτελείο ψάχνει λύσεις για την εξεύρεση σχεδόν 750 εκατ. ευρώ για τη συγκεκριμένη έκδοση, τα οποία όμως δεν είναι διασφαλισμένα.

Το Υπουργείο Οικονομικών προχωράει στη δημοπράτηση έντοκων γραμματίων με σκοπό την κάλυψη γραμματίων ύψους 1,4 δις ευρώ στις 14 του μήνα. Από αυτό το ποσό το μισό κατέχουν ξένοι επενδυτές, οι οποίοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι δε θα αγοράσουν εκ νέου ελληνικούς τίτλους, δεδομένης της υπάρχουσας κατάστασης. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται κενό περίπου 750 εκατ. ευρώ.

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ήδη εξαντλήσει μεγάλος μέρος των δυνατοτήτων της για αγορά εντόκων γραμματίων μέσω του κοινού κεφαλαίου και δύσκολα θα μπορέσει να καλύψει το ποσό των 750 εκατομμυρίων.

Σε αυτό το πλαίσιο η προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου συγκεντρώνεται στην αξιοποίηση της ρευστότητας που έχουν σε εμπορικές τράπεζες ΔΕΚΟ και ασφαλιστικά ταμεία. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ενημερώσει για τις δυνατότητες να επενδύσουν σε κρατικούς τίτλους και η απόφαση του ΟΑΕΔ να διαθέσει το ποσό των 120 εκατ. ευρώ, από τα συνολικά 340 εκατ. ευρώ που φαίνεται πως διαθέτει σε ρευστό, δημιούργησε προσδοκίες ότι κι άλλα ταμεία μπορεί να προχωρήσουν σε αντίστοιχες αποφάσεις τις επόμενες μέρες.

Το κλίμα, ωστόσο, στην πλευρά των κοινωνικών εταίρων δε φαίνεται να μεταστρέφεται άμεσα, ενώ παράλληλα η ρευστότητα μειώνεται κατά την περίοδο πληρωμών των συντάξεων.

Το ΙΚΑ, το μόνο Ταμείο που δεν έχει θέσει το θέμα σε κάποια από τα προηγούμενα διοικητικά συμβούλιά του, δεν αναμένεται να συζητήσει το θέμα εντός της ερχόμενης εβδομάδας. Ο ΟΑΕΕ αλλάζει διοίκηση την 1η Απριλίου και είναι δύσκολο να λάβει κάποια απόφαση εντός της ερχόμενης εβδομάδας, ενώ ΟΓΑ και ΕΤΑΑ δεν έχουν θέσει στην ημερησία διάταξη θέμα μετατροπής των διαθεσίμων τους σε βραχυπρόθεσμους τίτλους (repos).

Το οικονομικό επιτελείο περιμένει εναγωνίως και τις αποφάσεις των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Αττικό Μετρό κ.λπ.) οι οποίες δύσκολα θα αποφασίσουν να επενδύσουν σε κρατικά repos.

Η έγκριση της λίστας μεταρρυθμίσεων

Κάτω από αυτές τις συνθήκες και με αυτά τα δεδομένα, οι δυνατότητες ελιγμών είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Η έγκριση της λίστας μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση κρίνεται σημαντικό να εγκριθεί, αφού θα διαμορφώσει ενδεχομένως τις συνθήκες για την αποδέσμευση κερδών του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα, ύψους 1,9 δις ευρώ και πιθανόν να επιστραφεί και 1,2 δις από τν Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF).

Εκτός της 8ης Απριλίου, οι επόμενες δύο κρίσιμες ημερομηνίες είναι η 9η Απριλίου, οπότε και πρέπει να αποπληρωθεί η δόση προς το ΔΝΤ, ύψους 450 εκατ. ευρώ και η 15η Απριλίου, οπότε θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ακόμα μία έκδοση έντοκων γραμματίων , για την άντληση 1 δις ευρώ και την αναχρηματοδότηση αντίστοιχου ύψους λήξης στις 17 του ίδιου μήνα.

Πέραν αυτών, ο Απρίλιος είναι σχετικά χαλαρός μήνας, καθώς οι τόκοι που πρέπει να καταβληθούν ανέρχονται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχει η ανελαστική δαπάνη για καταβολή μισθών και συντάξεων που ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ.”



Δημοφιλείς αναρτήσεις