Μάθε παιδί μου να ονειρεύεσαι με τα μάτια σου ανοιχτά!

“Δεν αναρωτιέμαι καθόλου τι να πω στα παιδιά μου για την επαγγελματική τους πορεία στην ζωή τους. Δεν έχω καμία αμφιβολία το τι πρέπει να μάθουν για να κερδίσουν την ζωή τους όπως την θέλουν.




Ξέρω τι θα τους μάθω.

Τους μαθαίνω ήδη από την πολύ μικρή τους ηλικία, να σκέφτονται σαν πλούσιοι και όχι σαν φτωχοί. Κάτι που εγώ χρειάστηκε να το κάνω μόνος μου για τον εαυτό μου, αφού δεν με δίδαξε κανείς.

Γνωρίζω πολύ καλά ότι στα σχολεία μας, στα παιδιά μαθαίνουν να σκέφτονται σαν φτωχοί και μόνο σαν υπάλληλοι. Μπορεί να αποφοιτούν από τα πανεπιστήμια ως εξαιρετικοί επιστήμονες, αλλά όταν έρθει η ώρα να εφαρμόσουν την επιστήμη τους και να βγάλουν χρήματα από αυτήν, αν δεν καταφέρουν να βρουν δουλειά κάπου, τότε τα κάνουν θάλασσα. Τα σημερινά παιδιά στην Ελλάδα δεν έχουν ιδέα πώς να βγάλουν χρήματα. Και ακόμα περισσότερο πώς να τα διαχειριστούν. Όλοι σκέφτονται πρώτα το lifestyle και μετά το πώς να το αποκτήσουν.

Το μεγάλο Ελληνικό πάρτι τελείωσε.

Μέχρι τώρα η ευημερία τροφοδοτούνταν από την φούσκα στην Ελληνική οικονομία και από το φθηνό χρήμα που δανείζονταν όλοι λόγω της δύναμης του ευρώ. Το σπάταλο δημόσιο δανείζονταν χρήματα από τις αγορές, τα οποία χρήματα μέσω των δημοσίων υπαλλήλων, των συνταξιούχων και των δημοσίων δαπανών, ουσιαστικά τα χάριζε στην Ελληνική κοινωνία. Μόνο που ήταν δανεικά. Μέχρι τώρα ήταν πάρα πολύ εύκολο να βγάλεις χρήματα γιατί η ροή ήταν τεράστια μέσω αυτού, του αδιέξοδου τελικά, μηχανισμού που είχε στηθεί.

Όσα πιο πολλά χρήματα χάριζαν οι πολιτικοί, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες είχαν να επανεκλεγούν, αυτό οδήγησε στην πραγματική μετάλλαξη του τρόπου σκέψης των Ελλήνων και τώρα δεν μπορούν οι περισσότεροι να διαχειριστούν αυτήν την αλλαγή των συνθηκών, που πολύ λανθασμένα όλοι την ονομάζετε«κρίση.»

Αυτή η στρεβλή αντίληψη ότι το υψηλό βιοτικό επίπεδο είναι αυτονόητο και συνδεδεμένο με την επαγγελματική ιδιότητα είναι γενική παραδοχή. Δηλαδή, στην Ελλάδα ο μέσος απόφοιτος πανεπιστημίου πιστεύει ότι έχοντας σπουδάσει παράδειγμα δικηγόρος, θα ανοίξει ένα δικηγορικό γραφείο και αυτομάτως θα γίνει πλούσιος. Ή αν κάποιος έχει σπουδάσει μαθηματικός, θα διοριστεί στο δημόσιο και θα είναι μια χαρά. Σύσσωμη η Ελληνική κοινωνία πιστεύει ότι αν έχεις με κάποιον τρόπο λάβει έναν ακαδημαϊκό τίτλο σε κάτι, ακολουθεί αυτόματα και το κοινωνικό και οικονομικό status που το συνόδευε μέχρι τώρα.

Αυτό είναι απλά λάθος! Να γνωρίζετε κάτι, από εδώ και πέρα και για πάντα, αυτό δεν θα υπάρχει. Ξεχάστε το! Τώρα θα πρέπει να είσαι και καλός επιχειρηματίας.

Οι Έλληνες ήταν πάντα εξαιρετικοί επιχειρηματίες.

Οι Έλληνες παραδοσιακά ήταν πετυχημένοι επιχειρηματίες και έμποροι. Οι έμποροι και οι πλοιοκτήτες έπαιξαν τον σημαντικότερο λόγο στην δημιουργία του σύγχρονου Ελληνικού κράτους,χρηματοδοτώντας τον αγώνα των Ελλήνων για την απελευθέρωση τους από την Οθωμανική αυτοκρατορία. Στην αρχαιότητα, χάρη στην ναυτιλία τους και μέσω του εμπορίου τους, οι Έλληνες έγιναν ο πλουσιότερος και ισχυρότερος λαός της εποχής τους. Χάρη στο διεθνές εμπόριο των Ελλήνων,  στους βιομήχανους και στους εφοπλιστές, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα ανέκαμψε η χώρα. Το Ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο είναι διάσημο και θρυλικό.

Πόσο βαθιά απογοητευτικό είναι που μας βλέπω σήμερα τους Έλληνες να μην ήμαστε έμποροι και επιχειρηματίες. Σήμερα κυριαρχεί η νοοτροπία του υπαλλήλου και μάλιστα του δημόσιου υπαλλήλου που δεν χρειάζεται να δουλέψει καν για να είναι άνετος και ωραίος.

Με αυτό το μοντέλο όμως να έχει καταρρεύσει, είναι επόμενο η ανεργία να είναι υψηλότατη. Όλα δείχνουν ότι πολύ σύντομα και το Ελληνικό δημόσιο είτε θα μειώσει πάρα πολύ τους μισθούς, είτε θα μειωθεί (επιτέλους) και το ίδιο σε μέγεθος. Άρα το μέλλον των υπαλλήλων στην Ελλάδα δεν δείχνει πλέον λαμπρό. Μην περιμένετε από καμία κυβέρνηση να πατήσει ένα κουμπί και να δημιουργηθούν εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Δεν θα γίνει αυτό, σας το υπογράφω. Τζάμπα ψηφίσατε τον Τσίπρα και τον Βαρουφάκη ελπίζοντας να σας ξανακαλέσουν στο πάρτι. Σας είπαν ψέματα ότι μπορούν να το κάνουν, σας εξαπάτησαν.

Ποια είναι η λύση.

Συχνά όταν μιλάω με νέους, όλοι καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα, «υπάρχει ανεργία», «μας γκρέμισαν τα όνειρα», «μας κλέψανε το μέλλον» και άλλες τέτοιες γελοίες μοιρολατρικές βαρύγδουπες αριστερές βλακείες! Το μόνο που πετυχαίνουν, είναι να αποενοχοποιούνται και να θυματοποιούνται, που αυτό τελικά τους κάνει και να συνεχίζουν να μένουν αδρανείς.

Η συμβουλή που τους δίνω είναι αυτή: «Πόσο ανόητο πιστεύετε ότι είναι να ψάχνεις για δουλειά σε μια χώρα με 25% ανεργία και μάλιστα μεταξύ των νέων να είναι στο 50%; Αν πραγματικά θέλεις δουλειά, τότε σταμάτα να ψάχνεις και φτιάξε μια!»

Όταν το λέω αυτό, όλοι, μα όλοι, μου λένε το ίδιο πράγμα. «Χρειάζονται λεφτά για να κάνεις μια δουλειά! »Να σας πω ένα μυστικό; ΔΕΝ χρειάζονται λεφτά για να ξεκινήσεις μια δουλειά. Ρωτήστε όλους τους αυτοδημιούργητους εκατομμυριούχους και δισεκατομμυριούχους αν ξεκίνησαν με λεφτά. Κανείς τους! Σας το βεβαιώνω, το έχω κάνει και εγώ. Αυτό που χρειάζεσαι είναι ο σωστός τρόπος σκέψης. Αυτό που χρειάζεται είναι να το θέλεις πάρα πολύ και όχι απλά να το επιθυμείς, οι πλούσιοι θέλουν αληθινά να γίνουν πλούσιοι και οι φτωχοί μόνο το εύχονται, για αυτό λαχεία παίζουν μόνο οι φτωχοί. Επίσης θα πρέπει να κάνεις ότι χρειάζεται, δεν φτάνει μόνο να το θέλεις. Πρέπει και να μην φοβάσαι να χάσεις.

Να ονειρεύεσαι με τα μάτια σου ανοιχτά!

Η φτώχια είναι τρόπος σκέψης. Αλλάξτε τον!”



*** Ο Πασχάλης Φίλιος είναι επιχειρηματίας στον τομέα των ακινήτων.
Είναι θερμός υποστηρικτής της ελεύθερης αγοράς.
Κατάγεται από την Ορεστιάδα και ζει στην Αθήνα και στο Dubai.




Δημοφιλείς αναρτήσεις