Το ελληνικό δράμα ή αλλιώς "σαπουνόπερα" ... επανακάμπτει

“Η Ελλάδα έχει να κάνει ακόμη μια "βαριά" αποπληρωμή δανείου για αυτή την εβδομάδα. Θα μπορούσε να "στεγνώσει" τα διαθέσιμα της, σύμφωνα με το δημοσίευμα του CNN Money, αφήνοντας ελάχιστα για να πληρώνει τις υποχρεώσεις της, μέχρι η Ευρώπη ωα εκδόσει περισσότερα δάνεια διάσωσης.



Στην τελευταία σύνοδο των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης(Eurogroup) συμφώνησαν τον περασμένο μήνα, να επεκτείνουν το πρόγραμμα διάσωσης στην Ελλάδα, αλλά μόνο θα παραδώσει περισσότερα μετρητά από τη στιγμή που είστε ευχαριστημένοι με τα σχέδιά της για οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Η Αθήνα αποπλήρωσε € 584.000.000 στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τη Δευτέρα, αλλά πρέπει να εμβάσει στο ΔΝΤ άλλα € 350.000.000 την Παρασκευή.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την ελληνική κεντρική τράπεζα δείχνουν πόσο απελπιστική έχει γίνει η κατάσταση.

Το πλεόνασμα του προϋπολογισμού στην Ελλάδα - πριν αποπληρωμή του χρέους - μειώθηκε στα € 503 εκατομμύρια στα τέλη του Φεβρουαρίου, πολύ χαμηλότερα από τα € 1,7 δισεκατομμύρια πριν ακριβώς ένα χρόνο. Τα φορολογικά έσοδα μειώθηκαν κατά € 1.000.000.000 από τον στόχο τον Ιανουάριο. Υπήρχε και επιπρόσθετη μείωση ύψους 121 εκατομμυρίων ευρώ το Φεβρουάριο.

Οι αγορές για άλλη μια φορά δείχνουν νευρικότητα για τα όλο και πιο 'εύθραυστα' οικονομικά της χώρας.

Η απόδοση των ελληνικών κρατικών ομολόγων 10ετούς διάρκειας, έχει εκτοξευθεί στο 10,5% από 9,5% πριν από ένα μήνα, και η τιμή αγοράς ασφαλίστρων έναντι μιας ελληνικής χρεοκοπίας έχει αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες ημέρες.

Η ελληνική κυβέρνηση καθησυχάζει αυτές τις ανησυχίες.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης κάλεσε την Ευρώπη να μην αφήσει «ασήμαντα προβλήματα ρευστότητας", να γίνουν αιτία 'διαιρέσεων' στο εσωτερικό της ευρωζώνης.

Επιμένει στο ότι, η Ελλάδα έχει αρκετά μετρητά για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του χρέους της.

Αλλά το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της χώρας έχει προειδοποιήσει την κυβέρνηση ενάντια των επιδρομών της στα ταμεία κοινωνικής πρόνοιας, προκειμένου να καλυφθεί το χάσμα στα οικονομικά της.

Περισσότερες κρίσιμες συνομιλίες πρόκειται να γίνουν στο τέλος της εβδομάδας, όταν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας θα συναντηθεί με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πιέζουν την Ελλάδα να προχωρήσει με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες συμφώνησε να ολοκληρώσει σε αντάλλαγμα για την παράταση διάσωσης του Φεβρουαρίου.

Αυτή η συμφωνία διέσωσε την Ελλάδα από την έξοδο λόγω 'ατυχήματος' από το ευρώ.

Η πρόοδος ήταν αργή, και η κατά της λιτότητας κυβέρνηση της Ελλάδας, 'μάχεται' να συμβιβάσει τις υποσχέσεις που έδωσε στους ψηφοφόρους της με τις υποσχέσεις της στην Ευρώπη.

Οι εντάσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την υπόλοιπη ευρωζώνη εντείνονται.

Έλληνες ηγέτες έχουν κατηγορήσει τη Γερμανία, χρηματοδότη της ευρωζώνης, γιά υπονόμευση της κυβέρνησής τους.”




Δημοφιλείς αναρτήσεις