“Η Ελλάδα – όπου το πρόγραμμα διάσωσης είναι το αντικείμενο ενός συνεχιζόμενου δράματος και συζήτησης – θα μπορούσε να μάθει ένα – δύο πράγματα από την Ιρλανδία, το παιδί-«πρότυπο» της Ευρώπης για τη λιτότητα και την οικονομική ανάκαμψη, δήλωσε στο CNBC ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Enda Kenny.
«Για την Ελλάδα, υπάρχει ένα μάθημα από την Ιρλανδία» δήλωσε ο Enda Kenny. «Προφανώς, σεβόμαστε και κατανοούμε τις δυσκολίες που υπάρχουν στην Ελλάδα από την ανθρωπιστική άποψη… Η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο και χώρο και η Ευρώπη δίνει στην Ελλάδα αυτόν τον χρόνο και τον χώρο».
Η Ελλάδα κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων από τότε που η νέα αριστερή κυβέρνηση ήρθε στην εξουσία στις πρόωρες εκλογές του Ιανουαρίου. Το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε να σκίσει το μακροχρόνιο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας και τα αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας εάν εκλεγόταν.
Κατά τη διάρκεια σκληρών διαπραγματεύσεων με τους διεθνείς πιστωτές της πριν δύο εβδομάδες, ωστόσο, η Ελλάδα αναγκάστηκε να υποχωρήσει από μερικές προεκλογικές της δεσμεύσεις και να ζητήσει μία παράταση του προγράμματος διάσωσης. Χορηγήθηκε μία 4μηνη παράταση, αλλά προκειμένου να λάβει μία ζωτικής σημασίας δόση από το πρόγραμμα διάσωσης τώρα χρειάζεται να κάνει ριζικές και άμεσες μεταρρυθμίσεις, σημειώνει το δημοσίευμα.
Ο εταίρος της Ελλάδας στην ευρωζώνη και αποδέκτης έκτακτης χρηματοδοτικής βοήθειας, η Ιρλανδία, επίσης έλαβε μία οικονομική διάσωση στο απόγειο της κρίσης χρέους στην περιοχή. Αλλά η Ιρλανδία έχει χαρακτηριστεί ως παιδί-πρότυπο για τα μέτρα λιτότητας και αποχώρησε από το πρόγραμμα βοήθειας το 2013. Πέρυσι, ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση με το ΑΕΠ της να επεκτείνεται με ρυθμό 4,8%.
Μιλώντας στο περιθώριο συνεδρίου στο Δουβλίνο, ο Enda Kenny δήλωσε στο CNBC ότι η Ιρλανδία ξεπέρασε τις απαιτήσεις που έθεσαν οι διεθνείς πιστωτές της. Το πρόγραμμα διάσωσης της χώρες εποπτευόταν από την λεγόμενη τρόικα που αποτελείται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
«Δεν ακολουθήσαμε τους κανόνες, με την έννοια ότι οικοδομήσαμε μία σχέση με την τρόικα και στην πραγματικότητα κάναμε καλύτερες προτάσεις απ’ ότι έκαναν οι ίδιοι… Σημειώσαμε πρόοδο» δήλωσε. «Τώρα είμαστε σε θέση να αποπληρώσουμε τα δάνεια προς το ΔΝΤ και να δανειστούμε χρήματα από τις διεθνείς αγορές σε ιστορικά χαμηλά επιτόκια».
Σε αντίθεση με την Ιρλανδία, οι σχέσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της και τους γείτονές της στην ευρωζώνη μοιάζουν πιο τεταμένες από ποτέ, αναφέρει το CNBC, με μία σειρά αψιμαχιών να βλέπει τα φώτα της δημοσιότητας κατά τις τελευταίες εβδομάδες. Κάνοντας τα πράγματα ακόμη πιο περίπλοκα υπάρχουν αντικρουόμενες αναφορές για την πιθανότητα μίας τρίτης διάσωσης για την Ελλάδα, την οποία αξιωματούχοι της ευρωζώνης έχουν αρνηθεί.
Ο Enda Kenny επιμένει ότι η διαδικασία της Ιρλανδίας της «εποικοδομητικής εμπλοκής» με την Ευρώπη είναι η πορεία που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα.
«Όσο δύσκολο κι αν ήταν για τη χώρα μας, τα οφέλη αρχίζουν να φαίνονται μετά από μία τετραετή περίοδο» δήλωσε. «Το έχω πει αυτοπροσώπως αυτό στον Έλληνα πρωθυπουργό – ιδού ένα μάθημα από μία μικρή χώρα που μπορείτε να σκεφτείτε σχετικά με την οικοδόμηση της δικής σας οικονομία για το μέλλον».”
Capital
Μην χάσετε για κανένα λόγο ... αξίζουν τον κόπο