Έτοιμοι για το Eurogroup της Δευτέρας

“Με συγκεκριμένες κοστολογημένες προτάσεις για μεταρρυθμίσεις θα πάει στο Eurogroup της Δευτέρας o Γιάνης Βαρουφάκης. Το ζήτημα απασχόλησε τη συνεδρίαση κυβερνητικού συμβουλίου οικονομικής πολιτικής, στο υπουργείο Οικονομικών, υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.



Όπως ανέφερε ο κ. Δραγασάκης, «ο υπουργός Οικονομικών θα πάει στο Eurogroup με συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις για μεταρρυθμίσεις που προάγουν την αποτελεσματικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη στον τομέα της οικονομίας».

Ερωτηθείς εάν οι συγκεκριμένες προτάσεις αφορούν στα υπό κατάρτιση νομοσχέδια, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απάντησε ότι «θα είναι και καινούργια πράγματα».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «η κυβέρνηση έχει το δικό της πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Είναι ένα ευρύ πεδίο που έχει και το δικό μας πρόγραμμα και τη συμφωνία με τους θεσμούς. Η συμφωνία είναι υποσύνολο στο πρόγραμμα της κυβέρνησης».

Παράλληλα, διέψευσε τη φημολογία περί άφιξης την Τετάρτη στην Αθήνα τεχνικών κλιμακίων των θεσμών, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν έχω καμία τέτοια ενημέρωση».

Στο Συμβούλιο μετείχαν, εκτός του κ. Δραγασάκη, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη και Δημήτρης Μάρδας και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σημειώνεται ότι νωρίς το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών σύσκεψη των κ.κ. Βαρουφάκη και Μάρδα, με τη συμμετοχή του επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Στέλιου Παπαδόπουλου, με αντικείμενο την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του Δημοσίου.

Όπως δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, στο περιθώριο της σύσκεψης, «υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση των θεμάτων ρευστότητας για τον Μάρτιο».

Στο κυβερνητικό συμβούλιο οικονομικής πολιτικής συζητήσαμε για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που χρειάζεται η χώρα και οι οποίες θα τεθούν σε εφαρμογή από την κυβέρνηση, με γνώμονα την αποτελεσματικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη στη βάση του κοινού εδάφους της συμφωνίας του Eurogroup.

Αυτό δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος προήδρευσε της απογευματινής σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών. ”


Νέο «τοξικό» δάνειο προεξοφλούν υποχρεώσεις
άνω των 60 δισεκατομμυρίων ευρώ

Απειλή λήψης νέου «τοξικού» δανείου συνιστούν οι εφιαλτικές υποχρεώσεις για χρεολύσια και τόκους των προσεχών τεσσάρων ετών, καθώς αθροιστικά υπερβαίνουν το ποσό των 60 δισ. ευρώ, εξέλιξη που θα φέρει την κυβέρνηση ενώπιον της κρίσιμης απόφασης να υπογράψει νέο μνημόνιο.

Στην τετραετία 2015-2018 οι πληρωμές χρεολυσίων ανέρχονται σε 36,75 δισ. ευρώ και με την προσθήκη των τόκων ύψους 24,9 δισ. ευρώ, το σύνολο ανέρχεται σε 61,6 δισ. ευρώ, ποσά που προβληματίζουν τόσο την κυβέρνηση όσο και τους εταίρους για τις δυνατότητες αποπληρωμής τους από την Ελλάδα, χωρίς νέα βοήθεια.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης έχει χαρακτηρίσει «τοξικά» τα δάνεια που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα από το 2010 και μετά, τονίζοντας πως με τις επιλογές που έγιναν φορτώθηκαν νέα δάνεια σε μια χρεοκοπημένη χώρα.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ στη «Ναυτεμπορική»


Μην χάσετε για κανένα λόγο ... αξίζουν τον κόπο


Δημοφιλείς αναρτήσεις