Για το ενδεχόμενο πιστωτικό γεγονός

“Απειλεί, λέει, ο Σόιμπλε με πιστωτικό γεγονός σχολιάζοντας σε γερμανικό κανάλι τις δηλώσεις Βαρουφάκη πως τα ομόλογα της ΕΚΤ είναι διαφορετικό χρέος από του ΔΝΤ και θα αντιμετωπισθεί διαφορετικά σε συνεννόηση με τους εταίρους.



Δεν απειλεί ο Σόιμπλε!

Μεταφέρει το αυτονόητο.
Το πιστωτικό γεγονός, θα το ξαναπώ, δεν είναι το ξεφώνημα ενός φεσωμένου εναντίον ενός μπαταχτσή, οπότε εάν αυτοί ψιλοαγαπιούνται δεν θα ξεφωνίσει ο φεσωμένος και με ένα "έλα μωρέ τώρα" καθαρίζει ο μπαταχτσής.
Το πιστωτικό γεγονός το επισημαίνουν και το ξεφωνίζουν τρίτοι, των οποίων η δουλειά είναι ακριβώς αυτή: να ενημερώνουν την επενδυτική κοινότητα για το αξιόχρεο κρατών, τραπεζών, εταρειών.
Οι περιώνυμοι οίκοι αξιολόγησης.

Μπορεί να λέει όποιος γουστάρει, ό,τι γουστάρει για τους οίκους, ας θυμηθεί όμως και τον Ιούνιο 2011 που η εφαρμογή της λεγόμενης γαλλικής φόρμουλας απετράπη με μόνη την ανακοίνωση της Moody's πως θα το θεωρήσει πιστωτικό γεγονός.
Κι ας σκύλιαζε η Μέρκελ.

Αντί να βλέπουμε απειλές εκεί που δεν υπάρχουν, ας πει κάποιος στους Τραμπάκουλες της κυβέρνησης ή να σκέφτονται πριν μιλήσουν ή να μη μιλούν για πράγματα που δεν ξέρουν.

Κυρίως όμως να κάνουν τη δουλειά τους.
Αν υπάρχει πρόβλημα με την εξώφληση ομολόγου της ΕΚΤ πρέπει αμέσως να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μ' αυτήν για να υπάρξει διακανονισμός ο οποίος να ακολουθεί τους κανόνες του συναλλάσεσθαι, να είναι διαφανής και ανακοινώσιμος. Και το μασαζάκι στους οίκους βοηθάει.”


Άθλιοι εκβιαστές, βρε παιδάκι μου!

Ο κ. Δραγασάκης, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και συμμετασχών στο Eurogroup 11/2, δήλωσε, λέει, στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ (κυκλοφορεί και τουΐτ - αν είναι όντως δικό του, ο θεός κι η ψυχή του) πως μας (τους) οδηγούσαν σε εκβιασμό: ή υπογράφετε μνημόνιο ή χρεοκοπείτε. Δεν ξέρουμε ποιά είπε πως ήταν η αντίδραση στον άθλιο εκβιασμό των τοκογλύφων, οι οποίοι επειδή έχουν περίσσεια ρευστού θέλουν να σπρώξουν δάνεια!

Αυτό δεν είναι εκβιασμός - απλή διαπίστωση είναι! Εκβιασμός είναι στα μυαλά του κάθε εθνολαϊκιστή ο οποίος θεωρεί υποχρέωση της Ευρώπης να μας πληρώνει για να κάνουμε ό,τι γουστάρει ο ίδιος, οι νεομπολσεβίκοι φασισταράδες, οι ιδεοληπτικοί εισαγωγείς γαλλικής κιγκαλερίας παρελθούσης χρήσεως, τα φασισταριά των λαοσυνάξεων κι αυτοί που εκλαμβάνουν την παιγνιοθεωρητική πραμάτεια τους ως πραγματικότητα. Αν δεν έχεις λεφτά να ικανοποιήσεις τις ανάγκες σου, εσωτερικές και εξωτερικές, απλώς χρεοκοπείς. Ο κ. Δραγασάκης βλέπει εκβιασμούς όταν δεν του δίνουν λεφτά άνευ όρων.

Ας θυμηθούμε τα του Eurogroup 11/2. Ο κ. Βαρουφάκης, παρουσία του κ. Δραγασάκη, είπε και ζήτησε τα εξής:
1. Δεν θέλουμε άλλα δάνεια. Ποτέ πια. Είναι τοξικά.
2. Θέλουμε τα €1.9 δις των κερδών των ομολόγων που διακρατούν η ΕΚΤ και το ευρωσύστημα.
3. Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τα €10.9 δις διαθεσίμων του ΤΧΣ όπως νομίζουμε.
4. Θέλουμε να φθάσουμε το δανεισμό από τις ελληνικές τράπεζες (μιας και κανείς άλλος δεν μας δανείζει) στα €25 δις.
5. Θέλουμε το ευρωσύστημα να κρατήσει όρθιες τις τράπεζές μας ό,τι και να κάνουμε.

Όποιος δεν δέχεται τα παραπάνω άνευ όρων είναι, κατά Δραγασάκη, εκβιαστής! Τα παραπάνω είναι απλώς είναι, στην καλύτερη περίπτωση, ιδεοληπτική παπαρολογία. Εν τάχει:

1. Πόσο τοξικό είναι ένα δάνειο με επιτόκιο 0.7%, ωρίμανσης τριακονταετίας, το οποίο αποπληρώνει δάνεια του ΔΝΤ επιτοκίου 3.6%; Πόσο τοξικό είναι ένα δάνειο επιτοκίου 0.7% και ωρίμανσης τριακονταετίας, το οποίο αποπληρώνει ομόλογα του ευρωσυστήματος επιτοκίου από 3.6% έως 6.2%; Πόσο τοξικό είναι ένα δάνειο επιτοκίου 0.7% και ωρίμανσης τριακονταετίας, το οποίο σου επιτρέπει να αποφεύγεις δανεισμό τριμήνου από τις τράπεζές σου με 2.8% και αφήνει ρευστότητα στις τράπεζές σου; Αυτό το δάνειο, το μπήξε-δείξε τοξικό, έχει και περίοδο χάριτος οκτώ ετών! Τοξική - για τους Έλληνες - είναι η προταθείσα πολιτική από τους Βαρουφάκη-Δραγασάκη.
2. Η επιστροφή των κερδών του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα αποφασίσθηκε στο Eurogroup 27/11/2012. Είναι μέρος της απόφασης που καθορίζει το πλαίσιο των μνημονιακών σχέσεων και τη μακροπρόθεσμη διαχείριση (σε συνεργασία με τους τοκογλύφους εταίρους) του χρέους. Στην ίδια απόφαση βρίσκει κανείς την επαναγορά ομολόγων που μείωσε το χρέος κατά €20 δις και στην οποία αντέδρασαν σφόδρα οι κκ Βαρουφάκης και Δραγασάκης. Επίσης βρίσκει το κούρεμα των υβριδικών τραπεζικών προϊόντων - δεν αντέδρασαν οι σεπτοί αντιμνημονιακοί γιατί απλώς εξανέμιζε τα εφάπαξ των συνταξιούχων τραπεζικών και ΔΕΚΟιτών που είχαν επενδυθεί σε perpetual bonds - bail in, επιλεκτικό όμως, το λένε! Η επιστροφή των κερδών είναι πράξη αλληλεγγύης, όχι υποχρέωση, απολύτως συνδεδεμένη με τη συμφωνία μακροπρόθεσμης διαχείρισης του χρέους.
3. Τα €10.9 δις είναι το μη χρησιμοποιηθέν υπόλοιπο του δανείου των €50 δις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το υπόλοιπο του δανείου, μαζί με την ανάκτηση κεφαλαίων από την επανιδιωτικοποίηση των τραπεζών το 2018, έχει συνεκτιμηθεί - απόφαση 27/11/2012 - στο μακροπρόθεσμο προφίλ του χρέους. Η αλλαγή χρήσης είναι ΝΕΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ, που τον ζητούν αυτοί που δεν θέλουν δάνεια! Για να αλλάξει η χρήση, ζητάει ο εκβιαζόμενος Δραγασάκης να επιτρέπεται στους υπερήφανους υποστηρικτές της πολιτικής του να σηκώνουν τα λεφτά τους από τις τράπεζες καθ´ οδόν προς τις λαοσυνάξεις και να φροντίζει το ευρωσύστημα γι' αυτό. Ζητάει, το ευρωσύστημα να αντικαθιστά τα λεφτά που στέλνουν στο εξωτερικό οι επίδοξοι μαυραγορίτες - φαντασιώνεται πως θα τους πιάσει σε τρία τέρμινα ο Νικολούδης!
4. Στις συστημικές τράπεζες έχουν μπει €25 δις δανείων (τοξικών, μη το ξεχνάμε). Επί χρόνια καταγγέλουν οι Βαρουφάκης-Δραγασάκης το πλέγμα κράτους-τραπεζών. Τώρα έρχονται και ζητούν, το μετοχικό κεφάλαιο από δανεικά, να μετατραπεί σε δάνειο προς το κράτος! Το οποίο βεβαίως αφαιρεί ΟΛΗ τη ρευστότητα που μπορεί να διοχετευθεί στην ελληνική οικονομία. Σώζεται το ιδεολόγημα της κυβέρνησης και διαλύεται η Ελλάδα! Όχι μόνον αυτό, διαλύει και τις προοπτικές για την ανάκτηση κεφαλαίων από τις τράπεζες μέσω της οργανικής κερδοφορίας, δηλαδή μακροπρόθεσμα φορτώνει χρέος στους πολίτες.
5. Για να πάρει το κράτος ΝΕΑ ΔΑΝΕΙΑ (που δεν θα είναι τοξικά, γιατί έτσι γουστάρει ο Δραγασάκης) συνολικού ύψους €35 δις (€10.9 ΤΧΣ συν €25 δις έντοκα - τα τελευταία πανάκριβα τελικά) πρέπει το ευρωσύστημα να στηρίζει απεριόριστα μέσω ELA τις τράπεζες (θεά η Ραχήλ!). Κι από πάνω να φορτώνονται οι τράπεζες €800 εκατ το χρόνο για κάθε €50 δις, τα οποία είτε μειώνουν την ανάκτηση κεφαλαίων (άρα επιβαρύνουν το χρέος) είτε περνάνε στους πελάτες τους, αφαιρώντας ισόποση ρευστότητα από την οικονομία.

Αυτά ήθελαν οι Βαρουφάκης-Δραγασάκης και τη μη αποδοχή τους άνευ όρων από τους εταίρους χαρακτηρίζει εκβιασμό ο κύριος αντιπρόεδρος.

Οι επιλογές είναι όντως δύο - αντικειμενικά, όχι ως εκβιασμός από οποιονδήποτε: χρεοκοπία ή τρίτο bail out. Η τρίτη επιλογή να πληρώνουν οι εταίροι όποιο λογαριασμό τους στέλνουν τα τζημάνια και να φορτώνονται με χρέος οι Έλληνες είναι κάτι που δεν θέλουν, προφανώς, οι εταίροι και δεν πρέπει να το θέλουν οι Έλληνες.


Μην χάσετε για κανένα λόγο ... αξίζουν τον κόπο


Δημοφιλείς αναρτήσεις