Βαρουφάκης: Κάποιοι πρέπει και θα χτυπηθούν αλύπητα

Μήνυμα ότι αυτοί που έχουν και είναι μέρος του προβλήματος «θα πρέπει να χτυπηθούν και θα χτυπηθούν αλύπητα» απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στον Σκάι και τον Γ. Αυτιά, τονίζοντας ότι «μέρος του πατριωτικού μας καθήκοντος είναι να πληρώνουμε τους φόρους μας». Δείτε το σχετικό βίντεο.



 Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα επιβληθεί έκτακτος φόρος, ωστόσο, δεν το απέκλεισε προκειμένου να εξασφαλιστούν οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί διευκρινίζοντας ότι «αν χρειαστεί να μπει, θα το κάνω σε αυτούς που έχουν να τον πληρώσουν».

«Έχουμε δεσμευτεί ότι θα έχουμε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι θέλουμε να επανακτήσουμε την ανεξαρτησία της χώρας και τη λαϊκή κυριαρχία επί των τειχών μας εξασφαλίζοντας ότι ποτέ δεν θα ξαναμπούμε στην αναξιοπρέπεια του να έχουμε πρωτογενή ελλείμματα. Εάν χρειαστεί να βάλω έκτακτο φόρο γι' αυτό, θα το κάνω, αλλά θα το κάνω σ' αυτούς που έχουν να πληρώσουν, όχι σ' αυτούς που δεν έχουν» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βαρουφάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, διαβεβαίωσε ότι «είμαστε εντάξει ταμειακά έναντι των Ελλήνων πολιτών. Εκεί που έχουμε πρόβλημα είναι οι αποπληρωμές στο ΔΝΤ τον Μάρτιο αλλά συζητάμε ήδη με τους εταίρους».

«Οι προηγούμενες κυβερνήσεις δέχτηκαν ότι ακόμα και οι επιστροφές των κερδών από την ΕΚΤ θα γίνονται μόνο μετά από αξιολόγηση. Εμείς λέμε να μην μας τα δώσετε, δώστε τα απευθείας στο ΔΝΤ. Μας λένε ότι δεν υπάρχει τέτοιος μηχανισμός. Τους λέω φτιάξτε τον» αναφέρει ο κ. Βαρουφάκης.

Πάντως, εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα βρεθεί λύση.

Ο ίδιος ανέφερε ότι το αφορολόγητο θα επανέλθει σταδιακά σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι ντρέπεται που υπάρχουν φτωχοί Έλληνες οι οποίοι καταβάλουν φόρο από το πρώτο ευρώ. Παράλληλα θα αντιμετωπιστεί και το θέμα της εξομοίωσης του μισθολογίου στο δημόσιο.

Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ απέκλεισε αυξήσεις στον τουρισμό, τα φάρμακα, τα βιβλία και στα τρόφιμα. «Θα βρούμε κάποιο προϊόν κάπου θα υπάρξει μία εξομάλυνση, μία εξισορρόπηση» ανέφερε ο υπουργός.

Ερωτηθείς σχετικά με τις κινήσεις που θα γίνουν στο τετράμηνο της παράτασης ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι «το πρώτο που έχουμε να κάνουμε είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Να καλύψουμε το χρηματοδοτικό κενό, να αρχίσουμε να νομοθετούμε με σκοπό να θεραπεύσουμε τον ιδιωτικό τομέα όπως για παράδειγμα η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές».


Βαρουφάκης στο AP
για χρέος, αποπληρωμές ομολόγων και ρευστότητα

Η Ελλάδα σκοπεύει να ξεκινήσει συνομιλίες με τους πιστωτές της για την αναδιάταξη του χρέους προκειμένου το τεράστιο χρέος της χώρας να καταστεί βιώσιμο, την ίδια στιγμή που θα εργάζεται για τα μέτρα μεταρρυθμίσεων που πρέπει να οριστικοποιηθούν έως τον Απρίλιο, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Associated Press o υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. 

Όπως υποστήριξε, η Αθήνα θα δώσει προτεραιότητα στην αποπληρωμή του χρέους προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μέρος του οποίου λήγει τον Μάρτιο, αλλά οι αποπληρωμές στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανήκουν "σε άλλη κατηγορία" θα και χρειαστεί συζήτηση με τους πιστωτές της Ελλάδας.    

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει αποπληρωμές προς το ΔΝΤ τον Μάρτιο, ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ και σχεδόν 6,7 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ το καλοκαίρι. Αλλά αντιμετωπίζει μία κρίση ρευστότητας και δυσκολεύεται με τις προγραμματισμένες αποπληρωμές του χρέους της, αναφέρει το AP. 

"Στις αποπληρωμές στο ΔΝΤ φυσικά πρόκειται να δώσουμε προτεραιότητα" δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης. "Δεν πρόκειται να είμαστε η πρώτη χώρα που δεν θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ. Θα βγάλουμε από τη μύγα ξίγκι ( squeeze blood out of stone) αν χρειαστεί να το κάνουμε αυτό μόνοι μας, και θα το κάνουμε. Οι αποπληρωμές προς την ΕΚΤ ανήκουν σε διαφορετική κατηγορία και θα πρέπει να το καθορίσουμε αυτό σε συνεργασία με τους εταίρους μας και τους θεσμούς".


Γ. Βαρουφάκης στο «Έθνος»:
Δεν γυρνάμε «στο καθεστώς δουλοπαροικίας χρέους»

«Η δέσμευσή μας για την παράταση της δανειακής σύμβασης, με το συγκεκριμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που συμφωνήσαμε, αφαιρεί και το τελευταίο νομότυπο επιχείρημα των "θεσμών" της ευρωζώνης που απαιτούσαν την υπαγωγή μας σε "πρόγραμμα" προκειμένου να άρουν τους περιορισμούς στη χρηματοπιστωτική στήριξη του τραπεζικού μας συστήματος» τονίζει ο υπουργός Οικονομικών

«Η δέσμευσή μας για την παράταση της δανειακής σύμβασης, με το συγκεκριμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που συμφωνήσαμε, αφαιρεί και το τελευταίο νομότυπο επιχείρημα των "θεσμών" της ευρωζώνης που απαιτούσαν την υπαγωγή μας σε "πρόγραμμα" προκειμένου να άρουν τους περιορισμούς στη χρηματοπιστωτική στήριξη του τραπεζικού μας συστήματος» τονίζει στο "Έθνος της Κυριακής" ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. 

Σημειώνει πως οι δύο βασικές απαιτήσεις για την ομαλή πορεία της χώρας τουλάχιστον το επόμενο μεταβατικό τετράμηνο είναι «η διασφάλιση επαρκούς ρευστότητας στην εσωτερική αγορά με άμεση άρση των περιορισμών που έχει επιβάλει η ΕΚΤ στον βραχυπρόθεσμο δανεισμό τραπεζών και κράτους, καθώς και η ομαλή ροή φορολογικών εσόδων». 

«Το μνημόνιο ως κείμενο αυστηρών εντολών της τρόικας για αέναη λιτότητα, εσωτερική υποτίμηση και χρηματοπιστωτική ασφυξία δεν υπάρχει πια» επαναλαμβάνει και τονίζει πως «οι πολίτες μπορούν πλέον να ζουν χωρίς τον φόβο των ομαδικών απολύσεων, των συνεχών περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, της παράλογης, καταχρηστικής και άδικης υπερφορολόγησης πάνω σε ανύπαρκτα εισοδήματα ή απαξιωμένα περιουσιακά στοιχεία».

Ο Γ. Βαρουφάκης, υπογραμμίζει ότι «δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα επανόδου στο καθεστώς δουλοπαροικίας χρέους, όσο και εάν η αντιπολίτευση προσπαθεί να το εξωραΐσει προσδοκώντας την τόσο "εύκολη" επιστροφή του».

Σε ότι αφορά το χρέος, επισημαίνει πως «η λύση -ελάφρυνση που θα προτείνουμε, δεν απαιτεί θυσίες από τους Έλληνες ή τους Ευρωπαίους φορολογούμενους».


Τις εγκαταστάσεις του ΣΕΠ στον Πειραιά επισκέφθηκε ο Γ. Βαρουφάκης

Τις εγκαταστάσεις του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ), θυγατρική της cosco -όπου είχε συνομιλίες με τους εργαζόμενους, ενώ ξεναγήθηκε και στις προβλήτες- επισκέφθηκε χθες Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, συνοδευόμενος από τον Κινέζο πρέσβη Ζου Ξιαολί.

Ο υπουργός Οικονομικών ενημερώθηκε από τη διοίκηση του ΣΕΠ για τις νέες επενδύσεις που έχουν προγραμματιστεί από τον κινεζικό όμιλο στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ σε δηλώσεις του σε κινεζικά μέσα ενημέρωσης φέρεται να είπε ότι προχωράμε μπροστά και χτίζουμε τις βάσεις για μια πολύ μακρόχρονη κερδοφόρα συνεργασία.


Απάντηση Βαρουφάκη στο The Press Project

Το Υπουργείο Οικονομικών έβγαλε ανακοίνωση για τη γνωστή ιστορία με το αρχείο pdf που διέρρευσε στους FT και αλλού

Η ανακοίνωση

"Η έγκριτη ιστοσελίδα The Press Project (http://www.thepressproject.gr/article/73719) αναπαρήγαγε ανάρτηση του κ. Tyler Durden, της ιστοσελίδας Zerohedge (http://www.zerohedge.com/news/2015-02-24/stunning-reason-why-eurogroup-r...), όπου αναπαρήχθη ο ισχυρισμός πως ο Κατάλογος Μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης που κατήρτισε και απέστειλε ο Υπουργός Οικονομικών την 23η Φεβρουαρίου 2015, σύμφωνα με την απόφαση του τελευταίου Eurogroup, εστάλη με αρχείο pdf το οποίο εμφανίζει (στα ψηφιακά στοιχεία του αρχείου) ως «συγγραφέα» τον κ. D. Costello, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εξ αυτού, τα δύο δημοσιεύματα-αναρτήσεις συμπεραίνουν πως ο εν λόγω Κατάλογος Μεταρρυθμίσεων συνεγράφη, όχι από τον Υπουργό Οικονομικών, αλλά από τον κ. Costello.

Η αλήθεια, βεβαίως, είναι πολύ διαφορετική: Ο Κατάλογος Μεταρρυθμίσεων ολοκληρώθηκε την 23η Φεβρουαρίου και συντάχθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη και τον Πρόεδρο του ΣΟΕ κ. Γιώργο Χουλιαράκη. Το σχετικό αρχείο εστάλη σε μορφή docx στον κ. Costellο (καθώς και σε άλλους παραλήπτες) ο οποίος, με την σειρά του το μετέτρεψε σε αρχείο pdf (επί του οποίου κατεγράφη ως «συγγραφέας» κατά την μετατροπή του αρχείου), πριν το προωθήσει σε άλλους παραλήπτες και πριν αυτό αναρτηθεί σε διάφορες ιστοσελίδες.
Το Υπουργείο Οικονομικών κατανοεί ότι πέντε συναπτά έτη μνημονιακών πρακτικών, με τις ελληνικές αρχές να αναπαράγουν εντολές και κείμενα που υπαγόρευαν οι δανειστές, έχει δημιουργήσει μεγάλη και εύλογη καχυποψία. Όμως, αυτή η εποχή έχει περάσει στην ιστορία. Κανείς δεν υπαγορεύει κείμενα και πολιτικές στην νέα ελληνική κυβέρνηση η οποία εισηγείται τις ελληνικές μεταρρυθμιστικές προτάσεις στο πλαίσιο των προγραμματικών επιλογών που ψήφισε και ελέγχει το ελληνικό Κοινοβούλιο."

Σημείωση από το TPP
Καταρχάς ευχαριστούμε τον υπουργό που μπήκε στον κόπο να απαντήσει στο δημοσίευμα. Δεν μας έχει ξανασυμβεί όντως. 

Θα θέλαμε να παρακαλέσουμε όλους να διαβάσουν και το άρθρο, το οποίο γράφει ξεκάθαρα ότι δεν θα ήταν δυνατό να γράψει το πρόγραμμα της ΔΕΘ ο κύριος Costello. 

Στόχος του κειμένου του Κώστα Εφήμερου ήταν η επισύμανση ότι υπήρξε ανταλλαγή email που δεν έγινε δημόσια, θέση που δεν είναι καινούρια.


Sächsische Zeitung:
Οργή Σόιμπλε για τη μυστική συνάντηση Άσμουσεν-Βαρουφάκη

Έως τώρα δεν υπάρχει καμία επίσημη επιβεβαίωση πως η συνάντηση του γερμανού υφυπουργού Εργασίας με τον έλληνα ΥΠΟΙΚ όντως έλαβε χώρα.

Μυστική συνάντηση με τον υφυπουργό Εργασίας της Γερμανίας, Γεργκ Άσμουσεν, φέρεται να είχε στο Βερολίνο ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, προκαλώντας την οργή του γερμανού ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Sächsische Zeitung.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο κ. Σόιμπλε είναι εξοργισμένος διότι η φερόμενη συνάντηση έγινε χωρίς ο ίδιος να ενημερωθεί, τη στιγμή που οι επαφές με τον έλληνα ομόλογό του – ιδιαίτερα εν μέσω των διαπραγματεύσεων με την Αθήνα – εμπίπτουν στη δική του αρμοδιότητα.

Έως τώρα δεν υπάρχει καμία επίσημη επιβεβαίωση πως η συνάντηση όντως έλαβε χώρα.

Ο κ. Άσμουσεν ήταν ο άνθρωπος που προεκλογικά λειτουργούσε ως ενδιάμεσος μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της γερμανικής κυβέρνησης. Το υπουργείο Εργασίας της Γερμανίας ελέγχεται από τους συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες (SPD), κι όχι από τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) όπου ανήκει ο κ. Σόιμπλε.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Άσμουσεν υπηρέτησε στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών υπό τον κ. Σόιμπλε την περίοδο 2008-2011, προτού διοριστεί στο εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ. Έγινε υφυπουργός Εργασίας μετά τις γερμανικές εκλογές του 2013.


Γ. Βαρουφάκης στον ΑΝΤ1:
Η συμφωνία ήταν «φύλλο συκής» για το τέλος του Μνημονίου

«Η συμφωνία που υπεγράφη είναι το τέλος του Μνημονίου. Τα Μνημόνια είναι συνονθύλευμα παρανομιών. Φύλλο συκής η 4μηνη συμφωνία για να τελειώσει το Μνημόνιο. Είναι ένα μεταρρυθμιστικό κείμενο που μπήκε στη θέση του Μνημονίου»: Μερικά από τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Γ. Βαρουφάκη σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1

«Δεν συνάδει το Eurogroup με δημοκρατικές διαδικασίες και η Ευρώπη σήμερα δεν έχει καμία σχέση με την ΕΟΚ του Κ. Καραμανλή. Δεν γίνεται καμία συζήτηση στα Eurogroup. Η Ευρώπη έχει αυτουπονομευθεί», πρόσθεσε ο Γ. Βαρουφάκης. Ανέφερε χαρακτηριστικά ένα παράδειγμα όπου Γερμανός αστυνομικός που συνόδευε τον Γ. Βαρουφάκη παντού τον ευχαρίστησε «που αλλάζουμε την Ευρώπη». «Αυτό που είπε ο Αλέξης Τσίπρας ισχύει. Η Ευρώπη θα αλλάξει».

«Είμαστε περήφανοι για τη δημιουργική ασάφεια» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης και εξήγησε ότι ακόμα και οι Ευρωπαίοι επεδίωξαν την ασάφεια για να μπορέσουν να περάσουν τη συμφωνία, από τα Κοινοβούλια τους. «Δεν θα αναφερθώ ποτέ σε νούμερο, ποσοτικό στόχο, αν δεν μπορώ να το πετύχω» διαβεβαίωσε ο υπουργός.

Δεν έχουμε επέκταση αλλά κατάργηση του Μνημονίου. Πετύχαμε να ακυρωθούν όλα τα υφεσιακά μέτρα. Δεν συμβιβαστήκαμε σε καμία από τις βασικές μας αρχές. Δεν μου επιβάλλει το κείμενο της συμφωνίας για παράδειγμα τη μείωση των συντάξεων.

«Να χαίρεστε που δεν είπαμε συγκεκριμένο νούμερο στους Ευρωπαίους για το ΦΠΑ» δήλωσε προσθέτοντας ότι δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά, ούτε στον τουρισμό, στα φάρμακα, σε τρόφιμα, ο τύπος, τα βιβλία κ.α. Δεσμεύτηκε ότι θα βρει ένα άνευ σημασία προϊόν, όπου θα αυξηθεί χωρίς συνέπειες για τον κόσμο.

«Δεν εκλεγήκαμε για να εφαρμόσουμε νέο Μνημόνιο. Πιστεύω ότι είναι ένα φάρμακο τοξικό. Πρέπει να μπει ένα τέλος στην κρίση του ιδιωτικού χρέους και του τραπεζικού συστήματος. Μας πήραν στα σοβαρά γιατί τους είπα ότι δεν θα πάρουμε την τρίτη δόση.» «Όσο υπογράφεις για να πάρεις χρήματα κανείς δε σε παίρνει στα σοβαρά. Είπαμε όχι στις δόσεις γι' αυτό πετύχαμε τη νέα συμφωνία. Η προηγούμενη κυβέρνηση επένδυσε προεκλογικά στην κατάρρευση, έτσι σταμάτησε ο κόσμος να πληρώνει φόρους και άρχισε να τραβάει τα χρήματα από τις τράπεζες. Αυτό ευτυχώς τώρα σταμάτησε».

«Με τη 4μηνη συμφωνία είμαστε συγγραφείς του μέλλοντός μας»

«Με τη 4μηνη συμφωνία είμαστε συγγραφείς του μέλλοντός μας». Με καταδίκασαν συλλήβδην όταν χρησιμοποίησα τον όρο ανθρωπιστική κρίση, στο Eurogroup. Το γεγονός ότι το τελευταίο εδάφιο αφορά την ανθρωπιστική κρίση είναι τεράστια επιτυχία, είπε ο υπουργός Οικονομικών.

«Το νομοσχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές θα είναι έτοιμο μέσα στο σαββατοκύριακο και θα κατατεθεί άμεσα» μαζί και με άλλες τροποποιήσεις που θα κατατεθούν. «Όταν μίλησα για αναδιάρθρωση του χρέους, ανθρωπιστική κρίση και τέλος του Μνημονίου έπαθαν εγκεφαλικά στις Βρυξέλλες. Η συμφωνία στο Γιούρογκρουπ έχει αναφορά στην αναδιάρθρωση του χρέους και άρα αποκτά νομική ισχύ. Συμφωνήσαμε για ρήτρα ανάπτυξης.»

Κατηγορηματικός ήταν επίσης ο υπουργός Οικονομικών, ότι «τρόικα και θεσμοί δεν είναι το ίδιο πράγμα»,«δεν θα ξαναέρθουν στη χώρα μας ως συμμορία τεχνοκρατών». Το γεγονός ότι δεν θα γίνουν μονομερείς ενέργειες, οι οποίες θα έχουν αντίκτυπο στην ανάκαμψη και το τραπεζικό σύστημα, δεν σημαίνει ότι δεν αποφασίζουμε μόνοι μας.

Η 4μηνη συμφωνία δεν είναι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα αλλά όχι αυτό που μας επέβαλλαν. Με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης χρονικού φάσματος 4ετίας. Όσα έχουν να κάνουν όμως με την ανακούφιση των πολιτών θα γίνουν άμεσα.

«Το Μνημόνιο αναφέρεται στη λογική ότι ένα πτωχευμένο κράτος δίνοντάς του το μεγαλύτερο δάνειο με όρους λιτότητας, το καταδικάζεις σε απόλυτη σκοτοδίνη. Τα Μνημόνια απαξίωσαν κάθε έννοια μεταρρύθμισης στο ελληνικό κράτος. Η συμφωνία που υπογράφτηκε είναι μεγάλη επιτυχία. Η ιδέα της αυτοποιημένης λιτότητας που βιώνουν πολλοί λαοί δεν τους αφήνει να ελπίζουν.»

«Υπάρχει ένα πρόγραμμα το Μνημόνιο με υπογραφές από προηγούμενες κυβερνήσεις που δεσμεύουν τη χώρα, αλλά ο λαός μας έδωσε εντολή για κατάργηση του Μνημονίου. Αν δεν γίνει σεβαστή η βούληση του ελληνικού λαού όπως εκφράστηκε στις εκλογές τότε επιβεβαιώνεται η άκρα δεξιά και η Λεπέν ότι δεν υπάρχει δημοκρατία στην Ευρώπη».

"Δεν τελείωσε τίποτα, όλα είναι ένας διαρκής αγώνας και διαπραγμάτευση"

Τινάξαμε δύο Eurogroup στον αέρα. Πετύχαμε να αλλάξουμε τους συσχετισμούς. Ανατρέψαμε πλήρως την απομόνωση στο Eurogroup και ότι έγινε σεβαστό ότι έγιναν εκλογές στη χώρα. Ο κόσμος επέλεξε μια κυβέρνηση που επιτέλους θα έλεγε όχι, στο Μνημόνιο αλλά για να αποφύγεις τη ρήξη πρέπει να τη διανοηθείς. «Διανοείσαι τη ρήξη για να υπάρξει διαπραγμάτευση και συμφωνία». Ο ελληνικός λαός δεν έδωσε εντολή για ρήξη.

Υπήρξε διαφωνία στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν έβαλαν εναντίον μου. Πρέπει όμως να συνειδητοποιήσουν όλοι τα στενά περιθώρια που είχαμε. Στενοχωριέμαι όταν ακούω μέσα από το δικό μας εσωτερικό, το αφήγημα της Ν.Δ.

"Δεν τελείωσε τίποτα, όλα είναι ένας διαρκής αγώνας και διαπραγμάτευση", "φρένο σε ότι δυσχεραίνει τη ζωή των συνανθρώπων μας" δήλωσε ο υπ. Οικονομικών. Το ασφαλιστικό σύστημα χρειάζεται βασικές τομές με στόχο την προστασία των ασθενέστερων αλλά χρειάζεται να χρηματοδοτηθεί.

Έθεσε ως στόχο της κυβέρνησης την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων ενώ δήλωσε ότι από τον Απρίλιο και μετά θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για τη χρηματοδότηση.

"Αν είχα την ευκαιρία να εξηγήσω στον Μαν. Γλέζο, θα κατάφερνα να τον πείσω" είπε και δεσμεύτηκε να προσπαθήσει να τον συναντήσει όταν πάει ξανά στις Βρυξέλλες. Η άλλη εναλλακτική που υπήρχε για να αποδεσμευτούμε από το Eurogroup θα έπρεπε να φύγουμε από το ευρώ, αλλά αυτό είναι καταστροφή είπε κλείνοντας ο Γ. Βαρουφάκης και μίλησε για την δημιουργία κάρτας του πολίτη για όσους είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας.


Γ. Βαρουφάκης: Η κυβέρνηση δεν ηττήθηκε και δεν συνθηκολόγησε
Σημείο εκκίνησης η συμφωνία στο Eurogroup

Στις στοχεύσεις της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο της Αυστραλίας ABC, εστιάζοντας στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Απέρριψε επίσης τις αιτιάσεις ότι η κυβέρνηση «ηττήθηκε και συνθηκολόγησε με την τελευταία της συμφωνία με το Eurogroup»

Όπως είπε, βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, ώστε μέχρι το τέλος του 2015, αρχές του 2016, να αρχίσει να αναπτύσσεται με περιεκτικό τρόπο, ωφελώντας τα μεγαλύτερα θύματα αυτής της κρίσης.

«Θέλουμε να εμπεδώσουμε μια αίσθηση ευπρέπειας, ένα αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης, μια αίσθηση πως έχουμε επιτέλους μια κυβέρνηση που είναι έτοιμη να απομακρύνει ανάξια προνόμια και να κάνει αυτούς που δεν έχουν πληρώσει να καταβάλουν δίκαια το μερίδιο που τους αντιστοιχεί», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι στο πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας στο Eurogroup η Ελλάδα συμφώνησε σε αυστηρό έλεγχο από τους πιστωτές της, κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πει ότι δεν θα επιτρέψει και ερωτηθείς ειδικά για το εάν αυτό είναι μια ήττα για την νέα κυβέρνηση ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Εγώ δεν βλέπω ότι κάποιος έχει ηττηθεί. Θεωρώ ότι αποτελεί νίκη για την Ευρώπη ότι καθιερώσαμε τις δημοκρατικές αρχές της νέας κυβέρνησης, ότι έπρεπε να ακουστούν οι εντολείς της και ότι έπρεπε να της δοθεί μια ευκαιρία να είναι ο συν-συγγραφέας του πεπρωμένου της», τόνισε.

«Δεν το βλέπω καθόλου σαν ήττα, αλλά σαν νίκη της Ευρώπης που αναγνώρισε τις δημοκρατικές αρχές μιας νέας κυβέρνησης να εφαρμόσει το πρόγραμμα για το οποίο ψηφίστηκε»

Ο ίδιος χαρακτήρισε ως σημείο εκκίνησης τη συμφωνία στο Eurogroup, ενώ δεν απάντησε ουσιαστικά στην αναφορά της δημοσιογράφου του ABC ότι η συμφωνία εξακολουθεί να σημαίνει ότι οι Βρυξέλλες μπορεί να ασκήσουν βέτο στη χορήγηση μετρητών.

Ο κ. Βαρουφάκης εστίασε στην ανθρωπιστική κρίση λέγοντας τα εξής:«Υπάρχουν άνθρωποι που κοιμούνται πεινασμένοι απόψε, που τα παιδιά τους κάνουν τις σχολικές εργασίες τους χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και αυτό λόγω της κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας, της χειρότερης στην ιστορία της Δυτικής Ευρώπης εν καιρώ ειρήνης, της χειρότερης από τη Μεγάλη Ύφεση».


Μην χάσετε για κανένα λόγο ... αξίζουν τον κόπο