Τα λένε τηλεφωνικά Γιούνκερ και Τσίπρας σε λίγο

Εντείνονται οι διεργασίες μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών ενόψει του αυριανού έκτακτου Eurogroup. Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία στις 15:30 με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.


Όλες οι πλευρές τονίζουν ότι πρέπει να αποφευχθεί το αδιέξοδο, ενώ η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να ζητήσει παράταση του τρέχοντος προγράμματος. Οι Βρυξέλλες, από την πλευρά τους, τονίζουν ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει συνεπής στις δεσμεύσεις της ...

Σε καλό κλίμα η συνάντηση Τσίπρα-Φάιμαν. Β. Σόιμπλε: Αν η Αθήνα θέλει βοήθεια, χρειάζεται ένα κανονικό πρόγραμμα. Δηλώσεις Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για το ελληνικό ζήτημα. Αμετακίνητο στις θέσεις του δηλώνει το Βερολίνο. Οι ΗΠΑ κάλεσαν την Ελλάδα και την Ευρώπη να «περιορίσουν τις ρητορείες». Η Οτάβα ζητεί να υπάρξει συμβιβασμός στο θέμα του ελληνικού χρέους. Η Βρετανία ανησυχεί από ένα ενδεχόμενο Grexit.

Α. Μέρκελ: «Περιμένω τις θέσεις της Ελλάδας»

Στις προτάσεις που θα παρουσιάσει η Ελλάδα στην επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup την Τετάρτη έδωσε έμφαση η Γερμανίδα καγκελάριος, 'Αγγελα Μέρκελ, κατά τη σημερινή κοινή συνέντευξη στο Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις θέσεις του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας, η κα Μέρκελ είπε:

«Την Τετάρτη, θα υπάρξει ένα έκτακτο Eurogroup και αυτό που έχει σημασία είναι το τι θα θέσει στο τραπέζι η Ελλάδα. Η γερμανική πολιτική, από το 2010, έχει ως στόχο την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, οι βασικοί κανόνες παραμένουν οι ίδιοι: θα πρέπει να προσπαθήσετε (η Ελλάδα) και οι υπόλοιποι θα δείξουν αλληλεγγύη. Τα προγράμματα αποτελούν τη βάση για τις συνομιλίες. Πάντα λέω ότι η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει βιώσιμο πρόγραμμα και θα το συζητήσουμε».

Στην εισαγωγή της τοποθέτηση, πριν να απαντήσει σε ερωτήσεις, η κα Μέρκελ δεν αναφέρθηκε στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τον πρόεδρο Ομπάμα, σημειώνοντας επίσης ότι «έχουμε επιτύχει αρκετά όσον αφορά την Ευρωζώνη. Πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα, ειδικά όσον αφορά την ανάπτυξη» και επεσήμανε «ως παράδειγμα επιστροφής στην ανάπτυξη χωρών όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, μετά από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προχώρησαν».



Μπ. Ομπάμα: «Ελπίζουμε σε ανάκαμψη της Ελλάδας εντός της ευρωζώνης»

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, τόνισε ότι «αναμένουμε τις προτάσεις (από Βερολίνο) για το πώς η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη εντός της Ευρωζώνης», σε σύντομη αναφορά του για το ελληνικό ζήτημα, κατά τη συνέντευξη Τύπου με την Γερμανίδα Καγκελάριο, 'Αγγελα Μέρκελ.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος Ομπάμα είπε:

«Αναμένω να ακούσω την πρόταση της 'Αγγελα για το πώς η Ευρώπη και το ΔΝΤ θα συνεργαστούν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση για να βρουν ένα τρόπο να επανέλθει η Ελλάδα στη βιώσιμη ανάπτυξη εντός Ευρωζώνης», είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «η ανάπτυξη είναι κρίσιμη για την παγκόσμια οικονομία και τις ΗΠΑ»


«Αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνία»

Την αισιοδοξία του για συμφωνία με τους εταίρους εξέφρασε μετά την συνάντησή του με τον Αυστριακό καγκελάριο, κ. Φάινμαν ο Αλέξης Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη Τύπου επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο είναι προς το συμφέρον όλων.

"Η ιστορία της ΕΕ είναι ιστορία διαφωνιών, συγκρούσεων αλλά στο τέλος της ημέρας συμβιβασμών, έτσι πιστεύω ότι θα γίνει και τώρα", είπε χαρακτηριστικά.

"Είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία με εταίρους στη βάση του ελληνικού σχεδίου", υπογράμμισε επισημαίνοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ακουστεί εναλλακτική βιώσιμη πρόταση επ' αυτού.

Παράλληλα εκτίμησε ότι δεν υπάρχει σοβαρός λόγος να μην υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και εταίρων "παρά μόνο πολιτικοί λόγοι", δηλαδή πολιτική επιλογή της επιμονής στο λάθος και άρνησης λειτουργίας της δημοκρατίας.

"Αν για τέτοιους λόγους οδηγηθούμε σε αδιέξοδο, τότε θα είναι μια απόφαση να τορπιλίσουμε το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον και κανείς δεν έχει νομίζω τέτοια πρόθεση", είπε ο πρωθυπουργός.

Λίγο νωρίτερα είχε μιλήσει εκτενέστερα για το ελληνικό σχέδιο που όπως είπε έχει καταταθεί "για άρση του προσωρινού αδιεξόδου σχετικά με εφαρμογή νέου τετρατούς προγράμματος μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης που θα έχουμε σύντομα έτοιμο και θα θέσουμε σε διαβούλευση στους εταίρους μας" ενώ τόνισε με έμφαση ότι το ελληνικό σχέδιο "δεν επιβαρύνει ούτε ένα ευρώ τους Ευρωπαίους φορολογούμενους".

"Το σχέδιό μας είναι να σταματήσουμε να ζητάμε νέα δανεικά και να βρούμε μια βιώσιμη λύση ώστε να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας τις οικονομικές μέσα από την επιστροφή στην ανάπτυξη γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος", συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός διασαφηνίζοντας ότι "το σχέδιό μας περιλαμβάνει μια αναγκαία ενδιάμεση συμφωνία σε ένα πρόγραμμα - γέφυρα με ισχύ από τις 28/2 έως την 1/7".

Υπογράμμισε ότι κάτι τέτοιο θα δώσει στη χώρα δημοσιονομικό χώρο και μεταρρυθμιστικό χρόνο "ώστε να ξεκινήσουμε την εφαρμογή του προγράμματός μας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, την αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα ώστε να γίνει αποτελεσματικός και αντιγραφειοκρατικός όπως και για το άνοιγμα των αγορών στον ανταγωνισμό με μια σύγχρονη αντιολιγοπωλιακή νομοθεσία".

Υποστήριξε ότι οι μεταρρυθμίσεις "θα σηματοδοτήσουν την οριστική ρήξη με το παρελθόν της χώρας" και τις οποίες μόνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ "μπορεί να φέρει σε πέρας γιατί δεν έχουμε τις δεσμεύσεις και τα βαρίδια του παρελθόντος".

Από τη μεριά του, ο καγκελάριος Φάινμαν τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση "μεταξύ εκείνου που είχε συμφωνηθεί ως πρόγραμμα στο παρελθόν και αυτό το οποίο γίνεται τώρα και τις μεγάλες προσπάθειες της παρούσας κυβέρνησης", σημειώνοντας ωστόσο ότι "αυτό εδώ και τώρα δεν έχει συμβεί" γι' αυτό και όπως είπε υπάρχουν ενδοιασμοί που κρύβουν φόβους.

Αναγνώρισε ότι ο ένας και μόνο σκοπός είναι "η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη", κάτι που θα "σημαίνει να βρούμε κοινά αποδεκτές λύσεις", υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι στα πλαίσια των συζητήσεων που είχαν τονίστηκε "ότι θα πρέπει κανείς να τηρεί τις υποχρεώσεις του".

Ο κ. Φαίνμαν μίλησε για τη σημασία της δημιουργίας οικονομικών δομών "που θα στραφούν κατά των ατασθαλιών του παρελθόντος".



«Απέτυχε η γερμανική πολιτική στην Ελλάδα»

REUTERS/KOSTAS TSIRONIS

Αύξηση των επενδύσεων και ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης αντί «κουρέματος» του χρέους είναι η κατάλληλη συνταγή για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Οικονομικών Μελετών (IMK), Γκούσταβ Χορν.

Σε συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία DLF, ο κ. Χορν είπε: «Εάν ένα χρέος είναι βιώσιμο ή όχι, εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από τους ρυθμούς ανάπτυξης αλλά και το ύψος των επιτοκίων. Στην Ελλάδα λοιπόν διαπιστώνουμε ότι η χώρα καταβάλει πολύ χαμηλά επιτόκια, ότι χωρίς την αποπληρωμή των τόκων υπάρχει μάλιστα πλεόνασμα στον προϋπολογισμό και πως χρειάζεται μικρούς ρυθμούς ανάπτυξης για να αρχίσει να μειώνεται το επίπεδο του χρέους».

Το ΙΜΚ εκτιμά ότι αυτό είναι εφικτό και πως πρόκειται μάλιστα για καλύτερη λύση σε σχέση με το «κούρεμα», το οποίο κατ’ αρχήν θα στοιχίσει χρήματα στους φορολογούμενους στην Ευρώπη και κατά δεύτερον θα προκαλέσει ανασφάλεια στις αγορές. Τρίτον, δεν αποκλείεται η Ελλάδα να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες χώρες της κρίσης.

Τέρμα στις σκληρές περικοπές

Πώς όμως μπορεί να επιτευχθεί ανάπτυξη και ποια θα πρέπει να είναι τα πρώτα βήματα της νέας κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση;

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να ενισχύσει την εσωτερική ζήτηση. Αυτό σημαίνει ότι στο πεδίο της δημοσιονομικής πολιτικής θα πρέπει να εγκαταλείψει τον δρόμο των σκληρών περικοπών. Είναι, άλλωστε, προϋπόθεση για να μην είναι αναγκαίο το “κούρεμα”. Δεν μπορείς να κάνεις παράλληλα και τα δυο, να ακολουθείς δηλαδή μια πολύ αυστηρή πολιτική περικοπών και να εξυπηρετείς την ίδια ώρα το υψηλό χρέος. Αυτό δεν λειτούργησε και δεν μπορεί να λειτουργήσει», είπε ο κ. Χορν.

«Όποιος λοιπόν θέλει να αποφύγει το “κούρεμα”, θα πρέπει να δώσει στους Έλληνες τη δυνατότητα να μην κάνουν τόσο σκληρές περικοπές όσο στο παρελθόν, αυτή άλλωστε είναι και η απαίτησή τους. Η ελληνική κυβέρνηση λοιπόν θα πρέπει να αυξήσει τις επενδύσεις και να ενισχύσει την εσωτερική ζήτηση», σχολίασε ο Γκούσταβ Χορν.

Χρειάζεται αλλαγή πλεύσης

Βέβαια, μετά και την απόφαση της ΕΚΤ ο χρόνος πιέζει πλέον ασφυκτικά τη νέα ελληνική κυβέρνηση. «Η ΕΚΤ έγινε πολύ προσεκτική γιατί χρειάζεται φυσικά τη στήριξη των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Εκτός Γερμανίας - για παράδειγμα στην Κομισιόν του Ζ. Κλ. Γιούνκερ - βλέπω ότι υπάρχει προθυμία για μια αλλαγή πορείας. Ο ίδιος έχει προαναγγείλει ήδη ότι στον υπολογισμό των ελλειμμάτων θα λαμβάνονται υπ’ όψιν οι επενδύσεις», ανέφερε.

Εκεί που δεν βλέπω να υπάρχει προθυμία, πρόσθεσε ο κ. Χορν, είναι από πλευράς της γερμανικής κυβέρνησης. «Ακολουθείται μια πολύ σκληρή γραμμή. Είναι όμως σαφές ότι από γερμανική σκοπιά δεν έχει νόημα να συνεχίσει κανείς την ίδια οικονομική πολιτική. Κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι όταν αφαιρείς από μια χώρα το ένα τέταρτο της ευημερίας της, η πολιτική αυτή έχει αποτύχει. Όταν λοιπόν θέλεις να αποφύγεις ένα “κούρεμα”, το οποίο καταλαβαίνω από γερμανική σκοπιά, τότε πρέπει να υπάρξει αλλαγή πολιτικής. Η Γερμανία θα πρέπει να την επιτρέψει την αλλαγή αυτή».

Σύμφωνα με τον Γκούσταβ Χορν, η Ελλάδα έχει κάνει ήδη πολλά στο πεδίο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. «Έχουν κάνει πάρα πολλά, περισσότερα από κάθε άλλη χώρα. Μπορεί να μην υπάρχουν τόσες επιτυχίες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έκαναν τίποτα, αλλά ότι ακολουθήθηκε εν μέρει μια λανθασμένη πολιτική».

Πηγή: Deutsche Welle



Ανένδοτο το Βερολίνο για τη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος

Δεν έχει αλλάξει η στάση μας απέναντι στις απαιτήσεις της Ελλάδας, διαμηνύει το Βερολίνο, δια στόματος της εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κοτέ.

Κατά την ίδια, για να υπάρξει διαπραγμάτευση για τη συμφωνία-γέφυρα που ζητεί η Ελλάδα, πρέπει να κλείσει προηγουμένως το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας. «Κλείσιμο» στην προκειμένη περίπτωση, σύμφωνα με την κ. Κοτέ, σημαίνει όχι απλή αναγνώριση από την κυβέρνηση Τσίπρα αλλά και εφαρμογή όλων των μνημονιακών μέτρων που δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί.

Η κ. Κοτέ παρέπεμψε στο έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης, όπου, όπως τόνισε, η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει πιθανόν λεπτομέρειες της πρότασής της. «Η δική μας θέση σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση του προγράμματος και τις υποχρεώσεις, που έχουν συμφωνηθεί, είναι γνωστή. Το πρόγραμμα θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί, όπως έχει συμφωνηθεί», επανέλαβε η εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γκέοργκ Στράιτερ, ο οποίος, αναφερόμενος στις προγραμματικές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, είπε πως το Βερολίνο παραμένει στις παλιές του θέσεις.

«Άλλο να κάνεις δηλώσεις προς τον ελληνικό λαό και άλλο να θέτεις το θέμα σε διεθνές επίπεδο», συμπλήρωσε.



Απορρίπτει το αίτημα Tσίπρα για αποζημιώσεις ο Γκάμπριελ

Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, απέρριψε το αίτημα του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, για αποζημιώσεις για τη ναζιστική κατοχή της Ελλάδας, υποστηρίζοντας στη διάρκεια συνεδρίασης του κόμματός του στο Νάουεν, κοντά στο Βερολίνο, πως τέτοια θέματα έχουν ρυθμισθεί οριστικά με τις διαπραγματεύσεις, που οδήγησαν το 1990 στην ενοποίηση της Γερμανίας. Ερωτηθείς αν το Βερολίνο θα πλήρωνε αποζημιώσεις, ο Ζ. Γκάμπριελ δήλωσε: «Η πιθανότητα είναι μηδενική».

«Όλα αυτά τα θέματα ρυθμίσθηκαν νομικά οριστικά με τη συνθήκη 2 συν 4» που υπογράφηκε το 1990 ανάμεσα στα δύο γερμανικά κράτη και τους Συμμάχους, οι οποίοι παραιτήθηκαν τότε των δικαιωμάτων τους επί των ηττημένων του 1945 – και η συνθήκη εγκρίθηκε από τον Ελλάδα, επέμεινε ο Ζ. Γκάμπριελ. «Δεν χρησιμεύει σε τίποτε να συνεχίζει κανείς σ' αυτή την οδό», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος επισκέπτεται τη Γερμανία και ήταν παρών στη συνεδρίαση του SPD στο Νάουεν, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους: «Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να υποθέτει πως η συνολική διάθεση έχει αλλάξει τόσο, ώστε η ευρωζώνη να υιοθετήσει άνευ όρων το πρόγραμμα της κυβέρνησης Τσίπρα».

Ο επικεφαλής του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ, ο οποίος συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες με τον Έλληνα πρωθυπουργό, δήλωσε πως δεν περιμένει ότι θα υπάρξει συμφωνία για το ζήτημα της Ελλάδας κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη, ή κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Τετάρτη. «Δεν πιστεύω ότι θα φθάσουμε τόσο σύντομα σε τελικά συμπεράσματα», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής είπε επίσης πως ο Αλέξης Τσίπρας «έλαβε υπόψη σε περιορισμένο μόνο βαθμό» τις προτάσεις της ΕΕ για την κρίση του χρέους. Οι Βρυξέλλες πίεζαν την Αθήνα να ζητήσει μια παράταση του προγράμματος στήριξης για λίγους μήνες, ώστε να δοθεί χρόνος για διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους με αντάλλαγμα οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Όμως, ο Έλληνας πρωθυπουργός απέρριψε κατηγορηματικά οποιαδήποτε παράταση και έθεσε το θέμα των αποζημιώσεων από τη Γερμανία. Ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε πως οι δύο πλευρές δεν βρίσκονται τώρα πιο κοντά σε μια λύση. Φαίνεται ότι υπάρχει «μια πολύ δογματική στάση στην Αθήνα» πρόσθεσε η πηγή.



«ΑΝ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΟΥ, ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ»

Σόιμπλε: Αν η Ελλάδα θέλει βοήθεια, χρειάζεται ένα κανονικό πρόγραμμα

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα πως «αν η Ελλάδα θέλει τη βοήθειά μας, χρειάζεται ένα κανονικό πρόγραμμα», σε αντίθεση με την έκτακτη χρηματοδότηση, που ζητάει η Αθήνα.

«Αν (οι Έλληνες) θέλουν τη βοήθειά μας, χρειάζεται ένα πρόγραμμα», που θα συμφωνηθεί με τους πιστωτές, κυρίως για να αποδεσμευθούν οι χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε απευθυνόμενος σε μερικούς δημοσιογράφους κατά την άφιξή του για μια συνάντηση με τους ομολόγους του της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Κωνσταντινούπολη.

«Εξακολουθώ να μην έχω καταλάβει πώς η ελληνική κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει» πρόσθεσε, εξάλλου, στο περιθώριο αυτής της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G20, στην οποία συμμετέχουν επίσης οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών και οι επικεφαλής μεγάλων θεσμών (ΔΝΤ, ΟΟΣΑ).

«Δεν είμαστε εμείς που έχουμε ανάγκη ένα πρόγραμμα. Η Γερμανία δεν έχει ανάγκη ένα πρόγραμμα. Είμαι έτοιμος να δώσω όλη τη βοήθεια που θέλουν, αλλά αν δεν θέλουν τη βοήθειά μου, πολύ καλά» δήλωσε ακόμη ο Β. Σόιμπλε.

Η Ελλάδα υπόκειται σε «πρόγραμμα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Δεν ξέρω τι θα έκαναν οι αγορές χωρίς πρόγραμμα, αλλά ίσως (ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας) το ξέρει καλύτερα από εμένα» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός.

Επισήμανε επίσης, φανερά ενοχλημένος, ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός υπολογίζει «να διευθετήσει τα οικονομικά προβλήματά του επαναδιαπραγματευόμενος τις συμφωνίες του Λονδίνου. Μα αυτό συνέβη το 1953». Η Γερμανία απέφυγε να καταβάλει αποζημιώσεις στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου υπογράφοντας, αυτές τις συμφωνίες στη βρετανική πρωτεύουσα.



Μ. Σχοινάς: Η Κομισιόν εργάζεται για την εξεύρεση αμοιβαίας επωφελούς λύσης για Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για την εξεύρεση μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης για την Ελλάδα και την Ευρώπη, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης προς τους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Σε ερώτηση για την επίσκεψη του προέδρου της Ομάδας Εργασίας της Ευρωομάδας (Eurogroup Working Group), Τόμας Βίζερ, και του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο χθες στην Αθήνα, ο κ. Σχοινάς απάντησε ότι η εν λόγω επίσκεψη έγινε με σκοπό την προετοιμασία του Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου.

Κληθείς να σχολιάσει αν υπήρξε πρόοδος στις συνομιλίες των δύο αξιωματούχων της ΕΕ με τις ελληνικές Αρχές, ο εκπρόσωπος Τύπου απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι σε αυτό το στάδιο η Επιτροπή καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια σε τεχνικό επίπεδο για να προετοιμάσει το Eurogroup της ερχόμενης Τετάρτης, ούτως ώστε να διεξαχθεί «μέσα στις καλύτερες δυνατές συνθήκες».

Ο Μ. Σχοινάς, πρόσθεσε ακόμη ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε στενή επαφή με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη της διαπραγμάτευσης και εργάζεται εποικοδομητικά με στόχο την εξεύρεση μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Καταλήγοντας, ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι η τελική απόφαση για την Ελλάδα θα ληφθεί ομόφωνα από τα 19 κράτη-μέλη της ευρωζώνης, υπενθυμίζοντας την πρόσφατη δήλωση του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι «η Ευρώπη θα σεβαστεί την Ελλάδα, όσο η Ελλάδα σέβεται την Ευρώπη».

Εξάλλου, αναφορικά με την επίσκεψη Βίζερ και Κοστέλο στην Αθήνα, πηγές της Επιτροπής σημείωναν ότι υπήρξε μια μικρή πρόοδος στις συζητήσεις. Όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές, οι συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές χθες στην Αθήνα ήταν εποικοδομητικές και η κάθε πλευρά παρουσίασε τις δικές της κόκκινες γραμμές. Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι είναι εφικτή μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία ως το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου.



Η Οτάβα ζητεί να υπάρξει συμβιβασμός στο θέμα του ελληνικού χρέους

Ο υπουργός Οικονομικών του Καναδά Τζο Όλιβερ ζήτησε σήμερα να υπάρξει συμβιβασμός στο θέμα του χρέους της Ελλάδας, λέγοντας στο Ρόιτερς πως ενώ η Αθήνα δεν πρέπει να αποκηρύξει συνολικά το χρέος της, οι πιστωτές της πρέπει κι αυτοί να εργασθούν μαζί της για να υπάρξει μια συμβιβαστική λύση.

"Πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός. Είναι σαφές πως η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να κάνει μερικές αλλαγές και πιστεύω πως μια συνολική απόρριψη του χρέους τους δεν είναι στο τραπέζι. Όμως άλλες χώρες, πιστωτές θα πρέπει να εργασθούν με την Ελλάδα για να φθάσουν σε μια συμβιβαστική λύση", δήλωσε ο Όλιβερ καθώς προετοιμαζόταν για τη σύνοδο της Ομάδας των Είκοσι (G20) μεγαλύτερων βιομηχανικών χωρών.

"Δεν πιστεύω πως υπάρχει κάποιος που να θέλει την έξοδο της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση", πρόσθεσε ο Καναδός υπουργός.

 


Πρωτοβουλία Γιούνκερ στο παρασκήνιο για Ευρωπαϊκό συμβιβασμό


Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της Κομισιόν συνομιλεί τόσο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την ελληνική κυβέρνηση όσο και με τις κυβερνήσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών και κυρίως το Βερολίνο. Αρωγοί του κ. Γιούνκερ στην πρωτοβουλία για επίτευξη συνεννόησης μεταξύ των Ευρωπαίων και της νέας ελληνικής κυβέρνησης είναι ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν-με τον οποίο συναντάται αυτή την ώρα ο κ. Τσίπρας στη Βιέννη- και ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της Τετάρτης στις Βρυξέλλες, ο κ. Γιούνκερ συμβούλευσε τον Έλληνα πρωθυπουργό, να μην «υποθέτει» πως το κλίμα έχει αλλάξει τόσο στην Ευρωζώνη, ώστε να δεχθεί απλά όλες τις υποσχέσεις που έδωσε προεκλογικά στους Έλληνες ψηφοφόρους, αναφορικά με τη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.
Τι συζητήθηκε στη συνάντηση Δραγασάκη-Σταθάκη με τραπεζίτες
Λεπτομέρειες της συμβιβαστικής φόρμουλας που επεξεργάζεται ο πρόεδρος της Κομισιόν συζητήθηκαν μεταξύ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και κορυφαίων τραπεζιτών στη σύσκεψη που είχαν νωρίτερα με τη συμμετοχή και του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη.

Στη συζήτηση ετέθη και η τακτική της γερμανικής πλευράς που φαίνεται να επιμένει ανυποχώρητα στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων και η αμερικανική συνιστώσα που ζητά αφενός από την Αθήνα να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις και να τηρήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της, από την άλλη όμως καλεί το Βερολίνο να ρίξει νερό στο κρασί του και να κάνει ηπιότερη την συνταγή της λιτότητας.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας «μόνον εν μέρει απάντησε» στις ανησυχίες των Βρυξελλών αναφορικά με τα σχέδιά του κατά τις προγραμματικές δηλώσεις που έκανε χθες στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το Reuters, οι δηλώσεις Γιούνκερ έγιναν πριν από συνομιλίες του με Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες (SPD), εταίρους στον συνασπισμό της Άγγελας Μέρκελ. Επίσης, το πρακτορείο αναφέρει χαρακτηριστικά πως ο πρωθυπουργός της Ελλάδας παρουσίασε σχέδια για την κατάργηση του προγράμματος λιτότητας και απέκλεισε οποιαδήποτε επέκταση του προγράμματος στήριξης, μπαίνοντας σε πορεία σύγκρουσης με τους Ευρωπαίους εταίρους του.
Κομισιόν: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για την εξεύρεση λύσης
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για την εξεύρεση μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης για την Ελλάδα και την Ευρώπη, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης προς τους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Σε ερώτηση για την επίσκεψη του προέδρου της Ομάδας Εργασίας της Ευρωομάδας (Eurogroup Working Group), Τόμας Βίζερ, και του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο χθες στην Αθήνα, ο κ. Σχοινάς απάντησε ότι η εν λόγω επίσκεψη έγινε με σκοπό την προετοιμασία του Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου. Κληθείς να σχολιάσει αν υπήρξε πρόοδος στις συνομιλίες των δύο αξιωματούχων της ΕΕ με τις ελληνικές Αρχές, ο εκπρόσωπος Τύπου απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι σε αυτό το στάδιο η Επιτροπή καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια σε τεχνικό επίπεδο για να προετοιμάσει το Eurogroup της ερχόμενης Τετάρτης, ούτως ώστε να διεξαχθεί «μέσα στις καλύτερες δυνατές συνθήκες». Ο Μ. Σχοινάς, πρόσθεσε ακόμη ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε στενή επαφή με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη της διαπραγμάτευσης και εργάζεται εποικοδομητικά με στόχο την εξεύρεση μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Καταλήγοντας, ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι η τελική απόφαση για την Ελλάδα θα ληφθεί ομόφωνα από τα 19 κράτη-μέλη της ευρωζώνης, υπενθυμίζοντας την πρόσφατη δήλωση του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι «η Ευρώπη θα σεβαστεί την Ελλάδα, όσο η Ελλάδα σέβεται την Ευρώπη».

Εξάλλου, αναφορικά με την επίσκεψη Βίζερ και Κοστέλο στην Αθήνα, πηγές της Επιτροπής σημείωναν ότι υπήρξε μια μικρή πρόοδος στις συζητήσεις. Όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές, οι συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές χθες στην Αθήνα ήταν εποικοδομητικές και η κάθε πλευρά παρουσίασε τις δικές της κόκκινες γραμμές. Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι είναι εφικτή μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία ως το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου.




Βρετανία: Τι φοβάται ο Κάμερον από ένα ενδεχόμενο Grexit

Κίνδυνο «μόλυνσης» βλέπει η Βρετανία - Αφανισμό των αποταμιεύσεων των Ελλήνων, απογείωση του πληθωρισμού και σημαντική υποτίμηση του νομίσματος, προβλέπουν Βρετανοί αξιωματούχοι - Αισιοδοξία πως θα βρεθεί συμφωνία ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ

Συνάντηση με κεντρικό θέμα την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, πραγματοποίησε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών και στελέχη της Τράπεζας της Αγγλίας, σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο BBC.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, ο Κάμερον ανήσυχος για τις πιθανές εξελίξεις στην Ελλάδα, θέλησε να συνομιλήσει με τους αρμόδιους αξιωματούχους σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις ενός ενδεχομένου Grexit στη Μεγάλη Βρετανία αλλά και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο Βρετανός πρωθυπουργός σημείωσε: «Δεδομένης της αβεβαιότητας γύρω από την Ελλάδα και το ευρώ ήταν σημαντικό να προεδρεύσω μίας συνάντησης ώστε να διασφαλιστεί ότι η κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα».


Ο εκπρόσωπός του, μιλώντας σε δημοσιογράφους δήλωσε σχετικά με τον κίνδυνο να υπάρξει μετάδοση στις αγορές: «Είναι κάτι για το οποίο θέλουμε να είμαστε σε επιφυλακή».

Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως «η κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε σχεδιασμό εν εκτάσει στη διάρκεια του 2012, όταν υπήρχαν ιδιαίτερες πιέσεις στην ευρωζώνη που ενέπλεκαν την Ελλάδα. Δεδομένου του γεγονότος ότι υπάρχει μια νέα ελληνική κυβέρνηση ... πιστεύω πως τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος (για να επανεξετάσουμε το σχεδιασμό αυτό)».

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών, Νικ ΜακΦέρσον, ο διευθυντής χρηματοπιστωτικής σταθερότητας του υπουργείου Οικονομικών, Λόρι Καν και ο διευθυντής της Τράπεζας της Αγγλίας, Φιλ Έβανς. Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνει το BBC, παρότι δεν ήταν παρών ο υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν, καθώς οδεύει στην Κωνσταντινούπολη για τη σύνοδο των G20, ενημερωνόταν για την πορεία των συνομιλιών.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τους συμβούλους του ότι ανάμεσα στις συνέπειες μίας εξόδου θα είναι «ο αφανισμός των αποταμιεύσεων των Ελλήνων, η απογείωση του πληθωρισμού και η σημαντική υποτίμηση».

Την ίδια ώρα, οι αρμόδιοι αξιωματούχοι του ανέφεραν πως «οι ελληνικές επιχειρήσεις και οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν σημαντικές οικονομικές δυσκολίες εξαιτίας της αναντιστοιχίας ανάμεσα στο σκληρό ευρώ που θα χρωστάνε εκτός Ελλάδος, ενώ θα χρησιμοποιείται μία μαλακή και  υποτιμημένη δραχμή».

Όπως εξήγησαν στον Κάμερον, όλα τα παραπάνω θα οδηγήσουν τις βρετανικές επιχειρήσεις και τράπεζες στις οποίες οι Έλληνες έχουν οφειλές, να «αγωνιστούν για να πάρουν πίσω τα χρήματά τους».

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το βρετανικό δημοσίευμα, οι αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν τον Βρετανό πρωθυπουργό πως «η άμεση έκθεση των βρετανικών τραπεζών στην Ελλάδα είναι σχετικά μικρή».

Καταλήγοντας το βρετανικό δημοσίευμα αναφέρει πως το μεγαλύτερο πρόβλημα για το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να είναι η «μόλυνση» από το Grexit σε άλλες αδύναμες οικονομίες της Ευρωζώνης και ο κίνδυνος ότι θα μπορούσαν να σημειωθούν σημαντικές εκροές χρημάτων, γεγονός που θα προκαλούσε περαιτέρω οικονομική αστάθεια.
 
Κυβερνητική πηγή που επικαλείται το BBC, υποστηρίζει πως η Ευρωζώνη παραμένει εξαιρετικά σημαντική για την Μεγάλη Βρετανία καθώς είναι ο πιο σπουδαίος διαπραγματευτικός εταίρος και για αυτό το λόγο ο Κάμερον προετοιμάζεται στο ενδεχόμενο μίας επιδείνωσης της ελληνικής κρίσης ή ενός Grexit το οποίο δε θα μπορεί να αποφευχθεί.

Ωστόσο, το βρετανικό δίκτυο παρατηρεί ότι όσοι συμμετείχαν στη συνάντηση πιστεύουν ακόμα ότι θα υπάρξει «κάποιου είδους συμβιβασμός ανάμεσα στην Αθήνα και τις υπόλοιπες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης ώστε να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ».




ΚΟΙΝΟ ΑΡΘΡΟ ΤΩΝ ΛΙΟΥ-ΟΣΜΠΟΡΝ

Παρέμβαση ΗΠΑ-Βρετανίας: Αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα

Την ανάγκη να εφαρμόσει η Ελλάδα ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων και οικονομικής ανάπτυξης τονίζουν ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου και ο Βρετανός ομόλογός του Τζορτζ Όσμπορν σε κοινό άρθρο τους στην εφημερίδα Wall Street Journal, με τίτλο: «Σημαντικά στοιχεία ενός σχεδίου ανάπτυξης της G 20».

Το άρθρο, που δημοσιεύθηκε λίγο πριν την έναρξη της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των 20 μεγαλύτερων αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του κόσμου στην Κωνσταντινούπολη, σημειώνει: «Έχουμε κοινό ενδιαφέρον με τους Ευρωπαίους εταίρους μας να δούμε την Ελλάδα να διατηρεί και να χτίζει πάνω στην πρόοδο που έχει κάνει στις μεταρρυθμίσεις με αγώνα. Σε στενή διαβούλευση με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους της, είναι σημαντικό η Ελλάδα να εφαρμόσει μία αξιόπιστη και συνολική προσέγγιση για τις μεταρρυθμίσεις, την ανάκαμψη και την οικονομική ανάπτυξη». Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σημειώνουν οι δύο υπουργοί, πρέπει να υπάρξει νέα δυναμική για την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς υπηρεσιών και κεφαλαίων. «Όλη η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για να στηρίξει την ανάπτυξη και τις θέσεις απασχόλησης, αναγνωρίζοντας ότι οι χώρες έχουν διαφορετικούς βαθμούς δημοσιονομικών περιθωρίων.

Οι κ.κ. Λιου και Όσμπορν σημειώνουν ότι κατά τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις τους εργάσθηκαν για την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την αύξηση των βιοτικών επιπέδων. Το αποτέλεσμα, προσθέτουν, ήταν ότι οι οικονομίες τους αναπτύσσονται τώρα σε στερεή βάση. «Ωστόσο», τονίζουν, «οι υπουργοί Οικονομικών και Διοικητές κεντρικών τραπεζών συγκεντρώνονται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, με πολλές προκλήσεις να υπάρχουν στον ορίζοντα. Η παγκόσμια ανάπτυξη προβλέπεται να επιβραδυνθεί. Οι κίνδυνοι αποπληθωρισμού είναι εμφανείς σε κάποιες περιοχές. Υπάρχει έλλειμμα ζήτησης. Και αντιμετωπίζουμε αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή που απαιτούν συντονισμένη δράση».

Το μήνυμα των δύο υπουργών είναι ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα πολιτικής που έχουν στη διάθεσή τους για να στηρίξουν τις οικονομίες τους και να υλοποιήσουν το συλλογικό στόχο της G 20 για ισχυρή, βιώσιμη και ισορροπημένη παγκόσμια ανάπτυξη. Κάθε συνολικό σχέδιο, πρέπει να περιλαμβάνει τρία κρίσιμα συστατικά στοιχεία, τονίζουν οι υπουργοί. Πρώτον, οι δημοσιονομικές πολιτικές πρέπει να ακολουθήσουν έναν υπεύθυνο δημοσιονομικό δρόμο, με διασφάλιση επαρκών πόρων για την εκπαίδευση και τις επενδύσεις για υποδομές του μέλλοντος.

Σε διεθνές επίπεδο, η G 20 πρέπει να συνεχίσει την εξάλειψη των κινήτρων για φοροαποφυγή και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, μεταξύ άλλων με συντονισμό και αυξημένη διαφάνεια. Δεύτερον, οι κεντρικές τράπεζες παίζουν έναν κρίσιμο ρόλο στη διασφάλιση συνθηκών εύκολων πιστώσεων που ενθαρρύνουν τις δαπάνες από επιχειρήσεις και νοικοκυριά και αποτρέπουν τις αποπληθωριστικές πιέσεις. Τρίτον, η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την ανάπτυξη, που ενισχύουν την παραγωγικότητα και αυξάνουν τα βιοτικά επίπεδα. Σε εγχώριο επίπεδο, αυτές οι πολιτικές περιλαμβάνουν καλύτερες υποδομές, ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ρυθμιστικές μεταρρυθμίσεις και διασφάλιση της.



ΠΥΡΕΤΩΔΕΙΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ

Γιατί Τ. Βίζερ και Ντ. Κοστέλo αναχώρησαν εσπευσμένα από την Αθήνα;

Αναχώρησαν σήμερα το πρωί από τη Αθήνα ο πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας της Ευρωομάδας (EuroWorking Group) Τόμας Βίζερ και ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο.

Tην εσπευσμένη αποχώρηση των κ.κ. Βίζερ και Κοστέλο κάποιοι την ερμηνεύουν ως τη δημιουργία ενός παράθυρου ελπίδας για επίτευξη συμφωνία. Ωστόσο, οι περισσότεροι εκτιμούν πως υπήρξε νέα εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις. Οι κ.κ. Βίζερ και Κοστέλο είχαν έρθει χθες στην Αθήνα για να προετοιμάσουν τις διαπραγματεύσεις στο Eurogroup και θα είχαν σήμερα σειρά επαφών με Ελληνες αξιωματούχους.

Οι κοινοτικοί αξιωματούχοι ήρθαν για να συνεργαστούν με το υπουργείο Οικονομικών και να βοηθήσουν στην καλύτερη προετοιμασία των ελληνικών θέσεων εν όψει της έκτακτης συνεδρίασης της Ευρωομάδας (Eurogroup) της προσεχούς Τετάρτης, 11 Φεβρουαρίου.

Η συνάντηση που είχαν με το οικονομικό επιτελείο ο επικεφαλής του Euroworking Group και ο επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Τρόικα, ήταν σε καλό κλίμα, διαρρέεται επίσημα με στόχο να βοηθήσουν στην επιτυχή έκβαση της διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Βίζερ και ο κ. Κοστέλο συναντήθηκαν τόσο με τον υπουργό Οικονομικών όσο και με τον κ. Δραγασάκη και άσκησαν ασφυκτικές πιέσεις, τονίζοντας ότι οι ώρες περνάνε και η διορία των 72 ωρών ως το Eurogroup τρέχει χωρίς να έχει παρουσιαστεί μέχρι στιγμής κανένα σχέδιο από την ελληνική πλευρά.

Το πρωί ο κ. Βαρουφάκης όταν ρωτήθηκε από τους δημοσογράφους για το τι έγινε χθες βράδυ είπε: «Καμία σύγκρουση, συζήτηση και διαβούλευση, όπως κάνουμε πάντα στην ευρωπαϊκή οικογένεια».
Όταν τον ρώτησαν τι θα γίνει από εδώ και πέρα τους απάντησε: «Περιμένετε να σας κάνω αυτή τη στιγμή προϋπολογισμό του κράτους στο δρόμο;».




Δημοφιλείς αναρτήσεις