GRexit; GRequiem; -> "Μύθοι και Αλήθειες" Νο3

“Επειδή υπάρχει πραγματικό κομφούζιο για την οικονομία, εν όψει των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους μας, γραφώ από σήμερα «μύθους και αλήθειες» για οικονομικά θέματα σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι ...”




Μύθος: Η νέα δραχμή δεν είναι κακή λύση. Το Ευρώ δεν είναι ταμπού. Αν βγούμε από το ευρώ θα είμαστε καλύτερα όπως στην καλή εποχή της δραχμής.

Αλήθεια: Η νέα δραχμή είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σαν αποτέλεσμα των εκλογών! Η έξοδος από το ευρώ θα είναι πλήρης καταστροφή για την Ελλάδα. Καταρχήν η έξοδος από το Ευρώ δεν θα μας φέρει στην παλιά δραχμή των 341 δραχμών ανά Ευρώ. Η πολύ χειρότερη κατάσταση της Ελλ. οικονομίας μαζί με τις δραματικές συνθήκες του Grexit θα φτιάξει μια βαθειά υποτιμημένη νέα δραχμή με ισοτιμία 1000 νέες δραχμές ανά ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές των αγαθών θα τριπλασιαστούν αμέσως και θα δημιουργηθεί ακραία φτωχιά και κοινωνική αναταραχή. Η κυβέρνηση του Grexit θα τυπώσει πολλές νέες δραχμές για να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα της, δημιουργώντας υπερπληθωρισμό, και συνθήκες της δεκαετίας του 1950 χωρίς τις θετικές προοπτικές που υπηρχαν τότε.



Nicholas Economides

Professor at New York University Stern School of Business

Studied Economics at UC Berkeley




Δημοφιλείς αναρτήσεις