Αποφασισμένη η ΕΕ για συμφωνία στο Eurogroup

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αποφασισμένη να εργαστεί με εποικοδομητικό τρόπο με τις ελληνικές Αρχές και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με στόχο την επίτευξη μιας αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας για την Ελλάδα και για την Ευρώπη» δήλωσε η εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί.



Η Ανίκα Μπράιτχαρτ τόνισε ότι το Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου θα είναι μια σημαντική ευκαιρία για να υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις με την Ελλάδα.

Εξάλλου, κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουν οι συζητήσεις είναι η παράταση του υπάρχοντος χρηματοδοτικού προγράμματος της Ελλάδας, μέσα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). «Αυτό, όμως, προϋποθέτει ανάλογο αίτημα από την Ελλάδα εντός των επόμενων ημερών και απόφαση από το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου, το αργότερο» σημείωναν οι ίδιες πηγές.

«Η Επιτροπή είναι απόλυτα δεσμευμένη στην παραμονή της Ελλάδας εντός της ευρωζώνης» δήλωσαν πηγές της Επιτροπής. Όπως σημείωναν, υπάρχουν πολλοί τομείς όπου θα μπορούσε να υπάρξει πιθανή σύγκλιση με την ελληνική κυβέρνηση.

Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά την πάταξη της φοροδιαφυγής, κυρίως με την ενίσχυση των δυνατοτήτων της φορολογικής διοίκησης, μέσω της ενίσχυσης της κοινωνικής ασφάλειας και με τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.

Οι ίδιες πηγές της Επιτροπής εκτιμούσαν ότι «υπάρχει περιθώριο ελιγμών» εντός ενός πλαισίου και μιας αξιόπιστης δέσμευσης για υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές και μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα βασίζονται σε μια πιο ανταγωνιστική οικονομία που θα μπορεί να προσελκύσει και να διευκολύνει τις επενδύσεις.


Τη διεξαγωγή έκτακτης συνεδρίασης του Eurogroup στις 11 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, επιβεβαίωσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter ο πρόεδρος της Ευρωομάδας, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, η συνεδρίαση θα ξεκινήσεις στις 18.30 (ώρα Ελλάδος).

Σημειώνεται ότι αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε πως χθες στο Eurogroup Working Group (EWG) δεν υπήρξε σύγκλιση, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχει πάντα η πιθανότητα αυτό να συμβεί.
 
«Είναι κάτι που το οφείλουμε για το συμφέρον όλων και για την Ελλάδα και πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε γι αυτό», δήλωσε ο ίδιος, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.


Ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης δεν θα εγκρίνουν το αίτημα της Ελλάδας για μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία χρηματοδότησης, έστειλε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Η Ελλάδα είναι σε ένα πρόγραμμα μέχρι το τέλος του μήνα. Το πρώτο ερώτημα είναι εάν αυτό το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί ή θα παραταθεί», τόνισε σε δημοσιογράφους από τη Χάγη, επισημαίνοντας ότι «δεν κάνουμε συμφωνίες για δάνεια-γέφυρα».

«Για να είμαστε σε θέση να απαντήσουμε αυτό το ερώτημα, θέλουμε πρώτα να ξέρουμε από την ελληνική κυβέρνηση, τι πραγματικά θέλει. Για αυτόν τον λόγο έχουμε μια συνεδρίαση του Eurogroup την Τετάρτη», τόνισε.

Πρόσθεσε επίσης ότι το επερχόμενο Eurogroup στις 11 Φεβρουαρίου «θα είναι ένα πρώτο βήμα για το πώς θα προχωρήσουμε μαζί τις επόμενες εβδομάδες, μήνες. Υποθέτω πως πρέπει να γεφυρωθούν πολλές διαφορές».

Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ακόμη ότι εάν η Ελλάδα θέλει να παραταθεί το τρέχον πρόγραμμα, «ίσως να μπορέσουμε να μιλήσουμε για αυτό».

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε ότι το Βερολίνο αναμένει από την Ελλάδα να παρουσιάσει στο Eurogroup το σχέδιό της για τη διαχείριση του χρέους, σημειώνοντας ότι το τι μέλλει γενέσθαι μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος είναι «τελείως ανοιχτό».


Το τι θα γίνει μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος είναι τελείως ανοιχτό, δηλώνει εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Ο εκπρόσωπος μάλιστα πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει στο Εurogroup της 11ης Φεβρουαρίου τα σχέδιά της για το πώς σκοπεύει να χειριστεί την κατάσταση.





Μην χάσετε για κανένα λόγο ... αξίζουν τον κόπο


Δημοφιλείς αναρτήσεις