Την ελληνική κυβέρνηση, αναμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις που θα αφορούν το μέλλον της σχέσης της χώρας μας με το ΔΝΤ. Ο εκπρόσωπος Τζέρι Ράις έδωσε το σύνθημα για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις λέγοντας ότι «είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να εξετάσουμε τις ιδέες, τις προτάσεις και τις κατευθύνσεις πολιτικής που θέλει να λάβει η νέα κυβέρνηση».
Υπενθύμισε, όμως, ότι «υπάρχει συμφωνημένο πλαίσιο” στο υπάρχον πρόγραμμα, ειδικά για το χρέος, το οποίο –όπως τονίστηκε στο «Εθνος» από αξιωματούχο- ούτε κουρεύεται, ούτε επιμηκύνεται.
Σύμφωνα με αξιωματούχο, “όπως είναι ευρέως γνωστό, το Ταμείο έχει καθεστώς προτιμώμενου πιστωτή. Χωρίς εξαίρεση, δεν υπάρχουν κουρέματα, ούτε αναδιάταξη στις απαιτήσεις του ΔΝΤ» (εννοεί στα δάνεια που έδωσε στην Ελλάδα).
Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι «δεν έγινε καμία συζήτηση με τις ελληνικές Αρχές για αλλαγή σ’ αυτό το πλαίσιο», αναφερόμενος στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος, Πολ Τόμσεν.
Μετά την ενημέρωση, εκπρόσωπος του ΔΝΤ διευκρίνισε στο «Ε» ότι το Ταμείο έχει Πρόγραμμα με την Ελλάδα και, απαντώντας σε σχετική ερώτησή μας, είπε ότι το Πρόγραμμα αλλάζει ανάλογα με το αποτέλεσμα των επιθεωρήσεων. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ενώ αυτό συνέβη σε άλλες χώρες, στην Ελλάδα το Πρόγραμμα άλλαζε προς το χειρότερο (με νέα μέτρα), επειδή οι κυβερνήσεις δεν υλοποιούσαν τις υποσχέσεις τους και δεν εφάρμοζαν τα συμφωνηθέντα.
Αναφορικά με το χρέος, ο κ. Ράις επανέλαβε τη χθεσινή δήλωση του ΔΝΤ ότι το πλαίσιο είναι συμφωνημένο, ενώ απαντώντας σε ερώτηση μας εάν το Ταμείο επιθυμεί κούρεμα των δανεικών που έδωσε η Ευρώπη στην Ελλάδα, υπενθύμισε τις υποχρεώσεις των Ευρωπαίων και τόνισε:
«Οπως έχουμε αναφέρει αρκετές φορές στο παρελθόν, οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας έχουν συμφωνήσει να παράσχουν ελάφρυνση του χρέους, που θα οδηγήσει κάτω του 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 και χαμηλότερα από το 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, για όσο η Ελλάδα υλοποίει τις δεσμεύσεις του προγράμματος».
Ο κ. Ραίς είπε ότι η πρώτη επαφή μεταξύ του κ. Βαρουφάκη και του κ. Τόμσεν ήταν μια «συνάντηση γνωριμίας». Συζήτησαν, τόνισε, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα». Ανακοίνωσε ότι «μέχρι αυτή την στιγμή, δεν υπήρξαν άλλες επαφές υψηλού επιπέδου» μεταξύ του Ταμείου και της Ελλάδας, πρόσθεσε ότι «δεν έχουν προγραμματιστεί» άλλες επαφές, και σημείωσε ότι σε τεχνικό επίπεδο οι συζητήσεις γίνονται με ευθύνη του αντιπροσώπου του ΔΝΤ στην Ελλάδα.
Σε ερώτησή μας για τα δημοσιεύματα που θέλουν το ΔΝΤ να επιθυμεί να εγκαταλείψει την Τρόικα, τόνισε ότι το Ταμείο προσφέρει «υποστήριξη και βοήθεια», με βάση το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα που ισχύει και σήμερα, αφού δεν καταγγελθεί από τη νέα ελληνική κυβέρνηση.
Στο Ταμείο αναμένουν ότι κάποια στιγμή ο Πρωθυπουργός θα τοποθετηθεί τελεσίδικα για τη σχέση που επιθυμεί η χώρα να έχει με το ΔΝΤ και τονίζουν ότι αναμένουν πως θα υπάρξει εκτενής συζήτηση.
Στη διάρκεια της ενημέρωσης είχαμε αντιπαράθεση –διά ερωτοαπαντήσεων- του κ. Ράις με τον ανταποκριτή της Wall Street Journal για το Ελληνικό Πρόγραμμα.
Ο Ιαν Τάλλι ρώτησε αν το πρώτο πρόγραμμα για την Ελλάδα το 2010 είχε γίνει για τη διάσωση της Ευρώπης. Ο κ. Ράις απάντησε ότι δεν ευσταθεί αυτό, και πρόσθεσε ότι «όλα έγιναν για να αντιμετωπίσει η Ελλάδα και ο Ελληνικός λαός την κρίση. Και δευτερεύοντως, για να αντιμετωπίσει η ΕΕ τη διάχυση της κρίσης».
Ο δημοσιογράφος επανήλθε με την ερώτηση ότι εάν υπήρχε διαγραφή χρέους το 2010 η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδος θα ήταν μικρότερη. Ο κ. Ράις έκοψε τη συζήτηση λέγοντας: «Δεν θέλω να σχολιάσω το 2010».
Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι ο κ. Ράις δεν απάντησε στις ερωτήσεις για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την Ελλάδα, με την οποία σταματούν να είναι επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα. Είναι αδύνατον, είπε, να το σχολιάσω, είναι ένα ζήτημα που αφορά την Ελλάδα και την ΕΚΤ.
Στην ερώτηση μας για την επιστολή του πρώην Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Ρέζα Μογκαντάμ στην εφημερίδα Financial Times, ο οποίος υποστήριξε πως η Ευρώπη πρέπει να προσφέρει ελάφρυνση χρέους 50% στην Ελλάδα και μείωση κατά 50% της απαιτούμενης δημοσιονομικής προσαρμογής με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις, ο Ράις είπε ότι δεν σχολιάζει γνώμες ή άρθρα.
Μην χάσετε για κανένα λόγο ... αξίζουν τον κόπο