ALDE: Η ποσοτική χαλάρωση δεν είναι "μαγική ασημένια σφαίρα"

Σχολιάζοντας τη σημερινή ανακοίνωση του Προέδρου Draghi να εισφέρει πάνω από € 1.000 δισεκατομμύρια στην Ευρωζώνη μέσω ποσοτικής χαλάρωσης (με συνδυασμένες μηνιαίες αγορές των € 60 δισεκατομμυρίων μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου 2016), ο επικεφαλής της Ομάδας "Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών" (ALDE) Guy Verhofstadt, δήλωσε:


“Η ΕΚΤ έχει παρέμβει και πάλι επειδή οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν αποτύχει να αντιμετωπίσουν επαρκώς την κρίση. Αυτή η παρέμβαση της ΕΚΤ δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό. Η ποσοτική χαλάρωση δεν είναι πανάκεια.”
Ο Verhofstadt υπογραμμίζει τα τρία μέτρα που απαιτούνται επειγόντως για να επανεκκινήσει η οικονομία της Ευρώπης:
  • 1) Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στα κράτη μέλη: "Η Ιταλία και η Γαλλία, ειδικότερα, πρέπει να αρχίσουν να εφαρμόζουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η αξιοπιστία της Ευρωζώνης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική βούληση των δύο αυτών μεγάλων οικονομιών για μεταρρυθμίσεις".
  • 2) Η Commission θα πρέπει να καταθέσει επειγόντως μια νέα δέσμη νομοθετικών μέτρων για το άνοιγμα της ευρωπαϊκής εσωτερικής αγοράς ώστε να δημιουργηθεί στην Ευρώπη ένα πιο φιλικό περιβάλλον για νέες καινοτόμες επιχειρήσεις.
  • 3) Να καταστήσει το Επενδυτικό Πρόγραμμα λειτουργικό: "Δυστυχώς, κανένα από τα κράτη μέλη δεν έχει μέχρι στιγμής δεσμεύσει χρήματα για το καθεστώς εγγυήσεων του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Επενδύσεων. Χρειαζόμαστε περισσότερη δέσμευση για να το κάνουμε να λειτουργήσει. Πιστεύω επίσης ότι οι επενδύσεις από το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Επενδύσεων θα πρέπει να επιβραβεύουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
  • Η συντονίστρια της Ομάδας "Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών" (ALDE) στην επιτροπή οικονομικών του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Sylvie Goulard προσθέτει:
    “Η σημερινή απόφαση θα πρέπει να μας θυμίζει ,ότι όλοι πρέπει να συντονίσουμε τις ενέργειές μας απο κοινού. Πρέπει να διαφυλαχθεί η ανεξαρτησία της η ΕΚΤ, υπενθυμίζοντας στις κυβερνήσεις να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους, ανταποκρινόμενες στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και την απαραίτητη αλληλεγγύη που απαιτεί το Ευρώ, το κοινό μας νόμισμα.”


    Μην χάσετε για κανένα λόγο ... αξίζουν τον κόπο


    Δημοφιλείς αναρτήσεις